ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیش‌بینی‌ نوبل اقتصاد خواندنی ها

سرمقاله دنیای اقتصاد/ پیش‌بینی‌ نوبل اقتصاد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد / « پیش‌بینی‌ نوبل اقتصاد » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر مهدی قدسی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 جایزه نوبل اقتصاد، به‌‌‌عنوان معتبرترین جایزه در این حوزه، تاثیر چشمگیری بر تحول و پیشرفت علم اقتصاد دارد. این جایزه به محققانی اعطا می‌شود که به توسعه نظریه‌‌‌های جدید یا کاربردهای نوین اقتصادی در حوزه‌‌‌های مختلف کمک کرده‌‌‌اند. برندگان نوبل اقتصاد معمولا ایده‌‌‌ها و رویکردهای نوآورانه‌‌‌ای ارائه می‌دهند که باعث تحول و تغییر جهت‌‌‌گیری‌‌‌های پژوهشی و سیاستگذاری اقتصادی می‌شود.
در هر سال، انتخاب کاندیداهای نهایی جایزه نوبل اقتصاد تحت‌تاثیر شرایط موجود و اتفاقات سال‌های اخیر قرار می‌گیرد. به‌عنوان مثال، در سال 2023، جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی به کاتالین کاریکو (Katalin Karikó) و درو وایزمن (Drew Weissman) به ‌‌‌دلیل اکتشافات آنها در مورد تغییرات پایه نوکلئوزیدی که ساخت واکسن‌های mRNA موثر علیه کووید-19 را ممکن ساخت، اعطا شد. به‌‌‌‌عنوان نمونه‌‌‌ای دیگر، در سال 2013 سه اقتصاددان در زمینه مالی به‌‌‌ دلیل تجزیه و تحلیل‌‌‌های تجربی و اقتصادسنجی در حوزه قیمت‌گذاری دارایی‌‌‌ها به‌‌‌ صورت مشترک جایزه نوبل را دریافت کردند؛ هرچند هریک در حوزه‌‌‌ای متفاوت فعالیت می‌‌‌کردند.

