ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مسیریابی در سوریه جدید خواندنی ها

مسیریابی در سوریه جدید
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تاییدش نیست
فارن‏‏‌پالیسی در گزارشی به مسیریابی ایران در سوریه جدید پرداخته و می‏‏‌نویسد: ایران یا به سمت بازسازی محور مقاومت در یک چشم‏‏‌انداز بلندمدت حرکت خواهد کرد، یا افزایش توانمندی‏‏‌های تسلیحاتی و بهبود روابط با عربستان را در دستور کار قرار خواهد داد.
«سقوط دمشق و پایان حکومت خاندان اسد در سوریه، ایران را با 3 مسیر جدید مواجه کرده است: بازسازی محور مقاومت، افزایش توانمندی‌های تسلیحاتی و تقویت روابط با عربستان سعودی. با‌این‌حال تفاوت بین این سه مسیر بسیار زیاد است و هم‌زمان ایالات متحده نیز می‌تواند بر محاسبات تهران تاثیر بگذارد.»
الی گرانمایه، معاون مدیر برنامه خاورمیانه و شمال آفریقا در شورای روابط خارجی اروپا، 20 دسامبر در نشریه «فارن پالیسی» نوشت: پس از یک دهه برتری در خاورمیانه، تهران با لحظه‌ای از حساب‌وکتاب روبه‌روست. با پایان یافتن حکومت اسد در سوریه، ایران تنها متحد دولتی خود در منطقه را از دست داده است.
این رخداد در زمانی اتفاق می‌افتد که تهاجمات اسرائیل به طور قابل‌توجهی حزب‌الله لبنان را که تواناترین و مورداعتمادترین متحد ایران بود، تحت فشار قرار داده است. به نظر می‌رسد ایران اکنون نیاز مبرمی به بازنگری استراتژیک دارد.
سوریه و حزب‌‌الله مدت‌‌هاست که محور مقاومت به رهبری ایران را تقویت کرده‌اند. اتحاد با اسد برای تامین امنیت کریدور زمینی ایران برای تکمیل منابع حزب‌‌الله کلیدی بوده است.
از دهه 1980، ایران منابع مالی را برای حمایت از این بازیگران در خارج از کشور برای جلوگیری از حملات اسرائیل و ایالات متحده به داخل ایران به عنوان بخشی از سیاست دفاعی هزینه کرده است. در حالی که به نظر می‌رسید ایران برای بیش از یک دهه دست برتر را در خاورمیانه داشت، 7 اکتبر 2023 این صحنه را دستخوش تغییر کرده است.
بازسازی محور مقاومت
ایران هنوز یک قدرت منطقه‌‌ای است؛ قدرتی که همچنان گزینه‌‌هایی در اختیار دارد. رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در اولین سخنرانی خود پس از خروج بشار اسد از سوریه، دیدگاه مهمی را مطرح کردند و گفتند که «جبهه مقاومت قطعه‌‌ای از سخت‌‌افزار نیست که بتوان آن را شکست، از هم تفکیک یا نابود کرد، بلکه این یک «دکترین» است که به واسطه فشارهای اخیر قوی‌‌تر خواهد شد».
تهران ممکن است تصمیم بگیرد که پافشاری کند و بر بازسازی محور مقاومت با یک دیدگاه بلندمدت تمرکز کند. در این مسیر، ایران می‌‌تواند گروه‌‌های شیعه عراقی و انصارالله یمن را همچنان در خط مقدم مبارزه علیه اسرائیل فعال نگاه دارد.
افزایش توانمندی‌های تسلیحاتی
شاید در ایران این سناریو هم مدنظر باشد که محور مقاومت با دوران جدیدی رو‌به‌رو شده و دیگر قادر به جلوگیری از حملات اسرائیل به داخل ایران نیست. سقوط بشار اسد ممکن است نشان‌‌دهنده پذیرش این واقعیت توسط ایران باشد.
شورشیان سوری با سرعت برق‌‌آسا به دمشق رسیدند و هیچ ارتشی حاضر به مقابله نبود. در چنین شرایطی تهران راه‌‌حل نظامی برای نجات اسد در دستور کار قرار نداد.
نجات دوباره دولت بشار اسد برای تهران از نظر سیاسی پرهزینه بود؛ به‌‌ویژه با توجه به همسایه مهم آن، عراق که دولت آن به‌شدت در برابر بسیج گروه‌‌های مسلح شیعه عراقی مقاومت می‌‌کرد.
