ایرانیان جهان

آخرين مطالب

واردات نفت چین از ایران کاهش می‌یابد؟ آسیا و اقیانوسیه

واردات نفت چین از ایران کاهش می‌یابد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اصلاحات نیوز به نقل از انرژی پرس؛ تقاضای چین برای نفت، که برای مدت‌ها مهمترین محرک مهم رشد تقاضای جهانی نفت بود، در طی ژانویه تا سپتامبر 2024 به شدت کاهش یافت. بین سال‌های 2000 تا 2023، چین 50 درصد از رشد تقاضای جهانی نفت را به خود اختصاص داده و به طور متوسط ​​سالانه 518 هزار بشکه در روز افزایش یافته است.
با این حال، تحلیلگران انتظار دارند که تقاضای نفت چین در سال 2024 به مراتب کمتر افزایش یابد. آژانس بین المللی انرژی (IEA) اکنون پیش‌بینی می‌کند که تقاضای نفت این کشور در سال جاری 180 هزار بشکه در روز رشد کند که کمتر از 410 هزار بشکه پیش بینی شده در ژوئیه است.
این پرسش مطرح می شود که آیا کاهش تقاضای نفت چین بر صادرات ایران به این کشور تاثیرگذار است؟ به ویژه که براساس سناریوی بدبینانه بازگشت ترامپ می‌تواند صادرات نفت ایران دوباره هدف قرار دهد. اما آنچه مهم است خرید اخیر نفت از آفریقا بوده که باعث طرح این گمانه شده که پالایشگاه‌های چین در حال آماده شدن برای کاهش واردات نفت ایران هستند، البته این امر به دلایل مختلف نمی‌تواند روی دهد و به احتمال زیاد صادرات نفت ایران به چین ادامه خواهد داشت.
ماجرای خرید آفریقایی
واردات نفت چین اخیراً شاهد تغییر محسوسی بوده است. بر اساس گزارش اخیر بلومبرگ، یک شرکت خصوصی چینی محموله‌ای نفت خام از غرب آفریقا خریداری کرد که این اقدام کم نظیر تعچب کارشناسان را برانگیخته است. در سال‌های اخیر، پالایشگاه‌های مستقل کوچک چین نفت خام روسیه و ایران را ترجیح داده‌اند، زیرا این محموله‌ها معمولا ارزان‌تر هستند و مسیرهای تحویل کوتاه‌تری دارند، اما شرایط ژئوپلیتیکی و اقتصادی باعث شده تا مسیرهای دیگر نیز جذاب‌تر شوند. به طور کلی، واردات نفت چین در اکتبر گذشته 9 درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافت. در این میان، انتظار می‌رود عرضه عربستان به پایین‌ترین سطح خود از جولای 2024 برسد.
پتروشیمی «لندبریج» که اخیراً پس از تعطیلی طولانی مدت فعالیت خود را از سر گرفته است، 2 میلیون بشکه از جمله نفت خام «موستاردا» آنگولا را خریداری کرده که احتمالا در ژانویه 2025 وارد چین می‌شود. این اقدام در شرایطی صورت گرفته است که بازار جهانی نفت منتظر سیاست‌های دولت ترامپ درمورد بخش انرژی ایران است.
البته باید توجه داشت که تهران در ازای فروش نفت، اقدام به واردات کالاهای چینی می‌کند تا حساب آن تسویه شود، یعنی بخش از مبادله نفت ایران با کالاهای چینی است. اینها معاملاتی هستند که دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده نمی‌تواند بر آن‌ها تأثیر بگذارد. همچنین، تحلیلگران برخی از تفاوت‌های حال و گذشته را نادیده می‌گیرند و مهم‌ترین این است که نفت ایران در گذشته به حدود 20 کشور جهان یا بیشتر صادر می‌شد اما اکنون بیش از 90 درصد آن روانه بازار چین می‌شود و این امر تحریم را دشوارتر می‌کند.
به باور کارشناسان، دونالد ترامپ ایران را تحریم نمی‌کند، مگر اینکه از کشورهای حوزه خلیج فارس بخواهد تولید نفت خود را افزایش دهند تا کمبود نفت از ایران جبران شود. اما تقریباً در بین تحلیلگران اتفاق نظر وجود دارد که کشورهای حاشیه خلیج فارس پاسخ به این درخواست نخواهند داد. زیرا ایران همسایه آن‌ها است و این اقدام را علیه خود تعبیر می‌کند و بنابراین هیچ راهی برای کشورهای حاشیه خلیج فارس وجود ندارد.
باید توجه داشت که پالایشگاه‌های خصوصی کوچک چین حدود یک چهارم ظرفیت پالایشی چین را تشکیل می‌دهند و به باور کارشناسان، تشدید تنش‌های در خاورمیانه موجب تغییر مسیرز به سمت آفریقا شده است که در صورت کاهش تنش ایران با رژیم صهیونیستی این روند نیز کاهش خواهد یافت.
در مجموع، نمی‌توان خرید چین از آفریقا را به معنای کاهش واردات از ایران دانست زیرا شرایط ژئوپلیتیکی ایجاب می‌کند که چین به منظور تامین منافع خود در خلیج فارس به واردات نفت ایران ادامه دهد.
