ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نقشه شوم ترکیه و افغانستان برای تنش بی آبی در ایران افغانستان

نقشه شوم ترکیه و افغانستان برای تنش بی آبی در ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - این کارشناس حوزه آب تصریح کرد: ما برای تامین آب مشهد خط بسیار گران‌قیمتی را از دریای عمان اجرا می‌کنیم ولی مهم این است که منابع آب سطحی در هریررود را حفظ کنیم.
به گزارش عرشه آنلاین؛ یک کارشناس حوزه آب با تاکید بر اینک ما باید نسبت به موضوع آب عکس‌العمل سیاسی داشته باشیم، گفت: اکنون موضوع بر سر اقتصاد سیاسی است ما در مذاکرات با کشورهای اطراف حتی اگر قدرت سیاسی و نظامی بالاتری نسبت به ما نداشتند هم قوی نبوده‌ایم و نتیجه آن سدسازی در افغانستان است که به نظر می‌رسد همچنان ادامه داشته و گسترش یابد.
محمدابراهیم رئیسی، درباره احداث سد پاشدان در افغانستان و تاثیر آن بر وضعیت آب مناطق شهر مشهد و شمال شرق کشور اظهار داشت: واقعیت اینکه ایران در حوزه دیپلماسی آب نه فقط در حوزه سدهای افغانستان بلکه در تمامی آب‌های مرزی قوی عمل نکرده است، با اینکه تلاش‌هایی کرده اما باتوجه به آثاری که مشاهده می‌شود؛ دیپلماسی فعال منجر به نتیجه نداشته‌ایم و یا اگر هم منجر به نتیجه شده تاثیرگذار نبوده است.
وی افزود: ما نه تنها در حوزه سدسازی‌های افغانستان بلکه در زمینه سدسازی‌های ترکیه هم واکنش منجر به نتیجه ملموس و مثبتی نداشته‌ایم و چه بسا ممکن است در آینده در عراق هم این چالش را داشته باشیم.
این کارشناس حوزه آب گفت: هم منابع آبی خودمان را در منطقه سیستان و بلوچستان کنترل نکردیم و هم اینکه آب‌های مرزی را از دست داده‌ایم، اکنون وضعیت سیستان و بلوچستان بد است و مشهد هم چنین اوضاعی خواهد داشت.
وی بیان داشت: طبق آنچه در دیپلماسی آب مطرح است باید روی منافع مشترک بخصوص وقتی به لحاظ توپوگرافیک یک هژمونی وجود دارد درست بحث شود، درسال‌های اخیر نتوانسته‌ایم در مورد افغانستان حتی با حکومت‌های متزلزلی که داشته‌اند؛ برنامه‌های خودمان را بدرستی پیش ببریم و این ضعف در دیپلماسی است.
رئیسی خاطرنشان کرد: به هر صورت هر سدی که در افغانستان احداث می‌شود روی خراسان و سیستان و بلوچستان تاثیر گذاشته و طبیعتا وقتی یک حق برای یک کشور ایجاد می‌شود مذاکره در مورد آن سخت خواهد شد. 
وی ادامه داد: اکنون افغانستان کشور در حال توسعه‌ای است و حتما برنامه دارد که از آب موجود در کشور خود استفاده کند و حتی اگر نخواهد از آب استفاده کند برای تحت فشار قرار دادن ایران این کار را می‌کند.
این کارشناس حوزه آب تصریح کرد: ما برای تامین آب مشهد خط بسیار گران‌قیمتی را از دریای عمان اجرا می‌کنیم ولی مهم این است که منابع آب سطحی در هریررود را حفظ کنیم.
وی با اشاره به ضعف در دیپلماسی آبی ایران گفت: آیا دیپلماسی انرژی ایران اطلاع داد که کشور افغانستان در نظر دارد چند سد دیگر احداث کند؟ اگر این کار را بکند ما چگونه باید وارد مذاکره شویم که منافع ایران حفظ شود؟ آیا قرار است همچنان منفعل عمل کنیم تا سد ساخته شود و بعد واکنش نشان دهیم؟ به هر صورت به نظر می‌رسد اطلاعات دیپلماسی انرژی ایران خیلی ناچیز و اگر هم مطالعه‌ای صورت گرفته عمیق نیست.
