ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نادیده گرفتن مواد معدنی حیاتی آسیا و اقیانوسیه

نادیده گرفتن مواد معدنی حیاتی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش می‌متالز، این فلزات و نیمه فلزات در تولید تلفن‌های همراه، مانیتور‌های صفحه تخت، توربین‌های بادی، خودرو‌های الکتریکی، پنل‌های خورشیدی و بسیاری از صنایع با فناوری پیشرفته مورد استفاده قرار می‌گیرند؛ البته این مواد دارای مصارف نظامی استراتژیک نیز هستند و روز به‌روز با پیشرفت فناوری در دنیا به کاربرد آنها افزوده می‌شود.
در تولید این مواد معدنی حیاتی، بین چین و آمریکا یک رقابت شدید وجود دارد.
تعداد مواد معدنی حیاتی هیچ تعریف پذیرفته شده جهانی از مواد معدنی حیاتی وجود ندارد؛ کشور‌ها و مناطق مختلف در دنیا، فهرست‌هایی را ارائه کرده که منعکس کننده الزامات فناوری فعلی و پویایی عرضه و تقاضا برای مصارف حیاتی است، از این رو این فهرست مدام در حال تغییر کردن است؛ برای نمونه نخستین فهرست مواد معدنی حیاتی اتحادیه اروپا در سال 2011 میلادی تنها 14 ماده خام را شامل می‌شد، در حالی که در نسخه سال 2023 این فهرست افزون بر 34 نوع ماده خام را به عنوان مواد حیاتی شناسایی کرد. با این حال، یک موضوع مشترک کشور‌ها آن است که کمبود مواد معدنی می‌تواند باعث کندی انتقال انرژی شود. از سوی دیگر، با توجه به اینکه بیشتر کشور‌ها متعهد به کاهش انتشار گاز‌های گلخانه‌ای در سطح جهان هستند، بنابراین انتظار می‌رود کل تقاضای مواد معدنی از فناوری‌های انرژی پاک تا سال 2040 تنها دو برابر شود. در این میان کشور‌هایی همچون ایالات متحده و اتحادیه اروپا به دنبال کاهش وابستگی واردات به مواد معدنی حیاتی هستند.
کدام کشور‌ها مواد معدنی حیاتی دارند؟ در یک تقسیم‌بندی کلی، مواد معدنی حیاتی در پنج گروه «کبالت»، «گرافیت»، «لیتیوم»، «نیکل» و «گروه فلز‌های پلاتینیوم» قابل دسته بندی است؛ بر این اساس در گروه کبالت سهم کشور کنگو، بیش از سایر کشور‌ها و معادل 46 درصد است؛ گرافیت هم ماده مهمی است که ترکیه، چین و برزیل بیشترین سهم را در ذخیره این ماده به خود اختصاص داده‌اند. ترکیه با سهم 28 درصدی، چین با سهم 23 درصدی و برزیل با سهم 22 درصدی، در رتبه نخست تا سوم به لحاظ ذخایر گرافیت قرار دارند. پراکندگی مخازن لیتیوم در سطح جهان نیز حاکی از این امر است که بیشترین ذخایر در کشور شیلی با سهم 42 درصدی ثبت شده است. از لحاظ پراکندگی ذخایر نیکل کشور‌های اندونزی و استرالیا هر یک با سهم 22 درصد و برزیل با سهم 17 درصدی در رتبه نخست و دوم قرار دارند.
در گروه فلز‌های پلاتینیوم نیز آفریقای جنوبی با سهم 90 درصدی در صدر این فهرست قرار دارد و پس از آن کشور روسیه با سهم 2 درصدی، زیمبابوه با سهم 2 درصدی، آمریکا و کانادا هر یک با سهم یک درصدی دارای فلز‌های پلاتینیوم در جهان هستند. دولت‌ها فهرستی از مواد معدنی حیاتی را با توجه به نیاز‌های صنعتی و ارزیابی استراتژیک ریسک‌های عرضه تهیه می‌کنند. در دهه گذشته، مواد معدنی مانند نیکل، مس و لیتیوم در این فهرست‌ها قرار گرفته‌اند و برای فناوری‌های پاک مانند باتری‌های برقی و انرژی خورشیدی و بادی ضروری به شمار می‌روند. یکی از بزرگ‌ترین چالش‌ها در زمینه مواد معدنی حیاتی در دنیا این مساله است که تولید این مواد حیاتی در چند کشور متمرکز است، برای نمونه بیش از 80‌ درصد Pt توسط آفریقای جنوبی و زیمبابوه تولید می‌شود.
