ایرانیان جهان

آخرين مطالب

اقتصاد ایران به کدام سو می رود؟ اخبار ایران

اقتصاد ایران به کدام سو می رود؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش صد آنلاین، هرچند انتظار می‌رفت بازارهای ارز و طلا تحت تاثیر گفت‌وگوهای ایران و تروئیکای اروپایی روند کاهشی را در پیش بگیرد، اما وقایع سوریه مانع از روند پایدار در این بازارها شد بطوری‌که در اولین روز اتفاقات در این کشور قیمت ارز بار دیگر افزایش یافت و به بیش از 70 هزار تومان رسید.
به این ترتیب هر دلار آمریکا در یک هفته اخیر هزار و 500 تومان و در شش ماه گذشته 10 هزار و 400 تومان افزایش قیمت را تجربه کرده که یکی از بزرگترین رشد قیمت‌های این ارز در مدت شش ماهه محسوب می‌شود که در ده سال گذشته تجربه شده است.
به این ترتیب هر گرم طلای 18 عیار نیز با رشد 11 هزار و 800 تومانی در یک هفته گذشته به 4 میلیون و 580 هزار تومان رسید که از رشد یک میلیون و 250 هزار تومانی در شش ماه گذشته حکایت دارد.
قیمت سکه نیز به تبعیت از رشد قیمت این دو عامل در این مدت با رشدهای بالایی روبرو شد و رکوردهای قبلی بازار سکه در این مدت جابجا شد؛ بطوریکه در شش ماه گذشته قیمت سکه بهار آزادی 12 میلیون و 700 هزار تومان و سکه امامی 11 میلیون و 400 هزار تومان افزایش را در کارنامه خود به ثبت رساندند. تنها در یک هفته اخیر قیمت این دو سکه به ترتیب 640 هزار تومان و 190 هزار تومان افزایش یافته است.
کارشناسان بازارهای ارز و سکه معتقدند گفت‌وگوهای ایران با اروپا در آستانه روی کار آمدن دولت ترامپ احتمالا گزینه چندان جذابی در بلندمدت برای بازارها نخواهد بود و شاید برای دوره ای کوتاه مدت بتواند اندکی جو روانی ایجاد کند که پایدار نیست، زیرا تداعی کننده گفت‌وگوهای دولت حسن روحانی با طرف اروپایی بدون حضور دولت آمریکاست که در سال‌های انتهایی دهه نود نتوانست در برابر سیاست‌های سختگیرانه ترامپ اثرگذار واقع شود و در نتیجه اقتصاد ایران با هجمه سنگین تحریم‌ها روبرو شد و اروپا نتوانست و نخواست از ایران در برابر این هجمه‌ها در عمل حمایت کند.
در حال حاضر خبرها از کاهش ده درصدی خرید نفت ایران توسط چین حکایت دارند که نشان می‌دهد قبل از آن که ترامپ به کاخ سفید راه یابد، دولت چین به سمت جلو فرار می‌کند و تو خود حدیث مفصل بخوان از این مجمل! 
سیاست‌های اقتصادی تحت الشعاع موضوعات سیاسی
در چنین شرایطی موضوع سوریه و سقوط برخی شهرهای مهم این کشور نیز نگرانی‌هایی را از آغاز دور جدیدی از تنش‌ها در خاورمیانه آغاز کرده که پای ایران را نیز به معرکه باز خواهد کرد و می‌تواند مجددا ریسک‌های ژئوپلیتیکی را برای اقتصاد ایران از سر بگیرد. هرچند هنوز معلوم نیست آتش بس لبنان و اسراییل تا کجا ادامه یابد و یا چه سرانجامی داشته باشد و آیا این موضوع به غزه نیز خواهد رسید یا نه، اما تنش‌های کنونی همچنان در منطقه و به صورت غیرمستقیم بین ایران و رژیم صهیونیستی ادامه دارد.
در این بین نمی توان از سیاست‌های اقتصادی دولت نیز غافل بود؛ وزیر اقتصاد دولت چهاردهم که با جدیت به دنبال نزدیک کردن نرخ ارز نیما و بازار آزاد است، منطق کاملا درستی را دنبال می‌کند و به طور حتم این سیاست در بلندمدت نتایج مناسبی به همراه خواهد داشت، اما همزمانی این سیاست با موضوعات تقویت کننده قیمت در بازار ازاد می‌تواند اثرات این طرح را خنثی کند. واقعیت آن است که دولت به دنبال کاهش فاصله بین نرخ ارز نیما و بازار آزاد است تا هر گونه اثر روانی ناشی از رانت و سفته بازی در بازار را کاهش دهد، این در حالی است که بازار ارز آزاد از سوی مولفه‌های محرک دیگری تقویت می‌شود که اصولا در اختیار دولت نیست.
