ایرانیان جهان

آخرين مطالب

طلاق اشنگتن از نفت عراق! عراق

طلاق اشنگتن از نفت عراق!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش میز نفت، تحلیلگران و مدیران صنعت نفت عراق معتقدند با وجود منابع عظیم نفت عراق و اهداف بلندپروازانه تولید - و همچنین تشویق شدید واشنگتن برای سرمایه گذاری، شرکت های آمریکایی همچنان به دلیل میزان بالای ریسک و فساد منصرف شده اند و این رویکرد ضربه ای به تلاش های واشنگتن برای مقابله با نفوذ ایران در بغداد و حوزه نفوذ رو به رشد چین بوده است.
محمد السودانی، نخست وزیر عراق، در هفت ماه گذشته دو بار به آمریکا سفر کرده و وزیر نفت خود را در ماه سپتامبر به ایالت اعزام کرده است. اما این سفرها به میزان زیادی بی نتیجه بوده و تنها تعداد انگشت شماری از یادداشت های غیر الزام آور را به همراه داشته است. 
گرفتاری شرکت های نفتی در عراق
مت زیس، معاون شرکت HKN Energy، یکی از چند شرکت انگشت شمار آمریکایی که در عراق فعالیت می کند، گفت: «شرکت های آمریکایی در حاشیه ایستاده اند. شرکت ما یک تولیدکننده نفت خام در منطقه نیمه خودمختار کردستان عراق است که در یک پرونده حقوقی حاکمیتی با دولت فدرال در بغداد بر سر صادرات نفت خود گرفتار شده است.
در غیاب ایالات متحده، عراق برای جذب سرمایه گذاری به سمت شرکت های چینی حرکت کرده است. تحلیلگران می گویند که چین در حال حاضر یکی از مشتریان اصلی نفت خام عراق است و حدود 1.18 میلیون بشکه در روز از عراق یا حدود 35 درصد از تولید این کشور را وارد می کند و به گفته تحلیلگران، با انگیزه نگرانی های امنیت انرژی به روابط نزدیک تر با بغداد چشم دوخته است.
بر اساس تجزیه و تحلیل آس اند پی گلوبال، در پروژه‌های توسعه نفت و گاز دارای مجوز کنونی و آینده در عراق، شرکت‌های چینی سهام 7.27 درصد را در اختیار دارند که بزرگترین دارنده سهام پروژه ها پس از دولت عراق هستند.
از سوی دیگر، شرکت های آمریکایی تنها 1.82 درصد از سهام پروژه های عراق را در اختیار دارند. طبق داده‌های Commodity Insights، شرکت‌های چینی در پایین‌دست، در پنج پالایشگاه نفت و هفت مجتمع فرآوری گاز، از جمله مجتمع پردازش گاز خلفای که توسط شرکت دولتی CNPC ساخته و اداره می‌شود، سهام دارند. 
این شامل آخرین دور صدور مجوز دولت عراق نمی شود، که در آن شرکت های چینی 10 پروژه از 13 پروژه نفت و گازی را که در ماه می اعطا شده بود، دریافت کردند.
به یاد اولین مناقصه نفتی
جان کالابرز، استادیار دانشگاه آمریکایی که بر سیاست خارجی خاورمیانه و شرق آسیا متمرکز است، می گوید: از اولین دورهای مناقصه حدود 16 سال پیش، این شرکت های چینی بودند که مشتاق بودند و شرکت های غربی شاید تردید بیشتری داشتند.
بر اساس آخرین نظرسنجی پلاتس، عراق در ماه اکتبر 4.14 میلیون بشکه در روز نفت خام تولید کرد و ظرفیت تولید آنها تا سال 2027 میلادی به 7 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. برای دستیابی به این هدف، عراق با کمبود نقدینگی که هنوز پس از دهه‌ها جنگ در حال بازسازی است، به سرمایه‌گذاری خارجی برای کشف میدان‌های جدید، بازسازی زیرساخت‌های صادراتی مستهلک و ساخت خطوط لوله جدید نیاز دارد. 
دومین تولیدکننده بزرگ اوپک همچنین یکی از تولیدکنندگان بزرگ گاز همراه است که می تواند برای کمک به کاهش قطعی برق و کمبود مکرر برق که آن را برای واردات گاز و برق به ایران همسایه وابسته می کند، به دست آورد. 
بر اساس تجزیه و تحلیل Commodity Insights، عراق در سال 2022 میلادی 18.2 میلیارد متر مکعب گاز در مشعل ها سوزانده که یکی از بالاترین میزان‌ها در جهان است.
به دبنال پایان یک ارتباط
ایالات متحده که تحریم‌هایی را علیه ایران به دلیل برنامه هسته‌ای‌اش اعمال کرده است، معافیت‌هایی را برای عراق از این تحریم‌ها جهت ادامه واردات کالاهای ایرانی اعطا کرده است، اما مدت‌هاست که به دنبال حذف این تجارت بوده تا زمینه را برای تقویت سرمایه‌گذاری انرژی شرکت های ایالات متحده در این کشور فراهم کند.