سلطه چین باوجود اینکه چین بزرگ‌ترین آلوده‌کننده کربن در جهان به شمار می‌رود، در عین حال بزرگ‌ترین تولیدکننده اکثر مواد معدنی حیاتی دنیا برای انقلاب سبز نیز محسوب می‌شود. چین 60‌ درصد از عناصر کمیاب خاکی را تولید می‌کند که به عنوان اجزای سازنده دستگاه‌هایی با فناوری پیشرفته در گوشی‌های هوشمند و رایانه‌ها کاربرد دارد. این کشور همچنین 13‌ درصد از بازار تولید لیتیوم را در اختیار دارد. علاوه بر این، حدود 35‌ درصد از نیکل جهان، 58‌ درصد از لیتیوم و 70‌ درصد از کبالت را نیز تولید می‌کند. چین همچنین اورانیوم را به عنوان یک ماده معدنی حیاتی معرفی کرده است. دولت چین اعلام کرده که قصد دارد در ظرفیت نیروگاه‌های هسته‌ای و تولید سوخت برای این نیروگاه‌ها به خودکفایی برسد. بر اساس گزارش انجمن جهانی هسته ای، چین قصد دارد یک سوم اورانیوم خود را در داخل تولید کند.
افزایش تقاضا با افزایش توسعه بخش صنعتی تقاضا برای مواد معدنی حیاتی، از جمله لیتیوم، نیکل، کبالت، گرافیت و عناصر نادر خاکی، به دلیل نقش اساسی آنها در فناوری‌های انتقال انرژی و ذخیره سازی انرژی، افزایش خواهد یافت. فناوری‌های انرژی پاک به طور معمول نیاز به مواد معدنی حیاتی بیشتری در مقایسه با فناوری‌های مبتنی بر سوخت فسیلی معمولی دارند.
تولید مواد معدنی حیاتی در ایران در دنیا امروزه بسیاری از مواد معدنی حیاتی، به عنوان محصولات جانبی از فرآوری سنگ‌های معدنی استحصال می‌شود. با توجه به اینکه در حال حاضر بخش قابل توجهی از این فلزات اساسی در کشور ما ایران نیز تولید می‌شود، از این رو می‌توان انتظار داشت که این عناصر را به عنوان یک محصول جانبی استخراج کرد.
مواد معدنی حیاتی در دریاچه‌های نمک در ایران دریاچه‌های نمکی که در اثر تبخیر آب‌های سطحی یا زیرزمینی ایجاد می‌شود، در برخی از سازند‌های زمین شناسی، شامل غنی شدگی طیف وسیعی از عناصر هستند؛ بنابراین این منابع در ایران نیز می‌تواند به عنوان منبعی بالقوه از مواد حیاتی در نظر گرفته شوند.
مواد معدنی دارای واحد‌های تولیدی صنعتی با توجه به آمار‌های منتشره، از میان فلزات حیاتی طلا، نقره، آلومینیوم، مولیبدن، رنیوم، منیزیم و آلیاژ‌های کروم و منگنز در ایران تولید می‌شوند. در نتیجه می‌توان گفت صنایع کشور نسبت به این موارد کمتر آسیب پذیر هستند و باید در مورد آنها رویکرد توسعه‌ای مدنظر قرار گیرد.
عدم‌تولید داخلی برخی مواد معدنی حیاتی ایران در حال حاضر برخی مواد معدنی حیاتی را ندارد و برای تامین آنها نیازمند واردات است، بنابراین لازم است که فعالیت‌های گسترده‌ای برای اکتشاف، استخراج و فرآوری این مواد معدنی در کشور در دستور کار قرار گیرد تا علاوه بر شناسایی نیاز‌های بالقوه برای نیاز‌های آتی صنایع ایران در این زمینه گام‌هایی مهم برداشته شود؛ چراکه باید این موضوع را در نظر داشت که ایران ظرفیت‌های قابل توجهی در حوزه معدن دارد و سازمان‌های دولتی که متولی این امر هستند می‌توانند با در اختیار داشتن پهنه‌های وسیع، گام مهمی برای توسعه اکتشافات و بهره برداری از عناصر حیاتی بردارند.
شناسایی منابع جدید مواد معدنی حیاتی، سرمایه‌گذاری در فناوری‌های استحصال و فرآوری و افزایش حمایت دولت از توسعه فرآیند‌های بازیافت یک ضرورت به شمار می‌رود؛ بنابراین در حال حاضر نیاز است دولت با همکاری بخش خصوصی، شرایط لازم را برای تولید پایدار مواد معدنی حیاتی در کشور ایجاد کند.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1269447/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

علیه کاسبان ترس

حمله پهپادی مقاومت اسلامی عراق به سرزمین‌های اشغالی

عمل‌گرایی کشور‌های عربی در مدیریت روابط با ترامپ

چالش‌ها و فرصت‌های دولت دوم ترامپ

گفت‌وگوی تلفنی وزرای خارجه آمریکا و الجزایر درباره تحولات منطقه

بندر ایلات بار دیگر هدف حمله مقاومت عراق قرار گرفت

زنگ خطر: بازار ایران در این قاره از دست می‌رود

اعتراف رسانه چین: ژاپن یک تیم اروپایی در آسیا است!

