ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چشم انداز رویکرد رسانه‌ای طالبان افغانستان

چشم انداز رویکرد رسانه‌ای طالبان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - رسانه در افغانستان دارای تاریخ 150 ساله است. شکوفایی رسانه‌ای در افغانستان میان سال‌های 2001-2021 و حمایت و توسعه‌ سیستم رسانه‌ها توسط کارگزاران بین‌المللی و ملی، بخش مهمی از برنامه بازسازی افغانستان ، « ملت‌سازی» وتقویت «هویت و وحدت ملی»‌ بود.
لذا توسعه‌ رسانه‌ها در افغانستان» از سال 2002 بدین سو، با حمایت بین‌المللی ، قوانین رسانه‌ای و گسترش سریع نهاد‌ها حمایت شد‌.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قانون اساسی افغانستان (مصوبه‌ 2004)‌ آزادی‌های حقوقی به رسانه‌ها ‌داد و آزادی رسانه‌ها را به رسمیت شناخت تا در چارچوب ارزش‌ها در افغانستان گسترده شوند.
چنانچه افغانستان صاحب سیستم رسانه‌ا‌‌ی مختلط مرکب از رسانه‌های دولتی و خصوصی-تجاری شد و 175 ایستگاه رادیو و تا پیش از سال 1400 دارای بیشترین مخاطب بود. در واقع رسانه‌ها از نظر کمی و کیفی به گونه چشمگیر رشد کرد و نقش مهمی در بالندگی ، ارتقای فکری جامعه ، انعکاس صدایمردم و فرهنگ‌سازی در کشور داشت.
رویکرد رسانه ای طالبان پس از فروپاشی حکومت جمهوری در تابستان 1400 بسیاری از رسانه‌ها مجبور به تعطیلی دفاتر خود شدند، نیمی از رسانه‌ها به دلیل وضعیت بد اقتصادی مسدود، تعداد زیادی از کارمندان رسانه ها بیکار و بسیاری از روزنامه نگاران افغانستان را ترک کردند.
طالبان با ورود به کابل، رویکردها و اصلاحاتی مستقیم و غیر مستقیم چند مرحله‌ای در رسانه‌ها اعمال کردند. طبق گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان طالبان در سال‌های اول و دوم زمامداری آنها ، حداقل14 دستورالعمل چون ممنوعیت نشر فیلم و سریال‌های خارجی (حتی با محتوای اسلامی یا ایرانی) ، منع زنان و… را به رسانه‌ها و خبرنگاران ابلاغ کردند.بعد از آن نیز طالبان حداقل چند دستورالعمل‌ تازه‌ی رسانه‌ای در کنار چگونگی استفاده از زبان و کاربرد واژه‌ها، جلوگیری از کاربرد واژه‌های «ایرانی» را پیگیری کرده‌اند.
در سه سال گذشته مقام‌های طالبان از شبکه‌های اجتماعی استفاده کرده و در رسانه‌های تصویری نیز حضور دارند. از این دید رسانه‌ یک ضرورت اجتماعی است و باید به فعالیت خود ادامه دهد. اما آنها رویکردها و اهدافی چون جهانی شدنرسانه‌های خود ، مقابله با رسانه‌های معاند ، نشر دستاوردها و پیشرفت‌‌های نظام راهبردی را مد نظر دارند.
چنانچه اخیرا مرکز رسانه‌ای طالبان در قندهار اعلام کرده است جهان به «جنگ تبلیغاتی» علیه آنان رو آورده و خبرنگاران را به «نیروی دفاعی» افغانستان تشبیه کرده است.
از دید طالبان در بعد سیاسی رسانه‌ها باید با در نظرداشت اصول شرعی و منافع ملی کشور فعالیت کنند و در برابر رسانه‌های غربی ایستادگی کرده و برای حفظ فرهنگ، سنت‌ها و زبان کشور تلاش کند.
در یک سال گذشته نیز طالبان رویکرد کنترل را ادامه داده و در شماری از استان ها نشر برخی تلویزیون‌های محلی را متوقف کرده و این رسانه‌ها را وادار کرده اند که به رادیو تبدیل شوند.
تعلیق فعالیت تلویزیون‌ «نور» متعلق به صلاح الدین ربانی، و «بریا» متعلق به گلبدین حکمتیار، از سوی طالبان در بهار امسال بیشتر به « نادیده گرفتن ارزش‌هایملی و اسلامی و دامن زدن به تعصب قومی، زبانی » گام مهمی در رویکرد امنیتی-داخلی و یکدست کردن رسانه‌ها در افغانستان بود.
