ایرانیان جهان

آخرين مطالب

سرمقاله وطن امروز/ ترامپ و اوانجلیست‌ها خواندنی ها

سرمقاله وطن امروز/ ترامپ و اوانجلیست‌ها
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - وطن امروز / «ترامپ و اوانجلیست‌ها» عنوان یادداشت روز در روزنامه وطن امروز به قلم حمید ملک‌زاده است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در مسیری که برای نگاشتن این یادداشت انتخاب شده بیشتر بر مهم‌ترین گروه از حامیان رئیس‌جمهور منتخب ایالات متحده، دونالد ترامپ تمرکز شده است؛ یعنی مسیحیان اوانجلیست. 
باید در درجه اول این نکته را در نظر بگیریم که سیاست به طور بنیادین با مفهوم اداره متفاوت است، بنابراین وقتی بنا داریم درباره حاکم در یک نظام سیاسی صحبت کنیم، باید قبل از هر چیز سلسله‌مراتب مربوط به اداره دولت را از شمول مباحثی که ارائه می‌کنیم، کنار بگذاریم. اداره در بهترین حالت به ‌عنوان حوزه‌ای فرعی و در نتیجه سیاست شکل می‌گیرد. هر چند می‌توان اداره بدون تأسیس دولت را نیز متصور بود، بنابراین وقتی درباره دین و دولت در آمریکا صحبت می‌کنیم، بنا نداریم درباره نقش نهاد دین در اداره جامعه بحث کنیم. موضوع مورد نظر ما در اینجا نقش دین یا نهاد دین در سیاست، یعنی در سازوکارهای مربوط به تصمیم‌گیری درباره حدود دولت است.
اهمیت این موضوع از این‌ جهت است که ایالات متحده میزبان جامعه متنوعی از هویت‌های دینی و اعتقادات مذهبی است که هر کدام از آنها ممکن است به ‌نوعی از طریق سازوکارهای مربوط به تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی در این کشور و به ‌عنوان شهروندان آمریکایی نقش یا تأثیری در اداره کشورشان داشته باشند. با این‌ حال اینطور به نظر می‌‎رسد تنها یک گروه خاص هستند که از جایگاه و اهمیت بنیادین‌تری در نظام تصمیم‌گیری ـ و نه صرفا اداره ـ در این کشور برخوردارند. یعنی گروهی از مسیحیان پروتستان به نام «اوانجلیست‌»ها که منادیان بخش عمده‌ای از ارزش‌های محافظه‌کاری آمریکایی هستند. آنها تقریباً در همه نهادهای تأثیرگذار و بنیادین سیاست ایالات متحده حاضرند و به شکلی نهادمند در تعیین محتوا و تحدید حدود اساسی سیاست در این کشور فعالیت می‌کنند؛ تا جایی که می‌توان گفت وقتی درباره حاکم در ایالات متحده صحبت می‌کنیم، نمی‌توانیم آنها را نادیده بگیریم. هرچند بنا ندارم دامنه تحلیلم را تا آنجا ادامه دهم که ادعا کنیم جامعه اوانجلیست‌ همه ظرفیت‌های مفهوم حاکم در جامعه آمریکایی را پر می‌کند.
* اوانجلیست‌ها در نظام تصمیم‌گیری ایالات‌متحده

