ایرانیان جهان

آخرين مطالب

شکاف ثروت در دنیا اخبار ایران

  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

دارون عجم اوغلو، اقتصاددان ترکیه‌ای ـ امریکایی به‌همراه سیمون جانسون و جیمز رابینسون، دو دانشمند بریتانیایی ـ امریکایی، به‌دلیل تحقیقات و کتاب‌هایی که پیرامون شکاف ثروت در میان مردم کشورهای مختلف دنیا منتشر کرده بودند، به‌طورمشترک، شایسته دریافت جایزه نوبل اقتصاد در سال 2024 اعلام شدند.
کمیته نوبل اقتصاد در توضیح این انتخاب گفته است: تحقیقات آنان، بر چگونگی شکل‌گیری نهادها و تاثیر آنها بر رفاه متمرکز است.
این یکی از بزرگ‌ترین چالش‌های زمان ما به‌شمار می‌رود و می‌بایست تفاوت‌های درآمدی شدید بین کشورها را کاهش داد. جایزه 970هزار یورویی نوبل اقتصاد، خلاف دیگر جوایز نوبل، براساس وصیت آلفرد نوبل پایه‌ریزی نشده است. این جایزه، در سال 1968 از سوی بانک مرکزی سوئد و به یاد آلفرد نوبل تاسیس شد و از سال 1969 اهدا می‌شود.
آکادمی سلطنتی علوم سوئد در بیانیه خود تاکید کرده است؛ برندگان امسال نوبل اقتصاد امسال، با پژوهش و مطالعات خود، اهمیت وجود نهادهای اجتماعی برای شکوفایی یک کشور را آشکار کرده‌اند. در این بیانیه آمده است: در جوامعی که حاکمیت قانون، در آن ضعیف است، شاهد رشد یا تغییر مثبت نیستیم.اما تحقیقات برندگان نوبل به ما کمک می‌کند تا دلایل این موضوع را به‌خوبی درک کنیم.
آکادمی سوئد گفته است، برندگان امسال نشان داده‌اند یکی از دلایل تفاوت در رفاه کشورها، نهادهای اجتماعی است که در دوران استعمار تشکیل شده بودند. برخی کشورها، به‌دلیل اتکا به نهادهایی که بهره‌کشی می‌کنند، رشد اقتصادی پایینی دارند. این نهادهای بهره‌کش، دستاورد و درآمدهایی را برای افراد صاحب قدرت فراهم می‌کنند و به‌همین‌دلیل است که مردم، وعده‌های صاحبان قدرت برای اصلاحات اقتصادی را باور نمی‌کنند. به‌گفته برندگان این جایزه، به‌همین علت است که چنین جوامعی، هیچ نوع رشد و بهبودی را تجربه نمی‌کنند.
در بیانیه آکادمی سوئد آمده است، زمانی که خطر انقلاب سیاسی وجود داشته باشد، صاحبان قدرت، بر سر دوراهی قرار می‌گیرند؛ آنها ترجیح می‌دهند در قدرت باقی بمانند و سعی کنند با وعده‌هایی مثل اصلاحات اقتصادی، مردم را آرام کنند. هرچند، بعید است مردم حرف آنها را باور کنند و در نهایت، تنها گزینه می‌تواند انتقال قدرت و استقرار دموکراسی باشد.
عجم اوغلو و جیمز رابینسون، دو اقتصاددانی هستند که در سال 2012 کتاب پرفروش « چرا ملت‌ها شکست می‌خورند » را نوشتند که به زبان‌های مختلفی در دنیا ترجمه و به پژوهشی الهام‌بخش تبدیل شد. این دو نفر در ادامه پژوهش‌های خود، کتاب دیگری با عنوان « راه باریک آزادی » را نوشتند که این کتاب هم، به‌عنوان یک پژوهش الهام‌بخش، بسیار موردتوجه قرار گرفت. عجم اوغلو، همچنین به‌همراه سیمون جانسون، برنده دیگر نوبل اقتصاد 2024 کتاب دیگری با نام « نزاع هزارساله ما، بر سر فناوری و بهروزی » نوشت. آنان در این کتاب، به این موضوع پرداخته‌اند که هرچند، نوآوری‌ها می‌توانند به افزایش رفاه، ثروت و بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها منجر شوند اما در عین حال، همین نوآوری‌ها می‌توانند نابرابری‌ها را تشدید کرده و مشاغل را از بین ببرند و محیط‌زیست را تخریب کنند.
