ایرانیان جهان

آخرين مطالب

خیز ترامپ برای نفوذ در حیاط خلوت پوتین/ آسیای مرکزی طعمه جدید واشنگتن؛ رقابت‌ چین و آمریکا در میدان جدید ایالات متحده آمریکا

خیز ترامپ برای نفوذ در حیاط خلوت پوتین/ آسیای مرکزی طعمه جدید واشنگتن؛ رقابت‌ چین و آمریکا در میدان جدید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادنیوز، مدرن دیپلماسی با انتشار یادداشتی نوشت، دونالد ترامپ به عنوان رئیس‌جمهوری ایالات متحده کار خود را آغاز نکرده، اما با این حال برنامه سیاست خارجی احتمالی‌اش در حال حاضر در سراسر صحنه جهانی بازتاب دارد. انتظار می‌رود رویکرد ایالات متحده در ارتباط با رقابت قدرت‌های بزرگ معتدل‌تر شود. با این حال، در میان تمرکز بر تنظیم مجدد روابط با قدرت‌های بزرگ و مناطق دارای اهمیت استراتژیک، یک منطقه به دلیل شرایط مبهمش برجسته می‌شود؛ آسیای مرکزی.
با این همه سیاست ایالات متحده در ارتباط با آسیای مرکزی خلاف سایر مناطق، در حد معمای باقی مانده است. این عدم وضوح سؤالات مهمی را در مورد موقعیت منطقه در چارچوب گسترده‌تر سیاست خارجی ایالات متحده، تحت دولت جدید مطرح می‌کند.
ترامپ و حیاط خلوت پوتین مدرن دیپلماسی در ادامه یادداشت خود آورد، آسیای مرکزی که مدت‌ها در سیاست خارجی ایالات متحده به حاشیه رفته بود، به طور سنتی و به واسطه سودمندی‌اش برای اهداف آمریکا در افغانستان مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، به باور ناظران اهمیت استراتژیک منطقه تحت‌الشعاع نگرانی‌های فوری‌تر در اوکراین و خاورمیانه قرار گرفت. در دوران بایدن، جنگ در اوکراین بر دستورکار ژئوپلیتیکی مسلط بود و فضای کمی برای تعامل معنادار با آسیای مرکزی باقی گذاشت. با این حال، به واسطه بدبینی‌های مستند ترامپ نسبت به دخالت بلندمدت ایالات متحده در اوکراین و مسئله افغانستان که اکنون ظاهراً آینده‌اش از روی میز کنار گذاشته شده، آسیای مرکزی به عنوان منطقه‌ای با پتانسیل استراتژیک استفاده‌نشده، ظاهر می‌شود. به باور تحلیل‌گران این تغییر می‌تواند آسیای مرکزی را به عنوان عنصری محوری در استراتژی خارجی ایالات متحده تعریف کند. این منطقه در تقاطع حوزه‌های نفوذ روسیه و چین قرار دارد و آن را به موضوعی مهم برای رقابت قدرت‌های بزرگ تبدیل می‌کند. جغرافیای استراتژیک، ثروت منابع و نقش رو به رشد آسیای مرکزی در اتصال جهانی از طریق کریدور میانی نیز اهمیت آن را برجسته‌تر می‌کند. شناخت و اقدام بر روی این پتانسیل می‌تواند نشان‌دهنده انحراف چشمگیر از تمرکز محدود دولت‌های قبلی بر منطقه باشد و زمینه را برای تعامل قوی‌تر و استراتژیک‌تر با آسیای مرکزی تحت دولت تحت رهبری ترامپ فراهم می‌کند.
مدرن دیپلماسی در ادامه یادداشت خود آورده است، در این سناریوی در حال تحول، ثبات منطقه به 2 عامل حیاتی بستگی دارد. اول، کشورهای آسیای مرکزی باید استراتژی‌هایی را که به دقت طراحی شده‌اند برای همکاری اتخاذ کنند، روابط خود را با قدرت‌های خارجی متعادل کرده و در عین حال خودمختاری منطقه‌ای را حفظ کنند. دوم، حمایت مستمر و معنادار غرب ضروری خواهد بود. این حمایت باید فراتر از تعامل پراکنده یا رصدکردن منافع منطقه‌ای صرفاً از دریچه مبارزه با تروریسم یا نگرانی از ترویج دموکراسی باشد. در عوض، جهان نیازمند رویکردی جامع و آینده‌نگر است که بر توسعه اقتصادی، سرمایه‌گذاری زیرساختی و مشارکت‌های سیاسی برای افزایش انعطاف‌پذیری منطقه در برابر فشارهای خارجی تأکید دارد. آسیای مرکزی دارای پتانسیل‌های بی‌نظیر برای مقابله با نفوذ روسیه و چین و همچنین برای پیشبرد استقلال اقتصادی و استراتژیک غرب است. به عنوان مثال، کریدور میانی، جایگزین مناسبی برای تجارت بین قاره‌ای و ترانزیت انرژی است که وابستگی به مسیرهای تحت سلطه چین و روسیه را کاهش می‌دهد.
منابع غنی منطقه -از ذخایر انرژی سنتی گرفته تا پتانسیل انرژی‌های تجدیدپذیر و مواد معدنی کمیاب- فرصت‌های حیاتی را برای تنوع بخشیدن به زنجیره‌های تامین و تقویت انعطاف‌پذیری غرب در بخش‌های حیاتی را ارائه می‌دهد. نادیده گرفتن این فرصت‌ها نه تنها منافع ایالات متحده را تضعیف می‌کند، بلکه موقعیت استراتژیک این بازیگر را در دنیای چندقطبی به‌طور فزاینده تضعیف می‌کند.

