ایرانیان جهان

آخرين مطالب

دلار به سیاست های ایران پاتک زد! اخبار ایران

دلار به سیاست های ایران پاتک زد!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از فرارو، منصور بیطرف روزنامه‌نگار و تحلیلگر اقتصاد طی یادداشتی در روزنامه هم میهن نوشت: هر روز و هر ماه که می‌گذرد، حلقه تحریم دلاری بر گردن اقتصاد ایران تنگ‌تر می‌شود. سیاست‌های اتکا به شرق هم نشان داده که نتوانسته این حلقه را گشادتر کند. سیاست‌های اتکا به روسیه و روبل هم نشان داده که جواب نمی‌دهد.
تهاترهای کالایی هم تا اندازه کمی جواب می‌دهد. راه‌حل واقعگرایی در سیاست است.
کاهش ارزش ریال همواره دغدغه مسئولان کشور بوده است؛ به‌ویژه دولتمردان پس از انقلاب. وزیران اقتصادی و رؤسای کل بانک مرکزی هر دولت پس از انقلاب، روز و ماهی نبوده است که نگران کاهش ارزش ریال نباشند و در این خصوص تدبیر و راه چاره‌ای نیاندیشیده باشند. دولت پزشکیان هم هنوز 6 ماه از روی کار آمدنش نگذشته که ارزش دلار از حدود 52 هزار تومان به 78 هزار تومان رسید. یعنی حدود 40 درصد افزایش!
به همین خاطر است که روز گذشته عبدالناصر همتی، وزیر امور اقتصادی در کمیسیون اقتصادی مجلس حاضر شد و درباره موضوع ارز و افزایش قیمت دلار در بازار توضیحاتی داد؛ توضیحاتی که به گفته او سخنان تقطیع‌شده‌اش سبب افزایش یکباره قیمت دلار در بازار آزاد شد و بدون شک اگر آن سخنان وایرال‌شده را سریعاً تکذیب نمی‌کرد چه‌بسا قیمت دلار در بازار آزاد سقف شیشه‌ای 80 هزار تومان را هم می‌شکاند. فرناز فصیحی: ایلان ماسک با سفیر ایران ملاقات کرده! بخوانید
موضوع دلار و قیمت آن در بازار آزاد تنها دغدغه‌های دولتمردان پس از انقلاب نبوده؛ پیش از انقلاب هم این دغدغه بر دولت‌های وقت هم حاکم بوده است. حسنعلی مهران، رئیس کل بانک مرکزی ایران در سال‌های 1354 تا 1356 در بخشی از خاطرات خود به این دغدغه‌ها اشاره کرده و به چگونگی حفظ ارزش ریال و فشارهای دربار و نخست‌وزیر برای حفظ ارزش ریال در مقابل دلار پرداخته و داستان‌های جذابی را هم در این رابطه بیان می‌کند.
از جمله آنکه چرا دلار در ایران نه به مثابه یک نرخ تسعیر بلکه به مثابه یک کالا دیده می‌شود و در این باره خاطره‌ای را نقل می‌کند و می‌نویسد: «میزان فروش ارز و اسامی خریداران ارز تا آنجا که معلوم بود هفتگی گزارش می‌شد… یک بار در این فهرست به اسم یک نفر برخورد کردم که او را خوب می‌شناختم و تا آنجا که به خاطر داشتم هیچ‌گونه نیاز تجارتی به خرید دلار نداشت. به این شخص تلفن کردم و از او پرسیدم چرا این‌قدر دلار خریده‌ای؟
گفت قیمت‌ها را در این مملکت نگاه کنید می‌بینید همه بالا رفته‌اند. زمین، خانه، اتومبیل و غیره. به جز دلار. وقتی هر کالایی گران‌تر شود و فقط یک کالا به همان قیمت بماند آن هم قطعاً بالا خواهد رفت. این است که ما هم مقداری خریدیم. منطق این کلام روشن است و اینکه از دید این صاحب‌نظر خوش‌فکر، پول هم مثل کالاست و خیلی از صاحبان سرمایه به دلار به همان دید نگاه می‌کردند.»
