ایرانیان جهان

آخرين مطالب

چین و تبعات سقوط بشار اسد؛ پایان زودهنگام یک شراکت استراتژیک آسیا و اقیانوسیه

چین و تبعات سقوط بشار اسد؛ پایان زودهنگام یک شراکت استراتژیک
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - - سرنگونی ناگهانی حکومت بشار اسد در سوریه پس از پنج دهه حاکمیت، دولت‌های سراسر جهان را غافلگیر کرد. این انتقال ناگهانی قدرت و تغییرات عمده در ژئوپلیتیک خاورمیانه پیامدهایی برای بسیاری از کشورها دارد.
Geopoliticalmonitor با این مقدمه می نویسد: پیامدها و چشم‌اندازهای احتمالی تغییر حکومت در سوریه برای پکن در عرصه‌های سیاسی، اقتصادی و امنیتی چه خواهد بود؟
ترکیه بر این باور است که برکناری اسد فرصتی برای عادی‌سازی روابط با سوریه از طریق دولت موقت سوریه (SIG) و گروه هیئت تحریر الشام (HTS) است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سقوط اسد به معنای از دست دادن یکی از مهم‌ترین متحدان ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه در خاورمیانه است که گفته می‌شود منجر به نابودی برخی تجهیزات نظامی و خروج پرسنل نظامی از سوریه شده است. از دست دادن اسد همچنین ممکن است تأمین مالی حزب‌الله لبنان، گروه مورد حمایت ایران را دشوارتر کند. مشابه ترکیه، ایالات متحده و رژیم اسرائیل فرصتی منحصر به فرد برای تقویت قدرت خود در سوریه و خاورمیانه به قیمت کاهش نفوذ ایران و روسیه دارند.
تضعیف محور مقاومت به همراه از دست دادن «شراکت استراتژیک» چین، موجب شده که این دیدگاه ایجاد شود که چین در حال حاضر با مشکلات منطقه‌ای عدیده روبه‌رو است. با توجه به رویکرد محتاطانه و عملگرایانه چین در خاورمیانه و همچنین تعامل دیپلماتیک پکن با طالبان در سال‌های اخیر، تأثیر منفی سرنگونی اسد بر چین ممکن است اغراق‌آمیز باشد؛ با این حال دلایلی وجود دارد که نشان می‌دهد پکن در خاورمیانه پس از اسد، فرصت‌هایی پیدا خواهد کرد.
چین یکی از «شرکای استراتژیک» خود را در خاورمیانه از دست می‌دهد
سقوط اسد ممکن است به معنای پایان «شراکت استراتژیک» باشد که پکن در 22 سپتامبر 2023 با اسد برقرار کرد. شی جین‌پینگ، رئیس‌جمهور و بشار اسد این شراکت را کمتر از یک سال پیش در دیداری در هانگژو شکل دادند. با این حال، این «شراکت استراتژیک» تنها یک گام توسعه ای جدید در تاریخ طولانی روابط دو کشور است. سوریه به همراه مصر، یمن، عراق، مراکش و سودان، از اولین کشورهای عربی بودند که جمهوری خلق چین را به رسمیت شناختند و روابط دیپلماتیک برقرار کردند.
چین در سال 1946 سوریه را به رسمیت شناخت و روابط دیپلماتیک در 1 آگوست 1956 برقرار شد، همان سالی که روابط چین و شوروی شروع به تیره شدن کرد زیرا «پاکسازی بزرگ» جامعه شوروی آغاز شد. این آغاز روابط تیره و تضاد جدی میان مسکو و پکن بود. در مجموع، تغییرات دوران جنگ سرد روابط چین با خاورمیانه را تحت تأثیر قرار داد، اما هدف واقعی چین در آن زمان مداخله در سیاست‌های منطقه‌ای نبود. چین در دوره مائو با منطقه تحت پوشش «جهان سوم» تعامل می‌کرد و روابط با دیگر بازیگران مهم منطقه‌ای نظیر فلسطین، اسرائیل، ترکیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس سال‌ها بعد و در طول دهه‌های آتی توسعه یافت.
