ایرانیان جهان

آخرين مطالب

راهبرد اتحادیه اروپا در قبال اسرائیل: عملگرایی بدون اصول اروپا

راهبرد اتحادیه اروپا در قبال اسرائیل: عملگرایی بدون اصول
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اتحادیه اروپا در سال‌های اخیر دچار نوعی «بی ربطی استراتژیک» نسبت تحولات غرب آسیا شده و فاقد ابزار لازم برای اثرگذاری جدی بر تحولات خاورمیانه است.

ایرانیان جهان

بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در سالگرد عملیات نیروهای مقاومت فلسطین علیه اسرائیل، موسوم به عملیات «طوفان الاقصی»، اسرائیل کماکان و بدون تعیین هیچ نقطۀ پایانی و بی توجّه به همۀ هنجارها و قوانین جنگی و حقوق بشری بین المللی، به جنایت جنگی و نسل‌کشی خود ادامه می‌دهد و مـتّحدانش از جمله اتحادیه اروپا را هر روز بیش از پیش، شریک هزینه‌هایش می‌کند.
در واکنش به این وضعیت، اتّحادیه اروپا دچار انفعال راهبردی است و مجموعه عواملی از جمله: فشار واشنگتن؛ درگیری در اوکراین؛ اختلاف نظر و تضاد منافع درون اتحادیه اروپا و میان کشورهای عضو و نداشتن یک راهبرد مشخص مدّون؛ اروپا را به تماشاگر بحران تبدیل کرده است تا کنشگری تأثیرگذار، وضعیتی که از آن با عنوان «بی ربطی راهبردی» اروپا در خاورمیانه نام برده می‌شود. به باور رهبران اتحادیه اروپا، تأکید بیش از اندازه بر اصول، این بی عملی را موجب شده است و بنابراین، نسخۀ تجویزی آنها برای اتّحادیه، توازن‌بخشی میان عملگرایی و اصول، البته به نفع عملگرایی بوده است. رویکرد اتّحادیه اروپا و اعضای آن در قِبال نسل‌کشی رژیم صهیونیستی در غزه، شِمایی از هر دو این رویکردها را به تصویر می‌کشد، دو رویکردی که البته هیچکدام، نتیجه بخش نبوده اند.
تشدید و تعمیق شکاف‌های درون اروپایی:
اختلاف نظر بر سر نحوۀ مواجهه با جنگ جاری در غزه، اعضای اتّحادیه اروپا را به چند دسته تقسیم کرده است. دستۀ نخست، کشورهای مدیترانه ای در اروپا نظیر: اسپانیا؛ کشورهای شمالی نظیر: نروژ؛ و کشورهایی چون: ایرلند و اسلوونی هستند که به دلایلی از جمله: حاکمیت احزاب چپ؛ سابقۀ مقابله شان با اشغال و استعمار؛ و همچنین، مواضع حقوق بشری؛ حامی آرمان مردم فلسطین هستند و هر چهار کشور نیز به تازگی، دولت فلسطینی را به رسمیت شناخته‌اند.
در میان کشورهای جنوبی اروپا، حزب حاکم در ایتالیا (و حتی حزب دموکرات چپ میانه) طرفدار سرسخت رژیم صهیونیستی است. دستۀ دوم، کشورهای اروپای غربی چون آلمان هستند که تحت تأثیر هولوکاست، خود را متعهد به حمایت از اسرائیل می‌دانند. فرانسه نیز به عنوان کشوری با بیشترین جمعیت مسلمان و یهودی در اروپای غربی، تا کنون موضعی محتاط و البته در عمل، طرفدار اسرائیل را اتخاذ کرده است.