اما پس از انقلاب ماجرای دلار آمریکا و ریال ایران فقط یک چالش اقتصادی نشد بلکه یک چالش سیاسی هم شد و به دلیل همین چالش‌ها و درگیری‌های سیاسی با آمریکا، اقتصاد ایران نوسانات شدیدی را هم تحمل کرد. این نوسانات عملاً تا سال 1385 که دلار آمریکا و تحریم‌های دلاری و بانکی به عنوان سلاحی از سوی دولت آمریکا به کار گرفته شد عمدتاً تحت تاثیر سیاست‌های اقتصادی ایران بود تا سیاست خارجی؛ اما از آن سال به بعد عملاً کنترل قیمت دلار به دلیل ترفندی که دولت آمریکا زد از دست دولتمردان ایرانی گرفته شد. وحشت مقامات اسرائیل از انتقام ایران بخوانید
در واقع می‌توان جزئیات چگونگی استفاده از این ابزار مهم را در کتاب‌های «Dollars and Dominiom» و «Underground Empire» خواند. این دو کتاب در اصل نشان می‌دهند که چگونه دولت آمریکا از دلار برای اهداف سیاسی خود بهره می‌گیرد و دولت‌های دیگر را تحت فشار قرار می‌دهد. در اصل دولت آمریکا از سال 1385 به بعد به‌طور تمام و کمال شروع به استفاده از این ابزار برای اهداف سیاسی خود کرد.
اگر تا پیش از آن سال، دلار آمریکا به خاطر ضعف‌ها و کاستی‌های اقتصادی کشور دچار افزایش می‌شد و ریال ایران تضعیف، از آن سال به بعد باید اسلحه شدن دلار آمریکا را هم به این ضعف‌ها و کاستی‌های اقتصاد ایران اضافه کرد؛ اسلحه‌ای که به خوبی هم به کار گرفته شده است. اتفاقاً اواسط سال 1385 بود که دولت احمدی‌نژاد – به دنبال تحریم‌های بانکی که از سوی دولت آمریکا اعمال شده بود و از همان سال هم دلار به عنوان سلاح به کار گرفته شد - متوجه این موضوع شد و سعی کرد ریال ایران را از قید دلار رها سازد و یورو را جایگزین آن کند.
ترفندی که به زودی مشخص شد امکان‌پذیر نیست و پس از آن نظام ایران برای اینکه نشان دهد به دلار آمریکا بی‌اعتنا است در بودجه‌های سالانه خود به جای دلار، واژه یورو را آوردند اما کیست که نداند حتی ارزش خود یورو هم به دلار وابسته است. ترفندهایی هم که طی این مدت زده شده تا ریال ایران را از قید دلار رها کند نشان داده شدند که کاربرد چندانی ندارند یا بهتر بگوییم: اصلاً ندارند. زیرا اولاً چه بخواهیم و چه نخواهیم دلار آمریکا مهمترین ارز جهان‌روا است و عمده تجارت جهانی با این ارز کار می‌کنند و هیچ ارز دیگری هنوز نتوانسته جایگزین آن شود و تا زمانی که این ارز جهان‌روا حاکمیت دارد، پول رایج کشور هم درگیر آن است، ثانیاً باز چه بخواهیم و چه نخواهیم، روایت دلار بر جامعه حاکم است.
از آن زمان که حسنعلی مهران از نگاه تاجر ایرانی به دلار آمریکا سخن گفت 50 سال می‌گذرد. در این مدت هیچ دولتی به‌رغم کوشش‌های خود نتوانسته روایت حاکمیت دلار بر اذهان مردم ایران را خدشه‌دار کند. این روایت نه‌تنها خدشه‌دار نشده بلکه تقویت هم شده است در غیر این صورت چرا و چطور مردم ایران بنا به گفته همتی حدود 40 میلیارد دلار آمریکا در خانه‌های خود پس‌انداز دارند؟ اما راه‌حل چیست: هر روز و هر ماه که می‌گذرد، حلقه تحریم دلاری بر گردن اقتصاد ایران تنگ‌تر می‌شود. سیاست‌های اتکا به شرق هم نشان داده که نتوانسته این حلقه را گشادتر کند زیرا خود شرق هم وابستگی زیادی به دلار آمریکا دارد. 3 پیام طی نیم ساعت برای ایران توسط آمریکا ارسال شد بخوانید
سیاست‌های اتکا به روسیه و روبل هم نشان داده که جواب نمی‌دهد. تهاترهای کالایی هم تا اندازه کمی جواب می‌دهد. راه‌حل واقعگرایی در سیاست است. کمی بیاندیشیم: طی 45 سال ارزش دلار آمریکا از 7 تومان به 78 هزار تومان رسیده است. این یعنی آنکه ارزش ریال بیش از 10 هزار برابر کاهش داشته و به همان اندازه هم پول‌مان ارزشش را از دست داده!

