ایرانیان جهان

آخرين مطالب

احمدی: اروپا برای فعال کردن مکانسیم ماشه زمینه‌سازی می‌کند اروپا

احمدی: اروپا برای فعال کردن مکانسیم ماشه زمینه‌سازی می‌کند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تحلیل‌گر مسائل بین الملل گفت: اتفاقات اخیر در شورای حکام فقط ظاهر موضوع است، اما اگر به لایه درونی‌تر آن نگاه کنیم به این برمی‌گردد که برای فعال کردن مکانیسم ماشه، زمینه‌سازی صورت می‌گیرد. در قطعنامه 2231 در بند یازدهم مکانسیم ماشه پیش‌بینی شده و اعتبار آن 26 مهر 1404 به پایان می‌رسد.
کوروش احمدی، کارشناس مسائل بین‌الملل در گفتگو با ایلنا، در ارزیابی این موضوع که بعد از سفر هفته گذشته گروسی به تهران، این امیدواری به وجود آمد که روابط ایران با آژانس و همچنین اتحادیه اروپا به سمت کاهش تنش پیش برود، اما حالا اینطور به نظر می‌رسد که قرار است شاهد صدور قطعنامه‌ای علیه ایران باشیم، گفت: در اسفند 1401 و در جریان سفر گروسی به تهران بیانیه مشترکی به امضای طرفین رسید که حاوی نقشه راه برای همکاری طرفین بود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مقامات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همیشه مدعی بودند که ایران به این نقشه راه عمل نکرده است و ایران هم در مقابل ملاحظاتی داشت و انتظاراتی که از آژانس داشته را مطرح کرده و در واقع آژانس را مقصر عدم پیشرفت اجرای آن بیانیه دانست.
وی افزود: یعنی مواردی مثل تعیین تکلیف دوربین‌های نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی، مسئله دادن ویزا به تعداد از بازرسان قدیمی و با تجربه آژانس که بتوانند بر برنامه اتمی هسته‌ای ایران نظارت کنند. تکلیف دو سایتی که آژانس مدعی پیدا کردن ذرات اورانیوم در آن‌ها بوده که این دو سایت به عنوان محلی برای برنامه‌های هسته‌ای به سازمان انرژی اتمی اعلام نشده بود، جز مواردی است که مورد اختلاف قرار گرفته و آژانس مدعی شد که ایران در این زمینه همکاری نکرده و نهایتاً به بیانیه مشترک اسفند 1401 رسید که در یک سال و 9 ماه گذشته آژانس انرژی اتمی می‌گوید کاری پیش نرفته است. ادعای آن‌ها بر این است که در جریان سفر اخیر گروسی به تهران، صحبت از این موضوع شده که ایران گفته حاضر است غنی سازی 60 درصد را در حد 185 کیلوگرم متوقف و فریز کند و بیشتر از این فرآیند غنی‌سازی اورانیوم را انجام ندهد. این وضعیتی است که ما در حال حاضر در آن قرار داریم.
وی تصریح کرد:، اما یک بعد آن جنبه سیاسی دارد. یعنی کشور‌های اروپایی به همراه آمریکا معتقدند که ایران در این زمینه همکاری نکرده و در نتیجه به دنبال صدور قطعنامه هستند تا ایران را محکوم کنند. در عین حال از آژانس نیز خواستند که گزارش جامعی در مورد وضعیت برنامه هسته‌ای ایران ارائه کند. این اتفاق ظاهر موضوع است، اما اگر به لایه درونی‌تر آن نگاه کنیم به این برمی‌گردد که برای فعال کردن مکانیسم ماشه، زمینه سازی صورت می‌گیرد. در قطعنامه 2231 در بند یازدهم مکانسیم ماشه پیش‌بینی شده و اعتبار آن 26 مهر 1404 به پایان می‌رسد.
