ایرانیان جهان

آخرين مطالب

روزنامه دولت: ایران با دونالد ترامپ، چه تغییراتی در تصمیمات خود می‌دهد؟ اخبار ایران

روزنامه دولت: ایران با دونالد ترامپ، چه تغییراتی در تصمیمات خود می‌دهد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز روزنامه ایران نوشت: او در 2016 توانسته بود با غلبه بر هیلاری کلینتون نامزد دموکرات‌ها کلید ورود به کاخ ریاست‌جمهوری امریکا را تصاحب کند، اما نتوانست مثل اغلب رؤسای جمهور امریکا دولتش را برای یک دوره چهار ساله دیگر تضمین کند و در نوامبر 2020، با قبول شکست در برابر حزب دموکرات، کلید کاخ سفید را تحویل جو بایدن، سیاستمدار پرحاشیه دموکرات داد.
باتوجه به کارنامه رئیس‌جمهور جدید امریکا در ارتباط با ایران، به نظر می‌رسد ایران با اتخاذ تمهیدات و پی‌ریزی برنامه‌هایی برای مقابله با سیاست‌های خصمانه امریکا به استقبال ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ رفته است.
سیاست «فشار حداکثری»علیه ایران
در سال‌های اخیر، «تحریم‌ها» همواره مهم‌ترین ابزار ایالات متحده علیه کشورهای مختلفی بوده که مخالف سیاست‌های جهانی امریکا و شرکای اروپایی‌اش بودند و جالب آنکه در مقایسه دموکرات‌ها و جمهوری‌خواهان، این دموکرات‌ها بودند که بیش از رقبای سنتی خود دست به اعمال تحریم علیه کشورهای غیرهمسو با امریکا زده‌اند. با این حال، پس از پیروزی ترامپ در اواخر سال 2016، دولت امریکا رویکرد تهاجمی‌تری را در اعمال تحریم‌ها، بویژه علیه ایران اتخاذ کرد. طبق آمار موجود، دولت ترامپ 362 بار در بین سال‌های 2017 تا 2024، 362 بار فهرست تحریم‌ها علیه کشورهایی از جمله ایران، کره شمالی و ونزوئلا را به‌روزرسانی کرد. تشدید تحریم بر صنایع نفتی، سیستم بانکی و توان نظامی ایران و البته ایجاد اختلال در معاملات بین‌المللی و اقتصادی ایران با کشورهای مختلف با هدف انزوای تهران، سیاست‌های ضدایرانی ترامپ بود که به عنوان «فشار حداکثری» پیگیری شد. به‌طوری که در سال 98، صادرات نفت ایران به کمتر از یک میلیون بشکه در روز رسید.
دونالد ترامپ همچنین در سال 2018 با ناقص خواندن برجام و با هدف اعمال محدودیت‌های بیشتر بر برنامه صلح‌آمیز هسته‌ای ایران، گسترش دامنه توافق برای پوشش موشک‌های بالستیک ایران و همچنین دیگر فعالیت‌های منطقه‌ای کشورمان از این توافق خارج شد.
تمرکز برای تصاحب فرصت‌های اقتصادی ایران
سرمایه‌گذاری و تمرکز برای تصاحب فرصت‌های اقتصادی ایران در راستای تکمیل کارزار فشار حداکثری و انزوای تهران در عرصه تجارت بین‌المللی هم دیگر برنامه ترامپ برای ایران بود.
دولت ترامپ به موازات تشدید تحریم‌ها، برای تصاحب فرصت‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی ایران هم دست به کار شد. ترانزیت، گاز، برق و محصولات پتروشیمی، حوزه‌هایی بودند که دولت امریکا در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ به آنها ورود کرد.
پروژه اتصال بنادر شرقی دریای خزر به سمت بنادر دریای سیاه به موازات مسیر ایران، ایجاد کریدور شمالی-جنوبی میان کشورهای آسیای میانه در موازات با کریدور شمالی-جنوبی ایران، طراحی مسیر لاجورد در موازات کریدور شرقی-غربی ایران و کریدور «آی‌مِک»، از جمله طرح‌هایی بودند که با حمایت دولت امریکا و در برخی موارد با شراکت مستقیم شرکت‌های امریکایی و با هدف دورزدن ایران پی‌ریزی شدند.
راه‌اندازی خط لوله ترکمنستان-افغانستان-پاکستان-هند که به خط لوله «تاپی» معروف شده نیز در دوران ریاست جمهوری ترامپ و با عاملیت شرکت نفتی امریکایی یونوکال پیگیری می‌شد.
از سر‌گیری پروژه خط لوله ترانس‌خزر که برای اولین‌بار در سال 1996 و با حمایت ایالات متحده امریکا و پیشنهاد این کشور عنوان شده بود، دیگر اقدام امریکایی‌ها در دور زدن ایران در معادلات بین‌المللی بود. هرچند با وجود مخالفت شدید ایران و روسیه این توافق تا حدود زیادی دور از ذهن و بعید به نظر می‌رسد.
