ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مصطفی معین: در تبدیل فرایند فرار مغز‌ها به چرخش مغز‌ها ناموفق بوده‌ایم اخبار ایران

مصطفی معین: در تبدیل فرایند فرار مغز‌ها به چرخش مغز‌ها ناموفق بوده‌ایم
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - رئیس انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری گفت: نتوانسته‌ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علمی‌پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن، فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، مصطفی معین امروز (چهارشنبه) درهمایش دوروزه «مهاجرت نخبگان علمی در ایران امروز، چالش‌ها و راهکارها» با حضور کارشناسان و تحلیلگران حوزه مهاجرت اظهار داشت: مهاجرت نخبگان علمی یک مساله دیرپای ملی و فرآیند پیچیده‌ای و با توجه به نقش اساسی نابع انسانی متخصص و کارآمد در توسعه و پیشرفت کشور‌ها حائز اهمیتی راهبردی است.
وی با استناد به آمار‌های موجود در زمینه مهاجرت نخبگان همچنین یافته‌های پژوهش‌های مختلف در زمینه دلایل مهاجرت در جامعه ایرانی به نقش موثر جوامع نخبگان دیاسپورا در توسعه اقتصادی اجتماعی و سیاسی کشور‌های مبدا و نمونه‌های موفق آن در چین، هند و کره جنوبی تجربه اشاره کرد و گفت: در ایران مانند بسیاری کشور‌های در حال توسعه هنوز نتوانسته‌ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علم‌پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن خود، فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.
معین در این همایش ابتدا به هدف از برگزاری آن اشاره کرد و افزود: انجمن ایرانی اخلاق در علوم و فناوری با توجه به رسالت اخلاقی خود برای کمک به ریشه‌یابی و آسیب‌شناسی این پدیده اجتماعی رو به رشد و بررسی ابعاد فرهنگی اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و پیامد‌های آن به عنوان یک تهدید یا یک فرصت ملی و پیشنهاد راهبرد‌های مدیریت این همایش را برگزار می‌کند.
استاد پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به تاریخچه این پدیده اشاره کرد و افزود: مهاجرت مهاجرت نخبگان علمی همواره بخشی از تاریخ بشر بوده و دانشمندان و فیلسوفان کم وبیش برای جلب حمایت‌های مالی و علمی یا انجام مطالعه و تحقیق به کشور‌های دیگر مهاجرت می‌کرده‌اند. این فرآیند تاریخی پس از انقلاب صنعتی به دلیل جست‌وجوی فرصت‌های علمی کیفیت زندگی رواج بیشتری یافت. مهاجرت نخبگان در قرن بیستم و بیست‌و یکم تحت تأثیر عدم تناسب بین عرضه و تقاضای نیروی انسانی در سطح جهانی و شرایط جهانی سازی اقتصاد با رقابت شدید برای جذب استعداد‌ها و تسهیل سفر‌های بین المللی افزایش یافته است.
وی به موضوع مهاجرت نخبگان علمی در ایران پرداخت و افزود: این نوع از مهاجرت از دهه چهل شمسی (دهه 1960 میلادی) تا این زمان افزایش یافته، در دوران انقلاب و جنگ تحمیلی بیشتر شد و از نیمه دهه 1380 به یک مهاجرت عام و توده وار به‌صورت مهاجرت حقیقی یا مجازی و به سونامی فرار مغز‌ها یا فراری دادن مغز‌ها تبدیل شد که هنوز ادامه دارد.
شاخص‌های فرار مغز‌ها وزیر اسبق علوم، تحقیقات و فناوری در ادامه به برخی آمار‌ها اشاره کرد و گفت: رتبه ایران در بین 133 کشور جهان از جهت رقابت‌پذیری برای جذب و نگهداشت نخبگان و استعداد‌های جهانی 12 است، رتبه اول ایران با 115 هزار مهاجرت به کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) در سال 2021، دو برابر شدن تعداد مهاجرت نخبگان ایرانی در 30 سال گذشته، مهاجرت حدود 150 هزار از نخبگان علمی ایران که از آن به سونامی مهاجرت مغز‌ها تعبیر می‌شود، خارج شدن 70-50 میلیارد دلار ارز از کشور از جمله این آمارهاست که روند مهاجرت نخبگان را تشدید می‌کند.
