ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آیا اقتصاد ایران به ریل اصلی باز می‌گردد؟ اخبار ایران

آیا اقتصاد ایران به ریل اصلی باز می‌گردد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - روز گذشته عبدالناصر همتی، وزیر اقتصاد، در شبکه‌های اجتماعی خود نوشت: «از رئیس‌جمهور محترم شنیدم مقام معظم رهبری درخصوص موضوع FATF، با طرح مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرموده‌اند.» در چنین شرایطی می‌توان گفت اقدام ایران برای تصویب لوایح FATF برای خروج از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی، یک گام کلیدی و رو به جلو برای برقراری مراودات اقتصادی در بستری شفاف با سایر کشورهاست.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
تایید لوایح FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام و تبدیل آن به قانون، ایران را ملزم به اجرای استاندارد‌های بین‌المللی مقابله با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم می‌کند. در صورت تایید اجرای قوانین توسط FATF، ایران از لیست سیاه خارج و به لیست خاکستری منتقل می‌شود. خروج از لیست سیاه مزایایی مانند بهبود ارتباطات بانکی، کاهش ریسک سرمایه‌گذاری، کاهش هزینه‌های مالی و تقویت اقتصاد داخلی دارد. با‌این‌حال، احتمال آن وجود دارد که تحریم‌های آمریکا همچنان مانع اصلی برای برقراری روابط اقتصادی گسترده با دیگر کشور‌ها باشد.
دغدغه ارتباط اقتصادی شفاف همزمان با آغاز رقابت‌های مربوط به انتخابات ریاست‌جمهوری در سال جاری، بحث‌های مربوط به خروج از لیست سیاه FATF بار دیگر مطرح شد. مسعود پزشکیان پس از پیروزی در انتخابات، در نخستین نشست خبری با اهالی رسانه اعلام کرد: «در رابطه با رفع تحریم‌ها ما چاره‌ای نداریم جز اینکه بحث FATF را حل کنیم. نامه‌ای هم به تشخیص مصلحت حتما خواهم نوشت، برای اینکه دوباره بحث FATF را به جریان بگذارند تا بتوانیم حلش کنیم و باید حل شود.» حالا پس از گذشت 3 ماه از این سخنان پزشکیان، وزیر اقتصاد در شبکه‌های اجتماعی خود نوشت: «از رئیس‌جمهور محترم شنیدم مقام معظم رهبری درخصوص موضوع FATF، با طرح مجدد لوایح پالرمو و CFT در مجمع تشخیص مصلحت موافقت فرموده‌اند.» پس از این مسعود پزشکیان نیز در دیدار با اعضای اتاق بازرگانی ایران به تصمیم‌گیری انجام‌شده برای بررسی مجدد لایحه FATF در مجلس تشخیص مصلحت نظام اشاره کرد و گفت: «امیدواریم بتوانیم با همکاری‌های مشترک بستر را برای سهولت در فعالیت‌های اقتصادی ایجاد کنیم.»
در چنین شرایطی می‌توان گفت در‌حال‌حاضر خروج از لیست سیاه FATF به یکی از دغدغه‌های دولت چهاردهم تبدیل شده است. با‌این‌حال دغدغه‌مندی در این زمینه به‌تنهایی نمی‌تواند منجر به از بین رفتن موانع ایجادشده توسط گروه ویژه اقدام مالی بر سر راه مراودات مالی ایران شود.
مراحل خروج از لیست سیاه گروه ویژه اقدام مالی با توجه به سخنان رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد در روز گذشته، قرار است لوایح FATF بار دیگر در مجلس تشخیص مصلحت نظام مورد بررسی قرار بگیرد. پرسشی که وجود دارد این است که در صورت موافقت مجمع تشخیص مصلحت نظام با این لوایح، چه مراحلی باید طی شود تا ایران از لیست سیاه FATF خارج شود؟
بیشتر بخوانید:پشت پرده تلاش تندرو‌ها برای عدم الحاق به FATF
می‌توان گفت در صورت تایید لوایح مرتبط با FATF در مجمع تشخیص مصلحت نظام، این لوایح باید به تصویب نهایی برسند و به قانون تبدیل شوند. پس از این دولت موظف می‌شود قوانین را به صورت کامل اجرا کرده و سازوکار‌های لازم را برای مقابله با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم به کار گیرد. بعد از انجام این اقدامات، گروه ویژه اقدام مالی، اجرای این قوانین و تعهدات ایران را ارزیابی می‌کند تا اطمینان حاصل شود ایران به استاندارد‌های بین‌المللی پایبند است. در نهایت در صورت تایید اجرای موثر تعهدات ایران در این زمینه، گروه ویژه اقدام مالی می‌تواند در زمینه تعلیق یا خروج ایران از لیست سیاه تصمیم‌گیری کند. احتمال آن وجود دارد که ایران پس از خروج از این لیست، به لیست خاکسری FATF وارد شود.
