بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش حوزه بین الملل خبرگزاری تقریب (تنا) علیرضا تقوی نیا؛ کارشناس مسایل غرب آسیا در یادداشتی به عوامل اصلی فروپاشی شوروی پرداخته است.
در این یادداشت آمده است: 1) مالکیت دولت بر تمام ابزار تولید و توزیع ثروت و مبارزه شدید با مالکیت خصوصی و نیروهای مولد 3) فساد گسترده اداری و مالی و بوروکراسی بیش از حد 3) صرف هزینه های بیش از حد در امور نظامی و افتادن در دام رقابت تسلیحاتی با آمریکا ؛ به گونه ای که شوروی در روز آخر حیاتش 27 هزار کلاهک اتمی داشت ؛ در صورتی که با هزار کلاهک اتمی نیز به بازدارندگی در مقابل آمریکا دست پیدا می کرد .
4) ورود به جنگ پرهزینه ی افغانستان در دوره برژنف و دادن فرصت طلایی به آمریکا برای ایجاد یک باتلاق ویتنام گونه برای شوروی. 5) اشتباه بزرگ گورباچف در توامان اجرا کردن اصلاحات اقتصادی (پروستریکا) و اصلاحات سیاسی (گلاسنوست). 6) حساب کردن زیاد روی ایدئولوژی مارکسیسم برای جذب ملت ها و نادیده گرفتن و بلکه سرکوب گرایشات ملی ، ناسیونالیستی و مذهبی در جمهوری های شوروی. 7) اختناق شدید ، سرکوب مخالفان و نادیده گرفتن منتقدان و مصلحان دلسوز به علت خوی خود حق پندار ، محافظه کار و مطلق نگر لنینیست ها. 8) مسامحه در خصوص نفوذ فرهنگی و رسانه ای غرب در دوره زمامداری گورباچف که منجر به مدیریت افکار عمومی شوروی توسط رسانه های غربی که به خارج شدن امور از دست کرملین منتهی گردید ؛ برای مثال راهبرد دروغین و خیالی جنگ ستارگان ریگان تاثیر چشمگیری بر افکار عمومی شوروی داشت. 9) خطای استراتژیک گورباچف در اعتماد به غرب و امیدبستن به همکاری مشترک با آنان. 10) سرعت بالایی که گورباچف برای اجرای اصلاحات مدنظرش در نظر گرفت؛ برای مثال اقداماتی صحیح اما بی محابا و تندروانه در مورد ممنوعیت نوشیدن الکل انجام داد که علاوه بر از دست دادن محبوبیتش ، پایه های اقتصاد شوروی را نیز تضعیف کرد ؛ در صورتی که به زعم نگارنده، مبارزه با الکل ( در کشوری که ملتش سابقه چند هزار ساله در اعتیاد به مسکرات قوی چون ودکا داشتند ) نیاز به برنامه ای بلند مدت و تدریجی داشت نه برخوردهای آنی و چکشی. نکته : 26 دسامبر (6 دی) سالگرد آخرین روز حیات اتحاد جماهیر شوروی است.
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1307366/