ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مسیر‌های منتهی به «مسکن اقتصادی» اخبار ایران

مسیر‌های منتهی به «مسکن اقتصادی»
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، طی سال‌های اخیر بازار مسکن همچون سایر بازار‌های دارایی و اقلام مصرفی خانوار از شرایط اقتصاد ایران و تورم‏‏‌های مزمن در امان نماند و همین موضوع باعث شده بخش قابل‌توجهی از جامعه توان تامین مسکن موردنیاز خود را نداشته باشند. همین موضوع بهانه‏‏‌ای برای برگزاری پنل تخصصی «مسکن برای همه» یا «مسکن اقتصادی» در دومین روز از همایش چشم‏‏‌انداز صنعت ساختمان ایران شد.
این پنل به میزبانی حسن بان، کارشناس مالی و اقتصادی، حجت‏‏‌اله میرزایی، رئیس مرکز پژوهش‏‏‌های اتاق بازرگانی ایران، حسین جوشقانی، صاحب‌نظر اقتصادی و همچنین محمد خدادادی، عضو هیات‌مدیره انجمن صنعت ساختمان برگزار شد.
حسن بان به عنوان میزبان این نشست، در ابتدا به چالش‌های اصلی بازار مسکن و ضرورت تغییرات اساسی در سیاست‌گذاری‌های آن اشاره کرد. او نخستین سوال خود را به نقش دولت در تامین مالی و تسهیل سرمایه‌گذاری در بخش مسکن و ساختمان اختصاص داد و پرسید که آیا وظیفه اعتمادسازی و ایجاد اطمینان برای سرمایه‌گذاران بر عهده وزارت راه و شهرسازی است، یا باید در نهاد‌های دیگری مانند وزارت اقتصاد نیز پیگیری شود؟
بان بر ناکارآمدی روش‌های فعلی، به ویژه در حوزه رگولاتوری و تامین مالی تاکید کرد و خواستار اصلاحات ساختاری شد. او پیشنهاد کرد که دولت می‌تواند از ابزار‌هایی مانند صندوق ملی مسکن یا ابزار‌های مالی نوین همچون توکن‌های مسکن برای تامین مالی استفاده کند. او در ادامه، برای راهکاری در جهت ساخت مسکن اقتصادی و تشویق سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، از اعضای پنل پرسید که آیا می‌توان از مدل‌های موفق در سایر کشور‌ها بهره گرفت و با استفاده از ابزار‌های نوین مالی و تکنولوژی‌های جدید، مثل «کرادفاندینگ» یا همان تامین مالی جمعی یا توکن‌های مسکن، تحولی در این حوزه ایجاد کرد؟
همچنین او بر اهمیت اعتمادسازی و ایجاد سیاست‌گذاری پایدار تاکید و اظهار کرد که برای تشویق سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی، دولت باید اطمینان و شفافیت لازم را در خصوص بازگشت سرمایه فراهم کند. در زمینه اثربخشی سیاست‌های فعلی مسکن در تامین نیاز‌های مردم نیز پرسش کرد که آیا این سیاست‌ها که تاکنون به اجرا درآمده اند، برای رفع مشکلات کارآمد بوده اند یا نیازمند بازنگری هستند؟ پرسش دیگری که مطرح شد این بود که آیا در شرایط کنونی، با توجه به تفاوت نیاز‌های طبقات مختلف جامعه، می‌توان سیاست‌های ویژه‌ای برای هر طبقه در نظر گرفت که متناسب با توانایی و نیاز‌های آنان باشد؟