ایرانیان جهان

در ادامه این گزارش آمده است» روزنه پیش‌روی ایالات متحده و متحدانش برای تعمیق همکاری با آسیای مرکزی کاملاً باز است؛ اما به‌طور پیوسته در حال محدودشدن است. این منطقه در مقطع حساسی قرار دارد و با آسیب‌پذیری‌های فزاینده‌ای مواجه است که نیازمند سرمایه‌گذاری هدفمند در حوزه های اقتصادی، امنیت غذا و آب، مسائل آب و هوایی است. این مناطق نه تنها فرصت‌هایی را برای تعامل معنادار ارائه می‌دهد، بلکه به عنوان اهرمی حیاتی برای ثبات منطقه و تقویت خودمختاری عمل می‌کنند. یکی از فوری‌ترین اولویت‌ها، تحول دیجیتالی منطقه است. بدون سرمایه‌گذاری، فناوری و وجود تخصص‌های مهم غربی، کشورهای آسیای مرکزی ممکن است گزینه کمی جز اتخاذ زیرساخت‌های دیجیتال چینی از طریق طرح‌هایی مانند جاده ابریشم دیجیتال داشته باشند. این گزاره نفوذ چین را در منطقه تقویت می‌کند و پیامدهای گسترده‌ای خواهد داشت. وابستگی به سخت‌افزار و نرم‌افزار چینی می‌تواند آسیای مرکزی را در معرض خطرات امنیت سایبری قرار دهد، حاکمیت داده‌ها را به خطر بیاندازد و هم‌سویی تکنولوژیکی کشورهای واقع در این جغرافیا با چین را عمیق‌تر ساخته و هنجارها و استانداردهای غربی را در مناطق حساس به حاشیه ببرد.
به ادعای مدرن دیپلماسی، اگر غرب نتواند اهمیت استراتژیک آسیای مرکزی را به رسمیت بشناسد، این منطقه با تمام بی‌ثباتی و بلاتکلیفی، در خطر تبدیل‌شدن به میدانی جنگ مورد مناقشه بین چین و روسیه است. در مقابل، یک استراتژی متفکرانه و پایدار غربی می‌تواند به آسیای مرکزی کمک کند تا به الگویی از چندجانبه‌گرایی عمل‌گرا تبدیل شود که نه تنها به نفع خود منطق، بلکه به نفع ثبات جهانی است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1270747/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخوند رهبر:کشورهای عرب می توانند مقابل منافع رژیم اسرائیل بایستند

اوضاع فعلی در فلسطین غیر قابل‌قبول است

بلاک چین با داده های بزرگ روبرو می شود، چه نتیجه ای خواهد داشت؟

روز فرهنگی شیراز در تانزانیا برگزار شد

اعلام نامزدهای بهترین‌های سال فوتبال آفریقا

انتقاد روزنامه اصولگرا از عراقچی و تخت روانچی: برای مذاکره با امریکا عجله نکنید

بورل تصمیم آمریکا درباره رفع محدودیت موشکی اوکراین را تایید کرد!