رئیسی با تاکید بر اینک ما باید نسبت به موضوع آب عکس‌العمل سیاسی داشته باشیم، گفت: اکنون موضوع بر سر اقتصاد سیاسی است ما در مذاکرات با کشورهای اطراف حتی اگر قدرت سیاسی و نظامی بالاتری نسبت به ما نداشتند هم قوی نبوده‌ایم و نتیجه آن سدسازی در افغانستان است که به نظر می‌رسد همچنان ادامه داشته و گسترش یابد. 
وی یادآور شد: با سرمایه‌گذاری‌های ترکیه در افغانستان باید منتظر باشیم هر سال سد جدیدی در این کشور ساخته و ورودی آب به ایران هر روز کم و کمتر شود. 
این تحلیلگر حوزه آب با بیان اینکه چالش آبی در خراسان که در پی سدسازی افغانستان رخ می‌دهد، به افزایش مهاجرت دامن خواهد زد، اظهار داشت: اکنون برخی شهرهای استان خیلی رشد کرده‌اند و این رشد ناموزون برخی از شهرها به این معناست که مهاجرت به شهری مثل مشهد افزایش پیدا کند و شهرهای اطراف و روستاها خالی شود، مسئله این آب شرب مسئله مهمی است، ضمن اینکه حقابه کشاورزی هم کم می‌شود و اشتغال از بین خواهد رفت، به هر صورت مسئله آب و تغییرات اقلیم و روش‌هایی که برای مقابله با آن در هر کشوری دنبال می‌شود حتما بر دیگر کشورها اثر دارد و به طور خاص در خراستان استان کم‌تراکم‌تری را شاهد خواهیم بود.
به گفته وی؛ اکنون ما ناترازی انرژی درحوزه برق و گاز را دایم و بزودی آب هم به ناترازی می‌رسد نمونه آن را در برخی مناطق دیدیم، در تهران هم به همین شکل خواهد بود و دلیل آن سیاست‌های عرضه و عدم توجه به سیاست‌های تقاضا است.
رئیسی با اشاره به لزوم مذاکره با کشورهای منطقه از جمله ترکمنستان، ازبکستان و تاجیکستان که با احداث بند قوش‌تپه تحت تاثیر سدسازی‌های افغانستان قرار گرفته‌اند، بیان کرد: ما تاکنون در حوزه آب با کشورهای منطقه مذاکره جدی نداشته‌ایم و دلیل آن اینکه شاید آب مسئله بالایی نیست که در اولویت قرار داده نمی‌شود، حداقل لازم است منافع بین کشورها تقسیم شود، باید بررسی شود چرا کشوری مثل ترکیه برای سدسازی در افغانستان سرمایه‌گذاری می‌کند، این موضوع را باید در سیاست‌های منطقه‌ای جست‌وجو کرد. 
وی ادامه داد: یکی از مسیرهایی که ترکیه در نظر دارد قوی و بزرگ شود و رقبای خود را کم‌قدرت کند ضعیف کردن ایران است، نبود آب در مناطقی از کشور و تشدید کمبود آب دغدغه‌هایی برای ایران ایجاد می‌کند، ترکیه یکی از کشورهایی است که در حوزه ارس، دجله و فرات برای ما مشکل ایجاد می‌کند. این موضوع باید در مناسبات رعایت شود، حتی شرکت‌های خدمات و مهندسی و پیمانکاری از این سفره سدسازی‌های منطقه استفاده نکردند و این یک بازی دو سر باختی است یعنی هم منابع آبی کشور مسدود شده و هم اینکه از پتانسیل خدمات فنی و مهندسی در دیگر کشورها استفاده نکرده‌ایم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1311513/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بمب نقل و انتقالات منفجر شد/ تکلیف شهاب زاهدی با پرسپولیس منتشر شد