پیشنهاد و حمایت از طرح مسیر‌های جایگزین انتقال انرژی به منظور کاهش ظرفیت ترانزیتی ایران در تنگه هرمز و مقابله با اقتدار ایران در خلیج فارس را نیز باید به طرح‌های ضدایرانی امریکا در آسیا اضافه کرد.
سنگ‌اندازی در روابط همسایگی
سنگ‌اندازی در روابط اقتصادی ایران با همسایگان خود از جمله افغانستان و عراق را هم باید به فهرست بلند طرح‌های اقتصادی امریکا برای منزوی کردن ایران اضافه کرد. در همین رابطه می‌توان به شکل‌گیری مسیر‌های موازی صادرات برق در منطقه اشاره کرد.
ایران با 93 هزار مگاوات ظرفیت منصوبه یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده برق در منطقه است. همین موضوع باعث شده تا در سال‌های گذشته شاهد تلاش امریکا برای جلوگیری از صادرات برق به همسایگان شرقی و غربی‌مان باشیم.
به طور مثال، دولت امریکا پس از خروج از برجام در سال 2018 و اعمال دوباره تحریم‌ها علیه بخش‌های مختلف اقتصاد ایران از جمله صنعت نفت و گاز همواره عراق را برای قطع وابستگی به برق و گاز ایران تحت فشار گذاشته است. این فشارها از زمان ترامپ آغاز شد و در زمان ریاست جمهوری بایدن هم ادامه یافت. در همین رابطه ایالات متحده از عراق خواسته تا ضمن تلاش برای یافتن جایگزینی برای گاز ایران، سرمایه‌گذاری در بخش برق و گاز این کشور را تسریع کند. بخشی از این فشارها در اواخر سال 1401 جواب داد و در نتیجه شرکت امریکایی جنرال الکتریک در قالب قراردادی 5 ساله مراقبت و بهسازی تمامی تجهیزات تولید برق، بهینه‌سازی و تأسیس نیروگاه‌های برق جدید را در عراق برعهده گرفت.
شرایط مثل قبل نیست
دونالد ترامپ با چنین کارنامه‌ای بار دیگر وارد کاخ سفید خواهد شد. طبیعتاً مقابله با ایران و از سرگیری یا تشدید اقداماتی که انجام داده بود، یکی از مهم‌ترین برنامه‌هایش در آسیا خواهد بود. اما شرایط امروز بسیار متفاوت‌تر از سال‌های 2017 تا 2021 است. درحالی که با خروج امریکا از برجام، اقتصاد ایران صدمات قابل توجهی دید و فشار حداکثری ترامپ هم بر این صدمات افزود. تهران سال‌های گذشته را وقف ایجاد تمهیدات و برنامه‌هایی برای خنثی‌سازی طرح‌های ضدایرانی کرده و می‌توان امیدوار بود که برخلاف دوره قبل ریاست‌جمهوری ترامپ، خبری از ضربه‌پذیری اقتصاد و انزوای ایران نخواهد بود.
بدون شک یکی از مهم‌ترین مصادیق بی‌اثر کردن تحریم‌ها و طرح‌های آتی رئیس‌جمهور امریکا، فعال کردن فرصت‌های اقتصادی کشور در تعامل با همسایگان است. اجرای راهبرد بی‌اثر کردن تحریم‌ها نیازمند فعالیت هوشمند در روابط خارجی اقتصادی به منظور استفاده حداکثری از فرصت‌های اقتصادی به وجود آمده در تعاملات منطقه‌ای است؛ موضوعی که در دولت سیزدهم پیگیری و منتهی به خنثی‌سازی طرح‌های ترانزیتی غرب برای منطقه شد و مهم‌تر از آن، دستگاه دیپلماسی دولت چهاردهم به‌خوبی آن را درک کرده و سفرهای متعدد وزیر امور خارجه کشورمان به کشورهای منطقه و رایزنی با همتایان خارجی‌اش، بیانگر این موضوع است. همچنین طبق تأکید رئیس‌جمهور کشورمان، ایران به‌ دنبال استفاده حداکثری از ظرفیت‌ همکاری‌های بین‌المللی از جمله سازمان همکاری شانگهای و گروه اقتصادی بریکس است.
باتوجه به چنین تجربیاتی است که فاطمه مهاجرانی سخنگوی دولت روز گذشته، پس از برگزاری جلسه هیأت دولت به جمع خبرنگاران آمد و در واکنش به نتایج انتخابات ریاست‌جمهوری امریکا تأکید کرد: برای ایران فرقی نمی‌کند چه کسی در ایالات متحده رئیس‌جمهور شود، چون برنامه‌ریزی‌های دولت از قبل انجام شده و همچنین با توجه به تحریم‌های کشور طی دهه‌های گذشته، ایران آب‌دیده شده و نگران رأی آوردن مجدد ترامپ نیست.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1257638/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اروپا علیه پنالتی طارمی: اشتباه و مضحک!

