ایرانیان جهان

آخرين مطالب

آمار ترسناک در میان بی‌توجهی مسوولان/ معین: فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند! اخبار ایران

آمار ترسناک در میان بی‌توجهی مسوولان/ معین: فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز: رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری با اشاره به تجربیات موفق برخی کشور‌ها در ارتباط جوامع نخبگانی خارج با دانشمندان داخلی گفت: نتوانسته ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علمی‌پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن، فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مصطفی معین امروز (چهارشنبه) درهمایش دوروزه «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالش‌ها و راهکارها» با حضور کارشناسان و تحلیلگران حوزه مهاجرت اظهار داشت: مهاجرت نخبگان علمی یک مساله دیرپای ملی و فرآیند پیچیده‌ای و با توجه به نقش اساسی نابع انسانی متخصص و کارآمد در توسعه و پیشرفت کشور‌ها حائز اهمیتی راهبردی است.
وی با استناد به آمار‌های موجود در زمینه مهاجرت نخبگان همچنین یافته‌های پژوهش‌های مختلف در زمینه دلایل مهاجرت در جامعه ایرانی به نقش موثر جوامع نخبگان دیاسپورا در توسعه اقتصادی اجتماعی و سیاسی کشور‌های مبدا و نمونه‌های موفق آن در چین، هند و کره جنوبی تجربه اشاره کرد و گفت: در ایران مانند بسیاری کشور‌های در حال توسعه هنوز نتوانسته‌ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علم‌پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن خود، فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
معین در این همایش ابتدا به هدف از برگزاری آن اشاره کرد و افزود: انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری با توجه به رسالت اخلاقی خود برای کمک به ریشه‌یابی و آسیب‌شناسی این پدیده اجتماعی رو به رشد و بررسی ابعاد فرهنگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و پیامد‌های آن به عنوان یک تهدید یا یک فرصت ملی و پیشنهاد راهبرد‌های مدیریت این همایش را برگزار می‌کند.
استاد پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به تاریخچه این پدیده اشاره کرد و افزود: مهاجرت مهاجرت نخبگان علمی همواره بخشی از تاریخ بشر بوده و دانشمندان و فیلسوفان کم وبیش برای جلب حمایت‌های مالی و علمی یا انجام مطالعه و تحقیق به کشور‌های دیگر مهاجرت می‌کرده‌اند. این فرآیند تاریخی پس از انقلاب صنعتی به دلیل جست‌وجوی فرصت‌های علمی کیفیت زندگی رواج بیشتری یافت. مهاجرت نخبگان در قرن بیستم و بیست‌و یکم تحت تأثیر عدم تناسب بین عرضه و تقاضای نیروی انسانی در سطح جهانی و شرایط جهانی سازی اقتصاد با رقابت شدید برای جذب استعداد‌ها و تسهیل سفر‌های بین المللی افزایش یافته است.
وی به موضوع مهاجرت نخبگان علمی در ایران پرداخت و افزود: این نوع از مهاجرت از دهه چهل شمسی (دهه 1960 میلادی) تا این زمان افزایش یافته، در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی بیشتر شد و از نیمه دهه 1380 به یک مهاجرت عام و توده وار به‌صورت مهاجرت حقیقی یا مجازی و به سونامی فرار مغز‌ها یا فراری دادن مغز‌ها تبدیل شد که هنوز ادامه دارد.
شاخص‌های فرار مغز‌ها
وزیر اسبق علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به برخی آمار‌ها اشاره کرد و گفت: رتبه ایران در بین 133 کشور جهان از جهت رقابت‌پذیری برای جذب و نگهداشت نخبگان و استعداد‌های جهانی 12 است، رتبه اول ایران با 115 هزار مهاجرت به کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در سال 2021، دو برابر شدن تعداد مهاجرت نخبگان ایرانی در 30 سال گذشته، مهاجرت حدود 150 هزار از نخبگان علمی ایران که از آن به سونامی مهاجرت مغز‌ها تعبیر می‌شود، خارج شدن 70-50 میلیارد دلار ارز از کشور از جمله این آمارهاست که روند مهاجرت نخبگان را تشدید می‌کند.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس برخی پیمایش‌ها فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند که این مهاجرت توده‌وار است. تمایل به مهاجرت در استادان و پژوهشگران؛ 53 درصد، در پزشکان و پرستاران 45درصد، در دانشجویان و دانش آموختگان 40 درصد است. همچنین افزایش 4.3 برابری تعداد دانشجویان ایرانی در خارج کشور طی دوره ده ساله 1379- 1388 را داشته‌ایم.