وی ادامه داد: همچنین بر اساس برخی پیمایش‌ها فقط 16 درصد ایرانی‌ها به مهاجرت فکر نمی‌کنند که این مهاجرت توده‌وار است. تمایل به مهاجرت در استادان و پژوهشگران؛ 53 درصد، در پزشکان و پرستاران 45درصد، در دانشجویان و دانش آموختگان 40 درصد است. همچنین افزایش 4.3 برابری تعداد دانشجویان ایرانی در خارج کشور طی دوره ده ساله 1379- 1388 را داشته‌ایم.
بر اساس آمار‌های دیگر بیش از 10 هزار تن از پزشکان ایرانی در کشور‌های عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) خدمت می‌کنند و معادل با یک پنجم کل استادان ایرانی داخل کشور در آمریکا هستند. همچنین بین 70 تا 92 درصد از دانش آموزان مدال آور المپیاد از ایران مهاجرت دائمی کرده‌اند.
یافته‌های پیمایش‌ها در مورد مسائل ایرانیان استاد پیشین دانشگاه علوم پزشکی تهران در ادامه به نتایج 4 پژوهش اشاره کرد و گفت: بر اساس نظر پاسخ دهندگان به پژوهش پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان منتشر شده در آبان سال 1402، مهمترین مسئله کشور به ترتیب عبارت است از؛ گرانی و تورم (81.9 درصد)، بیکاری (47.9 درصد)، اعتیاد (26.9 درصد)، فساد اقتصادی و اداری (13.1) درصد) مسئله مسکن (12.1 درصد)، مسئله حجاب (11.9 درصد) مسئله ازدواج جوانان (10.7درصد)، مسئله طلاق (7.1 درصد)، کم آبی (5.7 درصد)، رعایت نکردن قانون (47 درصد)، محدودیت آزادی بیان و مطبوعات (4.2 درصد) و آلودگی هوا و گرد و خاک و ریزگرد‌ها (2.6) مهمترین مسئله ایران است.
وی با استناد به پژوهش دیگری در سال 1401 گفت: عوامل اصلی در میل به مهاجرت ایرانیان عبارت است از: بی ثباتی اقتصادی، شیوه حکمرانی، سطح درآمد، آینده مبهم و عدم شایسته سالاری و رفاه بیشتر در خارج از کشور.
به گفته معین بر اساس پژوهش دیگری طبق گزارش نظرسنجی گالوپ در سال 1397 تمایل به بازگشت ایرانیان مهاجرت کرده به وطن خود فقط برابر با یک درصد برآورد می‌شود؛ در حالی که شاخص متوسط جهانی بازگشت نخبگان مهاجر به کشور‌های خویش 7 درصد است این شاخص منفی می‌تواند نشانگر واقعیت فرار مغز‌ها یا فراری دادن آنها به عنوان عامل اصلی ترک وطن و مهاجرت نخبگان علمی ایران به کشور‌های دیگر باشد.
وی تاکید کرد: با اینکه طبق نتایج چهارمین پیمایش ملی ارزش‌ها و نگرش‌های ایرانیان پزشکان و استادان دانشگاهی از بالاترین سطح اعتماد و مقبولیت در جامعه ایرانی برخوردار هستند، به دلیل تنگ نظری‌ها و نگاه امنیتی به کادر‌های پزشکی، دانشگاه و دانشمندان، ضعف زیرساخت‌های علمی و پژوهشی، ساختار سنتی صنعت، تحریم‌های خارجی، قطع ارتباط علمی با دنیا، نگرش نادرست مدیریت کلان کشور نسبت به توسعه علم و فناوری، ناکارآمدی سیاست‌های جذب و نگهداشت نخبگان، استقلال دانشگاه و فقدان آزادی‌های دانشگاهی، پیگیری نکردن و اجرای طرح تحول ساختاری در نظام آموزش عالی، تداوم بحران‌های سیاسی‌اجتماعی و اقتصادی، زوال سرمایه اجتماعی و نبود امکان بهره‌وری منابع انسانی، نیروی دافعه‌ای تولید شده که اکنون کشور را با سونامی مهاجرت نخبگان علمی و فقدان تمایل به بازگشت آنها رو‌به‌رو کرده است.
معین به پژوهش دیگری اشاره و تاکید کرد: پژوهش چهارم در طرح مطالعاتی مهاجرت نخبگان و رابطه آن با توسعه فرصت‌ها و چالش‌ها برای سیاستگذاران در سال 1398 به نقش موثر جوامع نخبگان مهاجر (دیاسپورا) در توسعه اقتصادی اجتماعی و سیاسی کشور‌های مبدا خود تاکید شده که نمونه‌های موفق آن در چین، هند و کره جنوبی تجربه شده است. ولی در ایران مانند بسیاری کشور‌های در حال توسعه هنوز نتوانسته‌ایم با ایجاد شبکه‌های بین المللی و فعال همکاری علمی- پژوهشی و فناوری و ارتباط دادن نخبگان علمی داخل کشور با پتانسیل بزرگ دیاسپورای ایرانی پراکنده و دور از وطن خود فرآیند فرار مغز‌ها را به چرخش مغز‌ها تبدیل کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1313018/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیوع ویروس HMPV در چین و هند؛ فعلا نیازی به نگرانی نیست