برندگان امسال جایزه نوبل اقتصاد، نگرش‌های نوینی را پیرامون دلایل تفاوت میزان سطح رفاه در بین کشورها مطرح کرده‌اند. آنها با بررسی نظام‌های سیاسی و اقتصادی مختلفی که توسط استعمارگران اروپایی ایجاد شد، موفق شده‌اند رابطه بین این نهادها و رفاه مردم آن جوامع را ترسیم کنند. شاید بد نباشد برای آنکه با نشانه‌هایی از نهادهای استعماری در روزگار کنونی آشنا شویم، ببینیم عجم اوغلو و رابینسون، در کتاب معروف « چرا ملت‌ها شکست می‌خورند؟» چگونه به این مهم پرداخته‌اند. آنها در کتاب خود، شهر « نوگالس» واقع در مرز ایالات‌متحده‌امریکا و مکزیک را مثال آورده‌اند؛ شهری در حدفاصل این دو کشور که با حصاری بلند مشخص شده است و ساکنان آن، باوجود اشتراک فرهنگی و شباهت جغرافیایی و اقلیمی، به‌دلیل تفاوت نهادهایی که از دوران استعمار باقی مانده است، شرایط اقتصادی و رفاهی متفاوتی را تجربه می‌کنند.
در « نوگالس امریکا »، ساکنان آن به‌نسبت مرفه هستند، میانگین طول عمر بالایی دارند، حقوق مالکیت محترم شمرده می‌شود، مردم از منافع سرمایه‌گذاری خود بهره‌مند می‌شوند و انتخابات آزاد، این امکان را به مردم می‌دهد تا سیاستمدارانی را که از آنها راضی نیستند، تغییر دهند. اما اگر به « نوگالس مکزیک » نگاه کنید، می‌بینید باوجود آنکه بخش به نسبت ثروتمندی از مکزیک است، اما ساکنان آن، در مقایسه با نوگالس امریکا، بسیار فقیر هستند. جرائم سازمان‌یافته، شروع و ادامه کسب‌وکارها را پرخطر کرده و حذف سیاستمداران فاسد، همچنان دشوار است.
با توجه به اینکه این شهر دو نیمه شده، از نظر جغرافیایی در یک مکان هستند، آب‌وهوای یکسانی دارند، ساکنان آن اجداد مشترک و شباهت‌های فرهنگی زیادی دارند و حتی غذاهای مشابهی می‌خورند و به موسیقی تقریبا یکسانی گوش می‌دهند،اما می‌توان دریافت که این تفاوت، در جغرافیا یا فرهنگ نیست، بلکه به‌دلیل نهادهای مستقر در این دو شهر است که در یکی، مردم را بخشی از نظام سیاسی می‌داند و حقوق آنان را محترم شمرده و فرصت‌های بیشتری برای انتخاب شغل و تحصیلات داده است اما در دیگری، شرایط اقتصادی و نظام سیاسی مستقر، توانایی مردم را برای تاثیرگذاری محدود کرده است.
در نهایت، فقط باید امیدوار بود دیدگاه‌های برندگان جایزه نوبل اقتصاد امسال، موردتوجه زمامداران کشورها قرار گیرد و با به‌رسمیت شناختن حقوق مردم خود، آنها را به مشارکت سیاسی، اقتصادی و تولیدی بیشتر و ایجاد رفاه عمومی افزون‌تر برای آحاد مردم تشویق کنند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1239820/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