ادعای تلویزیون اسرائیل درباره انتقال فعالیتهای حماس به ترکیه

مقاومت اسلامی عراق: با پهپاد به ایلات حمله کردیم

لیگ ملت های اروپا؛ خروس‌خوان در میلان/ فرانسه در خاک ایتالیا پیروز شد

خلاصه بازی ایتالیا 1-3 فرانسه (لیگ ملت‌های اروپا – 2024)

امام خمینی (ره): من مایل به ملاقات با کارتر نیستم

شوک تازه به تجارت کشور/ بازار فرش ایران در دست این کشورها!

همیشه پای یک «محمد جواد ظریف» در میان است!

تحولات پرداخت دیجیتال؛ روندی که نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد

حضور بحث برانگیز اسراییل در "اجلاس جهانی کاپ 29"/ آمار حیرت آور جنایات رژیم صهیونیستی علیه غزه

مدیرعامل قرمزپوشان با قید ضمانت آزاد شد

واکنش عراقچی به تحریم‌های تازه اروپا

عکس یکی از خون آشام های اسراییل لو‌ رفت + ببینید

واکنش یمن به تهدیدات مقامات آمریکایی

در چنین روزی؛ شکست شاگردان پیتسو موسیمانه در برابر تیم ملی آمریکا با اولین گل ملی مهاجم سابق اینتر میامی

مخالفت نماینده نزدیک به جبهه پایداری با رفع فیلترینگ اینترنت/ احمد راستینه: درد مردم واردات آیفون و فضای مجازی نیست/ هَم و غم‌ دولت بر رفع مشکلات اقتصادی باشد

حضور بحث برانگیز اسراییل در "اجلاس جهانی کاپ 29"/ آمار حیرت آور تلفات و خسارات جنگ اسرائیل علیه غزه

نادیده گرفتن مواد معدنی حیاتی

مردم سر سران گروه 20 را زیر آب کردند/فیلم

اسرائیل دروغ می‌گوید پدافندی ایران، عملکرد خوبی داشت

تصویری جالب از میز شام ترامپ و ایلان ماسک در هواپیمای لاکچری‌شان

اجرای اسناد راهبردی، ملاک فرمانداران باشد

ادعای جنجالی نماینده مجلس از فیلترینگ

ژاپن 6.2 ریشتر لرزید

واکنش عراقچی به اظهارات زلنسکی

واکنش مهم عراقچی به تحریم‌های تازه اروپا

واکنش عراقچی به اعتراف زلنسکی درباره ایران

ترکیب دو تیم ملی ایتالیا و فرانسه مشخص شد

تهدید سنگین اروپایی‌ها توسط عراقچی

واکنش عراقچی به تحریم‌های اروپا برای کشتیرانی ایران

وزیر امور خارجه ایران به تصمیم احتمالی اتحادیه اروپا مبنی بر تحریم خطوط کشتیرانی ایران واکنش نشان داد

صعود نروژ به سطح اول لیگ ملت‌های اروپا در شب هت‌تریک ارلینگ‌ هالند

خلاصه بازی انگلیس 5-0 جمهوری ایرلند (لیگ ملت‌های اروپا – 2024)

سفیر ایران از غرفه پتروشیمی زاگرس در نمایشگاه واردات چین بازدید کرد

روابط چین و ایران راهبردی است

رشد آلومینیوم با لغو مشوق‏‏‌های مالیاتی بر صادرات چین

پیروزی پرگل الجزایر با حضور الکسیس گندوز

نقشه ترامپ برای تغییر معماری امنیتی خاورمیانه/ والس عربستان و امارات با آمریکا؛ منطقه بر لبه پرتگاه رویارویی تمام عیار؟

مجوز بایدن برای حمله به خاک روسیه!

مجوز بایدن به اوکراین برای استفاده از موشک‌های دوربرد آمریکایی علیه روسیه

شوک شبانه خودرو؛ محصولات سایپا هم گران شد

نماینده مجلس: مسئله مردم فیلترینگ نیست

تحریم خطوط کشتیرانی ایران توسط اتحادیه اروپا