ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فرصت‌ها و چالش‌های تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا اخبار ایران

فرصت‌ها و چالش‌های تجارت ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش سایت خبری پُرسون، اتحادیه اقتصادی اوراسیا یکی از مهم‌ترین سازمان‌های اقتصادی در پیرامون ایران است. ارتباط بین ایران و این اتحادیه از سال 2015 با اعلام امضای یک توافقنامه تجارت آزاد توسط کمیسیون اقتصادی اوراسیا آغاز شده است. جدیدترین اقدام در این ارتباط پذیرش عضویت ناظر ایران و موافقت اعضای اتحادیه با توافق تجارت آزاد با تهران است که فرصت‌هایی را برای ایران فراهم می‌کند.
ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیا
در اکتبر 2011 سه کشور روسیه، قزاقستان و بلاروس درباره تأسیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا با یکدیگر توافق کردند. سه سال بعد در می 20014 پیمان تاسیس اتحادیه اقتصادی اوراسیا توسط سه کشور یاد شده امضا و زمان اجرایی شدن آن از اول ژانویه 2015 پیش‌بینی شد. درخواست عضویت ارمنستان در دوم ژانویه 2015 پذیرفته شد. عضویت قرقیزستان نیز در می 2015 مورد قبول واقع شد و اتحادیه اقتصادی اوراسیا در شکل کنونی به وجود آمد. اتحادیه اقتصادی اوراسیا با جمعیتی بیش از 200 میلیون نفر، حدود دو و نیم درصد از جمعیت جهان را دارا است. سهم کشورهای عضو اتحادیه از تولید ناخالص داخلی حدود 4.7 تریلیون دلار بوده و سهم تجارت خارجی کشورهای عضو اتحادیه حدود 900 میلیارد دلار یعنی برابر 3.7 درصد صادرات و 2.3 درصد واردات کل جهان برآورد می شود.
اهداف عمده این اتحادیه عبارتند از: تسهیل تجارت، ایجاد بازار مشترک بین کشورهای عضو اتحادیه، حذف تدریجی قوانین گمرکی در داخل اتحادیه، برقراری تعرفه مشترک در میان کشورهای عضو، هماهنگ‌سازی تشریفات گمرکی، جابجایی آزاد کالا، سرمایه، نیروی کار و خدمات در مرزهای اوراسیا و برقراری سیاست مشترک در زمینه انرژی، صنعت، کشاورزی و وسایل نقلیه.
نام ایران برای پیوستن به اتحادیه نخستین بار در می 2015 مطرح شد. اتحادیه اوراسیا یکی از مهم‌ترین گروه‌بندی‌ها در همسایگی ایران است که دارای نقاط مشترک اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و ژئوپلیتیک با ایران بوده و از اهمیت ویژه‌ای برای این کشور برخوردار است. توافق با اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تشریک مساعی با این سازمان، یکی از مهم‌ترین تجربه‌های جدی ایران در توافق با یک اتحادیه اقتصادی منطقه‌ای است و از کامل‌ترین و مفصل‌ترین موافقتنامه‌های تجاری ایران به حساب می‌آید.
ایران و اتحادیه اوراسیا در سال 2018‌ توافق موقت تجارت ترجیحی را امضا کردند. عملیاتی شدن توافقنامه تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا و حضور ایران در این بازار، علاوه بر ایجاد اشتغال، بستر لازم برای جذب سرمایه‌گذاری‌ خارجی و داخلی در مناطق آزاد جنوبی و شمالی را هم فراهم خواهد کرد زیرا در این مناطق سرمایه‌گذاران و تولیدکنندگان از معافیت کامل برای تولید کالاها با هدف صادرات به بازارهای هدف اوراسیا برخوردار هستند و از سوی دیگر در بازارهای هدف نیز از تعرفه ترجیحی بهره‌مند خواهند شد.
مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا
ایران با هر یک از پنج کشور عضو اتحادیه اقتصادی اوراسیا دارای تبادلات اقتصادی است. مهم‌ترین شریک تجاری ایران در این اتحادیه روسیه است. میزان صادرات ایران به کشورهای اتحادیه طی فروردین تا پایان آبان 1403 در مقایسه با مدت مشابه سال 1402 حدود 21 درصد از نظر ارزش و 22 درصد از لحاظ وزن افزایش داشته است. میزان مبادلات ایران و کشورهای اوراسیا در سال 1402 به شرح زیر بوده است.