بر اساس آمار‌های دیگر بیش از 10 هزار تن از پزشکان ایرانی در کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) خدمت می‌کنند و معادل با یک پنجم کل استادان ایرانی داخل کشور در آمریکا هستند. همچنین بین 70 تا 92 درصد از دانش آموزان مدال آور المپیاد از ایران مهاجرت دائمی کرده‌اند.
یافته‌های پیمایش‌ها در مورد مسائل ایرانیان
استاد پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به نتایج 4 پژوهش اشاره کرد و گفت: بر اساس نظر پاسخ دهندگان به پژوهش پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان منتشر شده در آبان سال 1402، مهمترین مسئله کشور به ترتیب عبارت است از؛ گرانی و تورم (81.9 درصد)، بیکاری (47.9 درصد)، اعتیاد (26.9 درصد)، فساد اقتصادی و اداری (13.1) درصد) مسئله مسکن (12.1 درصد)، مسئله حجاب (11.9 درصد) مسئله ازدواج جوانان (10.7درصد)، مسئله طلاق (7.1 درصد)، کم آبی (5.7 درصد)، رعایت نکردن قانون (47 درصد)، محدودیت آزادی بیان و مطبوعات (4.2 درصد) و آلودگی هوا و گرد و خاک و ریزگرد‌ها (2.6) مهمترین مسئله ایران است.
وی با استناد به پژوهش دیگری در سال 1401 گفت: عوامل اصلی در میل به مهاجرت ایرانیان عبارت است از: بی ثباتی اقتصادی، شیوه حکمرانی، سطح درآمد، آینده مبهم و عدم شایسته سالاری و رفاه بیشتر در خارج از کشور.
به گفته معین بر اساس پژوهش دیگری طبق گزارش نظرسنجی گالوپ در سال 1397 تمایل به بازگشت ایرانیان مهاجرت کرده به وطن خود فقط برابر با یک درصد برآورد می‌شود؛ در حالی که شاخص متوسط جهانی بازگشت نخبگان مهاجر به کشور‌های خویش 7 درصد است این شاخص منفی می‌تواند نشانگر واقعیت فرار مغز‌ها یا فراری دادن آن‌ها به عنوان عامل اصلی ترک وطن و مهاجرت نخبگان علمی ایران به کشور‌های دیگر باشد.
وی تاکید کرد: با اینکه طبق نتایج چهارمین پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان پزشکان و استادان دانشگاهی از بالاترین سطح اعتماد و مقبولیت در جامعه ایرانی برخوردار هستند، به دلیل تنگ نظری‌ها و نگاه امنیتی به کادر‌های پزشکی، دانشگاه و دانشمندان، ضعف زیرساخت‌های علمی و پژوهشی، ساختار سنتی صنعت، تحریم‌های خارجی، قطع ارتباط علمی با دنیا، نگرش نادرست مدیریت کلان کشور نسبت به توسعه علم و فناوری، ناکارآمدی سیاست‌های جذب و نگهداشت نخبگان، استقلال دانشگاه و فقدان آزادی‌های دانشگاهی، پیگیری نکردن و اجرای طرح تحول ساختاری در نظام آموزش عالی، تداوم بحران‌های سیاسی‌اجتماعی و اقتصادی، زوال سرمایه اجتماعی و نبود امکان بهره‌وری منابع انسانی، نیروی دافعه‌ای تولید شده که اکنون کشور را با سونامی مهاجرت نخبگان علمی و فقدان تمایل به بازگشت آن‌ها روبرو کرده است.
معین به پژوهش دیگری اشاره و تاکید کرد: پژوهش چهارم در طرح مطالعاتی مهاجرت نخبگان و رابطه آن با توسعه فرصت‌ها و چالش‌ها برای سیاستگذاران در سال 1398 به نقش موثر جوامع نخبگان مهاجر (دیاسپورا) در توسعه اقتصادی اجتماعی و سیاسی کشور‌های مبدا خود تاکید شده که نمونه‌های موفق آن در چین، هند و کره جنوبی تجربه شده است. ولی در ایران مانند بسیاری کشور‌های در حال توسعه هنوز نتوانسته ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علمی- پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن خود فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
منبع: ایرنا

