ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تعرفه صفر چینی؛ شریک استراتژیک قاره آفریقا

تعرفه صفر چینی؛ شریک استراتژیک
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان -

ایرانیان جهان

چین سیاست تقویت صادرات از کشورهای کمتر توسعه‌یافته با توجه به جنوب جهانی را درپیش گرفته‌است. بازگشت دونالد ترامپ به کاخ‌سفید می‌تواند جنگ‌‌‌‌‌‌‌‌ تجاری آمریکا و چین را دوباره به اوج برساند، کاهش تجارت کالا بین دو کشور، به رکود جهانی می‌انجامد و صف‌بندی جدیدی در سطح بین‌الملل ایجاد می‌کند. در سال‌های اخیر، پیمان‌‌‌‌‌‌‌‌های چند‌جانبه و منطقه‌ای زیادی برای تقویت تجارت بین کشورها امضا شده‌است و تقریبا چین پای ثابت بیشتر این توافق‌ها بوده‌است.
دومین اقتصاد بزرگ جهان، برای کاهش وابستگی خود به تجارت با ایالات‌متحده، سرمایه‌گذاری زیادی در آسیا و کشورهای آفریقایی انجام داده‌است. این کشور با سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌های آفریقا و وام‌‌‌‌‌‌‌‌دهی به این کشورها، پیوندی عمیق بین خود و کشورهای آفریقایی ایجاد‌کرده‌است.
طبق گفته وزارت بازرگانی آفریقا، چین اولین کشور درحال‌توسعه و اقتصاد بزرگی است که برای همه محصولات صادرشده از کشورهای کمتر توسعه‌یافته (LDC) تعرفه صفر ارائه می‌دهد و همبستگی و همکاری را بین در کشورهای جنوب تقویت و در عین‌حال صادرات آفریقا را تقویت می‌کند.
نوسازی آفریقا به گفته مقامات چینی، این ابتکار می‌تواند نقشی کلیدی در تقویت صادرات کشورهای LDC به چین داشته‌باشد و به آنها کمک کند تا از فرصت‌ها در بازار وسیع چین استفاده کنند. کمیسیون تعرفه گمرکی شورای دولتی چین در اطلاعیه‌‌‌‌‌‌‌‌ای اعلام کرد؛ این کشور سیاست تعرفه صفر را بر 100‌درصد محصولات تولیدشده در کشورهای LDC که با آنها روابط دیپلماتیک دارد، اجرا خواهد کرد. چین تا به امروز قراردادهایی در زمینه مشارکت اقتصادی برای توسعه مشترک با 22کشور آفریقایی از جمله اتیوپی، بوروندی، گابن و زیمبابوه امضا کرده‌است. هم چین و هم کشورهای آفریقایی این توافق‌نامه‌های چارچوبی را به‌عنوان ابتکارات همکاری پیشگامانه می‌دانند که به ایجاد ترتیبات انعطاف‌پذیرتر و عملی‌تر برای آزادسازی تجارت و سرمایه‌گذاری می‌‌‌‌‌‌‌‌انجامد. این قراردادها، حمایت نهادی بلندمدت، باثبات و قابل‌پیش‌بینی برای همکاری‌های اقتصادی و تجاری چین و آفریقا فراهم می‌آورد، ضمن اینکه فرصت‌های قابل‌توجهی برای ورود محصولات آفریقایی به بازار چین ایجاد و به‌طور جدی از صنعتی‌شدن آفریقا و نوسازی کشاورزی حمایت می‌کند. در طول دو دهه‌گذشته رهبران آفریقایی به‌طور فزاینده‌ای به سمت تامین مالی و سرمایه‌گذاری چینی جذب شده‌اند.
این سرمایه‌گذاری‌ها به‌سرعت و با شرایط راحت‌تری نسبت به منابع مالی سنتی (وام‌های صندوق بین‌المللی پول و بانک‌های غربی) انجام می‌شود. از سال‌2000، پکن بیش از 170‌میلیارد دلار کمک مالی و وام به کشورهای آفریقایی اختصاص‌داده که این پول در ساخت پروژه‌هایی شامل بزرگراه‌‌‌‌‌‌‌‌ها، بنادر و راه‌آهن شهری صرف شده‌است.