به‌طور اساسی، درگیر شدن فعلی چین در خاورمیانه برخی از همان اهداف، انگیزه‌ها و اقدامات دوره جنگ سرد را منعکس می‌کند، اما موقعیت چین در منطقه به‌طور چشمگیری تغییر کرده است. روابط امروز چین با منطقه شامل چهار جنبه است: امنیت داخلی/منطقه‌ای، فرهنگ، اقتصاد و سیاست/دیپلماسی. چین روابط خود را با سوریه از طریق سرمایه‌گذاری‌های مالی دوجانبه و سازمان ملل، کمک‌ها و کانال‌های دیپلماتیک توسعه داد اما هرگز به اندازه ایالات متحده، روسیه و ایران در سوریه دخیل نبوده است. از این رو، ضرر چین از برکناری اسد محدود است و بیشتر جنبه نمادین دارد.
ملاحظات اقتصادی
تولید نفت خام سوریه در سال 1996 به 582,300 بشکه در روز رسید. این رقم پس از کاهش تدریجی تا سال 2011 و فعالیت‌های داعش به سرعت کاهش یافت. تا آگوست 2024، تولید نفت خام سوریه تنها 95,000 بشکه در روز بود. چین 47 درصد از نفت خام خود را از خاورمیانه وارد می‌کند؛ با این حال، ترکیب واردات منطقه‌ای متفاوت است. چین بیش از یک چهارم نفت خود را از عربستان سعودی وارد می‌کند که پس از آن عراق، عمان و امارات متحده عربی قرار دارند. حتی در سال 2014، چین به ندرت از سوریه به عنوان منبع نفت استفاده می‌کرد.
ملاحظات امنیتی
یکی از نکات مهم در روابط ترکیه و چین در زمینه انتقال قدرت در سوریه، مسئله اویغورها است. چین نگرانی خود را از سیاست ترکیه در حمایت از حقوق اویغورها در عرصه بین‌المللی اعلام کرده است. همچنین، گروه جهادی حزب اسلامی ترکستان (TIP) اخیراً تهدید خود علیه دولت چین را به وضوح اعلام کرده است. پس از فرار از چین در دهه 1990، TIP در سوریه با گروه اسلام‌گرای تحریر الشام آموزش دید و اکنون تهدید کرده که جهاد خود را از سوریه به منطقه اویغور در چین گسترش خواهد داد. این تحولات نگرانی‌های جدیدی را برای چین ایجاد کرده است.
چشم انداز آینده
پویایی و تعادل قدرت در خاورمیانه به وضوح شروع به تغییر کرده است. در حالی که ترکیه، ایالات متحده و اسرائیل با فرصت‌های جدیدی روبرو هستند، روسیه و ایران با چالش‌ها و نگرانی‌های بسیاری مواجه‌اند. چین اگرچه رابطه «خوبی» با روسیه دارد در شراکت‌های خود با دیگر بازیگران و مناطق جغرافیایی احتیاط می‌کند. این امر بازتابی از رویکرد محتاطانه چین به خاورمیانه پس از سقوط اسد است. احمد الشرع، که به نام مستعار جولانی شناخته می‌شود، گفته است که سوریه تهدیدی برای جهان نخواهد بود و او به دنبال یک همسایگی صلح‌آمیز است.
در حال حاضر، مسائل سیاسی و امنیتی خاورمیانه در تعادل نیستند؛ توسعه این مسائل و پیامدهای گسترده‌تر آن زمان‌بر خواهد بود. علاوه بر این، کارشناسان در مورد چگونگی تأثیر حوادث اخیر و غیرمنتظره در سوریه، انتقال پس از اسد و پیامدهای منطقه‌ای وسیع‌تر بر چین، هم اکنون و در آینده، اختلاف نظر دارند.
واکنش چین به تحولات سریع باید محتاطانه و حساب‌شده باشد، زیرا عواقب کامل فروپاشی رژیم اسد هنوز در حال نمایان شدن است. در حال حاضر، چین مانند سال‌های گذشته، اولویت‌های اقتصادی را بر ایده‌آل‌های ایدئولوژیک ترجیح می‌دهد و رویکرد عملی‌گرایانه خود را بر اساس دیدگاه توسعه بلندمدت و آنچه که برای بقای پکن و شکوفایی آن بهتر است، حفظ می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1305952/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خطوط هوایی ژاپن هدف حمله سایبری قرار گرفت