کاهش واردات نفت چین در اکتبر
به طور کلی، واردات نفت چین در اکتبر گذشته بار دیگر کاهش یافت، که ناشی از پیامدهای پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و پیش بینی افزایش احتمالی عرضه از سوی ائتلاف اوپک پلاس است. بر اساس داده‌های گمرکی که در 7 نوامبر 2024 منتشر شد، واردات در اکتبر به 44.7 میلیون تن (317.37 میلیون بشکه) کاهش یافت که حدود 2 درصد کمتر از سپتامبر و حدود 9 درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته (2023) است.
پالایشگاه‌های دولتی نرخ بهره‌برداری خود را در پایان اکتبر به پایین‌ترین میزان از دسامبر کاهش دادند و مشخص شد که بیش از نیمی از 60 پالایشگاه دولتی چین فعالیت خود را کاهش دادند. کندی واردات نفت چین ریشه در عملکرد ضعیف اقتصاد کلان نیز دارد، زیرا سیاست گذاران با وجود چندین بسته محرک، هنوز با بحران طولانی مدت املاک دست و پنجه نرم می‌کنند.
هرچند، صادرات مشتقات نفتی چین در ماه سپتامبر به 5.19 میلیون تن افزایش یافت که بالاترین سطح صادرات از ژوئن بوده که 5.37 میلیون تن صادر کرد، اما به صورت سالانه صادرات سپتامبر نسبت به ماه مشابه سال گذشته 4.5 درصد کاهش داشته است.
افت خرید از عربستان
براساس برآوردها، واردات نفت چین از عربستان -دومین صادرکننده بزرگ پس از روسیه به چین- در ماه دسامبر به حدود 36.5 میلیون بشکه کاهش می‌یابد که این دومین ماه متوالی کاهش و کمترین حجم از ژوئیه است. انتظار می‌رود شرکت‌های نفتی دولتی چین – سینوپک، پتروچاینا و سینوکم – در ماه دسامبر مقادیر کمتری نفت خام دریافت کنند، البته عرضه عربستان سعودی به سرمایه‌گذاری مشترک خود در پالایشگاه فوجیان مجدداً افزایش خواهد یافت، زیرا انتظار می‌رود این سایت کار تعمیر و نگهداری را تکمیل و عملیات را از سر بگیرد.
کاهش تقاضای چین پس از آن اتفاق افتاد که شرکت نفت دولتی آرامکو عربستان قیمت‌های فروش رسمی در ماه دسامبر را برای تمام گریدهای نفت خامی که به آسیا می‌فروشد، کاهش داد. به دلیل حاشیه سود ضعیف و مصرف سوخت در حمل و نقل جاده‌ای، پالایش در سراسر چین در سه ماهه چهارم سال 2024 کاهش بیشتری خواهد یافت. بر اساس گزارش رویترز، داده‌های گمرک چین همچنین نشان می‌دهد که صادرات نفت عربستان به چین در 9 ماهه نخست سال 2024 در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته (2023) با 10.8 درصد کاهش به 59.52 میلیون تن (1.58 میلیون بشکه در روز) رسیده است.
پیامدها برای بازار جهانی
رکود اقتصادی چین پیامدهایی بر بازار نفت و قیمت نفت دارد. برخی از برآوردهای صنعت، از جمله اوپک، کل مصرف نفت را تا دهه 2030 و پس از سال 2040 به بیش از 120 میلیون بشکه در روز افزایش می‌دهند. نهادهای دیگر برآورد دارند که بین سال‌های 2025 و 2030 یا بین سال‌های 2030 تا 2035 در سطح 105 تا 108 میلیون بشکه در روز به اوج خود نزدیک شوند که کاهش رشد در چین یک عامل کلیدی است. انتظار می‌رود تقاضای نفت در سال 2024 به طور متوسط ​​102.5-103 میلیون بشکه در روز باشد، یعنی تنها حدود 2 تا 5 میلیون بشکه در روز رشد اضافی پیش‌بینی می‌شود.
این رشد نسبتا محدود آینده، به این معنی است که جهان احتمالاً در دهه آینده به خوبی از نفت تامین خواهد شد. گروه کشورهای اوپک پلاس در حال حاضر 5 تا 6 میلیون بشکه در روز ظرفیت اضافی دارند و انتظار می‌رود رشد عرضه غیراوپک در سال‌های آینده، به رهبری قاره آمریکا افزای یاید. این مازاد عرضه ممکن است به محدوده قیمتی بسیار پایین‌تر از قیمت نفت در چند سال گذشته منجر شود و احتمالاً 70 دلار در هر بشکه یا کمتر برسد. برعکس، اگر تقاضا به سمت آستانه 110 میلیون بشکه در روز یا بالاتر در 5 تا 10 سال آینده افزایش یابد، همانطور که اوپک تخمین زده است، احتمالاً بازار تا حدودی محدودتر خواهد بود و می‌تواند قیمت‌ها را نزدیک به 80 دلار در هر بشکه افزایش دهد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1268973/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زنگ خطر کمبود گاز در اروپا

