ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اوضاع لیبی 13 سال پس از مرگ قذافی چگونه است؛ از آشفتگی امنیتی تا نابسامانی اقتصادی اخبار ایران

اوضاع لیبی 13 سال پس از مرگ قذافی چگونه است؛ از آشفتگی امنیتی تا نابسامانی اقتصادی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - لیبی پس از تونس و مصر، سومین کشور شمال آفریقا بود که اعتراض‌های ضدحکومتی را در سال 2011 با هدف تغییر نظام سیاسی دیکتاتوری به دموکراسی تجربه کرد. 13 سال پس از مرگ معمر قذافی، وضعیت لیبی همچنان به عنوان تجربه و عبرتی برای دیگر کشورها مطرح است. در این نوشتار، ضمن اشاره به وضعیت لیبی پس از مرگ قذافی، آخرین وضعیت سیاسی و امنیتی این کشور مورد بررسی قرار می‌گیرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
قذافی؛ قدرت گرفتن با کودتا و سقوط با جنگ داخلی
معمر قذافی رئیس جمهور لیبی از سال 1969 تا 2011 بود. قذافی در سال 1969 به عنوان یک افسر جوان ارتش با یک کودتای بدون خونریزی، رژیم پادشاهی محمد ادریس را سرنگون کرد، اما پس از 42 سال در نتیجه یک جنگ داخلی کم‌سابقه با ده‌ها هزار کشته از قدرت برکنار شد. قذافی در اکتبر 2011 توسط انقلابیون لیبی کشته شد. مردم در حالی در سال 2011 علیه قذافی قیام کردند که در دوران 42 ساله حکومت وی، به لحاظ اقتصادی از وضعیت مناسبی برخوردار بوده و رفاه نسبتاً بالایی داشتند.
در همین حال، قذافی موفق شد قبایل متعدد لیبیایی را زیر پرچم این کشور متحد کند. بی بی سی در گزارشی درباره وضعیت لیبی در زمان قذافی نوشت: «لیبی در سال‌های 2000 تا 2010 دارای رشد اقتصادی خیره‌کننده‌ای بود. نظام بهداشتی و خدمات اجتماعی که در لیبی به اجرا گذاشته شد در سراسر قاره سیاه بی‌سابقه بود.»
با این حال، لیبی در دوران قذافی شاهد دیکتاتوری و وضعیت بسته سیاسی بود و سرکوب و خفقان در این کشور وجود داشت. مردم لیبی به امید ایجاد حکومتی دموکراتیک دست به قیام علیه نظام قذافی زدند. غرب نیز با هدف تغییر نظام لیبی، در بحران داخلی این کشور مداخله کرد. اگرچه غرب به رهبری فرانسه در سال 2011 در پرتو قطعنامه 1973 شورای امنیت سازمان ملل متحد در انقلاب مردم لیبی مداخله کرد و ناتو به بهانه اصل «مسئولیت برای حمایت» وارد لیبی شد، اما حقوق بشر بهانه مداخله بود. در اصل، براندازی نظام معمر قذافی و ایجاد وضعیت «بی‌دولتی» هدف اصلی مداخله ناتو در لیبی بود.
مرگ قذافی و نابسامانی همه‌جانبه در لیبی
مرگ قذافی، آغاز دوران تازه‌ای در لیبی بود که با گذشت 13 سال هنوز شاهد شکل‌گیری دولت ملی و واحد نیست. مرگ قذافی نتوانست دموکراسی یا ثبات را در لیبی برقرار کند و این کشور وارد درگیری‌های داخلی و رقابت‌های خارجی شد که اثری از لیبی واحد نیست. در لیبی پساقذافی ثبات و سامان ساسی از بین رفته و طی 5 سال 9 نخست وزیر روی کار آمده که حتی برخی موفق به تشکل دولت نشدند. از نوامبر 2011 که نخستن دولت موقت لیبی تشکیل شد تا می 2014 یعنی طی دو سال و نیم، 5 وزیر کشور در لیبی روی کار آمدند. تغییر پی در پی وزرای کشور یکی از علل اصلی افزاش ناامنی در لیبی بود. از سال 2014 لیبی عملاْ شاهد تشکیل دولت واحد نبوده و همچنان نیز فاقد دولت ملی واحد است.
انتخابات مجلس نمایندگان لیبی در ژوئن 2014 برگزار شد که شرایط ناامن و بی‌ثباتی شدید سیاسی سبب شد تنها 42 درصد از واجدین شرایط در انتخابات مشارکت کنند. به عبارت دیگر، مردم لیبی که به امید ایجاد حکومتی دموکراتیک نظام قذافی را سرنگون کردند، در انتخابات سال 2014 مشارکت گسترده‌ای نداشتند تا خیلی زود ثابت شود مردم لیبی تغییر باور داده و امنیت را بر دموکراسی ترجیح می‌دهند. در انتخابات پارلمانی 2014 لیبی لیبرال‌ها موفق به شکست اسلام‌گرایان اخوانی شدند، اما گروه‌های اسلام‌گرا از جمله اخوان‌المسلمین و گروه فجر لیبی نتایج انتخابات پارلمانی را نپذیرفتند و لیبی وارد یک دوران بحرانی ناشی از وجود حاکمیت دوگانه شد.