در بعد حقوقی نیز هر چند چارچوب حقوقی رسانه‌ها در افغانستان، از سال 2008 و نقش مهمی سه نهاد شورای عالی رسانه‌ها، کمیسیون رسانه‌های هم‌گانی و کمیسیون رادیو تلویزیون ملی افغانستان به‌عنوان تنظیم‌کننده سیاست‌های رسانه‌ای در روی کاغذ وجود دارد.
به عبارتی قانون رسانه‌های افغانستان دوره جمهوری از دید وزارت اطلاعات و فرهنگ با شریعت و اصول امارت اسلامی همخوانی دارد و با تغییرات کوچک، به زودی در اختیار رسانه‌ها قرار خواهد گرفت. با این حال قانون رسانه‌ها یکبار با مخالفت رهبر طالبان روبرو شده است و احتمالا با اصلاحات گسترده ای روبرو خواهد شد.
در بعد مذهبی و ایدئولوژیک نیز اجازه فعالیت رسانه‌ها براساس سه اصل «رعایت منافع ملی، اصول شرعی و فرهنگ افغانستان» مد نظر است.
در این رویکرد در تابستان اخیر، وزارت امر به معروف و نهی از منکر طالبان مجموعه قوانینی را منتشر کرد که بر رسانه‌ها تاثیر ‌گذاشت. ماده 17 این قوانین انتشار تصاویر موجودات زنده را ممنوع ‌کرد. در این بین سخنگوی این وزارت‌خانه اخیرا گفت که به رسانه‌های دولتی در استان های تخار، میدان وردک و قندهار توصیه شده که از پخش و نمایش روح دار با هدف «تبعیت از قوانین اخلاقی» وضع شده و ملاحظات “علمی و شرعی” رهبر خودداری کنند.
به نظر می‌رسد این قانون با گذر از مخالفت های داخلی به گونهٔ تدریجی اجرا شود. چنانچه طالبان در شماری از استان‌ها به مسوولان تلویزیون های خصوصی دو ماه مهلت داده‌ تا نشر را صوتی کنند.
همچنین باید در نظر داشت که طالبان در جهت راهبردها ، اهداف و اصلاحات رسانه ای خویش تلاش می‌کند رسانه‌ها یا مطابق سیاست طالبان فعالیت کنند یا مجوز فعالیت ها را به حالت تعلیق درمی آورد.
رویکرد مخالفان و چشم انداز محدودیت‌های طالبان بر رسانه‌ها و خبرنگاران، واکنش‌های زیاد داخلی و خارجی را به دنبال داشته است. اخیرا مرکز خبرنگاران افغانستان (AFJC) در گزارشی اعلام کرد محدودیتها بر خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان زیر نظر طالبان به‌گونه کم‌سابقه افزایش یافته و وضعیت رسانه‌ها و خبرنگاران بدتر شده است.
برخی منتقدان و اپوزسیون خارج افغانستان معتقدند رسانه‌هایفعال در داخل افغانستان چون شبکه «طلوع نیوز» عملا به دستگاه تبلیغات طالبان تبدیل شده‌اند.
هر چند طالبان همواره گفته‌ است که از فعالیت رسانه‌ها بر اساس منافع ملی حمایت می‌کنند. اما مخالفان معتقدند آنها تلاش میکند با سخت‌ترین محدودیتها بر رسانه‌ها فشار آورده و با رویکردهایی چون عدم پوشش رویدادهای جبهه‌های مخالف طالبان، سانسور رسانه‌ای نوعی نگاه امنیتی به رسانه حاکم کند.
طالبان در شهریور 1403 اظهار داشت در حال حاضر حدود 370 رسانه مختلف در افغانستان فعال هستند. اخیرا طالبان، اخبار مربوط به تعطیل شدن رسانه‌ها در افغانستان را شایعات خواند.اما با وجود عدم صدور هیچ فرمانی دربارۀ ممنوعیت کلیفعالیت رسانه‌ها و عدم اعلام قانون دقیق رسانه‌ها ، مقامات همچنان تردیدهایی را در مورد وضع محدودیت‌ها تازه و چشم انداز آتی رسانه‌ها ایجاد کرده است.
در این حال هر چند هنوز همه جناح‌های طالبان در مورد قانون موسوم به «قانون امر به معروف و نهی از منکر» طالبان همسو نیستند، اما چنانچه رویکرد ایدئولوژیک ، سنتی و پشتون والی مقامات فرهنگی و سیاسی در جایگاه مهمتری قرار گیرد ، روند همسوسازی و کنترل بیشتر رسانه ها مد نظر خواهد بود و بسیاری از رسانه‌ها و شبکه‌های تلویزیونی خصوصی در خطر تعطیل قرار می‌گیرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1275309/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خشم و تهدید سیاستمداران آمریکا علیه دیوان لاهه