تاریخچه مازوت؛ از گرم کردن خانه‌ها تا سوخت خودرو

ولایتی در دیدار با سفیر چین: روابط چین و ایران راهبردی و رو به رشد است

همکاری با کشور چین به منظور توسعه صنعت تلفن همراه ایران در سطح بین‌المللی

ولایتی: روابط چین و ایران راهبردی و رو به رشد است

گزینه پیشنهادی ترامپ برای پنتاگون نیامده جنجال به پا کرد

رد توصیه‌های بایدن در مورد چین توسط ترامپ، می‌تواند جهان را تغییر دهد

یورو به پایین‌ترین سطح یک‌سال اخیر سقوط کرد

پیروزی تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران مقابل آمریکا در جام جهانی

صنعت ارزهای دیجیتال بیشترین سود را از پیروزی ترامپ می‌برد

آمریکا هم مقابل ایران زانو زد: برزیل را صدا کنید

پیروزی تیم ملی فوتبال هفت نفره ایران مقابل آمریکا در جام جهانی – آفتاب نو | اخبار ورزشی

فرمانده کل سپاه: زنان غزه شب‌ها با حجاب کامل می‌خوابند تا درصورت حمله و آوار شدن خانه‌هایشان با حجاب کامل نزد خدا بروند

فیلترشکن 7 برابر پرسودتر از شرکت زیرساخت

وقتی رسایی نمی‌داند درباره چه صحبت می‌کند!

محل شهادت مسئول اطلاع‌رسانی حزب‌الله در بیروت

700 هزار صهیونیست اراضی اشغالی را ترک کردند

تعرفه آب‌بها در کمیسیون تلفیق بودجه تعیین شد

پشت پرده این اتفاق عجیب برای پرسپولیس پیش از بازی آسیایی

تبعات جدی عدم نوسازی ناوگان دریایی بر آینده اقتصادی کشور

توزیع کود غیر یارانه ای  در کنار کود های یارانه ای می تواند به تولید اقتصادی  کشاورزان کمک نماید

مشکل ایران مشکل اقتصادی است

روابط روسیه و چین؛ هم‌گرایی در کنار اختلافات استراتژیک

دوربین‌های آژانس خاموش می‌شود؟ | فرهیختگان آنلاین

ترامپ کم بود، پسرش هم اضافه شد!

شروط آمریکا برای پایبندی به پیمان «استارت نو»

جام‌جهانی فوتبال 7نفره؛ آمریکا هم حریف ایران نشد

جام‌ جهانی فوتبال 7 نفره؛ آمریکا هم حریف ایران نشد

حزب‌الله: ما در زیر آتش، مذاکره نمی‌کنیم

ادعای جنجالی رئیس مرکز پژوهش‌های اتاق ایران درباره قیمت بنزین در سال 1404

دعوتنامه قالیباف به این کشور رسید

مرز مهران آخر هفته مسدود است + جزئیات

تولد مس در منطقه ویژه اقتصادی لامرد

توقف 9 ساله بندر خشک اصفهان روی ریل مشکلات/وقتی رقابت فعالان اقتصادی نابرابر می شود

کشاورزان در فرانسه فردا به خیابان‌ها می‌آیند

شهادت «محمد عفیف» مسئول رسانه ای حزب الله در حمله اسراییل/ حزب الله هنوز بیانیه نداده است

تقاضای چین و هند، موتور محرک بازار نفت در سال 2025

رونمایی نیویورک‌تایمز از گزینه احتمالی ترامپ برای میانجیگری جنگ اوکراین

آمریکا نباید از 4 خط قرمز ما عبور کند!

انتشار خبر دیدار با ماسک برای ارزیابی واکنش‌های ایران بود؟/ تعامل با تهران لازمه هر گونه اقدام در خاورمیانه

پیش‌بینی گاردین از «دوران سخت» برای قاره سبز در دولت دوم ترامپ

ترامپ به دنبال مذاکره با ایران است

پاسخ رضا نصری به ادعای رسایی؛ دو نکته را فراموش کرده‌ای

سقوط ارزش صادرات فرش ایران به 40 میلیون دلار/ بازار جهانی فرش در تصاحب هندی‌ها

قیمت جهانی نفت در هفته‌ای که گذشت

چه با ترامپ، چه بی ترامپ، زمان به ضرر ماست/ تنها تعامل با امریکا از موضع برابر و مبتکرانه می‌تواند شرایط را به نفع ایران تغییر دهد/ حتی جلب اعتماد چین و روسیه هم دیگر کارساز نیست

کره جنوبی: نگران مذاکرات میان آمریکا و کره شمالی هستیم

خواب جمهوریخواهان برای پسر جوان ترامپ

صعود ایران به نیمه نهایی جام جهانی فوتبال هفت نفره

نماینده حماس: اسرائیل فقط زبان مقاومت را می‌فهمد