بسیاری از دولت‌های عراق نتوانسته‌اند یا نمی‌خواهند شبه‌نظامیان را مهار کنند، اما جفری پیات، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور منابع انرژی، گفت که دولت بایدن از سودانی - که از اکتبر 2022 میلادی نخست‌وزیر بوده است - برای مبارزه با شبه‌نظامیان و ایجاد شرایط سرمایه گذاری بیشتر برای تامین مالی ایالات متحده حمایت می کند.
پیات در مصاحبه ای گفت: سودانی «نشان داده است که تمرکز خود را بر خروج از زیر آسیب پذیری عراق در برابر اجبار ایران به دلیل وابستگی بالای آن به تهران برای واردات انرژی، هم گاز و هم برق، متمرکز کرده است».
دونالد ترامپ، رئیس جمهور آینده آمریکا در اولین دوره ریاست جمهوری خود، آمریکا را از توافق هسته ای ایران خارج کرد و موضعی تند در قبال تهران اتخاذ کرد که ممکن است شرایط بغداد را تغییر دهد. او همچنین اشاره کرده است که چین را رقیب اصلی ژئوپلیتیکی و تجاری ایالات متحده می داند. 
کورتنی فینگار، یکی از همکاران جهانی در موسسه وهبا برای رقابت استراتژیک مرکز ویلسون، به Commodity Insights گفت: «حمایت دولت ایالات متحده از سرمایه گذاری زیرساختی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بخش مهمی در مدیریت رقابت استراتژیک با چین است. به طور کلی، بسیج سرمایه‌گذاری خصوصی در زیرساخت‌های بین‌المللی با منافع ایالات متحده، به ویژه در بازارهای نوظهور مهم استراتژیک و کشورهای در حال توسعه، مطابقت دارد.» 
تسلط چین در خاورمیانه
تحلیلگران می گویند که چین با وجود همه والس های داخلی و فساد حاکم به دنبال تامین نیازهای انرژی داخلی خود به عراق رفته است. شرکت پتروچاینا پس از خروج اکسون موبیل از این کشور، عملیات میدان نفتی غربی قرنا 1 با ظرفیت تولید 540000 بشکه در روز را در اختیار گرفته است.
شرکت سی ان پی سی، بزرگ‌ترین سرمایه‌گذار چینی در عراق نیز در میدان‌های رمیله، حلفایا، احداب و قرنا 1 غربی سهام دارد، در حالی که CNOOC، Union، ZenHua و دیگر بازیگران کوچک‌ هم در این کشور سهام دارند.
در آخرین دور صدور مجوزهای بالادستی عراق در ماه مه، همه قراردادها به شرکت های چینی به جز سه بلوک نفت و گاز پیشنهادی، اعطا شد. 
عراق و چین در سال 2019 میلادی یک قرارداد بحث برانگیز نفت برای بازسازی و سرمایه گذاری امضا کردند. این قرارداد 20 ساله شامل قراردادی برای تامین 100 هزار بشکه در روز نفت خام به شرکت های چینی در ازای سرمایه گذاری در زیرساخت ها می شود که درآمد حاصل از صادرات نفت برای تامین مالی پروژه های توسعه اختصاص داده می شود.
منتقدان گفته اند که شروط این قرارداد خطر افزایش فساد و اتلاف منابع را به همراه دارد و عراق را در بدهی چین باقی می‌گذارد. وزارت نفت عراق به درخواست برای اظهار نظر پاسخ نداد. برای تامین امنیت انرژی
الساندرو باچی، تحلیلگر حقوقی ارشد در تیم راه حل های سیاست و اقتصاد نفت Commodity Insights، گفت که دولت چین به دلایل امنیت انرژی که ممکن است بر نگرانی های سودآوری که باعث شرکت های آمریکایی شده است، غلبه کند، به دنبال گسترش حضور خود در عراق و سایر تولیدکنندگان کلیدی نفت خاورمیانه است. 
باچی گفت: «در طول سال‌های گذشته، شرکت‌های انرژی غربی، از جمله شرکت‌های آمریکایی، حداقل علاقه خود را به حضور در پروژه‌های نفت و گاز عراق نشان داده‌اند.
در فضایی که زمانی تحت سلطه شرکت‌های بزرگ چینی از جمله CNPC و CNOOC بود، شرکت‌های کوچک‌تری مانند JeoGade و Jerah اکنون برنده قرارداد هستند. 
شرکت های کوچکتر چینی ممکن است از فرصت ها در ساخت و ساز، انرژی های تجدیدپذیر و ارتباطات راه دور استفاده کنند که ناشی از نیازهای بازسازی عراق در زیرساخت ها و مسکن است. این بازیگران کوچک ممکن است سرمایه گذاری های مشترک یا مشارکت با شرکت های عراقی برای استفاده از شبکه های محلی پیدا کنند. 
یکی از این شرکت های کوچک، جره، در ماه مه قراردادی را با وزارت نفت عراق برای توسعه میدان گازی منصوریه امضا کرد. گویی چینی ها خود را برای حضور بلندمدت در عراق آماده کرده اند. 
منبع: www.spglobal.com
مترجم: محسن داوری 

