بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - امروز بار دیگر دونالد ترامپ، رییس جمهور پیشین ایالات متحده آمریکا که بار دیگر درانتخابات ریاست جمهوری هریس را بزند و رییسجمهور امریکا شود. او در این رقابتها جیدیونس را به عنوان یار انتخاباتی خود معرفی کرد. با معرفی ونس به عنوان نامزد معاونت ریاست جمهوری اینک او در مرکز توجهها قرار گرفته است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اما جیمز دیوید ونس، سناتور 40 ساله جمهوریخواه از ایالت اوهایو کیست؟
جی دی ونس کیست؟ کودکی، جوانی و تحصیلات ونس در اوهایو به دنیا آمد و بزرگ شد. او که چندی پیش خاطراتش را در کتابی با نام «مرثیه هیلی بیلی» منتشر کرده و تبدیل به فیلم هم شده است در فقر زندگی میکرد و کودکی دشواری داشت.
مادر ونس با اعتیاد به مواد مخدر درگیر بود و او بخش زیادی از سالهای کودکی و نوجوانیاش را با مادربزرگش گذراند. ونس پس از پایان دبیرستان سال 2003 به تفنگداران دریایی آمریکا پیوست و و در عراق نیز خدمت کرد. اوسال 2009 با لیسانس علوم سیاسی و فلسفه از دانشگاه اوهایو فارغ التحصیل شد و بعد در دانشگاه ییل حقوق خواند.
سال 2016 کتاب مرثیه هیلی بیلی را که بر اساس خاطرات و زندگی پر از بحران خانوادگیاش بود، نوشت. این کتاب بلافاصله پرفروش شد و چندین جایزه گرفت. به دنبال موفقیت کتاب و اوایل سال 2017 ونس مدتی شبکه خبری سیانان حضور پیدا میکرد. سال 2020 فیلمی بر اساس کتاب ونس و با همان عنوان ساخته شد.
ورود ونس به دنیای سیاست ونس پس از پایان تحصیل در مدرسه حقوق، مدتی برای سناتور جان کورنین کار کرد. اما فعالیت جدی او به عنوان سیاستمدار سال 2022 و پس از آن آغاز شد که تیم رایان، نماینده پیشین دموکراتها را در انتخابات 2022 سنای آمریکا شکست داد و به سنا راه پیدا کرد. ونس را به عنوان راست جدید میشناسند؛ نوعی از محافظهکاری که بسیاری از دیدگاههای سنتی جمهوریخواهان را رد میکند. ونس موافق اعمال تعرفه در تجارت و مخالف دخالت آمریکا در جنگ و نزاعهای خارجی، به ویژه اوکراین و روسیه است. او همچنین از مخالفان سرسخت عضویت اوکراین در ناتو بهشمار میرود و بارها پیروزی اوکراین در برابر روسیه را منتفی دانسته، مانع ارسال کمکهای مالی-تسلیحاتی به اوکراین شده و از کاخ سفید خواسته است تا اوکراین را برای پذیرش مطالبات روسیه تحت فشار بگذارد.
هنگام بازدید زلنسکی از کنگره، جیدی ونس از دیدار با رئیسجمهور اوکراین سرباز زد به این بهانه که «حرف جدیدی نخواهد شنید». او تنها نمایندهٔ آمریکا بود که دعوت هیئت اوکراینی برای دیدار در حاشیهٔ آخرین کنفرانس امنیتی در مونیخ را نپذیرفت؛ ونس در آن کنفرانس صراحتاً گفت دولت آمریکا باید در سیاست خود مبنیبر ادامهٔ کمک به اوکراین بازنگری کند. وی از کمک مالی به اسراییل در جنگ کنونی میان اسراییل و حماس حمایت میکند.
درمورد ایران، او مخالف حمله نظامی به ایران است. ونس اکتبر 2003 در برنامه «فیس د نیشن (Face the Nation)» در شبکه خبری «سی بی اس» گفته بود از اعمال زور بیشتر علیه ایران حمایت نمیکند و با آن مخالف است. با این حال پس از اعلام خبر قرار گرفتن نامش به عنوان یار انتخاباتی ترامپ در مصاحبهای به شبکه خبری فاکس گفت که با دکترین ترامپ موافق است. ونس در مورد موضوع حمله نظامی آمریکا به ایران چنین پاسخ داد: «در حال حاضر؟ قطعاً نه. به نظر من باید کوشش کنیم اوضاع را آرام کنیم. البته باید خطوط قرمز داشته باشیم؛ اگر ایرانیها به نیروهای آمریکایی حمله کنند… اگر آنها نقش تشدیدکنندهای در درگیری داشته باشند، ما باید آماده پاسخگویی باشیم.»