رابرت شیلر (Robert Shiller) برای نوآوری‌‌‌های خود در شاخص قیمت‌گذاری دارایی‌‌‌ها، لارس پیتر هانسن (Lars Peter Hansen) برای ارائه تست‌‌‌های درون‌‌‌زایی در روش گشتاورهای تعمیم‌‌‌یافته (GMM) و یوجین اف. فاما (Eugene F. Fama) برای مدل سه‌‌‌عاملی در تجزیه و تحلیل پرتفوی دارایی‌‌‌ها، جایزه نوبل را به دست آوردند. این جوایز در حالی اعطا شد که طی سال‌های 2007 تا 2008، رکود مالی جهانی بزرگی بسیاری از کشورهای پیشرفته با بازارهای مالی پیچیده را تحت‌تاثیر قرار داده بود و تحقیقات این اقتصاددانان که پیش از این رکود انجام شده بود، بررسی بازارهای مالی را آسان‌‌‌تر کرده بود. پیش‌تر، در سال 2003، شیلر در کتابی با عنوان «آیا در بازار مسکن حباب وجود دارد؟» نسبت به احتمال وقوع رکود مالی هشدار داده بود.
به دلیل وجود شرایط جهانی یکسان، جایزه نوبل اقتصاد می‌تواند همبستگی زیادی با دیگر جوایز نوبل در آن سال داشته باشد. می‌توان نمونه‌های متعدد، از جمله جایزه اخیر نوبل اقتصاد در سال 2023 را مثال زد که به کلودیا گلدین (Claudia Goldin) به خاطر تحقیقات او برای پیشرفت درک بهتر ما از نتایج بازار کار زنان داده شد. همزمان جایزه صلح نوبل به نرگس محمدی برای فعالیت‌هایش در جهت حمایت از حقوق زنان داده شد.
جایزه نوبل فیزیک امسال به جان جی. هاپفیلد (John J. Hopfield) و جفری ای. هینتون (Geoffrey E. Hinton) به‌‌‌دلیل اکتشافات و اختراعات بنیادینی که یادگیری ماشینی با استفاده از شبکه‌‌‌های عصبی مصنوعی را ممکن ساخته‌‌‌اند، اعطا شده است. جایزه نوبل شیمی نیز به دیوید بیکر (David Baker) برای طراحی پروتئین محاسباتی و به دمیس حسابیس (Demis Hassabis) و جان ام. جامپر (John M. Jumper) برای پیش‌بینی ساختار پروتئین تعلق گرفته است. همچنین، جایزه نوبل فیزیولوژی یا پزشکی امسال به ویکتور آمبروس (Victor Ambros) و‌ گری روکون (Gary Ruvkun) به‌‌‌دلیل کشف میکرو RNA و نقش آن در تنظیم ژن پس از رونویسی اعطا شد. این موارد نشان می‌دهد که توجه کمیته نوبل امسال به‌‌‌طور قابل‌‌‌توجهی به حوزه فناوری‌‌‌های مدرن معطوف بوده است.
با توجه به اینکه در سال‌های اخیر در حوزه سیاستگذاری، کسب‌وکار و بازارهای مالی، توجه زیادی به موضوعاتی مانند اقتصاد دیجیتال، هوش مصنوعی، توسعه پایدار و تغییرات اقلیمی شده است، این احتمال وجود دارد کاندیدای نوبل اقتصاد امسال نیز به اقتصاددانی تعلق گیرد که بیشترین مشارکت را در یکی از این حوزه‌‌‌ها داشته است.
یکی از گزینه‌‌‌های مورد بحث مهم در این زمینه، سوزان آتی (Susan Athey) است که به‌‌‌دلیل معرفی یادگیری ماشینی و تحلیل روابط علّی در اقتصاد شهرت دارد. او به‌‌‌ویژه در زمینه الگوریتم‌‌‌ها و بازارهای آنلاین تحقیق کرده و کاربردهای اقتصاد دیجیتال را در پلتفرم‌‌‌های بزرگ مورد بررسی قرار داده است. تحقیقات او به بهبود تبلیغات دیجیتال، توصیه‌‌‌گرهای شخصی‌‌‌سازی‌‌‌شده و نحوه تعامل کاربران با فناوری‌‌‌های دیجیتال کمک شایانی کرده است. سوزان آتی همسر گیدو ایمبنز (Guido Imbens) است که در سال 2021 به‌‌‌همراه یوشوآ انگریست (Joshua Angrist) به‌‌‌خاطر مشارکت شگرفشان در روش‌‌‌شناختی تجزیه و تحلیل روابط علّی، جایزه نوبل اقتصاد را دریافت کردند.
با این حال، از آنجا که امسال جایزه نوبل فیزیک نیز به یادگیری ماشینی تعلق گرفته است، ممکن است احتمال انتخاب سوزان آتی برای دریافت جایزه نوبل اقتصاد کاهش یابد. دارون عجم‌‌‌اوغلو (Daron Acemoglu) و دیوید آتور (David Autor) نیز از گزینه‌‌‌های مطرح در حوزه فناوری‌‌‌های مدرن و وابستگی مسیر تکنولوژی محسوب می‌‌‌شوند. این دو اقتصاددان در زمینه فناوری‌‌‌های سبز، فناوری‌‌‌های دیجیتال و روبات‌‌‌های صنعتی مقالات و پژوهش‌‌‌های ارزشمند و تاثیرگذاری را در سال‌های اخیر منتشر کرده‌‌‌اند. جی. استیون اولی (G. Steven Olley) و آریل پیکس (Ariel Pakes) نیز از دیگر افراد مطرح در این حوزه هستند.
آنها در مقاله‌‌‌ای با عنوان «پویایی بهره‌‌‌وری در صنعت تجهیزات مخابراتی» که در سال 1996 در نشریه اکونومتریکا منتشر شد، نوآوری مهمی در نحوه محاسبه بهره‌‌‌وری کل عوامل در علم اقتصادسنجی ارائه کردند. این بدعت نوآورانه به‌‌‌عنوان مبنایی برای سایر روش‌های تخمینی این پروکسی فناوری در سال‌های بعد قرار گرفت. به‌‌‌طور کلی، به نظر می‌رسد که نوبل اقتصادی امسال تحت‌تاثیر هیاهوی پیرامون هوش مصنوعی قرار دارد. با توجه به ‌گذار از انقلاب صنعتی چهارم (صنعت4.0) به انقلاب صنعتی بعدی، کمیته نوبل امسال به چهره‌‌‌های تاثیرگذار بر این تحولات توجه ویژه‌‌‌ای داشته است. باید منتظر ماند و دید که آیا کمیته رأی‌‌‌دهندگان نوبل حوزه اقتصاد می‌‌‌تواند اقتصاددانی را انتخاب کند که در حوزه فناوری‌‌‌های نوین نقشی کلیدی ایفا کرده و تاثیری چشمگیر بر فهم ما از تکامل این انقلاب صنعتی و تاثیر آن بر زندگی روزمره انسان‌‌‌ها داشته باشد یا خیر.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1229829/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پشت پرده تاکتیک اعراب در برابر اسرائیل

ربات نرم و کرکی «CES 2021» توسط کاسیو وارد بازار می‌شود

از جمهوری دوم فیلیپین تا آتش‌بس نیروهای هلند و جمهوریخواهان اندونزی

اعزام داور کردستانی به رقابت‌های گلبال نابینایان و کم بینایان جام باشگاه‌های اروپا

پاسخ عراقچی به اتهام زنی موشکی اروپا: بهانه دیگری پیدا کنید!