لیست خاکستری شامل کشور‌هایی است که هنوز ریسک‌هایی در زمینه پول‌شویی و تامین مالی تروریسم دارند، اما متعهد شده‌اند که با FATF همکاری کرده و اصلاحات لازم را انجام دهند. انتقال از لیست سیاه به خاکستری به این معناست که ایران باید همچنان اقدامات مشخصی برای رسیدن به استاندارد‌های FATF انجام دهد تا نهایتا بتواند از لیست خاکستری نیز خارج شود؛ بنابراین می‌توان گفت خروج از لیست سیاه تنها گام اول است و پس از آن نیاز به تعهد و پیگیری مستمر برای خروج از لیست خاکستری وجود دارد.
مزایای خروج از لیست سیاه با وجود طولانی بودن پروسه خروج از لیست سیاه FATF می‌توان گفت این اقدام، یک گام کلیدی و رو‌به‌جلو برای کاهش ریسک‌های اقتصادی و مالی است. خروج ایران از لیست سیاه FATF می‌تواند تاثیرات مثبتی بر اقتصاد کشور داشته باشد. این اقدام به بهبود ارتباطات بانکی و مالی بین‌المللی کمک می‌کند، زیرا حضور در لیست سیاه باعث می‌شود بانک‌ها و موسسات مالی خارجی از تعامل با سیستم بانکی ایران خودداری کنند. با خروج از این لیست، راه برای برقراری مجدد روابط مالی با ایران باز شده و امکان انجام تراکنش‌های مالی رسمی فراهم می‌شود.
همچنین، یکی از دلایل اصلی عدم تمایل سرمایه‌گذاران خارجی به همکاری با ایران، ریسک‌های ناشی از حضور در لیست سیاه است. خروج از این وضعیت می‌تواند این ریسک‌ها را کاهش داده و جذابیت ایران برای سرمایه‌گذاری خارجی را افزایش دهد.
علاوه بر این، کاهش هزینه‌های مالی یکی دیگر از مزایای مهم خروج از لیست سیاه است. حضور در این لیست هزینه تراکنش‌های مالی را افزایش داده و شرکت‌ها را مجبور به استفاده از مسیر‌های غیررسمی می‌کند. خروج از این وضعیت می‌تواند هزینه‌ها را کاهش دهد و مسیر‌های رسمی را جایگزین سازد.
بیشتر بخوانید:افشاگری جنجالی مناظره دوم؛ پورمحمدی مدعی موافقت جلیلی با FATF شد، جلیلی سکوت کرد + ویدیو
در نهایت، این گشایش اقتصادی می‌تواند به تقویت صنایع داخلی، بهبود وضعیت صادرات و دسترسی به فناوری‌ها و منابع خارجی کمک کند و اقتصاد داخلی را تقویت کند. با‌این‌حال می‌توان گفت حتی اگر ایران از لیست سیاه خارج شود، بسیاری از کشور‌ها و بانک‌ها ممکن است به دلیل تحریم‌های آمریکا همچنان از تعامل با ایران خودداری کنند. تحریم‌های آمریکا بزرگ‌ترین مانع برای برقراری روابط اقتصادی گسترده است. به عبارت دیگر خروج از لیست سیاه یک گام مثبت است، اما اعتمادسازی و اجرای کامل استاندارد‌های FATF برای اطمینان دادن به کشور‌های دیگر ضروری است.
تفاوت تحریم و حضور در لیست سیاه FATF تحریم‌ها و حضور در لیست سیاه FATF هر دو موانع مهمی برای اقتصاد ایران محسوب می‌شوند، اما از نظر ماهیت و فرآیند رفع، تفاوت‌های زیادی دارند.
تحریم‌ها به‌عنوان ابزار سیاسی و اقتصادی توسط کشور‌ها یا نهاد‌های بین‌المللی اعمال می‌شوند تا فشار‌های اقتصادی بر کشور هدف وارد کنند. این تحریم‌ها معمولا دسترسی به منابع مالی و تجاری را محدود کرده و اثرات مستقیم و سریعی بر اقتصاد دارند. به‌عنوان مثال، مسدود شدن ارتباط با سوئیفت و عدم همکاری بانک‌های خارجی، از نتایج بارز تحریم‌هاست. برداشتن این محدودیت‌ها نیازمند تغییرات سیاسی و توافقات دیپلماتیک است.
از سوی دیگر، لیست سیاه FATF نتیجه نواقص داخلی در مقابله با پول‌شویی و تامین مالی تروریسم است. این نهاد بین‌المللی کشور‌هایی که استاندارد‌های شفافیت مالی را رعایت نمی‌کنند، پرریسک ارزیابی می‌کند. این امر باعث می‌شود بانک‌ها و موسسات مالی، حتی در نبود تحریم‌ها، رغبتی به همکاری با چنین کشور‌هایی نداشته باشند.
برخلاف تحریم‌ها، خروج از لیست سیاه FATF با اصلاحات داخلی امکان‌پذیر است. اقداماتی مانند تدوین قوانین شفاف‌تر و پایبندی به استاندارد‌های بین‌المللی می‌تواند این مانع را برطرف کند. درحالی‌که رفع تحریم‌ها عمدتا به تعاملات خارجی بستگی دارد، حل مشکلات مرتبط با FATF در گرو اراده و اقدامات داخلی است.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1312522/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

قدردانی سفیر ژاپن از مترو تهران

رزاق‌نیا: تیم‌ ملی، اروپا و رئال، این رویای من است!

