ایرانیان جهان

آخرين مطالب

رابطه کنونی قیمت نفت با تنش‌ها در خاورمیانه چگونه است؟ اخبار ایران

رابطه کنونی قیمت نفت با تنش‌ها در خاورمیانه چگونه است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به نوشته رویترز، قیمت جهانی نفت در معاملات روز گذشته و در آستانه سال‌نوی میلادی، نوسان چندانی را تجربه نکرد. به‌نظر می‌رسد بازار انرژی در انتظار دریافت داده‌های اقتصادی چین و آمریکا است تا منحنی رشد اقتصادی را در بزرگ‌ترین خریداران نفت دنیا بررسی کند.
افت بیشتر از حد انتظار سطح ذخایر استراتژیک نفت‌خام ایالات متحده در هفته منتهی به 20دسامبر، قیمت هر دو شاخص عمده نفتی را تا حدود 1.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
5درصد در هفته گذشته افزایش داد. از سوی دیگر خبر‌های مثبت درخصوص رشد اقتصادی چین در سال‌آینده میلادی نیز از قیمت جهانی نفت حمایت‌کرده است. مقامات چین تصویب کرده‌اند رقمی معادل 3‌تریلیون یوآن اوراق قرضه ویژه جهت حمایت از اقتصاد این کشور، در سال‌جدید میلادی منتشر کنند. برای خاورمیانه و به‌ویژه تولیدکنندگان نفت حوزه خلیج فارس، موضوع ژئوپلیتیک روز انرژی حول محوریت وابستگی به مصرف‌کنندگان شرقی، تجارت و جریان سرمایه‌گذاری بین اقتصاد‌های نوظهور، تعریف می‌شود.
نقش کمرنگ تحولات سیاسی بر بازار نفت اکنون درمیان فعالان بازار جهانی نفت اجماعی وجود دارد مبنی‌بر اینکه پیش‌فرض قدیمی ارتباط مستقیم قیمت این کالای استراتژیک با تحولات منطقه خاورمیانه، دیگر معنا و مفهوم گذشته را ندارد. از 7 اکتبر 2023، شاهد تشدید مداوم درگیری‌ها از جمله افزایش تعداد بازیگران دولتی و غیردولتی درگیر در جنگ اسرائیل و غزه بوده‌ایم، با این‌وجود اما، قیمت نفت در محدوده 70 تا 90 دلار در هر بشکه باقی‌مانده‌است. بالاترین قیمت نفت خام برنت را در اکتبر 2023 و همچنین پس از حمله ایران به اسرائیل در آوریل2024، شاهد بودیم، با این‌حال قیمت‌های بالا پس از یک جهش نسبی، هرگز در سطح پایداری قرار نگرفت و حتی در مقاطعی در اثر تنش بین طرف‌های درگیر در منازعات، کاهش نیز یافت. واضح است که بازار جهانی انرژی درک دقیقی از ریسک‌های مرتبط با زیرساخت انرژی به‌جای ریسک‌های سیاسی دارد؛ این در حالی است که اطمینان در مورد در دسترس‌بودن عرضه و تامین به موقع، از سوی منابعی جدیدتر مانند تولید کشور‌های غیراوپک و منطقه آمریکای‌شمالی، همچنان ثبات قیمت را حفظ می‌کند.
تطبیق بازار انرژی با تحولات به‌نظر می‌رسد بازار، تغییر جهت تقاضا به واسطه پویایی اقتصاد چین و فاصله‌گرفتن این کشور از رشد زیرساخت محور و حتی کاهش جمعیت آن را به‌خوبی درک کرده‌است. فعالان بازار نفت درک می‌کنند که ویرانی‌ها در غزه و لبنان و حملات مستقیم اسرائیل و ایران به یکدیگر، تاثیر بسزایی بر ذخایر نفتی و حمل‌ونقل و حتی تجارت نفت نداشته‌است. علاوه‌بر این به‌رغم تهدید موشکی و پهپاد‌های حوثی‌های یمن، محموله‌های نفتی مسیر‌های جایگزین و البته طولانی تری در مسیر‌های ترانزیت خود پیدا‌کرده و به‌این‌ترتیب محصولات انرژی‌محور و کالا‌های تجاری تا حد کمی تحت‌تاثیر تحرکات حوثی ها، قرارگرفته‌اند. نتیجه متاثرکننده از بیش از یک سال‌جنگ این است که اقتصاد خاورمیانه دچار چالش‌های جدی شده‌است، تجارت و سرمایه‌گذاری در منطقه ضعیف شده و مناطقی که بیشترین آسیب را دیده‌اند، جوامعی هستند که کم‌ترین عرضه را از نظر صادرات محصولات انرژی‌محور دارند. اقتصاد غزه پیش از این وقایع نیز در سطح بین‌الملل منزوی شده‌بود، بنابراین هیچ نشانه جدیدی از اثرات