ایرانیان جهان

آخرين مطالب

پاتک تعرفه ای مجلس به گران سازی خودرو اخبار ایران

پاتک تعرفه ای مجلس به گران سازی خودرو
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - خراسان /یک روز پس از اعلام خودروسازان برای افزایش قیمت 30 درصدی خودروها، کمیسیون تلفیق بودجه 1404 برای دومین بار رای به کاهش تعرفه واردات خودرو داد اقدامی که می تواند به خروج از چرخه معیوب گران سازی بینجامد.
 دو روز قبل بود که مجوز افزایش تا 35 درصدی قیمت خودروسازان منتشر و خبرساز شد. موضوعی که اگر چه در مقایسه با نرخ تورم توجیه پذیر است، اما این جهش دفعی، آن هم در ارقام بالا، دست اقشار متوسط را بیش از پیش از این بازار کوتاه خواهد کرد. دیروز کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1404 واکنش متفاوتی به این موضوع نشان داد و در جریان بررسی آن لایحه، تعرفه واردات خودرو رو را برای بار دوم کاهش داد تا این رقم از 100 درصد در لایحه بودجه به 80 و سپس 60 رسیده باشد. این اقدام را می توان کلید زدن یکی از راه های نرفته در حوزه خودرو یعنی کنترل وضعیت انحصاری خودروسازان با ابزار واردات و افزایش رقابت پذیری آن دانست.
پس از اعلام افزایش قیمت خودروسازان، تا دیروز دو خبر مهم در این رابطه منتشر شد. در اولین مورد، گزارش خبرگزاری تسنیم نشان داد که شورای رقابت در تمام مراحل افزایش اخیر قیمت خودرو در جریان رایزنی خودروسازان و ارسال صورت های مالی آن ها به سازمان حمایت بوده و در نهایت افزایش قیمت ها را تایید کرده است. این به معنی تایید نهاد تنظیم گر رقابت بر این افزایش قیمت هاست.
از سوی دیگر گزارش خبرگزاری صداو سیما نیز حاکی از این بود که خودروسازان اعلام کرده اند با افزایش کنونی قیمت ها، فروش تولیدات دیگر همراه با ضرر نیست و این موضوع به معنای مطلوب بودن قیمت های اعلامی برای خودروسازان است.
با این حال یکی از نقدهای مطرح، که در شماره دیروز همین صفحه نیز منعکس شد، این است که اگر چه طبق اعلام خودروسازان، این رشد قیمت مستند به رشد هزینه های تولید عنوان شده، ابهامات در خصوص مدیریت کارآمد در این واحدها و این که قیمت تمام شده کنونی، قیمت تمام شده بهینه در صنعت خودرو هست، وجود دارد.