هنگامیکه در این مصاحبه به او یادآوری شد که برخی گروههای شبهنظامی تحت حمایت حکومت ایران به نیروهای آمریکایی حمله کردهاند، آقای ونس تصریح کرد: «آنها حمله کردهاند، گروههای شبهنظامی خاصی حمله کردهاند، و من فکر میکنم ما کار درستی انجام دادهایم، یعنی پاسخی متناسب دادهایم.»
او همچنین افزود: «اگر آنها به ما ضربه بزنند، ما باید به آنها ضربه بزنیم. اما اگر در مورد حمله به خاک اصلی ایران صحبت میکنید، فکر میکنم چنین اقدامی در حال حاضر تشدید قابلتوجه تنشها را درپی خواهد داشت، و این کار اشتباهی خواهد بود.»
اندکی پس از این گفتگو؛ نگرانیهای زیادی در مورد پراکندگی بیش از حد نیروهای نظامی ایالات متحده در نقاط مختلف جهان ابراز کرده و از تمرکز بر بازسازی قابلیتهای دفاعی آمریکا و اولویت دادن به منافع امنیت ملی حمایت کرده است. او بهویژه از شکستهای سیاست خارجی ایالات متحده در گذشته، بهویژه جنگ عراق، بهعنوان «درس عبرتی» در مورد مشکلات سیاستهای مداخلهجویانه سخن گفته است.
به دنبال حمله موشکی ایران به اسراییل در فروردین امسال، ونس هشدار داده بود که ترس واقعی از تشدید تنش در منطقه وجود دارد و ایالات متحده باید برای مهار این درگیری تلاش کند. او در مصاحبهای با شبکه خبری سیانان درباره این حمله چنین گفت: «فکر میکنم مهمترین چیز برای ایالات متحده در اینجا این است که ابتدا از تبدیل شدن این درگیری به یک درگیری منطقهای گستردهتر جلوگیری کند، زیرا ما در حال حاضر بسیار تحت فشار هستیم، و دوم اینکه از متحدان اسرائیلی خود حمایت کنیم.»
ونس همچنین گفت که ترس از تشدید تنش وجود دارد، زیرا «جهان، ایالات متحدهای را میبیند که بسیار تحت فشار است».
بیشتر بخوانید: فتحالله گولن کیست و چرا منتقد سرسخت اردوغان در ترکیه بود؟
او از مقامات کشورش خواست تا با افزایش تولید تسلیحات، وضعیت بازدارندگی در مورد تهدیدها علیه منافع آمریکا را دوباره برقرار کنند. جیدی ونس در سخنرانی خرداد امسال در مؤسسه کوئینسی باز هم ادعا کرد که آمریکا با حمله به عراق در سال 2003، از آن کشور «یک گروه نیابتی جمهوری اسلامی در خاورمیانه» بهوجود آورده است.
در زمینه سیاست داخلی او مخالف کاهش مزایای «تأمین اجتماعی» (برنامه فدرال بیمه سالمندان و افراد از کار افتاده) است. با این وجود در برخی موارد مواضع ونس نزدیک و یا منطبق بر مواضع جمهوری خواهان سنتیست. ونس مخالف پایان دادن خودخواسته به بارداری است و در مواردی تلویحاً گفته است که از ممنوعیت فدرال برای «بعد از 15 هفته بارداری» حمایت میکند، اما او همچنین باور دارد قوانین در این مورد باید به عهده هر ایالت باشد.
او مخالف مجاز دانستن ازدواج همجنسگرایان در سطح فدرال است و با اختصاص یارانه یا بودجه به عملهای تغییر جنسیت هم موافق نیست.
ازدواج جی دی ونس اوشا ونس، همسر ونس که او هم تحصیلات حقوقی دارد، آمریکایی هندی تبار است. ونس با همسرش در دانشگاه ییل آشنا شد و یک سال پس از فارغالتحصیلی ازدواج کردند. ونس و همسرش سه فرزند دارند.
ونس و ترامپ ونسی که امروز دست راست ترامپ است در سال 2016 جزو مخالفین او بود و آشکارا از او انتقاد میکرد. او حتی ترامپ را احمق و «هیتلر آمریکایی» نامیده بود که زیانبار است و او را با «هروئین» مقایسه کرده بود و گفته بود برای طبقه کارگر سفید آمریکایی، «هروئین فرهنگی» است.
در هر صورت امروز لحن و عقیده ونس نسبت به آن زمان تغییر کرده است. هنگامیکه ونس برای ورود به سنا سال 2022 رقابت میکرد تمام توییتهای بحث برانگیزش را پاک کرد و از کارهایی که ترامپ در زمان ریاست جمهوری اش انجام داده، تعریف کرد. او توانست حمایت ترامپ را در رقابتهای انتخاباتی سنا جلب کند و اکنون یکی از وفادارترین متحدان ترامپ است.