مخرب جنگ در مراودات اقتصادی و تجاری این منطقه قابل‌مشاهده نیست. از سوی دیگر، صادرات گاز اسرائیل به مصر و تولید آن در میادین فراساحلی این کشور استمرار داشته و در واقع زیرساخت‌های انرژی اسرائیل تا حد زیادی، دست‌نخورده باقی مانده‌است. لبنان، اما احتمالا بیشترین آسیب را از نظر رشد فعالیت‌های اقتصادی تجربه کرده‌است. UNDP برآورد می‌کند که لبنان در سال‌جاری میلادی، تا 9.2‌درصد از تولید ناخالص داخلی خود را از دست خواهد داد. مصر از سوی دیگر، به دلیل کاهش تردد در کانال سوئز درآمد سالانه 6‌میلیارد دلاری خود را از دست داده‌است.
نقش کمرنگ تحریم‌های نفتی ایران به نوشته ژورنال دانشگاه جرج تاون، در غیاب حمله مستقیم به زیرساخت‌های پالایش یا صادرات نفت ایران، تحریم‌های سنگین علیه این کشور، مانع از رفع نیاز‌های مشتریان نفت آن در چین و فراتر از آن نشده‌است. صادرات نفت ایران در سال‌2024 میلادی، حدود 1.7‌میلیون بشکه در روز برآورد شده‌است. با وجود تهدید به تلافی هرگونه همکاری یا همراهی با حملات نظامی آمریکا یا اسرائیل علیه ایران، تاسیسات تولید و صادرات نفت کشور‌های نفت‌خیز حوزه خلیج فارس، تاکنون با خطر حملات نظامی مواجه نشده‌اند.
بیشتر بخوانید:قیمت جهانی نفت افزایش یافت
نقش چین در بازار نفت فراتر از تاثیر بی ثباتی‌های مداوم در منطقه نفت‌خیز خاورمیانه، گذار اقتصادی چین از رونق ساخت وساز تحت‌حمایت دولت، به استراتژی ارتقای زنجیره ارزش صادرات این کشور، به تعدیل قیمت نفت کمک شایانی کرده‌است. بسیاری از سرمایه‌گذاران نفتی امیدوار بودند که اقدامات محرک اقتصادی چین باعث افزایش تقاضای نفت شود، اما تقاضای نفت این کشور صنعتی، حساسیت نسبتا پایینی نسبت به این دسته از اقدامات اقتصادی دارد. سازوکار اینکه چگونه دولت چین در قالب اعطای وام به بخش‌های زیرمجموعه خود کمک مالی می‌کند هنوز مشخص نیست، با این وجود اما، استمرار روند رونق مسکن و ساخت و ساز که پیش از این تقاضای نفت این کشور را تقویت می‌کرد، بعید است. سرعت کنونی و ترکیب رشد اقتصادی چین در آینده ممکن است به فروکش‌کردن سرعت رشد تقاضای نفت منجر شود. به‌عنوان مثال، برخی از تحلیلگران تخمین می‌زنند که تقاضای نفت چین ممکن است تنها 0.1 تا 0.15‌میلیون بشکه در روز به ازای هریک‌درصد افزایش در رشد تولید ناخالص داخلی این کشور افزایش یابد. طبق داده‌های آژانس بین‌المللی انرژی، طی دهه‌گذشته، افزایش سالانه تقاضای نفت چین به‌طور متوسط بیش از 600‌هزار بشکه در روز بوده که بیش از 60‌درصد از متوسط افزایش تقاضای جهانی را تشکیل می‌دهد. صندوق بین‌المللی پول انتظار دارد رشد اقتصادی چین از 5.2‌درصد در سال‌2023 به 4.8‌درصد در سال‌جاری و 4.5‌درصد در سال‌2025 کاهش یابد.
افق قیمت نفت به باور کارشناسان حوزه انرژی، تا زمانی‌که تولید، پالایش و تاسیسات حمل‌ونقل نفت کشور‌های حوزه خلیج فارس مورد تعرض قرار نگیرد و تقاضای نفت چین ضعیف باقی‌بماند، قیمت در محدوده 70 تا 75دلار در هر بشکه ثابت خواهد ماند. همچنین کاهش تولید اوپک و اوپک پلاس حداقل برای عربستان سعودی، روسیه، عراق، امارات متحده عربی، کویت، قزاقستان، الجزایر و عمان، تا پایان سال‌2025 و پس از آن به قوت خود باقی خواهد ماند. شایان ذکر است، ظرفیت اضافه تولید، به‌ویژه در عربستان سعودی، ضربه‌گیر قابل‌توجهی در‌برابر ریسک‌های قیمتی به‌حساب می‌آید.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311156/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مهاجم سابق پرسپولیس در ژاپن ماندگار شد