شریک استراتژیک آینده چین از طریق طرح کمربند و جاده بر شهرنشینی آفریقا تاثیر گذاشته‌است. این پروژه زیرساختی در سال‌2013 راه‌اندازی شد و هدف آن ایجاد شبکه‌ای از مسیرهای اقتصادی و تجاری است که چین و سایر نقاط جهان را به هم متصل می‌کند. تا دسامبر 2023، 44 کشور از 54 کشور آفریقایی ابتکار کمربند و جاده را امضا کرده‌بودند. تخمین‌زده می‌شود از طریق این ابتکار، چین 2.5‌برابر بیشتر از مجموع همه کشورهای غربی در توسعه زیرساخت‌های آفریقا سرمایه‌گذاری کرده‌است. سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها می‌تواند اثرات چند برابری قابل‌توجهی بر رشد و توسعه اقتصادی قاره آفریقا داشته‌باشد. در کوتاه‌مدت، تقاضا برای کالاها و خدمات به‌ویژه در ساخت‌وساز ایجاد می‌کند که در درازمدت، اگر به‌خوبی برنامه‌‌‌‌‌‌‌‌ریزی و اجرا شود، می‌تواند رشد و توسعه اقتصادی را افزایش دهد. این امر به‌ویژه برای سرمایه‌گذاری زیرساخت‌های شهری صادق است.
با بیش از دو دهه‌سرمایه‌گذاری چینی‌ها در آفریقا که به‌سرعت در حال شهرنشینی است و احتمالا در آینده نیز بیشتر خواهد شد، به‌نظر می‌رسد‌که بعید نیست که این قاره تحت‌سلطه چین دربیاید و در یک نظام چند قطبی جهانی، به یکی از اهرم‌‌‌‌‌‌‌‌های فشار چین بر معادلات بین‌المللی بدل شود.
‌‌‌‌‌‌‌‌این اقدامات در شرایطی صورت می‌گیرد که اختلافات بین چین و ایالات‌متحده بر سر مسائل تجاری و سیاسی هر روز بیشتر می‌شود و با حضور دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور جدید در کاخ‌سفید، آینده روابط این دو کشور در هاله‌‌‌‌‌‌‌‌ای از ابهام قرار دارد. درحالی‌که انتخاب کامالا هریس می‌توانست ادامه‌دهنده بسیاری سیاست‌های خارجی دولت بایدن باشد، ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ باعث عدم‌اطمینان بیشتری خواهدشد، زیرا سیاست‌های ترامپ از بسیاری جهات شبیه شخصیت او، غیرقابل‌پیش‌بینی است.
جدال آمریکایی- چینی با توجه به اینکه چین دومین اقتصاد بزرگ جهان و بزرگ‌‌‌‌‌‌‌‌ترین منبع واردات ایالات‌متحده است، انتظار می‌رود ترامپ جنگ تجاری را که در دوره اول ریاست‌جمهوری خود آغاز کرده‌بود تشدید کند، زیرا او بارها ایده ضربه‌زدن به واردات از چین را مطرح کرده‌است. تعرفه 60‌درصدی روی کالاهای چینی، پیشنهادی است که پیامدهای گسترده‌ای به‌همراه خواهدداشت و شرکت‌های آمریکایی را وادار می‌کند تا در زنجیره تامین خود تجدیدنظر کنند. کسری تجاری ایالات‌متحده در تجارت کالا با چین در سال‌گذشته به پایین‌ترین سطح خود از سال‌2010 کاهش‌یافت، زیرا واردات از چین بیش از 100‌میلیارد دلار نسبت به سال‌قبل کاهش‌یافت؛ در واقع‌ واردات از بزرگترین صادرکننده جهان حتی کمتر از سال‌2020 بوده‌است.