بررسی بزرگترین بازیکنانی که پیراهن شماره 7 رئال مادرید را پوشیده‌اند

ویدیو| خلاصه لهستان 1-3 پرتغال؛ لیگ ملت‌های اروپا 2024

ویدیو| خلاصه لهستان 1 - پرتغال 3؛ لیگ ملت‌های اروپا 2024

ردپای کی‌روش در شناسایی بهترین فوتبالیست اروپا

تکذیب ارسال موشک بالستیک از ایران به روسیه

ویدیو| خلاصه لهستان 1 – پرتغال 3؛ لیگ ملت‌های اروپا 2024

ویدیو| خلاصه کرواسی 1-2 اسکاتلند؛ لیگ ملت‌های اروپا 2024

یک دانشجو در تربت‌حیدریه مدال طلای مخترعان اروپا را کسب کرد

ویدیو| خلاصه کرواسی 1 - اسکاتلند 2؛ لیگ ملت‌های اروپا 2024

ویدیو| خلاصه کرواسی 1 – اسکاتلند 2؛ لیگ ملت‌های اروپا 2024

عراقچی: ما به روسیه موشک‌های بالستیک نداده‌ایم

جمعیت کاربران اینترنت به 5.5 میلیارد نفر نزدیک شد

اقدام نیکاراگوئه در قطع روابط با رژیم اسراییل الگوی کشورها شود

روی پوتین حساب نکنیم | روسیه به خاطر جنگ در اوکراین از تنش در منطقه خاورمیانه سود می‌برد

چرا اردوغان اصرار بر اقدام ایران علیه اسراییل دارد

بارگیری اتوبوس‌های سه‌کابینه از چین به سمت تهران – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پورشه به مرسدس بنز و بی‌ام و پیوست

کارکرد اصلی جاده ابریشم تبادلات فرهنگی میان ایران و چین است

نمایشگاه مشترک ایران و چین افتتاح شد/ ابرهای بی‌پایان جاده ابریشم

نزدیک شدن ناوهای چینی به تایوان

اعلام تیم‌های راه یافته به مرحله یک چهارم مسابقات لیگ قهرمانان آسیا بانوان

غیرمنتظره؛ گزینه جدید نیمکت استقلال | از آفریقا و با جام قهرمانی قاره

فاضل نظری: مردم و فرهنگ افغانستان نیازمند تعریف دقیق‌تری برای ایرانیان است

تحویل پیکر قربانیان حمله بلوچستان به خانواده‌ها در افغانستان

افزایش شدید قیمت مواد غذایی در آمریکا

معاریو: در باتلاق غزه غرق شده ایم، برای لبنان هم برنامه ای نداریم!

اعمال تحریم آمریکا علیه ایران نوعی «باج دهی» به اسرائیل است

هشدار بیمه‌گران درباره خسارت میلیارد دلاری طوفان میلتون در فلوریدا

تبعات جنگ نفتی در خلیج فارس به سادگی قابل درک نیست / آمریکا از این جنگ وحشت دارد، اما استراتژی روشنی برای جلوگیری از وقوع آن ندارد / نیرو‌های آمریکایی در تمام کشور‌ها از عربستان گرفته تا امارات و قطر و بحرین حضور دارند، اما تهدید آمیز‌ترین سناریو، هدف قرا

10 کشته و زخمی در پی حادثه تیراندازی در نزدیکی دانشگاه تنسی آمریکا

آمریکا تامین کننده اصلی تسلیحات رژیم صهیونیستی در نسل کشی است

هدف ما درخشش آمریکا در جام جهانی 2026 است

بانوی اول مرموز آمریکا | ملانیا ترامپ چه چیزی را در کتاب خاطراتش مخفی کرده است؟

ترامپ: نگران 3 ماه آینده هستم/ در آستانه جنگ جهانی سوم هستیم!

تحریم‌ها فرمالیته است؛ نفت ایران صادر می‌شود

نبیه‌بری: ایران حامی لبنان است/حرف و عمل آمریکا یکی نیست

پنتاگون خواستار حل دیپلماتیک بحران لبنان شد

طرح ادعاهای موهوم تاثیری در پیگیری پرونده ترور سردارسلیمانی ندارد

واکنش وزارت خارجه به تحریم‌های جدید آمریکا/ اعتیاد آمریکا به فشار حداکثری تاثیری بر اراده ما ندارد

ایران در پیگیری حق خود برای پیگرد کیفری مرتکبین ترور شهید سلیمانی مصمم است

محکومیت وضع تحریم‌های جدید در رابطه با بخش انرژی ایران از سوی وزارت خارجه

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم‌های جدید آمریکا: باج‌دهی به اسرائیل است

پشت پرده سفرهای دیپلماتیک ایران به خاورمیانه/ خط و نشان خلیج فارس برای آمریکا؛عربستان سرگردان میان تهران و تل‌آویو؟

بقائی: ترور حاج قاسم جنایتی بود که ایرانیان فراموش نمی‌کنند

حمله چندباره ترامپ به مهاجران غیرقانونی در آمریکا