چین بیشترین ویزا را برای تاجران افغان صادر کرده است

افزایش 1.5 میلیارد دلاری حجم تجارت افغانستان در 2024

آمریکا برخی تحریم‌های سوریه را کاهش می‌دهد

قیمت کتیزن امروز دوشنبه 17 دی

عقب‌نشینی نفت از اوج قیمت 3 ماهه

ابعاد تازه ای از حمله سایبری چین به آمریکا آشکار شد

مردم مغرب حمایت رباط از رژیم اسرائیل را محکوم کردند

روابط تجاری چین و آمریکا 700 میلیارد دلار  است

بلینکن: توافق آتش‌بس در غزه به‌زودی اعلام می‌شود

تهدید تاسیسات هسته‌ای ایران نقض منشور سازمان ملل متحد است

ادعای آمریکا مبنی بر نفوذ مجدد هکرهای چینی به زیرساخت‌ها

قیمت میجر امروز دوشنبه 17 دی به دلار و تومان

واکنش به تهدیدات آمریکا علیه برنامه هسته‌ای ایران | ماجرای بازرسی دیپلمات های ایرانی در لبنان | اقدام عربستان برای اعدام ایرانیان

سرمای وحشتناک آمریکا را درمی‌نوردد

ماجرای ترور خداداد عزیزی توسط منافقین!

یخبندان در آمریکا عرضه گاز را کاهش می‌دهد

سرمقاله کیهان/ کدام مدیریت ناکارآمد است؟

سرمقاله همشهری/ تعامل و ثبات مدیریتی رمز عبور از چالش‌ها

برنامه‌ریزی رژیم صهیونیستی برای اشغال مواضعی در خاک لبنان

رئیس جمهور ترکیه به سومالی می‌رود

تیراندازی به سمت صهیونیست‌ها در شمال کرانه باختری؛ هلاکت 3 شهرک‌نشین

پیام جالب عضو ارشد جنبش انصارالله یمن برای صهیونیست‌ها

ماجرای نامه جواد اوجی به شعام چه بود؟

عضو کمیسیون اقتصادی: نوسانات قیمت ارز بیشتر از خود قیمت به اقتصاد ضربه می‌زند

پاکستان، عامل ورود تب برفکی به ایران

رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه سفر می کند/ تهران میزبان نخست‌وزیر عراق

پوتین از پزشکیان دعوت کرد/ جزئیات سفر رئیس جمهوری به مسکو

80 هزار دانشجوی عراقی در ایران تحصیل می‌کنند

نخست‌وزیر عراق چهارشنبه به ایران می‌آید + فیلم

قیمت دینار عراق امروز دوشنبه 17 دی 1403

رئیس جمهور پزشکیان به تاجیکستان و روسیه سفر می‌کند/ تهران، میزبان نخست وزیر عراق

طرح‌های عملیاتی مجمع بسیج باید به منصه ظهور برسد

حکایت خوردن چوب پاسپورت فروشی و پیاز افزایش دلاربامجوز آیفون

استعفای رئیس‌جمهور مصداق تشویش اذهان عمومی!

جزئیات سند جدید همکاری ایران و روسیه

برگ برنده سرمایه‌گذاری در بازار سرمایه

وزیر صنعت: برخی مدیران خواهان قطع کامل برق و گاز صنایع بودند!

دلیل عجیب استعفای نخست‌وزیر کانادا!

تعامل و ثبات مدیریتی رمز عبور از چالش‌ها

منطقه ویژه اقتصادی پیام به خط ریلی متصل می‌شود

شلیک موشک بالستیک توسط کره شمالی

بعد از چین محدودترین اینترنت جهان را داریم / گزارش کیفیت اینترنت ایران

حملات سایبری چین به تایوان در سال 2024 دو برابر شد

قیمت نفت در بالاترین رقم از ماه اکتبر

وضعیت نگران‌کننده در چین با شیوع ویروس شبه‌کرونا + ویدئو

اعتراف عجیب قاتل کارمند کنسولگری افغانستان

عضو کمیسیون امنیت ملی: سدسازی‌های اخیر در افغانستان جای سوال دارد

سد‌های افغانستان شرق ایران را بی آب می‌کند/ هزینه انتقال آب از دریای عمان نیم میلیون تومان در هر متر مکعب است

بلینکن: از خروج از افغانستان درس‌های مهمی آموختیم