قیمت نفت روز 1403/10/17 / تولید نفت ایران کاهش می‌یابد؟

حفظ قیمت نفت سنگین ایران در سال پرنوسان 2024

عضو کمیسیون امنیت ملی: سدسازی‌های اخیر در افغانستان جای سوال دارد/ به رئیس‌جمهور گفتیم مسئولیت هامون به سازمان محیط زیست و هیرمند به وزارت نیرو سپرده شود

بلینکن: به خاطر خروج از افغانستان عذرخواهی نمی‌کنم

وال‌استریت‌ژورنال: آمریکا برخی محدودیت‌ها علیه رژیم جولانی را کاهش می‌دهد

قیمت طلای جهانی افزایش یافت| اونس طلا 2641 دلار

نشست وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی درباره سوریه برگزار می‌شود

60 میلیون آمریکایی در معرض توفان مرگبار زمستانی

فرود قیمت نفت

نرخ ارز امروز 17 دی 1403 + جزئیات

سرمقاله اعتماد/ مسابقه در پیست یک بانده

محسن ‌هاشمی دولت روحانی را هم افراطی خواند!

سردرگمی بایدن درباره زمان دیدار با پوتین

دادگاه‌های جهان و جنایتکاران صهیونیست

وزیر خارجه آمریکا: توافق آتش‌بس در غزه به‌زودی اعلام می‌شود

35 درصد کارگران فقط حقوق پایه می‌گیرند، بدون مزایا

طرح عربستان برای دور زدن تنگه هرمز

قدردان ایران و حاج قاسم هستیم

پزشکیان چهارشنبه میزبان نخست وزیر عراق می‌شود/ زمان سفر رئیس جهوری به تاجیکستان و روسیه

هشدار نسبت به نقشه ترکیه برای تکرار سناریوی سوریه در عراق

پزشکیان چهارشنبه میزبان نخست وزیر عراق است

بانک مرکزی با صنعت رمزارز جدال دارد؟

این 5 وزیر استیضاح می شوند؟ | موافقان و مخالفان استیضاح چه می گویند؟

پیش بینی جنجالی قیمت بنزین در سال 1404

اقدامات ساترا در حوزه تنظیم‌گری اقتصادی اعلام شد

اولین سورپرایز کره شمالی در سال 2025

وضعیت نگران کننده در چین / شیوع ویروس شبه کرونا جدی شد + فیلم

آرش سلطانی عضو هیات مدیره اتاق بازرگانی و صنایع ایران و چین شد

قیمت جهانی نفت امروز 17 دی ماه؛برنت 76 دلار و 43 سنت شد

چین لینک: اوراکلی که به وب تری قدرت می‌دهد

پس از چین، محدودترین اینترنت‌ جهان را داریم؛ از نظر کیفیت هم در جمع بدترین ها هستیم! بیش از 30 هزار ایرانی از استارلینک استفاده می‌کنند؛ مردم حاضرند از 700 تا 2 هزار دلار هزینه کنند! استناد به Speed test یک فریب‌ آماری درباره‌ی سرعت اینترنت ایران است

همه چیز درباره ویروس منتشر شده در چین

افغانستان 600 طوطی کمیاب به کویت صادر کرد

جدیدترین قیمت افغانی افغانستان امروز دوشنبه 17 دی 1403

بمب‌گذاری در مسیر کاروان نظامی آمریکا

6 ژانویه در تاریخ چه گذشت؟

قیمت طلای جهانی 17 دی؛ انس 0.03 درصد بالارفت

کف مقاومتی طلا شکست/ قیمت جدید طلا امروز 17 دی‌ماه 1403

قیمت دلار و یورو در مرکز مبادله ایران؛ دوشنبه 17 دی

نفوذ بدون رهگیری هکر‌های چینی به سیستم مخابراتی آمریکا

واشنگتن‌تایمز: داعش در حال بازگشت است و به سوریه محدود نخواهد شد

قیمت جهانی طلا امروز 17 دی 1403

سرمقاله آرمان ملی/ ناترازی در تصمیم‌گیری

کیهان نوشت: جریان‌شناسیِ کانون‌های تخریب علیه رئیسی

یک فرمانده نظامی وابسته به حاکمان جدید سوریه در لاذقیه کشته شد

آمریکا برخی محدودیت‌ها علیه رژیم جولانی را کاهش می‌دهد

اختصاص گازوئیل مازاد به کامیون‌داران ایرانی در مرز ترکیه

نیروی هوایی عراق: به زودی سامانه‌های تسلیحاتی پیشرفته دریافت می‌کنیم