بازمانده جنگ جهانی دوم بالاخره دیپلم گرفت! + عکس

چین: آمریکا باعث منفعل بودن شورای امنیت شده است

موافقت لبنان و حزب‌الله با پیشنهاد آتش‌بس آمریکا

لبنان و حزب‌الله با پیشنهاد آتش‌بس آمریکا موافقت کردند

روایت نشریه آمریکایی از آخرین فرصت بایدن: نتانیاهو جنگ می‌خواهد؛ بایدن باید «نه» بگوید +عکس و فیلم

حمایت ماکرون از رفع محدودیت موشکی اوکراین

رایزنی پادشاه بحرین و ترامپ

سرمقاله جوان/ راز تشکیل بسیج دشمن شناسی امام بود

سرمقاله فرهیختگان/ جای درست لاریجانی؟

امتیاز 2ماهه به زلنسکی؟

سرمقاله وطن امروز/ صدای مقاومت قطع نمی‌شود

چمدان‌های هوکشتاین در فرودگاه بیروت مورد بازرسی قرار گرفت

اعدام 24 تبعه افغان و پاکستانی در عربستان

حملات موشکی اوکراین برق 80 هزار نفر در «دونتسک» را قطع کرد

ترامپ یک مجری دیگر فاکس نیوز را وزیر کرد

اصابت موشک حزب‌الله به پایگاه «بیت لید» در شمال تل‌آویو

کشف 11 ماینر در یکی از ادارات رشت!

وزیر کار: اقتصاد ایران جراحی نمی‌خواهد بلکه نیازمند فیزیوتراپی است

افزایش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه

رشد 14 هزار واحدی شاخص بورس

ضرورت پیگیری ویژه بندر سیبه و فاو عراق برای ارتباط تجاری با ایران

فراز و فرود توحش داعش+ تصاویر

یکی از پایه‌های اصلی اطلاعات عراق در جنگ مبتنی بر جاسوسان سازمان منافقین بود

انقلاب در باغداری: محصول بادام سه برابر می‌شود!

مزیت‌های فعالیت بانوان در اقتصاد مدرن و صنعت کشور

حمایت چین از افتتاح بازارهای خود به‌روی سرمایه‌گذاران خارجی

هدف شهاب زاهدی: لباس ایران! (عکس)

آخرین تحولات مرتبط با روابط ایران و اروپا در حضور عراقچی بررسی شد

تروئیکای اروپا در شورای حکام: بازی تکراری، آزموده را آزمودن خطاست!

اتخاذ تصمیم توسط ایران در پاسخ به تحریم‌های جدید اروپا

تهران هشدار داد، اروپا تحریم کرد/ ترمز تشدید تنش در رابطه ایران و اروپا باید کشیده شود

در انتظار یک بازی جذاب در لیگ ملت های اروپا باشید

◄ تدبیر ایران در پاسخ به تحریم‌ کشتیرانی چه خواهد بود؟

دو کابل زیردریایی اینترنت در اروپا قطع شدند؛ باز هم پای روسیه در میان است

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به تحریم‌های جدید اروپا و انگلیس علیه ایران

غول‌های مصرف پلاستیک اروپا کدامند؟

گولسیانی وسط جنگ صعود و صدرنشینی

تدابیر وزارت خارجه درقبال وضع تحریم‌های جدید توسط اتحادیه اروپا

عراقچی: تحریم‌های اروپا علیه ایران غیرقانونی، غیرمنطقی و غیراخلاقی است!

علاقه جمهوری آذربایجان به خرید جنگنده‌های نسل پنجم چین

ایتاکورا: بزرگی ورزشگاه چین به سود ژاپن است!

چین: پکن آماده افزایش همکاری‌ها با روسیه است

سریال جدید بازیگر نقش یانگوم در شبکه تهران | سریالی که در چین بیش از یک میلیارد بیننده داشت