ردپای پررنگ اقتصاد کلان در تورم مسکن در ادامه، حسین جوشقانی، اقتصاددان در رابطه با تامین مالی حوزه مسکن گفت: مساله ساختمان تنها تامین مالی نیست. متاسفانه، این موضوع به اقتصاد کلان برمی گردد. وقتی درآمد خانوار‌ها کاهش یافته و کشور برای چند دهه با مشکل بیماری هلندی روبه رو بوده است، مسکن به عنوان کالایی غیرقابل تجارت با افزایش قیمت مواجه شده است. با وجود درآمد‌های نفتی که در سال‌های متعدد وجود داشته، تورم در بخش ملک بیشتر از بسیاری از کالا‌ها و خدمات بوده و این امر باعث شده که از یکسو درآمد خانوار کاهش یابد و از سوی دیگر، قیمت مسکن نسبت به سایر کالا‌ها با سرعت بیشتری افزایش یابد؛ در نتیجه قدرت خرید خانوارها، به ویژه آنها که در طبقات پایین‌تر قرار دارند، کاهش پیدا کرده است.
بنابراین، اگر به دنبال حل مشکل صنعت ساختمان هستیم، باید ابتدا مسائل اقتصادی کلان را بررسی کنیم. برای مثال، با توجه به سطح حداقل دستمزدها، یک فرد متاهل با توجه به مثلا قیمت یک متر آپارتمان نوساز در مناطقی مانند یافت آباد تهران اگر بخواهد یک واحد 80 مترمربعی خریداری کند، باید حدود 80 سال به صورت سالانه تنها یک مترمربع خریداری کند. اما با مشارکت مالی به شیوه‌های نوین در ساخت وساز و دریافت سود 20 درصدی، می‌تواند پس از 15 سال با همان مبلغ به یک واحد 80 مترمربعی دست یابد. جوشقانی ادامه داد: برای بهبود دسترسی به مسکن و کاهش فشار مالی، ابتدا باید تفاوتی میان مسکن به عنوان کالای مصرفی و مسکن به عنوان دارایی قائل شد. در این میان، دولت موظف است مسکن مصرفی را برای اقشار نیازمند تامین کند. با این حال، سیاست کنونی برای ارائه مسکن به عنوان دارایی به اقشار کم درآمد، فشار مالی سنگینی بر دولت وارد می‌کند و مشکلات تامین مالی را ایجاد می‌کند، که این موضوع در مواردی به استقراض از بانک مرکزی و افزایش تورم منجر شده است.
این اقتصاددان در زمینه اجاره نشینی نیز گفت: یکی از راه حل ها، توسعه تجربه اجاره نشینی با حمایت دولت است، به نحوی که منازلی با هدف اجاره به صورت مجتمع‌های مسکونی ساخته شود. به عنوان مثال، در برخی کشورها، شرکت‌هایی وجود دارند که مجتمع‌های مسکونی بزرگ را برای اجاره فراهم کرده اند. به این صورت که شرکت‌ها بخشی از واحد‌ها را با نرخ اجاره پایین‌تر به اقشار کم درآمد اختصاص می‌دهند و بقیه واحد‌های مسکونی را با مبالغ روز اجاره بها به مستاجر‌های خارج از طبقه حمایتی اجاره می‌دهند. چنین راهکاری، ضمن جلوگیری از شکل گیری مناطق حاشیه نشین و مشکلات اجتماعی ناشی از آن، باعث تقویت همبستگی اجتماعی می‌شود.
به گفته جوشقانی، پایبندی به قرارداد‌های بلندمدت و توجه به استهلاک ساختمان نیز از مسائل کلیدی است. در ایران، بحث نگهداری ساختمان‌ها و ضمانت آنها هنوز جایگاه مناسبی ندارد و این امر موجب کاهش عمر مفید ساختمان‌ها می‌شود. برخلاف کشور‌هایی که ساختمان‌های قدیمی را به روز کرده و با حفظ بنا، عمر مفید آنها را به بیش از 100 سال رسانده اند، در ایران ساختمان‌های 30 ساله به عنوان سازه‌هایی با عمر کوتاه محسوب می‌شوند. این موضوع، بار مالی سنگینی بر اقتصاد تحمیل کرده و نیاز به نوسازی و بازسازی مداوم را افزایش می‌دهد.