دستۀ سوم، راست‌های رادیکال در اروپا و در کشورهایی از جمله: هلند در اروپای غربی و جمهوری چک، مجارستان، و لهستان در شرق اروپا هستند که در زمره حامیان سر سخت اسرائیل به شمار می‌روند. البته احتمال دارد که روی کار آمدن ائتلاف مدنی در لهستان (متشکل از احزاب چپ) موضع لهستان در دفاع از اسرائیل را کمی تعدیل کند.
البته در مجموع، حتی موضع حامیان اروپایی فلسطین نیز تا حدی محتاطانه بوده و آنها ضمن تأیید حق اسرائیل برای دفاع از خود و متهم کردن حماس، بمباران بی رویه و همه جانبه غزه توسط اسرائیل را محکوم می‌کنند. نکتۀ دیگر اینکه، راست رادیکال ضد مهاجر و اسلام ستیز اروپایی به عنوان وزنه‌ای در مقابل جریان‌های چپ‌ طرفدار آرمان فلسطین عمل کرده است. در سطح رهبران اتحادیه اروپا نیز اختلاف نظرهای جدی میان «اورسولا فون در لاین»، رئیس کمیسیون و «جوزپ بورل»، مسئول سیاست خارجی این اتحادیه وجود داشت و در حالی که اوّلی بر حمایت بی قید و شرط از اسرائیل تأکید داشت، دوّمی طرفدار سرسخت آرمان فلسطین بود. البته روی کار آمدن «کایا کالاس» استونیایی به جای بورل، احتمالاً کفه ترازو را به نفع حامیان اسرائیل، سنگین تر خواهد کرد.
عمل‌گرایی مبتنی بر اصول:
«سیاست خارجی اتّحادیه اروپا توسط اصول مشخصی هدایت می‌شود. این اصول برآمده از ارزیابی واقع‌بینانۀ محیط استراتژیک موجود هستند و نه آرزوهای آرمانگرایانه مبتنی بر ساخت یک جهان بهتر».
این نقل قول از صفحه هشتم متن سند استراتژی جهانی اتحادیه اروپا در سال 2016، نشانۀ چرخشی واقعگرایانه در سیاست خارجی این اتّحادیه است. بر مبنای این اصل، باید ابتدا پیامدهای رفتارهای هنجاری بررسی شوند و گاه به منظور پرهیز از بروز نتایج نامطلوب، ضروری است تا هنجارها را به نفع عملگرایی کنار گذاشت.
بر این اساس، رویکرد اروپا به حل منازعات نیز، از رویکرد مبتنی بر امنیت انسانی به رویکرد مبتنی بر ثبات، تغییر جهت پیدا کرده است. بکارگیری این راهبرد در قِبال اسرائیل امّا، اتحادیه اروپا را از مهم ترین مزیتش یعنی قدرت نرم به منظور شکل‌دهی به یک اجماع جهانی برای متوقف کردن ماشین جنگی اسرائیل، محروم کرده است.
آنچه رهبران اتحادیه اروپا آن را درک نکرده اند این است که توجه به اصول، منبع قدرت این اتحادیه و پیش نیاز هرگونه عملگرایی آن است. حمایت از اسرائیل، این اتّحادیه را با فشار فزایندۀ افکار عمومی داخلی و جهانی مواجه کرده است و ثبات داخلی و اعتبار خارجی‌اش به عنوان بازیگری هنجاری را در معرض خطر قرار داده است. اتّحادیه اروپا امروز به اخلاق گرایی انتخابی متّهم است و در حالی که استقلال استراتژیک‌اش، منوط به تقویت روابط با جنوب جهانی است، اعتماد این بلوک و بویژه اعضای خاورمیانه‌ای آن را از دست داده است. افزون بر این، مواضع متناقض اعضای اتّحادیه اروپا در قِبال رأی دیوان بین‌المللی کیفری علیه رژیم صهیونیستی (نسل‌کشی خواندن اقدام اسرائیل)، موقعیت نهادهای بین‌المللی را از همیشه ضعیف‌تر کرده است، نهادهایی که این اتّحادیه همواره به دنبال اعمال قدرت از طریق آنها بوده است.