عراقچی با وزیر امور خارجه ژاپن گفت‌وگو کرد

تعطیلی غرفه اسرائیلی‌ها در نمایشگاه نظامی ژاپن

فرود تاریخی اف 35 روی ناو ژاپنی

جمعیت سالخورده بحران اقتصاد اروپا

توصیه عجیب روزنامه هم‌میهن / جز پهلوی، دیگر مخالفان نظام را بپذیرید

بلیت 12 میلیون تومانی 35 میلیون تومان شد؛ دور زدن تحریم هوایی اروپا چگونه ممکن است؟

اسراییل از سند مهمش برای آتش بس رونمایی کرد

اسکورت هواپیمای رئیس جمهور چین در سفر  به روسیه+ فیلم

تحلیل وی چین امروز | جدیدترین تحلیل VET

پکن: ژاپن به اصل چین واحد احترام بگذارد

رئیس جمهور برنامه‌های سفر خود به روسیه را تشریح کرد

رئیس جمهور: بریکس راهی برای برون رفت از تمامیت‌خواهی آمریکاست

تصاویر جدید از شکارچی جدید هواپیما‌های رادارگریز اف-22

اسکورت هواپیمای رئیس جمهور چین با جنگنده ها | ویدئو

ارز بریکس و آینده نظم مالی بین‌المللی

اسکورت هواپیمای رئیس جمهور چین در سفر به روسیه

اسکورت هواپیمای رئیس جمهور چین در سفر به روسیه + فیلم

جنگنده روسی رئیس جمهور چین را تا کازان اسکورت کرد

با روسای جمهور روسیه، چین و هند در بریکس گفت وگو خواهیم داشت

نشست دوجانبه افغانستان و قزاقستان برگزار شد

قیمت دلار و یورو امروز 1 آبان ماه

دیروز ایران را از تورم ونزوئلا می ترساندند؛ امروز از خاموشی کوبا!

ریابکوف: خطر رویارویی روسیه و آمریکا را نباید دست‌کم گرفت

نامه بایدن به علی‌اف

جزئیات طرح هوکشتاین برای آتش‌بس و جواب دندان‌شکن مسئولان لبنانی |

هالووین و افسانه مرد خسیس فانوس‌به‌دست!

وزیر خارجه آمریکا وارد سرزمین‌های اشغالی شد

ادعای آکسیوس: آمریکا پیگیر نقض حقوق بشر در گوانتاناموی اسرائیل است

سنگ تمام ایلان ماسک برای ترامپ

ریابکوف: خطر درگیری مستقیم روسیه و آمریکا کم‌اهمیت نیست

هریس: ترامپ رئیس‌جمهور شود، پوتین در کی‌یف خواهد بود

یازدهمین سفر بلینکن به اسرائیل پس از جنگ غزه

عراقچی: حتی تهدید حمله به تأسیسات هسته‌ای هم جرم بین‌المللی است اما ما دل‌خوش به قوانین بین‌المللی نیستیم/ اسرائیل به هر شکلی به ایران حمله کند، ایران به همان شکل جواب می‌دهد

پیش بینی های نرخ طلا تغییر کرد

پیش‌بینی سیاستمدار انگلیسی از اتمام جنگ اوکراین با پیروزی ترامپ

مرزبندی اپوزیسیون در پاسخ اسراییل به ایران+ فیلم

وزیر سابق نفت ونزوئلا به اتهام همکاری با آمریکا بازداشت شد

خضریان: آمریکا با صهیونیست‌ها همراهی کند، پاسخ پشیمان‌کننده دریافت می‌کند

پیشینه و مواضع کاملا هریس در سیاست داخلی چیست؟

پزشکیان: بریکس فرصت خوبی برای پایان دادن به تمامیت خواهی آمریکا است

سرمقاله همشهری/ هلاکت افسران صهیونیست، کابوس سران تل‌آویو

سرمقاله آفرینش/ اقتصاد منتظر دستور نمی‌ماند

حمله موشکی مقاومت لبنان به تانک رژیم صهیونیستی

شانزدهمین اجلاس سران «بریکس» در روسیه آغاز شد

اسکورت هواپیمای رئیس جمهور چین در سفر به روسیه

ریابکوف: نباید احتمال درگیری مستقیم آمریکا و روسیه را دست‌کم گرفت

خواهر اون، کره‌ جنوبی و اوکراین را سگان دست آموز آمریکا خواند

درگاه‌های پرداخت دیجی کالا بسته شد!

همه چیز درباره بودجه سال آینده؛ از میزان مالیات‌ها تا قیمت نفت

تاج طلایی برسر بازارها