*روسیه مهم‌ترین شریک ایران در اتحادیه اوراسیا است. در طول سال‌های اخیر سبزیجات خوراکی، ماشین‌آلات، پلاستیک، پلی استیرن و پسته مهم‌ترین محصولات صادراتی ایران به روسیه بوده است.
*ارمنستان دومین شریک تجاری ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا و تنها کشور عضو این سازمان است که با ایران مرز مشترک دارد. به عبارت دیگر ارمنستان دریچه ارتباط زمینی ایران و اتحادیه مذکور تلقی می‌شود. مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به ارمنستان در سال‌های اخیر شامل آهن و فولاد، سوخت‌های معدنی، روغن‌ها، پلاستیک، لبنیات، تخم مرغ، عسل، محصولات خوراکی بوده است.
*قزاقستان سومین شریک تجاری ایران در اوراسیا است و مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به این کشور پلیمر اتیلن، سبزیجات و میوه‌های گرمسیری است.
*قرقیزستان عضو دیگر این اتحادیه است که مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران به آن شامل قهوه، چای، ادویه، لوازم ورزشی، مواد شیمیایی معدنی و ترکیب فلزات گران‌بها بوده است.
*در نهایت کالاهای اصلی صادراتی ایران به بلاروس نیز شامل فرش، پلی استیرن، پلی‌استر، رنگ پودری، روغن‌های معدنی، دارو است.
فرصت‌های عضویت ناظر ایران در اتحادیه اقتصادی اوراسیا
حدود یک دهه از ارتباط ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا می‌گذرد اما حجم کمی از مبادلات ایران با جهان با اعضای این سازمان انجام می‌شود. پنج کشور اول از نظر حجم صادرات ایران در سال 1402 به ترتیب چین، امارات، ترکیه، عراق و هند بودند که هیچ کدام عضو اوراسیا نیستند. کل صادرات ایران اعم از نفتی و غیرنفتی در سال 1402 حدود 85 میلیارد دلار بود. میزان واردات اعضای اتحادیه اقتصادی اوراسیا در سال 1402 حدود 419 میلیارد دلار بوده است. این در حالی است که مجموع صادرات ایران به این اتحادیه در سال 1402 یک میلیارد و 700 میلیون دلار معادل کمتر از نیم درصد (0.4 درصد) کل واردات اتحادیه بوده است.
مهم‌ترین خلأ در تجارت خارجی ایران با کشورهای مختلف، عدم وجود بانک‌های اطلاعاتی در حوزه‌های مختلفی تولید، صادرات، تجارت، صنایع و ... است. عمده پایگاه‌های داده موجود فاقد مطالب کلیدی درباره شرکت‌ها و پیشرانه‌های فعال در تجارت ایران با کشورهای مختلف است و عملا کارایی چندانی ندارد. بعد از پذیرش عضویت ناظر ایران رئیس کل سازمان توسعه تجارت ایران، یک مزیت این عضویت ایران را امکان دسترسی به روندها و اطلاعات اتحادیه دانست.
فرصت‌های دیگری که اقتصاد ایران در اوراسیا دارد، تهاتر کالایی و سوآپ انرژی با کشورهای عضو اتحادیه است. در عین حال باید توجه داشت با اینکه دائمی شدن توافق تجارت آزاد بین ایران و اوراسیا ابزاری برای مقابله با تحریم‌ها در اختیار ایران قرار می‌دهد، اما محدودیت‌های خارجی ایران از جمله تحریم‌ها در این امر اخلال ایجاد می‌کند. پیمان‌های پولی در راستای مبادله با ارزهای ملی یکی دیگر از فرصت‌هایی است که برای ایران در اوراسیا برشمرده می‌شود، اما در حال حاضر تنها بین ایران و روسیه انجام شده و دیگر کشورها تمایل چندانی به کنار گذاشتن دلار نشان نداده‌اند.
نتیجه‌گیری
تصویب توافقنامه تجارت آزاد ایران با اتحادیه اقتصادی اوراسیا فرصت‌های مختلفی را در حوزه‌های صادراتی از جمله کاهش تعرفه‌ها و روزآمد کردن اطلاعات در اختیار ایران قرار می‌دهد، در عین حال باید به محدودیت‌های خارجی که اقتصاد ایران با آن مواجه است و لزوم تقویت زیرساخت‌های حمل و نقل و انرژی داخلی نیز توجه داشت.
منبع: مهر

