ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ترکیه و چالش روابطِ آتی با حماس ایالات متحده آمریکا

ترکیه و چالش روابطِ آتی با حماس
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تیم اردوغان نگران است که در صورت حمایت از سران حماس و فراهم آوردن امکان تردد و فعالیت سیاسی آنان، روابط آنکارا – واشنگتن در دوران جدید زمامداری ترامپ، دچار مشکل شود. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، این روزها در ترکیه، بارها در شهرهای مختلف این کشور راهپیمایی‌های مختلفی در حمایت از ملت مظلوم فلسطین برگزار شده که غالباً بر اساس هماهنگی‌های اسلامگرایان حامی فلسطین در فضای مجازی و به صورت غیرحزبی و خودجوش شکل گرفته است.
اما در مقابل، حزب عدالت و توسعه و دولت اردوغان، ترجیح می‌دهند درباره غزه، فلسطین و جنایات نتانیاهو، تنها به اتخاذ مواضع دیپلماتیک و انتشار بیانیه اکتفا کنند.
تحلیلگران سیاسی ترکیه در روزنامه‌ها و شبکه‌های تلویزیونی این کشور می‌پرسند: آیا اردوغان بر اساس رویکرد عملگرایانه همیشگی خود، در ماه‌های آتی از حماس فاصله می‌گیرد، یا به تهدیدات آمریکا و اسراییل بی‌اعتنا خواهد ماند.

ایرانیان جهان

اما در سوی دیگر میدان، برخی از تحلیلگران می‌گویند: شکست هریس و پیروزی دونالد ترامپ برای حزب عدالت و توسعه نویدبخش یک دوران جدید برای توسعه روابط ترکیه و آمریکا است و تیم اردوغان نگران است که در صورت حمایت از سران حماس و فراهم آوردن امکان تردد و فعالیت سیاسی آنان، روابط آنکارا – واشنگتن در دوران جدید زمامداری ترامپ، دچار مشکل شود.
هشدار واشنگتن به آنکارا
پس از آن که رژیم صهیونیستی، از راه دیپلمات‌های آمریکایی، قطر را برای اخراج مقامات حماس از دوحه تحت فشار قرار داد، ترکیه نخستین کشوری بود که نام آن به عنوان مقصد آتی سران حماس در رسانه‌ها منتشر شد. 
تنها یک روز پس از اشاره ضمنی برخی از اخوانی‌های نزدیک به حماس به احتمال سفر مقامات این جنبش مبارز فلسطینی به آنکارا و استانبول، آمریکا دست به تهدید زد.

ایرانیان جهان

متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه آمریکا آشکارا در کنفرانس مطبوعاتی به مقامات ترکیه هشدار داد و اعلام کرد که از این به بعد، سران حماس نباید مانند سالیان قبل، در ترکیه بمانند و در هیچ کشور دیگری هم نباید آزادانه عمل کنند.
او به این نیز اشاره کرد که ترکیه به عنوان یکی از متحدین ناتو، موظف است که نگاه ویژه‌ای به این موضوع داشته باشد. 
وزارت خارجه آمریکا از این موضوع خبر داد که از طریق مجرای دیپلماتیک رسمی، درباره حماس، پیام‌های روشنی به مقامات آنکارا خواهد داد. میلر پا را از این فراتر نهاده و گفت: «در آمریکا علیه برخی از رهبران حماس از جمله خالد مشعل شکایت‌هایی مطرح شده و واشنگتن درخواست استرداد این افراد به آمریکا را دارد».