تهران در بدترین رتبه جهانی برای «خانه دار شدن» در ادامه حجت اله میرزایی، اقتصاددان نیز با تاکید دوباره بر اهمیت اقتصاد کلان در این صنعت گفت: در اقتصادی که در 10 تا 12 سال اخیر به طور مستمر با رکود تورمی مواجه بوده و نرخ رشد اقتصادی آن در بازه‌ای 10 ساله حدود یک‌درصد و نرخ رشد درآمد سرانه نزدیک به صفر بوده است، بازار سرمایه و بانک‌ها به شدت آسیب دیده اند و توان مالی دولت تحلیل رفته است که همه اینها ناشی از عاملی به نام تحریم هاست. به عنوان نمونه، درآمد نفتی کشور که زمانی 120 میلیارد دلار بود، ناگهان به 40 میلیارد دلار کاهش یافت و سایر منابع درآمدی دولت نیز کفاف جبران این کاهش را نمی‌دادند. اگرچه مالیات‌ها به تدریج طی این دهه افزایش یافته، اما در چنین شرایطی نه دولت می‌تواند اقدام جدی برای تامین مسکن انجام دهد، نه از بانک‌ها می‌توان انتظار تامین مالی داشت و نه می‌توان روی ابزار‌های متعارف بازار سرمایه حساب کرد یا بر درآمد خانوار‌ها تمرکز کرد.
او ادامه داد: برای مثال، حتی اگر مصوب شود که به خانوار‌ها 2 میلیارد تومان وام خرید مسکن اعطا شود، بیشتر خانوار‌ها در دهک‌های اول تا هفتم نیز قادر به دریافت آن نیستند، چرا که با این شرایط، بازپرداخت ماهانه اقساط به حدود 40 میلیون تومان می‌رسد؛ مبلغی که از حقوق بسیاری از خانوار‌ها فراتر است. این روند تورمی و رکود سبب شده تا حدود 65‌درصد از هزینه خانوار‌های تهرانی صرف مسکن شود و این نسبت در سطح ملی برای خانوار‌های شهری به 50‌درصد رسیده است. این مساله سبب شده تا دوره انتظار برای خانه دار شدن در برخی برآورد‌های رسمی برای دهک‌های پایین به 248 تا 250 سال برسد و به طور میانگین به 150 سال. این به آن معناست که تهران بیشترین دوره انتظار را در بین کلان‌شهر‌های جهان برای خانه دار شدن دارد که واقعا نگران کننده است.
معجزه «خانه‌های کم متراژ» این اقتصاددان افزود: راهکاری که می‌توان پیشنهاد داد، استفاده از توکنایز کردن مسکن (خرید یونیت‌های سرمایه‌گذاری مسکن به شیوه نوین و با کمترین میزان سرمایه و معاملات آن در بازار ثانویه) و عرضه آن در پهنه‌ای گسترده است که می‌تواند به جای فشار بر بازار‌های ارز و طلا، به عنوان پشتوانه مالی پروژه‌های مسکن عمل کند. اما برای تحقق این امر، جسارت و آمادگی وزارت راه و شهرسازی و همکاری نهاد‌های مالی مانند بانک‌ها و بازار سرمایه نیاز است. هزینه‌های مبادلاتی بسیار بالاست و فرآیند‌های اداری همچون صدور پروانه ساختمانی و پرداخت وام‌های بانکی بسیار زمان‌بر و گاهی با فساد و رشوه همراه هستند که به ناچار ساخت مسکن برای خانوار و سازنده غیر‌اقتصادی می‌شود.