واکنش تند آنگلا مرکل به بازگشت ترامپ

آنگلا مرکل از بازگشت ترامپ ابراز تاسف کرد

ترامپ نامزد‌های چند وزارت خانه را معرفی کرد

دلایل صعود 50 درصدی ریپل به بالای 1.6 دلار

دیپلمات پیشین: اروپا خواهان توافق مستقل میان تهران و واشنگتن نیست

حمایت «عبدی» از تغییر شکل و محتوای سفر استانی

عربستان میانجی ترامپ و خاورمیانه می‌شود؟

فعال سیاسی اصولگرا: نباید در تله مذاکره مجدد بیفتیم

حمله جنگنده‌های رژیم صهیونیستی به شهرک «زفتا»

رسانه عبری: یک خاخام اسرائیلی در امارات ناپدید شده است

پیام قسام درباره کشته شدن یک نظامی زن صهیونیست

حمایت اردوغان از تصمیم دادگاه بین‌المللی کیفری علیه نتانیاهو

روایت نیویورکر از حامیان حزب‌الله؛ تزلزل‌ناپذیر همچون کوه

کشف بسته مشکوک در ایستگاه راه آهن لندن و تخلیه هزاران مسافر

هائیتی سفیر فرانسه را احضار کرد

پیش‌بینی جالب برای قیمت طلا تا 20 روز آینده

رئیس کمیسیون اصل 90: در همه کشور در حال سوزاندن مازوت هستیم

جداول کسری بودجه بر اساس اعلام دیوان محاسبات

ربع‌ سکه 1403 چند قیمت خورد؟

سفیر ایران در عراق: رژیم صهیونیستی در لبنان زمین‌گیر شده است

برای توسعه اکتشاف معادن، باید بر آموزش نیرو‌های تخصصی تمرکز شود

ایرانی‌ها بیشتر دخترا زا هستند یا پسر زا؟

دیدار مقامات ترکمنستان و چین درباره تحولات افغانستان

بانوان پنجشنبه‌ها دور کار شدند؟

افزایش تعاملات اقتصادی افغانستان با کشورهای همسایه

واردات سنگ روی از افغانستان به ایران

پنیر ایرانی در یک قدمی بازارهای صادراتی ژاپن

بهشتی پور، کارشناس سیاست خارجی: اروپا با ایران در بحث جنگ اوکراین، تسویه حساب خواهد کرد/ خروج ایران از ان.پی.تی معامله باخت – باخت است/ باید از مذاکره موردی با ترامپ اهرم فشار در مذاکره با اروپا ساخت

دعوت از نتانیاهو برای سفر به مجارستان

مربی سابق استقلال مامور نجات تیم تاریخی اروپا شد

کدام کشور بالاترین تورم اروپا را دارد؟

فرمانده نیروی دریایی ارتش: صنعت دریایی ایران به تحریم‌های اروپا می‌خندد

اعتراض کشاورزان لهستان به توافق اروپا با آمریکای لاتین

ساخت اولین موتور مافوق‌صوت تسلیحات زیر آب در چین

خودپسندی ترامپ، تهدیدی برای سیاست خارجی آمریکا

سازمان ملل در برابر قتل عام مردم غزه بی خاصیتی خود را نشان داد

طرفدار سرسخت ارزهای دیجیتال وزیر خزانه‌داری آمریکا می‌شود!

ترامپ کابینه خود را چید + اسامی

فیلمی که شهاب حسینی در آمریکا ساخت

ترامپ کابینه خود را معرفی کرد+ اسامی

10 هزار سرباز کره شمالی آماده برای ورود به جنگ اوکراین

ترامپ به دنبال اثبات تقلب در انتخابات 2020

امنیت جهانی؛ محور رایزنی «ترامپ» و «روته»

ترامپ مدیر دفتر مدیریت و بودجه آمریکا را انتخاب کرد

عکس/ تصاویر فیلمی که شهاب حسینی در آمریکا ساخت

آمریکا شریک جرم اسرائیل + فیلم

خیابانی پیش می رود

در تعقیب«بی‌بی»

با دوستان مروت