احمدی در ادامه گفت: بنابراین 26 مهر 1404 آخرین فرصتی است که کشور‌های عضو برجام امکان این را دارند تا اسنپ بک یا مکانیزم ماشه را فعال کنند. اگر این کار را انجام ندهند دیگر فرصتی برایشان وجود نخواهد داشت؛ بنابراین یک جدول زمانی شکل گرفته اگر از حالا بخواهیم آن را حساب کنیم 11 ماه باقی مانده و اگر از زمان بازگشت ترامپ به کاخ سفید حساب کنیم 9 ماه وقت جهت مذاکره باقی مانده است. مطابق بند 11 و 12 قطعنامه 2231، یک روند دو ماهه جهت فعال شدن مکانسیم ماشه و انجام قطعنامه‌های شورای امنیت علیه ایران وجود دارد؛ بنابراین اگر غربی‌ها بخواهند برای فعال کردن مکانیزم ماشه اقدامی انجام دهند تا 26 مرداد ماه زمان دارند. یعنی یک فرصت هفت ماهه از زمانی که ترامپ به کاخ سفید می‌رود تا 26 مرداد وجود دارد. حالا باید دید آیا مذاکراتی در آن دوره شکل می‌گیرد یا خیر، زیرا عراقچی در مصاحبه اخیر خودش گفت شرایط بحرانی است.
وی تصریح کرد: تروئیکای اروپایی به همراه آمریکا در حال کار بر روی آژانس هستند تا برای فعال کردن مکانیسم ماشه زمینه سازی کنند. این زمینه‌سازی نیز از نوامبر گذشته شروع شده، نامه‌ها و درخواست‌های مهمی به رئیس آژانس، مدیرکل آژانس و دبیرکل سازمان ملل نوشتند تا با صدور قطعنامه و گزارش جامع برنامه هسته‌ای ایران پرونده‌ای ایجاد کرده و تا قبل از 26 مرداد درخواست فعال شدن مکانسیم ماشه را به شورای امنیت ارائه کنند تا بتوانند حداکثر حمایت از اعضای شورای امنیت را بگیرند.
احمدی در پاسخ به این سوال که اگر قطعنامه‌ای علیه ایران در جلسه شورای حکام صادر شود، جواب ایران چه خواهد بود، گفت: این سوال را باید مسئولین جواب دهند. اما امکاناتی وجود دارد که نسبت به صدور قطعنامه به آن واکنش نشان دهند. واکنش‌ها می‌تواند کاهش تعداد دوربین‌های فعال نظارتی آژانس باشد، کاهش تعداد بازرسان تا اخراج کلیه بازرسان، افزایش سطح حجم غنی‌سازی و در نهایت خروج از NPT می‌تواند جز اقدامات باشد که مسئولان ما انجام دهند. حالا بسته به آن اقدامات، مسئولان در حال فکر کردن به آن هستند، اما باید این نکته را در نظر بگیرند که اگر مشکل ایران با آژانس حاد شود، با توجه به روی کار آمدن دونالد ترامپ، کار ما با آمریکا سخت‌تر خواهد شد و اعمال محدودیت بیشتر با آژانس می‌تواند دست ترامپ و تیم تندرویی که در اطراف خود شکل داده را بازتر کرده و اقدامات شدیدتری علیه ما انجام دهند؛ بنابراین مسئولان ما باید این مسائل را در نظر بگیرند.
وی در پاسخ به این سوال که بهترین کار برای خنثی‌سازی قطعنامه علیه ایران در شورای حکام چیست، گفت: از نظر من بهترین راه این است که باید از در مذاکره با آژانس وارد شویم تا سعی کنیم به راه حلی برسیم. با توجه به اختلافاتی که بین ایران و آژانس وجود دارد باید سعی کنند این مشکلات را برطرف کنند. یعنی تا به حال کار با تقابل به نتیجه‌ای نرسیده و با دورنمای روی کار آمدن دولت افراطی در آمریکا، تقابل با آژانس می‌تواند کار را سخت‌تر کند. زیرا ما در چند جبهه دیگر از جمله اسرائیل هم مواجه هستیم و تخریب رابطه با آژانس کار را بسیار سخت‌تر خواهد کرد و بنابراین راه سختگیری و تشدید اختلاف با آژانس نمی‌تواند راه درستی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1273454/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش چین به تهدید ترامپ: همکاری فراگیر و کمک به رشد پایدار اقتصاد جهانی