بر اساس گزارش اداره سرشماری ایالات‌متحده، کسری تراز تجاری با چین در سال‌2023 بیش از 25‌درصد کاهش‌یافت و به 279‌میلیارد دلار رسید، زیرا تنش‌ها -اعم از اقتصادی و سیاسی-بین دو ابرقدرت همچنان بالا است. درمیان این تنش‌ها، بسیاری از شرکت‌ها سعی کرده‌اند با تنوع‌بخشیدن به زنجیره تامین خود یا انتقال مونتاژ نهایی کالا به سایر کشورهای آسیایی، وابستگی خود را به چین کاهش دهند. در این شرایط، چین به افزایش تجارت با کشورهای آسیایی و آفریقا روی‌آورده تا خود را از ضرر کاهش مبادلات با آمریکا برهاند. این سیاست به افزایش سرمایه‌گذاری شرکت‌های چینی در کشورهای آفریقایی در حوزه زیرساخت و ماشین‌آلات منجر شده و به‌نظر می‌رسد دومین اقتصاد برتر جهان در حال متحدسازی کشورهای جنوب علیه ایالات‌متحده است.
صنایع لوازم الکترونیکی، ماشین‌آلات و پوشاک از بزرگترین صادرکنندگان به ایالات‌متحده در سال‌های اخیر بوده‌اند. تجارت بین دو کشور در سال‌2022 به بالاترین حد خود رسید، اما به دلیل اینکه بسیاری از شرکت‌های بزرگ آمریکایی تولید خود را به خارج از چین منتقل کردند، کاهش‌یافت. به‌نظر می‌رسد کاهش تجارت آمریکا و چین در سال‌گذشته نشانه‌‌‌‌‌‌‌‌ای از دور‌شدن دو اقتصاد از یکدیگر باشد، اما اگر به افزایش واردات از آسیای جنوب‌شرقی به ایالات‌متحده نگاه کنید، به‌نظر می‌رسد که بخش زیادی از این افزایش از سوی شرکت‌های چینی است که یا تولید خود را تغییر داده‌اند یا صرفا محصولات خود را از طریق کشورهای ثالث به‌منظور دورزدن تعرفه‌‌‌‌‌‌‌‌ها منتقل می‌کنند.
توسعه اقتصادی چین فشارهای رقابتی زیادی را در سراسر جهان ایجاد می‌کند؛ برخلاف بسیاری از کشورهای نفت‌خیز و دارای انرژی‌های فسیلی که صرفا به‌عملیات بازرگانی و تقویت ارزش ارز محلی خود روی‌آورده‌اند، چین با تضعیف ارزش یوآن و پیگیری سیاست‌های صنعتی در بعد محلی و بین‌المللی، بازار‌‌‌‌‌‌‌‌های جهانی را یک به یک تسخیر کرد و در حال‌حاضر به بزرگترین صادرکننده جهان بدل شده‌است. سازمان تجارت‌جهانی می‌گوید؛ تعرفه‌های فولادی ترامپ قوانین تجارت را زیر پا گذاشته‌است، روابط تجاری بین دو اقتصاد بزرگ جهان در دوران دولت بایدن بدتر شده‌است، ایالات‌متحده و چین موانع جدیدی را بر تجارت تحمیل کرده‌اند، از جمله محدودیت‌هایی بر صادرات تراشه‌‌‌‌‌‌‌‌های کامپیوتری که اخیرا با کمبود مواجه شده‌اند. این موضوع به نگرانی‌های فزاینده‌ای منجر شده‌است که جهان در حال تقسیم‌شدن به دو بلوک تجاری است. جهان باید بسیار مراقب باشد، زیرا اگر این روند ادامه یابد، می‌تواند آسیب واقعی به اقتصاد جهانی وارد کند. در مطالعه‌‌‌‌‌‌‌‌ای، WTO نشان‌داد که چنین تقسیم‌بندی می‌تواند 5‌درصد از تولید ناخالص داخلی جهانی برای کشورهای دنیا هزینه داشته‌باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1259701/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آنچلوتی با پیروزی مقابل اتلتیکو به صدر اروپا رفت؛ فرگوسن سوم است/ پپ گواردیولا جایش را به کارلتو داد!