در حالی که با تشکیل مجلس نمایندگان باید کنگره ملی لیبی منحل می‌شد، از ژوئن 2014 لیبی شاهد فعالیت همزمان دو دولت (در طرابلس و شرق) و دو مجلس (کنگره ملی و مجلس نمایندگان) است که این وضعیت همچنان ادامه دارد. خلیفه حفتر، ارتش ملی لیبی را در طبرق در شرق لیبی تشکیل داده و فرماندهی آن را بر عهده گرفته و دولت و پارلمانی را نیز در شرق لیبی تشکیل داده است. این در حالی است که حفتر در طرابلس، پایتخت لیبی شخصیتی منفور به شمار می‌رود. او در سال 2019 حمله‌ای را برای تصرف طرابلس انجام داد و صدها نفر را کشت، اما موفق به تصرف طرابلس نشد و اقدام وی صرفاً جان مردم را به خطر انداخت. علاوه بر دولت‌های مستقر در طرابلس و طبرق، قبایل طوارق نیز قدرت را در جنوب غربی لیبی به دست گرفتند. تکفیری‌های داعش هم در شهر سرت، زادگاه معمر قذافی و مناطق پیرامونی آن دولت سومی را تشکل دادند.
مداخله خارجی و تشدید حاکمیت دوگانه در لیبی
یکی از رخدادهای مهمی که حاکمیت دوگانه در لیبی پساقذافی را تشدید کرد، مداخله قدرت‌های خارجی و حمایت آنها از هر کدام از طرفین درگیر در لیبی است. مصر، امارات، عربستان، سودان، اردن و روسیه از دولت مستقر در شرق و خلیفه حفتر حمایت می‌کنند، در حالی که سازمان ملل متحد، ترکیه، قطر، کشورهای اروپایی و آمریکا از دولت مستقر در طرابلس حمایت کرده و آن را دولت مشروع لیبی می‌دانند.
در واقع، قدرت‌های خارجی که در قالب قطعنامه شورای امنیت مداخله خارجی در بحران داخلی لیبی را مشروع جلوه داده و در سرنگونی حکومت قذافی نقش‌آفرینی کردند، در دوران پسا قذافی نه تنها کمکی در جهت ایجاد دولتی قوی و باثبات و شکل‌گیری دموکراسی پایدار و موفق انجام نداده‌اند بلکه حتی مانع بزرگی برای ایجاد دولت ملی قوی در این کشور نیز محسوب می‌شوند. مداخله‌های خارجی و حمایت کشورهای دیگر از گروه‌های مختلف شرایط لیبی را بدتر ساخته و این کشور را از زمان سقوط دولت قذافی در وضعیت درگیری و جنگ داخلی قرار داده است. بازیگران خارجی چشم به منابع غنی نفتی لیبی دوخته‌اند.
نتیجه
لیبی پس از قذافی به کشوری چندپاره با دولت‌های موازی، ورشکسته و ناکام تبدیل شد. تقابل بازیگران سکولار و اسلام‌گرا و حضور گروه‌های تکفیری و همچنین مداخله قدرت‌های خارجی و حمایت آنها از یکی از طرفین درگیری در لیبی عامل اصلی بروز وضعیت آشفته در این کشور پس از مرگ معمر قذافی است. مرگ قذافی نتوانست دموکراسی یا ثبات را در این کشور برقرار کند و برعکس این کشور 13 سال است که شاهد دور باطل شکست در روندهای سیاسی است.
بی‌ثباتی، هرج‌ومرج و بی‌قانونی در لیبی این کشور را به مأمنی برای گروه‌های تروریستی تبدیل کرده است. 13 سال درگیری و بی‌ثباتی سیاسی و نابسامانی امنیتی زیرساخت‌های لیبی را نابود کرده و اقتصاد را تحت شعاع قرار داده است. برخی از تحلیلگران و کارشناسان عنوان می‌کنند این وضعیت تلخ موجب شده مردم از نظر روانی در دوره جدید رنج ببرند و از حکومت قذافی تحت عنوان «دوران خوش گذشته» یاد کنند. لیبی امروز که چشم‌اندازی برای صلح و شکل‌گیری دولت ملی واحد در آن دیده نمی‌شود به مدلی برای کشورهایی تبدیل شده است که با سرنگونی حکومت‌ها و مداخله خارجی مواجه می‌شوند. قربانیان اصلی این وضعیت نیز مردم و غیرنظامیان هستند.
کد خبر 6314773

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1294009/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تساوی 0-0 بنفیکا و بولونیا؛ حذف تیم ایتالیانو از لیگ قهرمانان اروپا