مسئله بازار خودرو باقی است؟
در واقع باید گفت افزایش قیمت ها می تواند با ساختارها و مدیریت کنونی خودروسازان، برای مقطعی، تولید را افزایش داده و قیمت ها در بازار را متعادل تر کند، اما هیچ بعید نیست مدتی بعد، باز چرخه: «افزایش هزینه ها، کاهش عرضه خودرو و مجدداً رشد قیمت» تکرار شود، آن هم در شرایطی که کماکان همان ساختارها و مدیریت نابهینه خودروسازان وجود دارد.
نفوذ قطعه سازان در خودروسازان!
علاوه بر مواردی از ناکارآمدی موثر بر قیمت تولیدات خودروسازان که در گزارش دیروز این صفحه چاپ شد، خضریان نماینده مجلس، یک مسئله مهم دیگر در خصوص ساختارهای ناکارآمد خودروسازان را دیروز بیان کرد. به گزارش خبرگزاری فارس، این عضو کمیسیون اصل 90 قانون اساسی با انتقاد از رهاشدگی قیمت خودروهای داخلی گفت: «در بازارهای جهانی خودرو، سهم قطعات در قیمت خودرو کمتر از 60 درصد است، اما در خودروهای داخلی این سهم به 85 درصد رسیده است. این موضوع نشان می‌دهد خودروسازان بزرگ در کشور ما قطعات را گران‌تر از نرخ واقعی خریداری می‌کنند و هر چقدر هم قیمت خودروهای داخلی بالا می‌رود، باز هم 85 درصد از قیمت به زنجیره تأمین قطعات اختصاص می‌یابد. ... این گران‌فروشی قطعات، ریشه‌های متفاوتی دارد، و اگر بخواهیم در یک جمله بیان کنیم باید بگویم برخی قطعه سازان با نفوذ در هیئت مدیره خودروسازی‌های بزرگ باعث تعارض منافع شده‌اند و این وضعیت اسفناک برای این قطعه‌سازان سود بالایی را فراهم کرده است.» خضریان با بیان این که از بعد نظارتی موضوع ممانعت از گرانی‌های پی در پی خودرو را در مجلس پیگیری می‌کنیم، گفت: یقیناً خودروسازان به‌جای اصلاح عملکرد، مجدداً ظرف چند ماه آینده به بهانه‌های دیگر خودرو را گران‌تر می‌کنند و می‌بایست در مجلس با استفاده از ابزارهای تقنینی و نظارتی مانع افزایش فشار بر مردم شویم.
مجلس به دنبال مسیر مغفول مانده برای اصلاح صنعت خودرو
به نظر می رسد یک عامل مهم برای ایجاد مسائل متعدد در صنعت و بازار خودرو، غفلت از یک برنامه زمان بندی برای افزایش رقابت پذیری در این صنعت با استفاده از ابزار تعرفه واردات خودرو است.
گزارش شماره 20048 مرکز پژوهش های مجلس در این زمینه نشان می دهد که در طول بیش از دو دهه تعرفه گذاری برای واردات خودرو، ممنوعیت واردات یا تعرفه های بسیار بالا، امکان رقابت اندک خودروسازان داخلی با خارجی را سلب کرده است. همچنین تعرفه واردات قطعات نیز به دلیل طراحی اشتباه، عملاً داخلی سازی بیش از 40 درصد را ازصرفه اقتصادی خارج می کند.
با این اوصاف، دیروز کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 1404، در اقدامی قابل توجه، تعرفه واردات خودرو را برای دومین بار کاهش داد. به گزارش ایسنا، مسلم صالحی عضو این کمیسیون با اشاره به جلسه دیروز، گفت که کمیسیون تلفیق در نشست نوبت عصر تصویب کرد تعرفه واردات خودروهای نو در سال آینده از 80 به 60 درصد برسد. این در حالی است که این کمیسیون چند روز قبل تصویب کرده بود تعرفه واردات خودروهای نو در سال آینده از 100 درصد (که در لایحه پیشنهاد شده) به 80 درصد کاهش پیدا کند.
تاجگردون رئیس کمیسیون تلفیق نیز در یادداشتی که نشان می دهد مجلس استفاده از ابزار تعرفه را در برابر رشد قیمت خودروسازان در دستور کار قرار داده، نوشت: «هر چقدر دولت و خودروسازان داخلی‌ قیمت خودرو را بالا ببرند، مجلس تعرفه واردات خودرو را پایین خواهد‌ آورد تا رقابت به نفع مردم شود.»
در مجموع باید گفت، استفاده از ابزار تعرفه اگر با ملاحظات کافی در خصوص صنعت و بازار خودرو انجام شود، می تواند خروج صنعت خودرو از چرخه ناکارامد و دیرینه گران سازی، عرضه ناکافی را به سمت بهبود رقابت پذیری رقم بزند. در غیر این صورت با صدمه به مسیر طی شده در این صنعت، مشکلی بر مسائل موجود خواهد افزود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1272733/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

6 میلیون مهاجر مجاز و غیرمجاز در کشور وجود دارد

احتمال آزادسازی 19 میلیون‌دلاری بودجه‌ اقلیمی برای افغانستان

ورود روزانه 4000 افغانستانی با ویزا و گذرنامه به کشور!