کریسمس علیه منچسترسیتی و گواردیولا | اخبار ورزشی

مهاجرپذیرترین مقاصد جهان + اینفوگرافی

چگونه ویزای مهاجرتی آمریکا بگیریم؟ آشنایی با انواع ویزا و روش‌ های دریافت

سرمقاله هم میهن/ خوب، ناقص، مبهم

انتقاد «کیهان» از تلاش دولت برای رفع فیلترینگ

پاپ اوضاع غزه را «وخیم» خواند

ترانزیت 20 میلیون تن کالا از ایران تا انتهای سال

مرز پرویزخان؛ گذرگاهی پویا با مشکلاتی حاد و مزمن!

حقوق کودکان ایران در بن‌بست FATF

نحسی آمار، گریبانگیر منچستر سیتی؟

کریسمس علیه منچسترسیتی و گواردیولا

اعضای دولت ترامپ؛ متعهد به تخریب نهاد‌های آمریکایی

دست و پا زدن‌های آمریکا و صهیونیسم ناشی از قدرت ایران است/لزوم استفاده از ظرفیت‌های محور مقاومت و جهان اسلام

مذاکرات پشت‌پرده ایران و آمریکا با میانجیگری بازیگر جدید

معامله پشت‌پرده برای قتل مدیر موقوفه با شلیک گلوله | ماجرای متولی موقوفه در آمریکا و برادرش + عکس

حضور نتانیاهو در مراسم تحلیف ترامپ

بایدن خواستار ادامه ارسال تسلیحات به اوکراین شد

دلار ارزان می شود ؛ پیش بینی یک فعال اقتصادی

خوزستان؛ مقصد سفر استانی بعدی رئیس‌ جمهور

پیشگویی‌ ترسناک نوسترآداموس و باباونگا برای 2025

مدیر تیم‌های ملی تنیس: ایران به دنبال میزبانی دیویس‌کاپ 2025 است

چین از یک کشتی هیدروژنی با ظرفیت حمل 1450 تن رونمایی کرد

میانجی‌گری ژاپن برای کاهش تنش‌ها میان آمریکا و ایران

این جنگنده محصول مشترک ژاپن و آمریکا است

نقش انکارنشدنی آمریکا در 5 پنهان کاری بزرگ تاریخ

زمزمه خروج آمریکا از «سازمان جهانی بهداشت»؛ تعهدگریزی‌ ترامپ ادامه دارد؟

چرا آمریکا 93 درصد از تاریخ خود را در جنگ گذرانده‌است؟

سرمقاله وطن امروز/ تبعات ناواقع‌نمایی از «مذاکره»

کم‌کاری به بهانه «تحریم»؛ دیروز واکسن و آب خوردن، امروز ناترازی و آلودگی

وزارت خارجه رژیم اسرائیل پس از انتقاد پاپ از جنگ غزه سفیر واتیکان را احضار کرد

قیمت دلار، قیمت دینار عراق، نرخ افغانی امروز پنجشنبه 6 دی ماه 1403

تقدیر و تشکر کیهان از بشار اسد و پدرش خبرساز شد

قیمت دینار عراق امروز پنجشنبه 6 دی 1403 + جدول

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید با ایثارگران قم

از قهرمانی جوانان وزنه‌بردار ایران بر بام آسیا تا جدیت در برگزاری دادگاه‌های مفاسد اقتصادی

وزیر صنعت، معدن و تجارت وارد روسیه شد

قیمت افغانی ویران شد! / آخرین قیمت افغانی امروز پنجشنبه 6 دی ماه 1403

پاکستان قوانین بین‌المللی را نقض کرده است

تیم پزشکی ازبکستان وارد حیرتان شد

قیمت دلار آمریکا | قیمت دلار استانبول | قیمت دلار کانادا | قیمت دلار امروز پنجشنبه 6 دی ماه 1403

دلار سقوط کرد! / قیمت دلار آمریکا امروز پنجشنبه 6 دی ماه 1403

بازیگر جدید مذاکرات ایران و آمریکا مشخص شد

سرمقاله شرق/ روز حسرت

خداحافظی فوق ستاره پرسپولیس از تیم ملی

شتاب گرفتن صادرات کالا از مرز شوشمی کرمانشاه با راه اندازی باسکول جدید​

تمجید کیهان از بشار اسد و پدرش/ برای ایران از سود خود گذشتند

آمریکا و کره جنوبی برای مبارزه با سرقت‌های ارز دیجیتال کره شمالی متحد شدند

سرمقاله دنیای اقتصاد/ جایگاه ارزیابی در چرخه سیاستگذاری

سرمقاله کیهان/ مقامات ترکیه این توصیه را جدی بگیرند