این استاد دانشگاه در رابطه با اهمیت توجه به خانه‌های کم‌متراژ، گفت: در بسیاری از کلان‌شهر‌های جهان، مسکن‌های کوچک متراژ 15 تا 40 مترمربعی راه‌حلی عملی محسوب می‌شود؛ اما در کشور ما، این موضوع با نگاه‌های انتقادی مواجه است. این نوع مسکن می‌تواند به کاهش التهاب بازار کمک کند و با برخی تغییرات مقرراتی، بخش خصوصی را به سرمایه‌گذاری در این بخش ترغیب کند؛ به‌ویژه در بافت‌های فرسوده‌ای که زیرساخت‌های شهری، حمل ونقل و انشعابات لازم را دارند و امکان دسترسی خانوار‌ها به سطح رفاه حداقلی را فراهم می‌کنند.
به طور مشخص، در شرایط فعلی که اقتصاد کشور دچار بی ثباتی است و بازار سرمایه و نظام بانکی با محدودیت‌های شدیدی روبه‌رو هستند، نه دولت قادر است تامین مسکن را به طور جدی انجام دهد و نه بانک‌ها می‌توانند نقشی اساسی در تامین مالی ایفا کنند. همچنین بسیاری از خانوار‌ها نیز با توجه به افزایش بی سابقه قیمت‌ها، توان ورود به بازار مسکن را ندارند. برای گروه‌های پایین جامعه، که شامل 30‌درصد پایینی طبقات درآمدی می‌شوند، دولت متعهد است مسکن مناسب و اجاره‌ای فراهم کند. اما همچنان مسائلی همچون افزایش بی سابقه هزینه‌های مسکن، تورم و مشکلات تامین مالی و نیز عدم‌پایداری اقتصادی بر سر راه تحقق این اهداف وجود دارد.
کاهش وابستگی بخش خصوصی به دولت محمد خدادادی نیز در این پنل به مشکلات متعدد مسکن و راهکار‌های موردنیاز برای بهبود این حوزه اشاره کرد. وی ابتدا به دسته بندی متقاضیان بازار مسکن پرداخت: گروهی از جامعه به دلیل درآمد پایین حتی توان اجاره مسکن را ندارند، گروهی نیازمند مسکن اقتصادی هستند و تنها درصد کمی از جامعه توانایی خرید مسکن را بدون مشکل دارند. به عقیده او، نیاز به افزایش درآمد سرانه، یکی از اصول کلیدی برای حل بحران مسکن است.
خدادادی تاکید کرد که تجربه‌های جهانی در حوزه مسکن اقتصادی ممکن است در ایران قابل اجرا نباشد، زیرا هزینه پول در ایران بسیار بالاست. به همین دلیل، بخش خصوصی نیاز به حمایت دولت دارد؛ از جمله کاهش هزینه‌های صدور پروانه‌ها و مجوزها، و نیز حذف برخی عوارض و مالیات‌ها برای کاهش هزینه‌های ساخت. او اشاره کرد که صدور مجوز‌های ساختمانی برای بخش خصوصی باید به جای چند سال، تنها چند ماه طول بکشد تا سرمایه‌گذاران انگیزه بیشتری برای ورود به این حوزه داشته باشند.
همچنین خدادادی نقش بخش خصوصی را در افزایش چابکی و صنعتی سازی پروژه‌های ساختمانی ضروری دانست و پیشنهاد داد که دولت از تصدی گری در حوزه مسکن خارج شده و به بخش خصوصی فرصت بدهد تا از منابع و ظرفیت‌های موجود استفاده کند. او معتقد است که تا زمانی که اقتصاد ایران بیشتر به دولت وابسته باشد، نمی‌توان انتظار تحول چشمگیری در بخش مسکن داشت.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1269398/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چالش‌ها و فرصت‌های دولت دوم ترامپ

گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و الجزایر درباره تحولات منطقه

بندر ایلات بار دیگر هدف حمله مقاومت عراق قرار گرفت

زنگ خطر: بازار ایران در این قاره از دست می‌رود

اعتراف رسانه چین: ژاپن یک تیم اروپایی در آسیا است!

ادعای تلویزیون اسرائیل درباره انتقال فعالیتهای حماس به ترکیه

مقاومت اسلامی عراق: با پهپاد به ایلات حمله کردیم

لیگ ملت های اروپا؛ خروس‌خوان در میلان/ فرانسه در خاک ایتالیا پیروز شد

خلاصه بازی ایتالیا 1-3 فرانسه (لیگ ملت‌های اروپا – 2024)

امام خمینی (ره): من مایل به ملاقات با کارتر نیستم

شوک تازه به تجارت کشور/ بازار فرش ایران در دست این کشورها!

همیشه پای یک «محمد جواد ظریف» در میان است!

تحولات پرداخت دیجیتال؛ روندی که نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد

حضور بحث برانگیز اسراییل در "اجلاس جهانی کاپ 29"/ آمار حیرت آور جنایات رژیم صهیونیستی علیه غزه

مدیرعامل قرمزپوشان با قید ضمانت آزاد شد

واکنش عراقچی به تحریم‌های تازه اروپا

عکس یکی از خون آشام های اسراییل لو‌ رفت + ببینید

واکنش یمن به تهدیدات مقامات آمریکایی

در چنین روزی؛ شکست شاگردان پیتسو موسیمانه در برابر تیم ملی آمریکا با اولین گل ملی مهاجم سابق اینتر میامی

مخالفت نماینده نزدیک به جبهه پایداری با رفع فیلترینگ اینترنت/ احمد راستینه: درد مردم واردات آیفون و فضای مجازی نیست/ هَم و غم‌ دولت بر رفع مشکلات اقتصادی باشد

حضور بحث برانگیز اسراییل در "اجلاس جهانی کاپ 29"/ آمار حیرت آور تلفات و خسارات جنگ اسرائیل علیه غزه

نادیده گرفتن مواد معدنی حیاتی

مردم سر سران گروه 20 را زیر آب کردند/فیلم

اسرائیل دروغ می‌گوید پدافندی ایران، عملکرد خوبی داشت

تصویری جالب از میز شام ترامپ و ایلان ماسک در هواپیمای لاکچری‌شان

اجرای اسناد راهبردی، ملاک فرمانداران باشد

ادعای جنجالی نماینده مجلس از فیلترینگ

ژاپن 6.2 ریشتر لرزید

واکنش عراقچی به اظهارات زلنسکی

واکنش مهم عراقچی به تحریم‌های تازه اروپا

واکنش عراقچی به اعتراف زلنسکی درباره ایران

ترکیب دو تیم ملی ایتالیا و فرانسه مشخص شد

تهدید سنگین اروپایی‌ها توسط عراقچی

واکنش عراقچی به تحریم‌های اروپا برای کشتیرانی ایران

وزیر امور خارجه ایران به تصمیم احتمالی اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم خطوط کشتیرانی ایران واکنش نشان داد

صعود نروژ به سطح اول لیگ ملت‌های اروپا در شب هت‌تریک ارلینگ‌ هالند

خلاصه بازی انگلیس 5-0 جمهوری ایرلند (لیگ ملت‌های اروپا – 2024)

سفیر ایران از غرفه پتروشیمی زاگرس در نمایشگاه واردات چین بازدید کرد

روابط چین و ایران راهبردی است

رشد آلومینیوم با لغو مشوق‏‏‌های مالیاتی بر صادرات چین

پیروزی پرگل الجزایر با حضور الکسیس گندوز

نقشه ترامپ برای تغییر معماری امنیتی خاورمیانه/ والس عربستان و امارات با آمریکا؛ منطقه بر لبه پرتگاه رویارویی تمام عیار؟

مجوز بایدن برای حمله به خاک روسیه!

مجوز بایدن به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکایی علیه روسیه

شوک شبانه خودرو؛ محصولات سایپا هم گران شد

نماینده مجلس: مسئله مردم فیلترینگ نیست

تحریم خطوط کشتیرانی ایران توسط اتحادیه اروپا

رفتارهای تحریمی اروپا در قبال ایران مبنای قانونی، منطقی و اخلاقی ندارد

با افزایش محبوبیت Ember Experiences، فعالیت و تراکنش‌های کاربران نیز در حال افزایش است.

دستور حمله به خاک روسیه با سلاح‌های آمریکایی توسط بایدن!