جادوگر فنلاندی جایگزین سرمربی ژاپن

جادوگر کانادایی جایگزین سرمربی ژاپن

آرنولد در دوراهی رئال و لیورپول/ پیشنهاد وسوسه‌انگیز رسید

فروش BYD به تسلا نزدیک شد

ردپای ترکیه در سدسازی‌های افغانستان در مسیر رودهای مرزی مشهود است

سدسازی‌های طالبان چه بر سر سیستان‌وبلوچستان می‌آورد؟

پشت پرده تنش‌های مرزی افغانستان و پاکستان؛ فرصت سازی چین و هند از تنش‌ها/ طالبان از جان اسلام آباد چه می‌خواهد؟

چرا بایدن «حمله به تاسیسات هسته‌ای ایران» را بررسی کرد؟/ بسترسازی برای مذاکره زیر سایه تهدید نظامی

ایران حملات تجاوزکارانه آمریکا و انگلیس به استان صعده یمن را محکوم کرد

دلیل غیبت مسی در مراسم دریافت مدال افتخار آمریکا چه بود؟

برندگان انجمن ملی منتقدان فیلم آمریکا اعلام شد

بیوگرافی یاسمین انصاری و سوابق حرفه ای او

قیمت دلار آمریکا | قیمت دلار مبادله ای امروز یکشنبه 16 دی ماه 1403

هشدار ایران به آمریکا و انگلیس؛ اقدامات تجاوزکارانه موجب گسترش ناامنی می‌شود

پوتین و ترامپ دیدار می‌کنند

قیمت توکن میم فای امروز یکشنبه16 دی

هشدار ایران به آمریکا و انگلیس

قیمت کتیزن امروز یکشنبه 17 دی

حملات تند حسین شریعتمداری به حامیان مذاکره با آمریکا

خلیلزاد: پاکستان به یک بازنگری اساسی نیاز دارد

سرمقاله همشهری/ کالابرگ؛ سپر موقت در برابر تورم

ساز مخالف نرخ سکه در بازار طلا؛ دلار در کانال 79 هزار تومان ماند

رشد 18 هزار واحدی شاخص کل بورس

قطعا پیروز خواهیم شد/سلاح مقاومت، عزت است

اجرای سناریوی سوریه در عراق؟

پیام تبریک مدیرعامل صندوق قرض‌الحسنه شاهدبه مناسبت فرارسیدن ماه رجب و آغاز سال میلادی 2025

پیام تسلیت رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی درگذشت مادر شهیدان «میعادی»

تحلیل اقتصادی محمود جامساز پیرامون استیضاح وزیر اقتصاد و بحران‌های اقتصادی کشور

بازگشت ال 90 به ایران با چهره‌ای جدید + عکس

خودروی اقتصادی سایپا در یک قدمی نیم میلیاردی شدن + جدول

پرونده جدید زمین‌خواری به ارزش 10 هزار میلیارد تومان

اسناد اراضی 60 هکتاری تصرفی منطقه ویژه بوشهر باطل شد

تحولات ارزی

مراسم یادبود سردار قاسم سلیمانی با حضور مدیرعامل منطقه ویژه اقتصادی خلیج فارس برگزارشد

مشارکت 30 درصدی مودیان مالیاتی در طرح نشاندار کردن مالیات

انتقال شهاب زاهدی به پرسپولیس منتفی شد

سازمان جهانی بهداشت شیوع ویروس جدید را اعلام نکرده

رونمایی از واکی‌تاکی 67 گرمی شیائومی

توضیحات وزارت بهداشت درباره شیوع ویروس جدید

پیام اقدام تروریستی در قلب آمریکا

قیمت راکی رابیت امروز یکشنبه 16 دی

واکنش ایران به تجاوز آمریکا و انگلیس به صعده یمن

معرفی چند مقام ارشد کاخ سفید توسط ترامپ

تلاش آمریکا برای آماده‌سازی پایگاه نظامی در «عین العرب»

سرمقاله ایران/ گزینش، آنچه که امام(ره) می‌خواست و آنچه که شد

دیپلماسی کریسمسی

سرمقاله کیهان/ رسانه و فرهنگ کلید پیروزی در جنگ

اعتراض رئیس‌جمهور کره جنوبی به حکم بازداشت رد شد

وزیر خارجه دولت انتقالی سوریه وارد قطر شد