اگر چنین نتیجه‌گیری‌ای در ساختار تصمیم‌گیری در تهران غالب باشد، قطعا سرمایه‌‌گذاری بیشتر در تسلیحات متعارف، به‌ویژه موشک‌‌ها و پهپادها، برای جلوگیری از حملات نظامی اسرائیل و ایالات متحده در دستور کار جمهوری اسلامی ایران قرار می‌گیرد.
تلاش ایران در این مسیر توجیهاتی هم در جریان تحولات یک سال اخیر دارد که یکی از آنها حملات مستقیم نظامی اسرائیل به داخل ایران بوده و دیگری هم اهداف ادعایی اعلام‌شده اسرائیل برای بازسازی نظم منطقه‌‌ای است.
بنیامین نتانیاهو، نخست‌‌وزیر اسرائیل، درباره تغییر توازن قوا در منطقه از طریق کمپین‌‌های نظامی در غزه و لبنان صحبت کرده است. ارتش اسرائیل اشاره کرده که حملات هوایی گسترده در سوریه پس از سقوط اسد بیشتر سیستم‌‌های دفاع هوایی سوریه را نابود کرده است.
به نظر می‌رسد یکی از اهداف اسرائیل از این اقدام را می‌توان هموار کردن مسیر برای فشار بر ایران دانست. نتانیاهو همچنین تلاش زیادی می‌‌کند تا رئیس‌‌جمهور دونالد ترامپ را متقاعد کند که فرصت طلایی برای حملات پیش‌‌دستانه به برنامه هسته‌‌ای ایران وجود دارد.
به عنوان بخشی از راهبرد جدید بازدارندگی، ایران ممکن است به فکر گامی برای تبدیل شدن از یک کشور در آستانه هسته‌‌ای به یک کشور با سلاح‌‌های هسته‌‌ای باشد.
اگر ترامپ چراغ سبز برای حملات نظامی علیه برنامه هسته‌‌ای ایران بدهد یا کمپین فشار حداکثری ایالات متحده علیه ایران را بدون ارائه مسیر دیپلماتیک واقعی تشدید کند، آن‌‌گاه برخی صداها در تهران که خواهان تغییر دکترین هسته‌‌ای هستند، موقعیت بیشتری خواهند یافت.
این مساله بی‌‌شک فصل جدیدی از تنش‌ها را در خاورمیانه به راه خواهد انداخت.
تقویت روابط با عربستان
اما در این لحظه بحرانی منطقه‌‌ای، تهران ممکن است تصمیم دیگری هم برای کاهش تنش‌ها بگیرد؛ از جمله از طریق دیپلماسی با کشورهای عربی خلیج فارس و دولت ترامپ که به‌‌زودی کار خود را در کاخ سفید آغاز خواهد کرد.
جمهوری اسلامی ایران حتی پیش از تحولات اخیر سوریه شروع به آزمایش فرصت‌‌های دیپلماسی مستقیم با ترامپ کرده و روند کاهش تنش با ریاض را تسریع کرده است.
تهران همچنین می‌تواند آمادگی بیشتری برای پیشبرد مسیر آشتی‌‌طلبانه خود با عربستان سعودی نشان دهد. واضح است که ریاض نمی‌‌تواند اولویت‌‌های «اول عربستان» خود را کامل محقق سازد؛ آن هم تا زمانی که اسرائیل و ایران به سوی جنگی پیش می‌‌روند که تهدیدی برای فضای هوایی منطقه با موشک‌‌ها و جت‌‌های جنگنده است.
روابط همزمان عربستان با ایران، اسرائیل و ایالات متحده می‌‌تواند برای جلوگیری از درگیری نظامی بیشتر، حیاتی باشد.
این موقعیت دست سعودی‌‌ها را برای درخواست امتیاز از ایران برای کاهش تنش‌‌ها در دریای سرخ و محدود کردن حمایت نظامی از یمنی‌ها تقویت می‌‌کند.
عربستان سعودی در موقعیتی قدرتمند قرار دارد که می‌‌تواند این دستاوردها را با تهران به‌ دست آورد و همزمان از خواسته ترامپ برای گسترش دو توافق‌‌ ابراهیم و عادی‌‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی استفاده کند تا جنگ غزه را پایان دهد و پیشرفت جدی در زمینه تشکیل دولت فلسطینی حاصل کند.
سیاست خارجی مدنظر مسعود پزشکیان به تنش‌زدایی از رابطه با غرب و تلاش برای رفع تحریم‌ها اشاره دارد.
محمدجواد ظریف، معاون امور راهبردی رئیس‌جمهور، نیز در سخنانی تحلیل کرده که دینامیک‌‌های جدید منطقه‌‌ای فرصتی جدید برای ایران فراهم کرده است تا تمرکز خود را به بزرگ‌‌ترین منبع قدرت خود، یعنی مردم، معطوف کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1302437/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا ماهواره های چینی، ستاره های ایلان ماسک را کم فروغ می کنند؟