فیلم خلاصه بازی استون ویلا 3 – کلوب بروژ 0 / لیگ قهرمانان اروپا

چین قدرتمندترین دوربین جاسوسی جهان را ساخت

چین پیشتاز خرید خودروهای برقی شد

افزایش هزینه شرکت‌های انرژی آمریکا با اعمال تعرفه‌های ترامپ

گفت و شنود/ پالون بخر!

ایران و آمریکا دو راه بیشتر ندارند یا جنگ یا توافق

احتمال افزایش قیمت خودروهای پورشه

نرخ ارز امروز 23 اسفند 1403 + جزئیات

سرمقاله جمهوری اسلامی/ واقعیت‌هایی درباره قانون حجاب

سرمقاله آرمان امروز/ واکنش‌های دیپلماتیک به حوادث سوریه

انتقام‌گیری سیاسی به بهانه «حجاب» در اطراف بهارستان

عضو کانون انجمن صنفی کارگران: نمایندگان کارگران در شورای عالی کار، در سرکوب دستمزدها نقش دارند

تشدیدنظارت برصادرات پس از پرونده جنجالی اظهار برنج به جای مس

پیشنهاد برگزاری جشنواره فراملی مطبوعات با مشارکت عراق

استاندار گلستان : حرمت ایام شهادت حضرت علی (ع) در نوروز باید حفظ شود

از سقوط سهام آمریکا تا تثبیت قیمت نفت

پزشکیان: داده های اقتصادی که قابل تحلیل نباشد بی فایده است

نهضت مدرسه‌سازی سیستان و بلوچستان با مشارکت مردم؛ همکاری بنگاه‌های اقتصادی برای تحول

افزایش تعداد زنان کارآفرین کشور در زمینه فناوری و اقتصاد دیجیتال

4 دلیل برای افزایش زمستانی قیمت ارز

5400 کلاس درس در سیستان و بلوچستان طی مدت چهال سال ساخته شده است

اعلام برنامه یک‌چهارم نهایی لیگ قهرمانان اروپا

سفر طارمی به مونیخ و مصاف انگلیسی اسپانیایی در اروپا/ نمودار کامل شده مرحله یک چهارم نهایی

سفر طارمی به مونیخ و مصاف انگلیسی اسپانیایی در اروپا/ یک بازی تکراری در نمودار کامل شده مرحله یک چهارم نهایی

رافائل کاستیلو: بازی با روسیه و بلاروس برای ایران چالشی تر است

اظهارات خصمانه ‎انگلیس علیه ایران در شورای امنیت

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ پنجشنبه 23 اسفند

اعتراض شدید نماینده ایران به نشست شورای امنیت

آمریکا: محرومیت ایران از منابع مالی اش ادامه می یابد

سرمقاله سازندگی/ تردید بر میانجیگری مسکو

سرمقاله هم میهن/ فراتر از تندروی

زیر پوست نامه ترامپ

توجیه ژنرال صهیونیست پس از ممنوعیت ورود کمک‌ها به غزه

اذعان رژیم صهیونیستی به شکست در بازگرداندن اسرا از غزه

پایان گروگانگیری در پاکستان با کشته شدن 33 تروریست

پزشکیان: مدیران فقط خبر می‌دهند وای تورم اما نمی‌دانند گیر کجاست؟

واکنش انتقادی پزشکیان به گزارش وزیر جهاد کشاورزی

جلسه شورای ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت استان اردبیل برگزار شد

اقتصاد اسلامی ـ 33 | کدام اقتصاد اسلامی را برگزینیم؟

چراغ سبز مجلس به نفع لوکس سواران/ حق ورودی این خودرو‌ها کاهشی شد

نقدی بربرداشت غلط روغنی زنجانی از مواضع رهبری درباره رفاه

نگرانی بیش از نیمی از آمریکایی‌ها در مورد سیاست‌های اقتصادی ترامپ

رکورد پرتاب چکش ایران شکست

پارلمان اروپا برای اوکراین درخواست تسلیحات کرد

چینی ها با دستان هندبالیست های ایران شکستند

فرمانده نیروی دریایی ارتش از ناوشکن‌های چین و روسیه بازدید کرد

بازدید فرمانده نیروی دریایی ارتش از ناوشکن‌های چین و روسیه

اظهارات تهدیدآمیز دیپلمات انگلیسی علیه ایران

اتهام‌زنی‌های آمریکا درباره برنامه هسته‌ای ایران | احتمال بازگرداندن تحریم‌های بین‌المللی