ایرانیان جهان

رسانه‌های نزدیک به رژیم صهیونیستی نیز بیکار ننشستند و با طرح شایعاتی از جمله اختصاص دو دفتر در استانبول و آنکارا به خالد مشعل و دیگر چهره‌های حماس، ترکیه را وادار به واکنش کردند.
به همین خاطر وزارت امور خارجه ترکیه با انتشار یک بیانیه رسمی این موضوع را تکذیب و اعلام کرد که این اخبار دور از واقعیت است. در این بیانیه آمده است: «اعضای دفتر سیاسی حماس هر از گاهی به ترکیه سفر می‌کنند، اما این به معنای انتقال دفاتر آنها به ترکیه نیست». 
سناتورهای ضدترکیه به میدان آمدند
به یمن فعالیت مداوم لابی‌های ارمنی، یونانی و صهیونیستی در کنگره آمریکا، همیشه تعداد قابل توجهی از سناتورها اعضای کنگره، آماده‌اند تا پای هر ورقه‌ای را که طرحی انتقادی علیه ترکیه مطرح کند، امضا بزنند!
این بار نیز همین اتفاق روی داد و 39 نماینده کنگره آمریکا در نامه‌ای به جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا و آوریل هاینس، مدیر اطلاعات ملی آمریکا، خواستار برگزاری جلسه توجیهی محرمانه درباره روابط ترکیه و حماس شدند.
روزنامه حریت چاپ آنکارا اعلام کرده که 39 عضو کنگره از هر دو حزب جمهوری خواه و دموکرات این نامه را امضا کردند، اما ابتکار عمل در دست اعضای مجلس نمایندگان گاس بیلیراکیس، نیکول مالیوتاکیس، جاش گاتهایمر و دن گلدمن بوده که قبلاً نیز بارها سیاست خارجی اردوغان و رویکرد او در قبال روابط ترکیه و آمریکا را به چالش کشیده‌اند.
این نامه همچنین توسط اتحادیه ضد افترا (ADL)، کمیته یهودیان آمریکا (AJC)، موسسه یونانی آمریکایی (AHI)، موسسه یهودی برای امنیت ملی آمریکا (JINSA) و بنیاد دفاع از دموکراسی‌ها (FDD) مورد حمایت قرار گرفت.
در این نامه آمده بود که خبر خروج رهبران سازمان حماس از قطر و اقامت آنان در ترکیه، باعث نگرانی اعضای کنگره شده است.
اعضای کنگره اعلام کردند که آمریکا باید به شکل جدی تحرکات ترکیه را رصد کرده و به این کشور یادآوری کند که به عنوان عضو ناتو و متفق آمریکا، حق ندارد پذیرای سران حماس شود.
در این نامه یادآور شده که علاوه بر سخنان و مواضع اردوغان علیه نتانیاهو و دیگر مقامات اسراییل، دیدار هاکان فیدان وزیر امور خارجه با محمد درویش اسماعیل رئیس شورای حماس و اعضای دفتر سیاسی حماس در استانبول، نشانه دیگری از تداوم حمایت دولت ترکیه از حماس است.
آن هم در شرایطی که شین بت ادعا کرده که دست کم سه حمله اعضای حماس علیه اسراییل، از داخل استانبول، طراحی و هدایت شده است. 
اعضای کنگره گفته‌اند: «ما از دولت آمریکا می‌خواهیم از تمام ابزار دیپلماتیک و امنیت ملی خود برای قطع روابط سیاسی، لجستیکی و مالی بین ترکیه و حماس استفاده کند. از ترکیه بخواهید که اقدامی فوری و بدون تردید علیه حماس انجام دهد». 
ترس ترکیه از تهدیدات آمریکا
پیداست که در شرایط فعلی تیم سیاست خارجی کابینه اردوغان، در جستجوی راهی برای توسعه روابط با دولت آتی آمریکا است و مشخصاً خود اردوغان از پیروزی دونالد ترامپ به وجد آمده است. چرا که در طول دوران چهارساله زمامداری جو بایدن، روابط بین آنکارا – واشنگتن هیچگاه از سرما و انجماد خارج نشد و بایدن حاضر نشد حتی یک بار اردوغان را به طور رسمی در کاخ سفید به عنوان مهمان بپذیرد.
در نتیجه طبیعتاً رییس جمهور ترکیه و حزب حاکم این کشور، حساسیت‌های ترامپ را با دقت نظر بالایی رصد می‌کند. 
اردوغان امیدوار است که پس از آغاز رسمی دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، دست کم 3 مساله از مجموعه اختلافات آنکارا – واشنگتن حل شوند:
الف) پایان حمایت آمریکا از کردهای هوادار پ.ک.ک در شمال و شرق سوریه .
ب) پایان دادن به فعالیت مدارس و تشکیلات فرهنگی گروه فتح الله گولن در چند ایالت آمریکا.
ج) بازگرداندن ترکیه به لیست خریداران جنگنده اف 35 و نهایی شدن قرارداد تحویل 40 فروند هواپیمای جنگنده اف 16 به نیروی هوایی ترکیه.
موارد بالا از جمله مسائل مهمی هستند که در چند سال گذشته به عنوان گره کور روابط دوجانبه ترکیه و آمریکا، بر تمام مسائل طرفین سایه انداخته است. 

ایرانیان جهان

مقامات آمریکا از ترکیه توقع دارند تا برای اعلام رسمی حماس به عنوان یک سازمان تروریستی، بستن دفتر حماس در استانبول و تمامی شعبه های آن در ترکیه، سلب تابعیت ترکیه از کلیه مقامات حماس و توقیف گذرنامه آنها، اخراج مقامات حماس از ترکیه و ممنوعیت ورود مجدد آنها به کشور و ارسال اطلاعات مالی و بانکی اعضای حماس در ترکیه به وزارت خزانه داری آمریکا، اقدامات لازم را انجام دهد.
پیداست که از بین این خواسته های حداکثری، موضوع عدم اقامت سران حماس در ترکیه، از دیگر شروط مهمتر است. با توجه به تجارب قبلی و به ویژه رفتار عملگرایانه ترکیه در اخراج مودبانه اخوانی های مصر از استانبول و آنکارا به درخواست عبدالفتاح سیسی، می توان چنین پیشبینی کرد که این بار نیز دولت اردوغان به منظور حفظ رابطه با آمریکا، راه را ورود اعضای حماس به خاک ترکیه ببندد.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1277710/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کیهان: نباید دولت مسعود پزشکیان مذاکره نکند!