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311236/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فروش نفت ایران با رانت چیزی جز بازی در زمین تحریم نیست!

استاندار خراسان جنوبی: استفاده از ظرفیت هنر در مسیر توسعه اقتصادی و اجتماعی مورد تأکید است

انتقاد روزنامه دولت از اصرار بر استیضاح 2 وزیر | پشت پرده حملات تندروها به همتی چیست؟ | برخی بنا دارند رابطه دو قوه به چالش برسد

نظارت مجلس بر وضعیت اقتصادی کشور تقویت شود

تقویت تشکل‌های کارگری و کارفرمایی اولویت اساسی در توسعه اقتصادی است

ریاضت اقتصادی ناشی از جنگ در رژیم صهیونیستی

نقشه هولناک آمریکا و اسرائیل برای ایران

بسته دولت برای جبران خسارات صنایع به‌زودی اعلام می‌شود

کشف کارگاه تغلیظ سوخت قاچاق در کهریزک/ کشف 40000 لیتر سوخت

ژاپن در مسیر افزایش قدرت موشکی!

رسمی: شهاب زاهدی در آویسپا ماندگار شد

شهاب زاهدی در ژاپن ماندنی شد؛ تمدید یک‌ساله قرارداد با آویسپا فوکوئوکا

تکلیف بازگشت یک بازیکن به پرسپولیس روشن شد

شهاب زاهدی با آویسپای ژاپن تمدید کرد + عکس

زاهدی در لیگ ژاپن ماندگار شد

گزینه پرسپولیس و تراکتور رسما پرید | قرارداد جدید امضا شد

◄ تنظیم گری در صنعت ریلی حلقه مفقوده واگذاری امور به بخش خصوص

ثروتمند سرمست آمریکایی خشم اروپا را برانگیخت؛ دخالتهای جنجالی ایلان ماسک در سیاست جهان

ایتالیا خواستار تمدید سقف اضطراری قیمت گاز در اروپا شد

بازداشت 25 تبعه خارجی در اعتراضات حامیان اروپا در گرجستان

گنبد آهنین لهستان تا سنگرهای تازه در اروپا چه می گویند؟ آیا آنها در تدارک جنگند؟

سیگنال کاهش عرضه کنسانتره مس در سال 2025

آخرین اطلاعات در خصوص ویروس جدید چینی/ آیا کرونای جدیدی در راه است؟

حال ناخوش بازار جهانی سنگ‌آهن

کودکان قربانی اصلی ویروس HMPV / چگونه در برابر ویروس چینی در امان بمانیم؟

دیوار سبز چین؛ سد محکمی برابر بیابان‌زایی

افغانستان به کویت طوطی فرستاد

آخرین قیمت افغانی افغانستان امروز یکشنبه 16 دی 1403

مالکی: اقدامات طالبان برای کشور‌های همسایه بازخورد خوبی ندارد/ سدسازی‌های اخیر در افغانستان جای سوال دارد

طالبان: امنیت کامل شهروندان خارجی در افغانستان تامین است

مایک جانسون سیاست‌مدار حامی ارزهای دیجیتال مجدداً رئیس کنگره آمریکا شد

گفت‌وگوی وزرای خارجه آمریکا و مصر

چین: آمریکا آغازگر و استاد حملات سایبری است

ارزان‌ترین خودروی بازار آمریکا رکورد زد / عکس

نخست‌وزیر ایتالیا با ترامپ دیدار کرد

نرخ ارز امروز 16 دی 1403 + جزئیات

ترامپ و پوتین ماه مارس دیدار می‌کنند

دلیل غیبت مسی در مراسم دریافت مدال افتخار آمریکا

آغاز به کار اولین زن دموکرات ایرانی‌تبار در کنگره آمریکا

تابوی مذاکره مستقیم با آمریکا در تهران

افزایش فروش خودروهای هیبریدی در آمریکا

آیا چین انصارالله یمن را مسلح می‌کند؟

لیونل مسی بایدن و کاخ سفید را دریبل زد

سوریه، مقاومت و آینده تعامل با ایران

ظریف: نقش شهید سلیمانی در همه عرصه‌ها بسیار برجسته و محوری بود

آمریکا آغازگر حملات سایبری است

توفان بزرگ زمستانی در راه؛ اخطار به 62میلیون نفر| سنگین‌ترین برف یک دهه اخیر خواهد بارید؟

پیام مسی پس از غیبت در کاخ سفید آمریکا

سرمقاله آرمان ملی/ فرصت مذاکره با آمریکا

بالاخره ترامپ چراغ سبز داد یا بایدن شُل کرد؟