قاچاق نظامیان و عوامل رژیم بشار اسد برای فرار به اروپا/ مقر نظامیان اسد فاش شد

نامه جنجالی تروئیکای اروپا علیه ایران به شورای امنیت/ اعلام آمادگی برای فعال‌سازی مکانیسم ماشه

طولانی‌ترین روند ناکامی منچسترسیتی در اروپا مقابل یوونتوس / نکات آماری

میلان و کسب 4 پیروزی پیاپی در لیگ قهرمانان پس از 19 سال

خرید اتوبوس برقی ارزان تر از چین، برای مافیای خودرو گران تمام شده است

داعش؛ مسئول ترور سرپرست وزارت مهاجرین طالبان

نسخه آمریکا برای کشور‌های منطقه + فیلم

افشاگری محسن رضایی درباره همسایه سوریه و یک کشور عربی در سقوط دولت بشار اسد

نفرت دنیا از آمریکا و اسرائیل ثمره خون مدافعان حرم است

نقش آمریکا و رژیم شرور صهیونیستی در تحولات سوریه

بلینکن وارد اردن شد

پاسخ تهدید آمیز کانادا به وعده ترامپ برای افزایش تعرفه‌ها

ورود بلینکن به اردن برای رایزنی درباره سوریه

نقشه شامی اردوغان برای سرزمین‌های شمالی ایران؟

مدودف پیام شخصی پوتین را به شی جین پینگ منتقل کرد

مسکو: حمله اوکراین با موشک‌های غربی را تلافی می‌کنیم

حاکمان جدید سوریه: تعطیلات رسمی هفتگی جمعه و شنبه است

زمان حراج جدید سکه مشخص شد

رشد 63 درصدی تجارت خارجی ایران و ترکیه در 8 ماه گذشته

رئیس برنامه‌وبودجه: دولت با افتخار مصوبات مجلس را اجرا می‌کند

تاریخ انسان در ایجاد سلامت در ابعاد مختلف کامروا نبوده است

قیمت دلار امروز 22 آذر 1403 به چقدر رسید؟

قیمت دلار امروز پنجشنبه 22 آذر 1403

پیام تند و هشدارآمیز ترامپ به نتانیاهو و همسرش

پزشکیان: تحقق رشد اقتصادی 8 درصد اولویت دولت است / انتظار رئیس‌جمهور از تولیدکنندگان

استاندار لرستان : فراهم شدن زمینه‌های جذب سرمایه‌گذاری خارجی در استان

آموزش، اشتغال و زیرساخت تولید زنجیره‌ رشد اقتصادی است

اژه‌ای: فعالان اقتصادی نباید به هیچکس باج بدهند؛ بازنگری تعاملات با بخش خصوصی

دستگیری بیش از 200 قاچاقچی در کشور طی یک ماه گذشته

فراهم شدن زمینه‌های جذب سرمایه‌گذاری خارجی در لرستان

استاندار کرمان: تسهیل سرمایه‌گذاری و رفع موانع تولید، کلید رونق اقتصادی کرمان است

محسنی اژه‌ای: فعالان اقتصادی ‌به ‌کسی باج ندهند

ایجاد شهرک صنعتی 50 هکتاری دانش‌بنیان در منطقه آزاد انزلی

راهنمای اقامت در مشهد؛ از هتل‌ لوکس تا اقامتگاه‌ اقتصادی

دو ستاره ایران بهترین کشتی‌گیر جهان در سال 2024 شدند

خلاصه بازی دورتموند 2 - 3 بارسلونا: با گزارش عادل فردوسی پور (ویدئو)

تروئیکای اروپا: آماده فعال‌سازی مکانیسم ماشه علیه ایران هستیم

جدول لیگ قهرمانان اروپا در پایان هفته ششم؛ منچسترسیتی به کما رفت

نتایج لیگ قهرمانان اروپا؛ زنده ماندن امیدهای اشتوتگارت و پیروزی مهم فاینورد در خانه

روبن آموریم: هدف منچستریونایتد قهرمانی در لیگ برتر انگلیس است، نه کسب سهمیه!

زنده ماندن امیدهای اشتوتگارت و پیروزی مهم فاینورد در خانه

نکات آماری دیدار آرسنال و موناکو؛ تیم آرتتا برای پیروزی تنها به کرنر متکی نیست

تروئیکای اروپا به دنبال اجرایی کردن مکانیسم ماشه علیه ایران

اروپا از تحریم‌های جدید روسیه حمایت کرد

آمادگی چین برای اجرای پروژه قطار سریع‌السیر اصفهان ـ تهران

2 ملی‌پوش ایران برترین کشتی‌گیر سال 2024 شدند

واکنش‌های داخلی و خارجی به ترور وزیر مهاجرین طالبان

پاسخ تهدید آمیز کانادا به وعده های ترامپ برای افزایش تعرفه ها

افزایش قیمت نفت با تحریم‌های جدید اروپا