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1312950/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شلیک موشک بالستیک توسط کره شمالی

بعد از چین محدودترین اینترنت جهان را داریم / گزارش کیفیت اینترنت ایران

حملات سایبری چین به تایوان در سال 2024 دو برابر شد

قیمت نفت در بالاترین رقم از ماه اکتبر

وضعیت نگران‌کننده در چین با شیوع ویروس شبه‌کرونا + ویدئو

اعتراف عجیب قاتل کارمند کنسولگری افغانستان

عضو کمیسیون امنیت ملی: سدسازی‌های اخیر در افغانستان جای سوال دارد

سد‌های افغانستان شرق ایران را بی آب می‌کند/ هزینه انتقال آب از دریای عمان نیم میلیون تومان در هر متر مکعب است

بلینکن: از خروج از افغانستان درس‌های مهمی آموختیم

انتقاد ترامپ از نظام قضایی آمریکا

ادعای بلینکن/ کمک ماهواره‌ای روسیه به کره شمالی

توافق آتش‌بس در غزه دیر یا زود محقق خواهد شد

لیست سیاه اف‌ای‌تی‌اف یعنی افزایش 30 درصدی هزینه مبادله

سرمقاله ایران/ کانون توسعه محلی، زدودن نگاه امنیتی، ترمیم شکاف‌ها

معمای سوخو - 35؛ پرونده خرید جنگنده‌‏های نسل جدید به کجا رسید؟

افزایش انتقادها از حمایت رسانه‌های انگلیس از صهیونیست‌ها

هدف قرار دادن غیرنظامیان در محله الزیتون غزه توسط صهیونیست‌ها

شهر کلیدی دونباس به کنترل روس‌ها درآمد

خرید و فروش آسان و بی‌دردسر طلای آبشده با میلی

جزئیات عیدی بازنشستگان؛ از میزان پرداخت تا زمان واریز

پزشکیان چهارشنبه میزبان نخست وزیر عراق است / رئیس جمهور اواخر دی به روسیه می‌رود

پزشکیان به تاجیکستان و روسیه سفر می‌کند

تحصیل بیش از 80 هزار دانشجوی عراقی در دانشگاه‌های ایران

بازدید دکتر یحیی آل اسحاق رئیس اتاق مشترک ایران و عراق از شهرک صنعتی برتر ایران

احتمال ازسرگیری فعالیت گذرگاه «القائم» بین عراق و سوریه

رئیس جمهور به تاجیکستان و روسیه سفر می کند/ تهران،میزبان نخست وزیر عراق

دعوتنامه پوتین به دست پزشکیان رسید/ نخست وزیر عراق در راه تهران

یادداشت عطاالله معروفخانی، مدیرعامل شرکت فولاد هرمزگان برای ششمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران؛ بومی‌سازی تکنولوژی، راهکار اقتصادی برای مستقل شدن در عرصه تولید و صنعت

میانگین حقوق ماهانه در کشورهای مختلف جهان + ویدیو

رویابافیِ دلار 20 هزار تومانی

امضای قرارداد همکاری بلند مدت ایران و روسیه در 28 دی ماه

جدول| قیمت اقتصادی ترین ماشین سایپا، امروز 17 دی 1403

آمریکا و استفاده تبلیغاتی از مذاکره با ایران

فرصت‌های بی‌پایان اقتصادی متاورس برای استارتاپ‌ها / متاورس اقتصاد را متحول می‌کند؟

دعوت‌نامه پوتین به دست پزشکیان رسید؛ سفر رئیس جمهور به مسکو برای امضای توافق‌نامه همکاری

قدردانی سفیر ژاپن از مترو تهران

رزاق‌نیا: تیم‌ ملی، اروپا و رئال، این رویای من است!

قیمت نفت روز 1403/10/17 / تولید نفت ایران کاهش می‌یابد؟

حفظ قیمت نفت سنگین ایران در سال پرنوسان 2024

عضو کمیسیون امنیت ملی: سدسازی‌های اخیر در افغانستان جای سوال دارد/ به رئیس‌جمهور گفتیم مسئولیت هامون به سازمان محیط زیست و هیرمند به وزارت نیرو سپرده شود

بلینکن: به خاطر خروج از افغانستان عذرخواهی نمی‌کنم

وال‌استریت‌ژورنال: آمریکا برخی محدودیت‌ها علیه رژیم جولانی را کاهش می‌دهد

قیمت طلای جهانی افزایش یافت| اونس طلا 2641 دلار

نشست وزرای خارجه آمریکا و کشورهای اروپایی درباره سوریه برگزار می‌شود

60 میلیون آمریکایی در معرض توفان مرگبار زمستانی

فرود قیمت نفت

نرخ ارز امروز 17 دی 1403 + جزئیات

سرمقاله اعتماد/ مسابقه در پیست یک بانده

محسن ‌هاشمی دولت روحانی را هم افراطی خواند!

سردرگمی بایدن درباره زمان دیدار با پوتین