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1277282/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشورهایی با بیشترین رستوران سه ستاره میشلن

وقوع 2.97 میلیون حادثه ناشی از کار در اروپا/چند کارگر جان خود را از دست داده‌اند؟

بحران انرژی پیش روی اروپا است

رکورد ویژه طارمی با لباس اینتر در لیگ قهرمانان اروپا+عکس

تولید خودروهای برقی چینی از مرز 10 میلیون دستگاه در سال گذشت

قدردانی پکن از موضع مسکو درباره تایوان

افزایش تحرکات نظامی آمریکا در شرق سوریه

تله بایدن برای ترامپ؛ آمریکا در آستانه جنگ تمام‌عیار قرار گرفت؟

فرود هواپیمای آمریکایی حامل تسلیحات در پایگاهی در حسکه سوریه

شیر تو شیر غربی!

ایلان ماسک؛ موتور نوآوری و اختلال در دولت ترامپ

هشدار روسیه به آمریکا درباره استقرار موشک در آسیا

نخستین سفر خارجی وزیر جنگ سابق اسرائیل پس از صدور حکم بازداشتش در دیوان لاهه

تصمیم مهم ترامپ برای ارتش آمریکا | این 15 هزار نفر اخراج می شوند؟

اروپا هم با ابزار دیگران به خواستگاری می رود!

بازدید جانشین فرمانده کل سپاه از نمایشگاه راهیان پیشرفت در منطقه یکم نیروی دریایی سپاه

2 سرمایه گذار دفاعی گزینه‌های ترامپ برای معاونت پنتاگون

علی‌رغم حکم دیوان لاهه گالانت به آمریکا می‌رود

وضعیت عجیب وزارت خارجه آمریکا بعد از پیروزی ترامپ؛ «گریه‌درمانی» بلینکن؟

تکاپوی هریس برای تضمین بقای سیاسی‌اش

رسانه صهیونیستی: فرانسه به سازوکار آتش‌بس در لبنان می‌پیوندد

حزب‌الله با انجام بیش از 50 عملیات در یک روز رکورد زد

معاون وزیر نفت: ناترازی‌ انرژی در کشور یک مسئله جدی است

تخلیه‌ی 14.5 میلیون تن کالاهای اساسی در بنادر کشور

چگونه شانس برنده شدن جایزه 10 میلیارد تومانی بلو را داشته باشیم؟/ بازی برد و بخت

رژیم صهیونیستی ترسوتر و ضعیف‌تر از آن است که به عراق حمله کند

نشست پارلمان عراق برای بررسی تجاوز احتمالی اسرائیل

تاثیر توقف صادرات گاز ایران بر برق عراق

نخست‌وزیر عراق: رژیم صهیونیستی به بهانه‌هایی واهی ما را تهدید می کند | از وزارت خارجه خواسته‌ام پیگیری کند ...

بلاتکلیفی کامیون های ایرانی حامل سوخت عراق در افغانستان​

جمعیت عراق از 45 میلیون نفر فراتر رفت

وزارت برق عراق :5500 مگاوات برق از دست رفته به دلیل توقف صادرات گاز ایران

صادرات گاز ایران به عراق از یک نقطه متوقف شد

صادرات گاز ایران به عراق متوقف شد

راهیابی مدیریت مصرف آب به جشنواره بین‌المللی فیلم رشد

ایجاد منطقه آزاد اقتصادی در مرز خراسان جنوبی، مطالبه ما از دولت است

نرخ مشارکت اقتصادی در زنجان بیش از 52 درصد است

اخراج سیاسی دانشجویان دانشگاه شهید رجایی

توزیع 720 هزار دلار تقلبی در بازار تهران

خبر مهم درباره رفع فیلترینگ + توضیحات سخنگوی دولت

تب قیمت دلار در بازار و اوج‌گیری دوباره؛ رویکرد تیم اقتصادی پزشکیـان چیست؟

پوشاک قاچاق میلیاردی در این شهر کشف شد

عزیزی: برای توسعه روابط در زمینه‌های اقتصادی و گردشگری با الجزایر آمادگی داریم

رایزنی اروپایی‌ها برای اعزام نیرو به اوکراین

نخستین کنتور هوشمند ساخت داخل، تأییدیه اتحادیه اروپا گرفت

عکس/ رکورد ویژه طارمی با لباس اینتر در لیگ قهرمانان اروپا

دیدار «کاظمی قمی» با همتای چینی خود در افغانستان

نشست بین‌المللی انقلاب سبز خودکفایی افغانستان برگزار می شود

مشکلات آب و برق مناطق شیعه نشین را برطرف می کنیم

اعتراض ضداسرائیلی نخبگان ادبی جهان درمعتبرترین جایزه آمریکا