ژاپن سیری‌ناپذیری: این ستاره را هم می‌خواهند

شهاب زاهدی در آویسپا ماندگار شد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

شهاب زاهدی در ژاپن ماندگار شد

شیوع یک عفونت تنفسی خطرناک در چین/ کرونای دیگری در راه است؟

افغانستان صادر‌کننده طوطی شد

بازنگری در قانون انتقال کارگران افغانستان به خارج

رکوردشکنی ارزان‌ترین خودروی بازار آمریکا

جولانی حاکمیت ملی سوریه را به تاراج گذاشته است

دست رد یمن به سینه آمریکا

ترامپ کوتاه آمد یا جو بایدن شُل کرد؟

دیدار نخست‌وزیر ایتالیا با ترامپ/ بحث درباره بازداشت «چچیلیا سالا» در تهران

دیدار نخست‌وزیر ایتالیا و رئیس‌جمهور منتخب آمریکا

سرمقاله آرمان امروز/ جنجالی‌ترین دیدار سـال

اعتراف مؤسسه نیروی دریایی آمریکا به اقتدار مثال‌زدنی یمن

لاپید: اسیران ما هر روز در سرمای تونل‌ها از گرسنگی و ناامیدی می‌میرند

حمله ارتش اوکراین به خودروی حامل خبرنگاران

حمله انتحاری در پاکستان 5 کشته برجای گذاشت

چندین شهید و زخمی در بمباران منازل در خان‌یونس

شلیک موشک از یمن به فلسطین اشغالی

دیدار نخست‌وزیر ایتالیا با ترامپ

تاراج سرمایه ملی در نیروگاه های حرارتی!

چرا صادرات سمند به روسیه متوقف شد؟

آخرین وضعیت بازار رمزارزها در جهان؛ پیش‌بینی قیمت بیت‌کوین در سال 2025

خروج سرمایه سعودی از بازار روغن ایران

عراقی‌ها نگران هستند که ناامنی‌های سوریه به کشورشان منتقل شود

ابومهدی پناه مسیحیان و ایزدیان بود؛ کار مستند شرایط خوب و راحت ندارد

چشم‌انداز تحولات سوریه در سال 2025

اگر حشدالشعبی منحل شود، ممکن است سرنوشتی مشابه سوریه برای عراق رقم بخورد

برنامه ریزی برای افزایش خدمات رسانی در بخش درمان و مسکن ایثارگران به استان ایلام

طغیانی: باید ساختار‌های اقتصادی را اصلاح کنیم/ ناترازی بانکی رفع نشده است

سیاست های اقتصادی مازندران مبنای جهت گیری بانک ها باشد

اقتصاد روسیه از درون در حال خورده شدن است / روسیه به سقوط اقتصادی ادامه خواهد داد؟

بخش خصوصی 16 میلیارد دلار پول صندوق توسعه ملی را پس نداد

هیچ مدیری حق ندارد به سرمایه گذار "نه" بگوید

22 هزار و 345 خودروی فعال در حوزه قاچاق سوخت توقیف شد

اقتصاد اسلامی–12|چرا «اقتصادمسیحی» و «اقتصادیهودی» نداریم؟

شهاب زاهدی در آویسپا ماندگار شد

درباره ویروس متاپنومونیه انسانی و افزایش تعداد مبتلایان

آمریکا در آستانه یک بحران جدید: از حمله به کنگره تا بازگشت ترامپ

رایزنی بلینکن با وزیر خارجه مصر درباره آتش بس در غزه

دست رد یمن به سینه آمریکا؛ سیاست «چماق و هویج» جواب نداد

تماس تلفنی وزرای خارجه آمریکا و مصر درباره سوریه و غزه

ادعای جنجالی امریکا درباره چین

آخرین فرصت پیش روی ایران و آمریکا!

صنعت سینمای آمریکا از اعتصاب‌های پارسال جان به در برد

از رقص در زندان تا تولید انیمیشن توسط بی‌بی‌سی

سرمقاله هم میهن/ شاگردان گوبلز

درگیری وحشیانه پلیس رژیم صهیونیستی با معترضان در تل‌آویو

هشدار شدید دروزی‌های سوریه خطاب به رژیم جولانی