5 کرم ضد چروک قوی در رنج قیمتی 800 تا 900 هزار تومان

جگوار خط تولیدش را عوض می‌ کند

بیش از 8 هزار زندانی خارجی در کشور داریم که اکثریتشان افغانستانی‌اند

آموزش پزشکی برای زنان در افغانستان ممنوع شد

شرایط ترامپ پیچیده شد؛ گرم شدن روابط عربستان با این کشور

مسعد بولوس: ترامپ به سیاست «فشار حداکثری» ادامه می‌دهد

چین: آمریکا از فروش تسلیحات به تایوان خودداری کند

جدیدترین قیمت طلا و دلار امروز چهارشنبه 14 آذر ماه 1403 | دلار تا کجا تاخت؟ طلا گران تر شد؟

سفر دوباره روزنامه‌نگار حامی ترامپ به مسکو

آمریکا با ساخت پایگاه‌های نظامی دائمی اسرائیل در غزه مخالف است

بررسی استعفای رئیس جمهور کره جنوبی/ افزایش تنش با کره شمالی قوت گرفت/ مردم خواهان کناره گیری «یول» شدند/استقبال آمریکا از لغو حکومت نظامی

قیمت دلار آمریکا امروز به 71,500 تومان رسید/ افزایش 600 تومانی در یک روز

مسعد بولوس: ترامپ به سیاست فشار حداکثری ادامه می‌دهد

نرخ ارز امروز 14 آذر 1403 + جزئیات

توهین تند و تیز تازه کوچک زاده به جواد ظریف

اولین واکنش آمریکا به اعلام حکومت نظامی در کره جنوبی

زره‌پوش‌ها در خیابان | کودتا یا حکومت نظامی؛ در سئول چه خبر است؟ | آمریکا کدام طرف ایستاده است؟

رزمایش آمریکا با کره‌جنوبی لغو شد

در کره جنوبی چه خبر است؟

قیمت دلار امروز چهارشنبه (14 آذر 1403)/ افزایش قیمت

پشت پرده سیگنال‌های متناقض در حوزه سیاست خارجی چیست؟!

سرمقاله ایران/ تداوم سنت سیاسی در سئول

انتقادات از مجریان؛ واکنش‌ها به دومین گفت‌وگوی تلویزیونی پزشکیان

دفاع دفتر ریاست جمهوری کره جنوبی از تصمیم اعلام حکومت نظامی

ورود گروه های مقاومت به دیرالزور برای حمایت از ارتش سوریه

مجلس تصویب کرد؛ فروش گندم یارانه‌ای صرفاً برای مصارف خبازی مجاز است

احتمال بازگشت خاموشی‌ با عدم صرفه‌جویی

عباس عراقچی به بغداد می‌رود

عراقچی به بغداد می رود

زندگی‌نامه شهید ابومهدی المهندس در دست ایرانی‌ها

همکاری ایران و عراق برای رشد دیپلماسی قرآنی افزایش می‌یابد

طرح پایش تخصصی سلامت ویژه جانبازان و والدین معظم شهدا  برگزار شد

دفتر سوم و پنجم مجموعه کتاب های «وصیت نامه کامل شهدای» استان‌های «آذربایجان شرقی» و «زنجان» منتشر شد

ارجاع بیماران از دولتی به خصوصی؛ بحران اخلاقی و اقتصادی در نظام درمان کشور

دروازه‌ای به روی بازارهای نوظهور آسیای میانه

4 پروژه روی میز برای بازتعریف روابط حمل ونقلی ایران و چین

دستاوردهای اجلاس اکو در مشهد برنامه‌ای برای دهه پیش رو

بحران ارجاع بیماران از بیمارستان‌های دولتی به بخش خصوصی

فرزندآوری کلید حیات جوامع

تغییرات در بازار تبریز باید با مجوز یونسکو باشد

سینما بنزین

وضعیت حقوق و تاثیر گرانی‌ها بر زندگی قشر پایین

واگذاری هتل‌های بنیاد مستضعفان به بخش خصوصی؛ گامی مؤثر در بهره‌وری و مدیریت بهینه

کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران ؛ پیشتاز حمل‌ونقل دریایی در سایه تحریم‌ها

تحولات سئول را با نگرانی شدید دنبال می‌کنیم

ناصر حجازی، بهترین دروازه‌بان تاریخ فوتبال آسیا شد

حذف نخست وزیر فرانسه باعث ضربه به ماکرون می‌شود/ پاریس و اتحادیه اروپا از پیروزی ترامپ نگران هستند

طارمی و 4 بازیکن دیگر در جمع خریدهای ناموفق فوتبال اروپا

مهدی طارمی در جمع خریدهای ناموفق فوتبال اروپا