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1305267/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سبقت اقتصاد آلمان از ژاپن و هند

افزایش صادرات گاز روسیه به اروپا در سال 2024

روسیه اوکراین را برای صادرات گاز دور می‌زند

یک ژانویه جهنمی در انتظار قهرمان اروپا

پست جنجالی پسر ترامپ درباره «سبد خرید» پدرش

توئیت فوق جنجالی پسر ترامپ در تایید حرف های پدرش! + عکس

دلیل تاخیر در توافق آتش‌بس غزه چیست؟ حماس بیانیه صادر کرد

فیلم اظهارات تابستان 1402 سردار معروف: آمریکایی‌ها در محاصره ما هستند | حمله کنیم جرأت پاسخ ندارند

واکنش آمریکا به اظهارات جنجالی علی‌اف

حماس بیانیه صادر کرد/ علت تاخیر در توافق آتش‌بس غزه چیست؟

هم مذاکره و هم مقاومت

نامه جمعی از واردکنندگان برنج به رئیس‌جمهور از لزوم شفاف سازی واردات

تقویت بنیه علمی دانشجویان و دانش‌آموزان ایثارگر جزو برنامه‌های بنیاد استان خوزستان است

شهدا نماد امور معروف و ارزش‌های زیبای اسلامی هستند

لزوم تکمیل گام‌های 6 گانه مولدسازی در دولت چهاردهم

معاون رئیس‌جمهور وعده داد: بازارچه مرزی خراسان شمالی به‌زودی تأسیس می‌شود

نگرانی از سنگ‌اندازی‌ها در مسیر سرمایه‌گذاری‌

حسین زاده: بازارچه مرزی خراسان شمالی به‌زودی تأسیس می‌شود

اقتصادی ترین لپ تاپ های دانشجویی بازار کدامند؟

موانع تولید، صادرات و تجارت در مناطق آزاد کشور بررسی شد

بهترین قیمت تور اسپانیا و تورهای اروپا را از کجا بخرید؟

اروپا در انتظار اعلام رأی محاکمه قرن

مقایسه عملکرد کارلو آنچلوتی در رئال مادرید و پپ گواردیولا در بارسلونا / عکس

کاهش بی‌سابقه ذخایر گاز اروپا

صحبت های خاطره انگیز رضا شاهرودی + تعریف درگیری اش با علی دایی

مهدی تاج: سال آینده 2 اتفاق مبارک برای فوتسال رخ خواهد داد؛ به افغانستان کمک کردیم

دستکم 46 نفر در حمله هوایی پاکستان به افغانستان کشته شدند

گسترش تعاملات بین ایران و افغانستان نیازمند تقویت زیرساخت ها است

ایران از ثبات در افغانستان حمایت می کند

اتحاد افغان‌ها و نظام کلید حفاظت در برابر تهدیدات خارجی است

توهمی درباره حل بحران اوکراین در دوران ترامپ نداریم

هشدار ایلان ماسک به آمریکا

ایلان ماسک به آمریکا هشدار داد

توئیت جنجالی پسر ترامپ : این 3 کشور آماده فروش اند! + عکس

ترامپ کانادا، گرینلند و پاناما را خرید!+ عکس

چند پیام‌ عملیات‌های یمن/هشدار بزرگ برای واشنگتن و تل‌آویو

علی‌اف و پاشینیان به مسکو نمی‌روند

پست جنجالی پسر ترامپ

«حذف 4 صفر پول ملی» در ایران و تجربه 48 کشور

چرا استفاده از وکیل ملکی در خرید و سرمایه‌گذاری ضروری است؟

کاهش تردد روزانه کامیون از مرز شلمچه به 400 دستگاه/ بازرگانان تقاضای ایجاد گیت های CIP و VIP را دارند

آغاز عصر بانکداری دیجیتال در عراق با مجوزهای جدید

امیدواریم سطح خدمات به ایثارگران در سطح کشور به صورت مستمر ارتقا یابد

پاسخ هوش مصنوعی درباره قیمت دلار تا پایان 1403

دپوی 32 میلیاردی سوخت در اصفهان کشف شد

ایران دارنده کم ارزش ترین ارز خاورمیانه است

پیش‌بینی قیمت دلار تا پایان سال 1403

14 پروژه مهم برق‌رسانی در خراسان شمالی با حضور رئیس‌جمهور و وزیر نیرو به بهره‌برداری می‌رسد

دستیابی به هدف 8 درصدی رشد اقتصادی ممکن است؟/ کاهش بیش از 11.5 درصدی رشد تولید ناخالص داخلی گروه نفت

پیشنهاد رضا رشیدپور برای تغییر نام میدان تجریش