اشغال سوریه از 3 جهت؛ آمریکا از شرق، اسرائیل از غرب و ترکیه از شمال

حمله هوایی به پایتخت یمن/ آمریکا مسئولیت حمله را پذیرفت/ یک جنگنده آمریکایی ساقط شد! + عکس

ده‌ها کشته و زخمی در درگیری میان مهره‌های آمریکا و ترکیه در سوریه

ترامپ به ایران پیشنهاد مذاکره می‌دهد و احتمال توافق وجود دارد

ترامپ به ایران پیشنهاد مذاکره می دهد و احتمال توافق وجود دارد /او بیشتر از چند ماه منتظر پاسخ نمی ماند

کیهان نوشت: دور افتخار مدعیان اصلاحات با میراث شهید رئیسی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ الزامات نگاه به مردم

سرمقاله آرمان امروز/ «پزشکیان»؛ مـرد گذار از کلیشه‌ها

حملۀ هایپرسونیکی یمن به روایت صهیونیست‌ها

گاردین: کی‌یف به متخصصان دفاع هوایی در خط مقدم جنگ روی آورده است

نابودی حداقل 30 سامانه پدافندی آمریکا در اوکراین

آمریکا و کشورهای غربی به دنبال تجزیه منطقه و تقسیم آن هستند/هرگز نمی‌توانند حشد الشعبی را منحل کنند

ورود استقلال به باشگاه 100 تایی‌ها!

بررسی لایحه موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا در دستورکار مجلس

تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا در مجلس بررسی می‌شود

تحکیم بنیان‌های اقتصادی خراسان شمالی با کشاورزی دانش‌بنیان و صادرات‌محور

دستور قالیباف به کمیسیون های اقتصادی، صنایع و انرژی برای ارائه راهکارهای حل ناترازی / مجلس به مدیریت کسری بودجه توجه کرد

آغاز جلسه علنی مجلس/ بررسی لایحه موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا

وزیر اقتصاد: باتوجه به مذاکرات رئیس‌جمهور در دی‌8، نتایج اقتصادی خوبی را در پیش داریم

دستور قالیباف به کمیسیون‌های اقتصادی، صنایع و انرژی مجلس برای حل ناترازی انرژی

ماموریت قالیباف به کمیسیون اقتصادی برای بررسی دلایل افزایش نرخ ارز

ماموریت مهم قالیباف به کمیسیون اقتصادی درباره بازار ارز

پشت پرده‌های سناریوی حذف صفر از پول ملی/ توصیه جدی یک اقتصاددان درباره سیاست حذف صفر از ریال

چگونه ماهواره‌ای چین استارلینک ایلان ماسک را به چالش می‌کشند؟

چین یک‌هزار ربات انسان‌نما می‌سازد!

سقوط جنگنده آمریکا در دریای سرخ

آتش خودی؛ جنگنده آمریکایی را سرنگون کرد/ دو خلبان زنده ماندند!

انهدام یک جنگنده آمریکایی با آتش خودی

جنگ علنی با اسرائیل و دولت آمریکا به شدت ادامه خواهد یافت

پیشنهاد مذاکره ترامپ به ایران

سقوط جنگنده اف 18 ارتش آمریکا بعد از عملیات در یمن

سرانجام آمریکا در سوریه

آمریکا مسئولیت حمله هوایی به صنعا را بر عهده گرفت

ده‌ها کشته و زخمی در درگیری میان مُهره‌های آمریکا و ترکیه در سوریه

سقوط جنگنده آمریکا در نزدیکی یمن

پیش‌بینی نایاک درباره چشم‌انداز روابط ایران و آمریکا / توصیه‌ نایاک به ترامپ: پنجره مذاکره با ایران را نبندید

سرمقاله اعتماد/ ناترازی نظام رسانه‌ای ایران

سرمقاله هم میهن/ استقبال از یک موضع

پسکوف: موشک اورشنیک یک انقلاب مطلق در فناوری تسلیحاتی است

تل‌آویو زیر آتش مقاومت یمن؛ 18 صهیونیست زخمی شدند

قیمت دینار عراق امروز یکشنبه 2 دی 1403 + جدول

آمریکا و کشورهای غربی به دنبال تجزیه منطقه و تقسیم آن هستند/هرگز نمی‌توانند الحشد الشعبی را منحل کنند

نشست استاندار همدان با بانوان استان و تجلیل از مادر سه شهید چنگیزی

سفر گروه جهادی درمان و سلامت تشکل‌های شاهد و ایثارگر به بیرجند

سرپرست دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری کرمانشاه منصوب شد

6 برنامه مجلس برای حمایت از بورس

قیمت دلار تا این عدد تغییر می‌کند!

11 نقطه شهر در وضعیت قرمز

منتظر ریزش دوباره قیمت دلار باشید