بعد از ترور ناموفق دونالد ترامپ در جریان رقابت‌های انتخاباتی، او عملاً اعلام کرد نجات‌ دادن او کار مسیح(!) بوده است. انگار خداوند برای نجات آمریکا او را از خطر مرگ نجات داده است(!) این ادعا در ابتدای امر ممکن است به‌ عنوان نوعی گزافه‌گویی از طرف سیاستمداری پوپولیست به نظر بیاید که قصد دارد برگ تازه‌ای از رقابت‌های سیاسی را آغاز کند اما استقبال جامعه اوانجلیست از این موضوع نشان داد چطور یک جامعه کوچک از رأی‌دهندگان آمریکایی می‌تواند در مسائل مربوط به سیاست در ایالات متحده تأثیرگذار باشد. در نهایت برگزاری مراسم تطهیر و دعا توسط اعضای این جامعه برای ترامپ پیوستگی و رابطه پیچیده این جامعه با نهادهای قدرت در آمریکا را به شکل آشکارتری معلوم کرد. از این‌ قرار می‌توان اینطور ادعا کرد: یکجور احساس تکلیف و یکجور رسالت دینی بر سیاست آمریکایی، بویژه در حزب جمهوری‌خواه وجود دارد که از ریشه‌هایی اوانجلیکی نیرو می‌گیرد. این مساله را نباید از یاد برد که این نوع احساس تکلیف، حتی در میان پدران مؤسس آمریکا نیز مشاهده می‌شود. می‌توان دنباله احساس تکلیفی دینی را تا ذهن و عمل کاشفان قاره جدید نیز پیگیری کرد. از این‌ جهت وعده آمریکایی یک وعده دینی متأثر از ارزش‌های مورد نظر اوانجلیست‌های آمریکایی است. 
این اصلا اغراق‌آمیز نیست اگر بگوییم وعده آمریکایی، وعده‌ای مذهبی است که باید بر اساس ارزش‌های اوانجلیک‌، آنها را بفهمیم. محافظه‌کاری آمریکایی ـ که بعضا لیبرال‌های خودمان در ایران بدون توجه به مبانی مذهبی تشکیل‌دهنده آن، از آن پیروی کرده یا به منادیان پرشور آن تبدیل می‌شوند ـ را تنها با این رویکرد می‌توان به شکل شایسته‌ای توضیح داد و فهمید. برای اینکه این مساله برای شما روشن‌تر شود، احتمالا می‌توانید ارزش‌های ناشی از فردگرایی و نظام‌های فرهنگی و سیاسی نشأت‌گرفته از آنها در آمریکا و جمهوری فرانسه را در یک قاب و در کنار هم بررسی کنید. بر این‌ اساس آنچه در نتیجه این مقایسه به دست می‌آید نشان می‌دهد ارزش فرد در محافظه‌کاری آمریکایی بیشتر از حیثیت مذهبی برخوردار است.
مثلا آزادی فردی در این روایت بیشتر آزادی از هر اقتدار بیرونی برای خدمت‌ یا برآورده‌ کردن مسؤولیت‌های شخصی در مقابل خدا و جامعه است. یا مرکزیت خانواده در اوانجلیست‌های آمریکایی از موضوعات مهمی است که تأثیر بسزایی در سیاست ـ و نه ضرورتا اداره جامعه آمریکایی ـ دارد.
در نتیجه‌ پیوند بنیادین اوانجلیست‌های آمریکایی با سیاست در ایالات متحده، مسیحیت به عنصر اساسی هویت ملی در میان محافظه‌کاران آمریکایی تبدیل شده است. نفوذ ارزش‌های اوانجلیک و غلبه موعودباوری اوانجلیک در سیاست خارجی آمریکا خود را در جهت‌گیری -صریح یا پنهان- دیپلماسی این کشور برای تحقق باورهای آخرالزمانی این جامعه مذهبی نمایان می‌کند. حمایت بی‌شائبه از رژیم صهیونیستی، مخالفت با اسلام سیاسی و دخالت در غرب آسیا موضوعاتی است که باید از این چشم‌انداز مورد توجه قرار گیرد.
برای ما این موضوع مخصوصا بعد از به‌ قدرت‌ رسیدن دوباره دونالد ترامپ در کاخ سفید از اهمیت بیشتری برخوردار است. از این‌ جهت، در شرایطی که حتی پیش از استقرار رسمی ترامپ و تیم اجرایی او در کاخ سفید، تحلیلگران و سیاستمداران ایرانی مشغول بحث‌ درباره رابطه تهران ـ واشنگتن در دولت جدید آمریکا هستند، باید به این وجه الهیاتی از موضوع دولت در آمریکا و نتایجی که برای سیاست‌های این دولت در مناطق مختلف دنیا دارد، توجه ویژه‌ای داشته باشیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1268905/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگ خطر کمبود گاز در اروپا

تاریخچه مازوت؛ از گرم کردن خانه‌ها تا سوخت خودرو

ولایتی در دیدار با سفیر چین: روابط چین و ایران راهبردی و رو به رشد است

همکاری با کشور چین به منظور توسعه صنعت تلفن همراه ایران در سطح بین‌المللی

ولایتی: روابط چین و ایران راهبردی و رو به رشد است

گزینه پیشنهادی ترامپ برای پنتاگون نیامده جنجال به پا کرد

رد توصیه‌های بایدن در مورد چین توسط ترامپ، می‌تواند جهان را تغییر دهد

یورو به پایین‌ترین سطح یک‌سال اخیر سقوط کرد

پیروزی تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران مقابل آمریکا در جام جهانی