اصولگرایی بدون عمل :
همانقدر که توجّه به اصول، عین عملگرایی است، اصولگرایی نیز با عمل است که معنا پیدا می‌کند. بنابراین، کشورهایی چون: ایرلند، اسپانیا، و نروژ از فلسطین به درستی دریافته‌اند که حمایت لفظی‌شان از آرمان فلسطین و محکوم‌کردن نسل‌کشی اسرائیل، هر چند مفید اما ناکافی است و باید با اقداماتی عملی همراه شود. در این رابطه، شناسایی دولت مستقل فلسطینی توسط این کشورها، گامی بسیار مهم بوده است.
پیامدها برای روابط اروپا -اسرائیل:
این کشاکش‌های درون اروپایی؛ این اختلاف نظرهای رویکردی؛ و البته، خساراتی که جنایت جنگی اسرائیل، متوجه منافع و شهرت اتحادیه اروپا کرده است، تأثیرات قابل توجهی بر روابط اروپا و اسرائیل داشته است. نخست، فضای افکار عمومی اروپا به طرز کم‌سابقه ای علیه اسرائیل است و انتقاد نخبگان و سیاستمداران بویژه احزاب چپ، از اسرائیل به تنش دیپلماتیک میان کشورهای اروپایی و اسرائیل منجر شده است.
دوّم، روابط تجاری و اقتصادی اروپا و اسرائیل نیز تحت تأثیر قرار گرفته است. در این رابطه، اسپانیا، ایرلند و اسلوونی، درخواست بازنگری در توافقنامه تجاری با اسرائیل را داده‌اند و اینکه این توافقنامه نباید اروپا را شریک اشغالگری و جنایت جنگی اسرائیل کند.
سوّم، موضوع تشدید فشارها بر کشورهایی چون: آلمان و هلند با هدف متوقف صادرات تسلیحاتشان به اسرائیل است. هلند البته این کار را انجام داده است اما نه به استناد جنایت جنگی اسرائیل در غزه و نقض مقررات بین المللی، بلکه با استناد به قوانین داخلی هلند که ارسال سلاح به کشور درگیر جنگ را ممنوع می‌کند.
عملگرایی بدون اصول یا اصول گرایی بدون عمل؟ هر دو این راهبردها ناقصند و هیچکدام چارۀ درد بی‌ربطی استراتژیک اروپا در خاورمیانه نبوده‌اند و به تداوم عدم انسجام و کارآمدی در سیاست اروپایی در قِبال اسرائیل منجر شده‌‍اند. اتحادیه اروپا تا کنون شریک هزینه‌های جنون اسرائیل در غزه بوده است و بجز درخواست‌های لفظی برای پایان جنگ؛ ارسال مقادیری کمک بشردوستانه؛ و اعمال یکسری محدودیت‌ها بر شهرک‌ها و شهرک‌نشینان اسرائیلی؛ کنشگری مؤثری در قِبال اسرائیل نداشته است. برای اروپا، گام اول فراهم کردن شرایط یک کنشگری موثر و احیای نقش میانجی‌گرایانه‌اش، برقراری توازن میان عملگرایی و ارزش‌ها، به نفع ارزش‌ها است. در این بین تمکین به رأی دیوان کیفری بین‌المللی، مهم‌ترین گامی است که اتحادیه اروپا باید در این راستا بردارد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1268313/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