اتحادیه اروپا: مورا با تخت‌روانچی برای گفتگو درباره طیف مختلفی از مسائل دیدار می‌کند

خبر مقام آلمانی از موضوعات مذاکرات میان ایران و اروپا

جزئیات توافق آتش‌بس 60 روزه میان لبنان و رژیم صهیونیستی

ادعای کاخ سفید در خصوص آتش بس در لبنان

دیگر موانع جدی برای آتش بس میان لبنان و اسراییل وجود ندارد

بایدن و ماکرون فردا آتش‌بس در لبنان را اعلام می‌کنند

فارن افرز: به نظر نمی‌رسد از ترامپ آبی برای نتانیاهو گرم شود

به نظر نمی‌رسد از ترامپ آبی برای نتانیاهو گرم شود

آمریکا درباره توافق اسرائیل و حزب‌الله: ما نزدیک هستیم

سازمان ملل: وخامت اوضاع غزه غیرقابل قبول است/ادعای آمریکا

ولایتی: رزمایش ایران و آذربایجان نشان‌دهنده افزایش اعتماد متقابل است

دو‌راهی‎ تحریم و توافق

تحریم روزنامه «هاآرتص» از سوی کابینه نتانیاهو

حملات بی‌امان اسرائیل به ضاحیه در آستانه آتش‌بس

لاوروف: ناتو قصد کنترل بر جهان را دارد

حمله رژیم صهیونیستی به غرب سوریه

سود سهام عدالت سال 1403 چه شد؟

اولتیماتوم انحلال به دو بانک خصوصی

اعلام آمادگی گردان های سید الشهدا عراق برای یاری رساندن به مسلمانان پاراچنار

ساز ناکوک بات تایلند در بازار ارز؛ قیمت دینار عراق و درهم بر مدار صعود/ راز ولخرجی اماراتی‌ها در ابوظبی

تعامل و حمایت دادگستری از پروژه‌های توسعه گرا رونق اقتصادی را به دنبال دارد

پرسپولیس بازی با گل زنی شروع کرد

شریفی: واردات 20 هزار تن برنج به فارس انجام شد

محسن رضایی: اروپا هزینه سنگینی از بازگشت ترامپ خواهد پرداخت

با هدف نزدیک شدن به صعود مستقیم؛ ترکیب احتمالی اینتر مقابل لایپزیش

اتحادیه اروپا: مورا با تخت‌ روانچی دیدار می‌کند

توضیحات مقام آلمانی درباره مهمترین موضوعات مذاکرات میان ایران و اروپا

مورا با تخت‌روانچی دیدار می‌کند/ معاون سیاسی وزیر خارجه ایران و معاون دبیرکل سرویس اقدام خارجی اتحادیه اروپا درباره طیف مختلفی از مسائل گفت و گو می‌کنند

سفر دبیرکل جدید ناتو به ترکیه | مقام ناتو از غرب خواست برای جنگ آماده شوند

اخراج گسترده افغان‌ها از ایران آغاز شد

عدم حضور نماینده طالبان در نشست اکو

وعده اخراج بیش از دو میلیون افغانستانی از کشور

بیش از دو میلیون افغانستانی از کشور اخراج می شوند

سردار شمخانی: صدور حکم بازداشت نتانیاهو ثمره خون شهدای مقامت است

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و رژیم‌ صهیونیستی | آتش‌بس 60 روزه است

جزئیات توافق آتش‌بس لبنان و اسرائیل

حمایت بی‌قید و شرط آمریکا از اسرائیل باعث قتل هزاران کودک و زن فلسطینی شده است

وزیر جنگ برکنار شده اسرائیل به آمریکا رفت

متفکر آمریکایی: دچار زوال سیاسی شده‌ایم

خودشیفتگی در آفساید! حمله «وطن امروز» به «عادل»

جزیره تندروها؛ تخریب ظریف پروژه‎‌ای سیاسی است

شلیک 10 موشک از لبنان به سمت جولان اشغالی

اردوغان: باید جهان اسلام را برای توقف جنگ غزه متحد کنیم

رئیس ستاد تیپ گولانی رژیم صهیونیستی استعفا کرد

جزئیات آتش‌بس 60 روزه میان لبنان و رژیم‌صهیونیستی

همتی: مصمم به ایفای تعهدات خود در قبال بانک توسعه اسلامی هستیم

رئیس اتاق بازرگانی ساری: 80 درصد صادرات محصولات کشاورزی با کارت‌های اجاره‌ای انجام می‌شود

عضو کمیسیون کشاورزی مجلس: عایدی بخش صنعت، دوبرابر بخش کشاورزی است

برق عراق هم قطع شد!