صنعت ارزهای دیجیتال بیشترین سود را از پیروزی ترامپ می‌برد

آمریکا هم مقابل ایران زانو زد: برزیل را صدا کنید

پیروزی تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران مقابل آمریکا در جام جهانی – آفتاب نو | اخبار ورزشی

فرمانده کل سپاه: زنان غزه شب‌ها با حجاب کامل می‌خوابند تا درصورت حمله و آوار شدن خانه‌هایشان با حجاب کامل نزد خدا بروند

فیلترشکن 7 برابر پرسودتر از شرکت زیرساخت

وقتی رسایی نمی‌داند درباره چه صحبت می‌کند!

محل شهادت مسئول اطلاع‌رسانی حزب‌الله در بیروت

700 هزار صهیونیست اراضی اشغالی را ترک کردند

تعرفه آب‌بها در کمیسیون تلفیق بودجه تعیین شد

پشت پرده این اتفاق عجیب برای پرسپولیس پیش از بازی آسیایی

تبعات جدی عدم نوسازی ناوگان دریایی بر آینده اقتصادی کشور

توزیع کود غیر یارانه ای  در کنار کود های یارانه ای می تواند به تولید اقتصادی  کشاورزان کمک نماید

مشکل ایران مشکل اقتصادی است

روابط روسیه و چین؛ هم‌گرایی در کنار اختلافات استراتژیک

دوربین‌های آژانس خاموش می‌شود؟ | فرهیختگان آنلاین

ترامپ کم بود، پسرش هم اضافه شد!

شروط آمریکا برای پایبندی به پیمان «استارت نو»

جام‌جهانی فوتبال 7نفره؛ آمریکا هم حریف ایران نشد

جام‌ جهانی فوتبال 7 نفره؛ آمریکا هم حریف ایران نشد

حزب‌الله: ما در زیر آتش، مذاکره نمی‌کنیم

ادعای جنجالی رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران درباره قیمت بنزین در سال 1404

دعوتنامه قالیباف به این کشور رسید

مرز مهران آخر هفته مسدود است + جزئیات

تولد مس در منطقه ویژه اقتصادی لامرد

توقف 9 ساله بندر خشک اصفهان روی ریل مشکلات/وقتی رقابت فعالان اقتصادی نابرابر می شود

کشاورزان در فرانسه فردا به خیابان‌ها می‌آیند

شهادت «محمد عفیف» مسئول رسانه ای حزب الله در حمله اسراییل/ حزب الله هنوز بیانیه نداده است

تقاضای چین و هند، موتور محرک بازار نفت در سال 2025

رونمایی نیویورک‌تایمز از گزینه احتمالی ترامپ برای میانجیگری جنگ اوکراین

آمریکا نباید از 4 خط قرمز ما عبور کند!

انتشار خبر دیدار با ماسک برای ارزیابی واکنش‌های ایران بود؟/ تعامل با تهران لازمه هر گونه اقدام در خاورمیانه

پیش‌بینی گاردین از «دوران سخت» برای قاره سبز در دولت دوم ترامپ

ترامپ به دنبال مذاکره با ایران است

پاسخ رضا نصری به ادعای رسایی؛ دو نکته را فراموش کرده‌ای

سقوط ارزش صادرات فرش ایران به 40 میلیون دلار/ بازار جهانی فرش در تصاحب هندی‌ها

قیمت جهانی نفت در هفته‌ای که گذشت

چه با ترامپ، چه بی ترامپ، زمان به ضرر ماست/ تنها تعامل با امریکا از موضع برابر و مبتکرانه می‌تواند شرایط را به نفع ایران تغییر دهد/ حتی جلب اعتماد چین و روسیه هم دیگر کارساز نیست

کره جنوبی: نگران مذاکرات میان آمریکا و کره شمالی هستیم

خواب جمهوریخواهان برای پسر جوان ترامپ

صعود ایران به نیمه نهایی جام جهانی فوتبال هفت نفره

نماینده حماس: اسرائیل فقط زبان مقاومت را می‌فهمد