احداث بزرگترین نیروگاه خورشیدی در چین +فیلم

8 کشته در حمله با چاقو در چین

هجوم خودروهای چینی به روسیه

شرط پیروزی در نبرد نامتقارن

دیدار روسای جمهور چین و آمریکا/ اعلام آمادگی پکن برای همکاری با دولت آینده ایالات متحده

حمله پهپادی مقاومت عراق به یک هدف نظامی در اسرائیل

مصدومیت جدی یوسوا کیمیش در بازی آلمان و بوسنی / عکس

هفته پنجم لیگ ملت‌های اروپا؛ برد پرگل آلمان و هلند در شب صعود

دور پنجم مرحله گروهی لیگ ملت‌های اروپا/ آلمان از سد بوسنی گذشت

خلاصه بازی آلمان 7-0 بوسنی (لیگ ملت‌های اروپا – 2024)

طرح 13 ماده‌ای آمریکا برای آتش بس میان اسرائیل و حزب الله لبنان

سخنرانی‌های افشاگرانه پالیزدار ، مسئولانی را متهم به فساد کرد

آلمان 7-0 بوسنی؛ هشداری برای اروپا؛ از ماشین گلزنی ناگلزمان بترسید

رسایی به چه چیزی عصبانی شد؟

علم الهدی درباره آزاد شدن فضای مجازی هشدار داد

فوری | ارسال پیام مهم ایران به آمریکا

خلبانان آمریکایی درباره حملۀ ایران به اسرائیل چه گفت؟

آمریکا باید به ایران خسارت دهد

حمله مجدد مقاومت اسلامی عراق به هدفی نظامی در اراضی اشغالی

لایحه بودجه برنامه ای برای رفع ناترازی برق ندارد / سال 1404 واردات مواد اولیه و کالاهای واسطه ای پرهزینه تر از قبل خواهد بود

افشای نامه حیله‌گرانه بایدن به نتانیاهو + فیلم

خبر مهم عراقچی درباره آغاز مذاکرات ایران با اروپا و بررسی مجدد FATF | واکنش وزیر امور خارجه به ماجرای دیدار نماینده ایران با ایلان ماسک

رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، روسیه را به باج‌خواهی با استفاده از منابع انرژی متهم کرد

از هشدار به اروپا تا دعوت به دیپلماسی وزیر خارجه/ عراقچی: هم برای مقابله با قطعنامه آماده هستیم هم برای مذاکره جدید/ برجام به شکل موجود قابل احیا نیست

تحلیل فایننشال تایمز درباره سیاست‌های دولت جدید ترامپ در قبال ایران

ریشه‌دوانی تدریجی صهیونیست‌ها در سازمان‌های بین‌المللی + فیلم

عزیزی: از مذاکره با ترامپ هراسی نداریم

مخالفت مجدد با استفاده از خاک و آسمان عراق برای حمله به دیگر کشور‌ها

هفتمین عملیات مقاومت اسلامی عراق علیه رژیم صهیونیستی

استاندارگیلان: موانع قانونی در مسیر تولید و فضای کسب و کار رفع شود

ایران و محور مقاومت تسلیم دروغ پردازی‌های سیاسی ترامپ نخواهند شد

چگونه با روش‌های نوین اقتصادی هزینه‌ها را کنترل کنیم؟

وعده بسته کمکی جدید در سفر وزیر خارجه ژاپن به اوکراین

عراقچی: احتمالا به‌زودی مذاکرات با اروپا آغاز می‌شود

عراقچی: جلوی گسترش جنگ را گرفبم | احتمالا به‌زودی مذاکرات با اروپا آغاز می‌شود | تکذیب مذاکره با ایلان ماسک

عراقچی: جلوی گسترش جنگ را گرفتیم | احتمالا به‌زودی مذاکرات با اروپا آغاز می‌شود | تکذیب مذاکره با ایلان ماسک

تصاویری شگفت‌انگیز از بزرگترین نیروگاه خورشیدی ساحلی جهان در چین

آزادی 11 زندانی افغانستانی از پاکستان

شاباک محافظان پسر نتانیاهو را در آمریکا افزایش داد

بیانیه مشترک جی 7 / تاکید بر تداوم حمایت‌ها از اوکراین

پیام مهم ایران به آمریکا

پرداخت بیش از 29 هزار میلیارد ریال تسهیلات ازدواج در همدان

شهرک دامشهر قم باید به قطبی اقتصادی و درآمد زا تبدیل شود

تکذیب ممنوعیت صادرات پسته ایران به اروپا

هلند – مجارستان؛ ترکیب رسمی

رونمایی از محصول جدید شریک ایران‌خودرو با همکاری نیسان

تیم SolarWise DApp با وی چین برای عرضه ویژگی های جدید و جذاب همکاری می‌کند.

عراقچی: روابط دولت چهاردهم با چین و روسیه خوب پیشرفته است

«نفت آفریقا» جایگزین «نفت ایران» در بازار چین شد؟

وقتی اپوزیسیون برای کیانوش سنجری اشک تمساح می‌ریزد