بر این اساس آنطور که کارشناسان اقتصادی می‌دانند دولت باید سیاست‌های محدودکننده ای را در خلق پول، کاهش شتاب نقدینگی و تورم به کار بگیرد و بخشی از سیاست‌های خود را معطوف به سیاست‌های پولی و مالی در اقتصاد نماید. اخیرا رئیس کل بانک مرکزی اعلام کرده نرخ رشد نقدینگی در حال حاضر 28 درصد است که این رقم از 25 درصد ابتدای سال بالاتر است.
این در حالی است که وزیر اقتصاد معتقد است هر اقدامی که برای کاهش تورم در پیش گرفته شود می‌تواند رشد اقتصادی را متوقف کند. از سوی دیگر کاهش رشد نقدینگی نیز باعث شده تا بسیاری از تعهدات مالی دولت نیز روی زمین بماند و این در حالی است که دولت اعلام کرده ناچار است تا پایان سال 300 همت خلق پول کند و همه این موضوعات نشان می‌دهد عبور از سیاست تک نرخی شدن ارز در وضعیت کنونی به این آسانی نیست. 
بازگشت معمار تحریم‌های نفتی
در این بین پیش بینی‌های منفی که از آغاز مجدد تحریم نفتی ایران وجود دارد، به عاملی بازدارنده در برابر سیاست‌های دولت و نگاه ملت تبدیل شده است. گفته می‌شود رقمی بین 20 تا 25 میلیارد دلار ارز در دست مردم است که تاکنون هیچ سیاستی نتوانسته این رقم را به بازار سرریز کند و این در حالی است که ورود این رقم می‌تواند تا 40 درصد قیمت ارز را کاهش دهد اما واقعیت آن است که در چهار سال آینده هر تصمیم اقتصادی در کشور تحت الشعاع تحریم‌های مضاعف و جدید قرار می‌گیرد و با توجه به این که بنیه اقتصادی ایران در خلال یک دهه و نیم گذشته ضعیف شده نمی توان از همان فرمول‌های قبل استفاده کرد. واقعیت آن است که اندازه اقتصاد کشور در خلال سال‌های گذشته به خصوص از 97 به بعد کاهش یافته و بودجه هر ساله تحت تاثیر افزایش قیمت دلار قرار گرفته که این موضوع در سال‌های آینده تشدید می‌شود و در چنین شرایطی بدون مذاکره و ارتباط با قدرت‌های بزرگ از جمله آمریکا نمی‌توان انتظار زیادی از سیاست‌های اقتصادی داشت.
با این حال بلومبرگ در گزارشی اعلام کرده که دولت جدید ایران به نظر می‌رسد به دنبال احیای روابط متفاوتی با دنیاست و بر همین اساس توقف تولید اورانیوم غنی شده تا حدی که برای تولیدات نظامی مورد نیاز است را یک اقدام کم سابقه برای احیای این روابط دانسته است. این گزارش به تحریم نفت ایران در دولت قبلی ترامپ اشاره کرده و گفته بعید نیست صادرات نفت ایران در فهرست تحریم‌های ترامپ قرار بگیرد و این در حالی است که تهران نیز مانند سایر تولیدکنندگان نفت از اواخر ژوئن با کاهش 15 درصدی روبرو شده و این احتمال که مازاد عرضه جهانی قریب‌الوقوع باعث رکود بیشتر در سال آینده شود، وجود دارد.
بر اساس گزارش بلومبرگ پزشکیان با چالش‌های اقتصادی بی شماری از جمله تورم بیش از 30 درصدی، کمبود سوخت، خروج سرمایه زیاد و از دست دادن کارگران ماهر و تحصیل کرده از طریق مهاجرت به اروپا و آمریکا مواجه است. ریال در برابر دلار به پایین‌ترین رکوردهای پی در پی رسیده و تا کنون بیش از 90 درصد از ارزش خود را از می‌2018 از دست داده است. لذا کاهش تنش با ایالات متحده برای ثبات اقتصادی ایران ضروری است و دولت جدید پیام‌های روشنی ارسال کرده است که نشان دهنده تمایل به مذاکره است. با این حال، نزاع بر سر فعالیت‌های اتمی ایران همچنان یک عامل مهم باقی می‌ماند. بلومبرگ در عین حال به فقدان سرمایه‌گذاری حیاتی مورد نیاز برای زیرساخت‌های ایران اشاره کرده که این امر، تهران را مجبور کرده است تا واردات بنزین باکیفیت را افزایش دهد. این در حالی است که نیروگاه‌های برق هم برای تأمین خانه‌ها و صنعت در تلاش هستند اما شاهد قطعی برق در سطح کشور هستیم.
با این حال بر اساس این گزارش پزشکیان یک تیم سیاست خارجی به رهبری عباس عراقچی را منصوب کرده که عملگراست، اما هنوز مشخص نیست که دولت جدید ترامپ چه پاسخی به عمل‌گرایی ایران خواهد داد. نامزدهای کابینه وی تا کنون شامل متحدان سرسخت اسرائیل هستند و این مسایل وضعیت را برای تهران غیرقابل پیش‌بینی می‌کند.