پنالتی مهدی طارمی در اروپا حسابی جنجال ساز شد

ترسناک‌ترین بازیکن حال حاضر اروپا!

درخواست رهبران فرانسه و آلمان برای اتحاد اروپا مقابل ترامپ

نمایشگاه «اسلام و اروپا» در کرواسی افتتاح شد

حریفان جوانان ایران در جام ملت‌ها مشخص شدند

قرعه‌کشی جام ملت‌های زیر 20سال آسیا برگزار شد/ همگروهان ایران مشخص شدند

فوتبال زیر 20 سال آسیا؛ شاگردان عبدی حریفان خود را شناختند

جوانان ایران حریفان خود را شناختند

سخت‌ترین حریف تیم ملی جوانان ایران در جام ملت‌های آسیا مشخص شد

آمریکا و اسرائیل به دنبال راهکار برای بیرون آمدن از باتلاق هستند

ترامپیسم، تجاری شدن سیاست و تغییر ماهیت دولت؛ ایران را سیاستی دگر باید

شی به ترامپ: آمریکا و چین باید با هم کنار بیایند

ترامپ چه تاثیری بر اقتصاد جهان می گذارد؟ معاملات ترامپی» افزایش یافتند!

خبر خوش برای ترامپ! پرونده‌های کیفری علیه رییس جمهور آمریکا بسته می‌شوند

هریس: هرگز از مبارزه برای دموکراسی دست برندارید

چرایی «شکست فاجعه‌بار» هریس از زبان سناتور ارشد آمریکایی

دستور کار سیاست خارجی ترامپ چگونه خواهد بود؟

نماینده مجلس به سیم آخر زد: سگ‌های سنتکام را از آسیای غربی جمع کنید

اعتراضات علیه ترامپ در شیکاگو+ فیلم

انفجار بازارهای جهانی پس از پیروزی ترامپ

اولین واکنش وزارت خارجه به پیروزی ترامپ‌ ؛ آن‌چه برای تهران مهم است «عملکرد دولت آمریکاست»

کابوس ایران به وزارت خارجه آمریکا بازمی‌گردد

مکانیسم ماشه علیه ایران فعال می شود؟‌

خبرنگار سی‌ان‌ان: برایان هوک، نماینده سابق آمریکا در امور ایران، وزارت خارجه دولت ترامپ را رهبری خواهد کرد

درخواست معاون روحانی از پزشکیان برای پیام تبریک به ترامپ

خریداران طلا رکب خوردند!

74 روز تا آغاز ریاست‌ ترامپ؛ سیاست آمریکا از اکنون تا روز تحلیف چه می‌شود؟

قیمت دلار امروز پنج شنبه 17 آبان 1403

سرمقاله رسالت/ معمای یک تعارض در آمریکا

بیانیه تند سندرز پس از شکست دموکرات‌ها

قیمت سکه و طلا شکست؛ ثبات دلار در کانال 69 هزار تومان

پروژه اتصال خلیج فارس به اروپا بدون ایران! / بررسی نقاط تاریک ابتکار ترکیه ای « مسیر توسعه»

بهره برداری 5 اسکله در بندر فاو عراق

قاچاق کالا موجب رکود تولید و آسیب به فرهنگ جامعه است

پرسشی درباره سقط جنین به دلیل مشکلات اقتصادی

ریزش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه/طلا چند شد؟

ایران و این کشور برای گسترش همکاری‌های اقتصادی تفاهم کردند

رایزنی نماینده وزارت خارجه هند با مقامات طالبان در کابل

از کرخه تا راین اتفاق بزرگی بود

ترامپ در معادلات جدید جهانی

نگاهی به چالش‌ها و فرصت‌های ایران از بازگشت دوباره ترامپ به کاخ سفید

یورگ کوکیس وزیر دارایی جدید آلمان می‌شود

(عکس) صورت مدافع بارسلونا 10 بخیه خورد!

اینزاگی: این یک پیروزی بزرگ و مهم بود

(عکس) صورت ستاره بارسلونا 10 بخیه خورد

مکرون و شولتس: اروپا باید در برابر ترامپ متحد شود

اعتراض شدید آرتتا: داور اینتر را برنده کرد!

ابراز تاسف فرانسه از ممنوعیت فعالیت آنروا در سرزمین‌های اشغالی

پای «کمک داور ویدئویی» چینی به ایران باز شد