تاجر ثروتمند، ‌ 10 روز در اعماق چاه زندانی بود

رئیس مجلس لبنان: توافق آتش‌بس منتظر پاسخ اسرائیل است

دموکرات‌های آمریکا به دنبال خلع‌ سلاح رئیس‌جمهور روسیه؟

واکنش حماس و جهاد اسلامی به اقدام آمریکا در وتوی پیش نویس قطعنامه پایان جنگ غزه

با وتوی آمریکا؛ قطعنامه آتش‌بس فوری در نوار غزه بی‌نتیجه ماند

واکنش حماس و جهاد اسلامی به وتوی قطعنامه آتش‌بس غزه از سوی آمریکا

همکاری آمریکا-پاکستان برای تهدیدات تروریستی از خاک افغانستان

رویکرد خاورمیانه‌ای ترامپ و توافق احتمالی با ایران

وتوی آمریکا بر قطعنامه آتش بس شورای امنیت؛ جوهری روی کاغذ

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس جنگ غزه را وتو کرد

واکنش حماس و جهاد اسلامی به وتوی آمریکا

چین: تاریخ، وتوی آتش‌بس غزه توسط آمریکا را فراموش نخواهد کرد

ایران تنها چند روز یا چند هفته تا به‌کار گیری کلاهک هسته‌ای فاصله دارد!

حمایت روزنامه اصولگرا از مجلس: وفاق را ضداستقلال معنا نکنید

بیروت جهانی دیگر؛ سفرنامه «لبنان» مهاجرانی

عقده‌گشایی تندروها علیه ظریف

منفعت میلیاردی باند قاچاق پرندگان فریدونکنار

گزارش رسانه عبری زبان از حجم خسارات وارد شده به عکا

پای تسلیحات انگلیس هم رسما به جنگ اوکراین باز شد

تصویری از ساختمان محل برخورد موشک‌های مقاومت در عکا

حمایت رئیس مجلس از اصلاح آیین‌نامه اجرایی قانون متناسب‌سازی مستمری بازنشستگان

شوک بازنشستگان از مبالغ واریزی همسان سازی

روایت جدیدی از عضو اتاق مشترک بازرگانی ایران و عراق در باره تجارت گذرموقت‌ها

الجزیره از حمله قریب‌الوقوع اسرائیل به عراق خبر داد!

نکاتی درباره خرید هوشمندانه در بلک فرایدی/ فرهنگ سازی در راستای منافع اقتصادی/ به تخفیف‌های وسوسه انگیز شک کنید

توضیحات دهقان درباره ماجرای ساختمان‌های لاکچری بنیاد مستضعفان/ وعده حضور جدی بنیاد مستضعفان در همه بخش‌های اقتصادی

توضیحات دهقان درباره ماجرای ساختمان‌های لاکچری بنیاد مستضعفان/ وعده حضور جدی بنیاد مستضعفان در همه بخش‌های اقتصادی+فیلم

بهترین تیم آسیا در آستانه سریعترین صعود تاریخ!

اتحادیه اروپا به صادرکنندگان پسته ایران فرصت 6 ماهه داد

دلفی:قرار است که اروپایی‌ها دوز فشار خود علیه تهران را بالا ببرند/ متاسفانه سیاست نگاه به شرق را به رابطه متوازن با جهان ترجیح داده‌ایم/ اروپا، سیاست مشخصی را از جانب تهران دریافت نمی‌کند

نماینده مجلس تهدید کرد؛ اروپا منتظر تغییر رفتار جمهوری اسلامی باشد

چرا اتحادیه اروپا به دنبال تصویب قطعنامه علیه ایران در آژانس بین‌المللی هسته‌ای است؟

سفر «گروسی» و پاسخ‌های منفی اروپا به اقدامات اعتمادساز ایران

کدام کشورها بیشترین تولید فلزات نادر خاکی را دارند؟ + اینفوگرافی

طالبان: کتاب‌هایی را که مغایر با دین هستند یا عکس موجودات زنده دارند، ممنوع می‌کنیم

تلاش طالبان برای حذف ادبیات و متون «غیر اسلامی» از چرخه توزیع

تانیاهو جنگ می‌خواهد؛ بایدن باید «نه» بگوید

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس غزه را وتو کرد!

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌ بس غزه را وتو کرد

پکن درخواست دیدار با وزیر دفاع آمریکا را رد کرد

حمایت همه جانبه رئیس جمهور آمریکا از صنعت رمزارز

وتو قطعنامۀ آتش‌بس در غزه توسط آمریکا

آمریکا پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس در غزه را باز هم وتو کرد

وزارت دفاع آمریکا مجوز استفاده از تسلیحاتی غربی را برای اوکراین صادر کرد

ترامپ عروسک خیمه‌شب‌بازی پوتین است!

آمریکا باز هم قطعنامه آتش‌بس فوری در غزه را وتو کرد

آمریکا باز هم قطعنامه توقف جنگ در غزه را وتو کرد