ایرانیان جهان

ایرانیان جهان

صدای بورس

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1294235/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقایسه‌ای تلخ؛ فروش قسطی خودرو در ژاپن و ایران!

اولین شکست خانگی دورتموند در لیگ قهرمانان اروپا پس از 3 سال

عکس/ معرفی نامزدهای بهترین بازیکن هفته لیگ قهرمانان اروپا

رافینیا به رکورد بهترین‌های برزیل در تاریخ لیگ قهرمانان اروپا رسید

نبردگلادیاتورهادر اروپا؛ رقابت پنج بازیکن برای کسب بهترین بازیکن هفته

آنخل دی ماریا هنوز هم قدرنادیده است / عکس

مشاور امنیت ملی آمریکا به دیدار نتانیاهو رفت

گزافه‌گویی مشاور ترامپ درباره ایران

پیدا شدن خبرنگار آمریکایی زندانی در سوریه؟+ ویدئو | اصل ماجرا فاش شد

فارن افرز مطرح کرد: وضعیت خطرناک جدید خاورمیانه

بومرنگی که به دست جوانان سوری افتاد

حمله هوایی رژیم صهیونیستی به اطراف دمشق

وزیر خارجه ترکیه وارد دمشق شد

روسیه در آستانه تصرف شهر استراتژیک پکروفسک در شرق اوکراین

اعطای 160 همت تسهیلات ازدواج به متقاضیان از ابتدای سال تاکنون

ورود گردشگران خارجی به مشهد پولی شد!

شهرسازی استان تهران: ساخت 4 میلیون مسکن ملی به 3 هزار همت اعتبار نیاز دارد

سفر مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل به شهرستان خلخال

سرنوشت اقتصاد سوریه به کدام سو می‌رود؟

از توپ لیگ قهرمانان اروپا برای مراحل حذفی فصل 25-2024 رونمایی شد / عکس

باز شدن پای چین به پروژه قطار سریع‌السیر اصفهان ـ تهران

ریکاوری تیم ملی فوتبال جوانان ایران در تمرینات

افغانستان در سال آینده با بحران انسانی مواجه می شود

گزافه‌گویی مشاور امنیت ملی ترامپ درباره ایران

پیگیری سفیر آمریکا در بیروت برای ریاست جمهوری جوزف عون

رایزنی 2 کشور دیگر درباره سوریه

شمار شهدای غزه به 44 هزار و 835 نفر رسید

روز بزرگ عفو در دولت بایدن

آنکارا: ترکیه علیه گروه‌های تروریستی اقدام می‌کند

دیدار پنج قدرت هسته‌ای جهان پشت درهای بسته

تصویب دو قطعنامه ضدصهیونیستی در سازمان ملل

«نیما به تاریخ می‌پیوندد» ؛ ارز صادرکنندگان با نرخی توافقی عرضه می‌شود

عرضه سکه‌های 86 در مرکز مبادله طلا و ارز

الهول؛ بمب ساعتی «داعش» که امکان انفجار دارد + تصاویر و جزئیات

نشست‌های مهمی درباره سوریه در بغداد برگزار می‌شود

رئیس ستاد کل ارتش عراق: اجازه تهدید علیه مرزهایمان را نمی‌دهیم

نرخ دینار عراق، درهم امارات و سایر ارزها در بازار امروز 22 آذر 1403 + جدول

جشن روز حسابدار فولاد مبارکه: شفافیت مالی نمادی از اعتمادسازی و درخشش گروه فولاد مبارکه

جهانی شدن چه تاثیری بر اقتصادهای محلی دارد؟

پیام تند ترامپ به نتانیاهو درباره خاورمیانه

‌شهرام احمدی رسما سکاندار محیط زیست همدان شد

فروشنده بیش از 2 میلیون لیتر سوخت قاچاق دستگیر شد

اختصاص 40درصد ‌منابع تسهیلاتی به بخش کشاورزی لرستان

70درصد شهرک‌های صنعتی استان کرمانشاه تعطیل است

نام اسماعیلی و ساروی در صدر برترین فرنگی‌کاران جهان قرار گرفت

سوغات های منحصر به‌ فرد: یک تکه از کره جنوبی را به خانه ببرید

نامه اروپا درباره استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران

بازی خطرناک اروپا با کارت «مکانیسم ماشه»

توپ لیگ قهرمانان عوض شد (عکس)

تهدید رسمی اروپا علیه تهران: در صورت لزوم مکانیزم ماشه را فعال می‌کنیم