ایرانیان جهان

آخرين مطالب

عوامل موثر بر نوسان نرخ ارز در ایران اخبار ایران

عوامل موثر بر نوسان نرخ ارز در ایران
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - براساس بیشتر مدل‌‌‌های نظری استاندارد تعیین نرخ ارز، این نرخ توسط متغیرهای بنیادی اقتصاد تعیین می‌شود که مدل‌‌‌سازی هرچه دقیق‌‌‌تر نوسانات نرخ ارز و به‌دنبال آن، پیش‌بینی نرخ ارز برای دوره‌‌‌های آتی، مستلزم رصد دقیق این متغیرهاست. در همین راستا، به برخی از کانال‌‌‌های اثرگذاری مهم‌ترین متغیرهای بنیادی اقتصاد بر نوسانات نرخ ارز، به‌اختصار اشاره می‌شود.
پژوهش موسسه مطالعات و پژوهش‌های بازرگانی به عوامل موثر بر نوسانات نرخ ارز در ایران پرداخته که در ادامه می‌خوانید.
از نقدینگی تا تورم و نرخ بهره نقدینگی:
مدل‌‌‌های پولی تعیین نرخ ارز که توسط دورنبوش (1976) مطرح شد، به‌خوبی تاثیر تغییر متغیرهای پولی بر نوسانات جهشی نرخ ارز را توضیح می‌دهد. رهیافت پولی بیان می‌کند که نرخ‌های مبادله ارز، در فرآیند تعادل عرضه و تقاضای کل پول ملی در هر کشور تعیین می‌شود. سطح تقاضای پول تابعی از درآمد حقیقی کشور، سطح عمومی قیمت‌ها و نرخ بهره است. زمانی که مقامات پولی کشور کنترل چندانی بر عرضه پول (نقدینگی) ندارند، تعادل بازار پول در کوتاه‌‌‌مدت به هم خورده و برای حفظ آن، باید ارزش پول ملی کاهش یابد.
کسری بودجه:
بیشتر کشورها بودجه خود را با استفاده از تامین مالی برای جبران کسری بودجه، آن هم در مقیاس بزرگ، تهیه می‌کنند. در صورتی که با افزایش بدهی‌‌‌های دولت، اوضاع اقتصادی کشور طوری نباشد که بتواند مقدمات رشد اقتصادی را فراهم کند، در این حالت، ممکن است بدهی دولت از رشد اقتصادی پیشی بگیرد که این امر می‌‌‌تواند با جلوگیری از ورود سرمایه‌گذاری خارجی به کشور، موجبات افزایش تورم داخلی را فراهم کند. این موضوع نیز می‌‌‌تواند تورم را افزایش داده و آن هم به نوبه خود، سبب افزایش نرخ ارز شود.
تورم:
یکی دیگر از متغیرهای بنیادی اثرگذار بر نرخ ارز، تورم است. تورم هم بر نرخ ارز موثر بوده و هم از تغییرات ارزی متاثر شود. تورم از جنبه‌‌‌های مختلف می‌‌‌تواند بر نرخ ارز موثر باشد. با افزایش تورم، مردم به جهت حفظ ارزش پول خود، به سمت تبدیل دارایی‌‌‌های خود برحسب ارزهای دیگر به‌ویژه دلار (به‌عنوان ارز مسلط جهانی) می‌روند. این اقدام گاه توده‌‌‌ای مردم، خود به خود باعث ایجاد انتظارات تورمی شده و آن هم به‌نوبه خود، موجب افزایش بیشتر نرخ ارز و افزایش ادامه‌‌‌دار تورم داخلی می‌شود که تورم بالاتر در یک کشور، فضای اقتصادی ملتهب و پر از نااطمینانی را برای سرمایه‌گذاران خارجی ترسیم می‌کند.
نرخ بهره:
نرخ بهره بالاتر از طریق سه‌کانال بر متغیرهای کلیدی اقتصاد کلان اثرگذار است: 1. تقاضای دارایی‌‌‌های مالی به پول داخلی را افزایش می‌دهد؛ 2. نرخ بهره داخلی بالاتر از طریق کانال اعتباری سبب انقباض در تولید داخلی می‌شود و 3. افزایش نرخ بهره، بار خدمات بدهی مقامات مالی را افزایش می‌دهد که باعث افزایش انتظارات تورمی و در نتیجه تضعیف ارز می‌شود که تاثیر نرخ بهره بر نرخ ارز، به میانگین این 3 اثر بستگی دارد.
متغیرهای اقتصادی به روایت آمار برای درک بیشتر موضوع بد نیست نگاهی به آمار پنج‌ساله متغیرهای اقتصادی بحث‌شده بیندازیم. البته این آمار برای بازه زمانی 1397 تا 1401 است و در 2 سال بعد نیز با رشد قابل توجهی در هر بخش مواجه بوده است. به گزارش بانک مرکزی، میزان نقدینگی از 1397 تا انتهای دی‌‌‌ 1401 حدود 220‌درصد رشد داشته است. وضعیت مالی دولت تا انتهای سال 1999، نشان می‌دهد که مجموع تراز عملیاتی و سرمایه‌‌‌ای دولت در سال 1398، رشد بسیار زیادی نسبت به سال قبل (1397) داشته است. در سال 1399 نیز رشد 91درصدی نسبت به سال 1398 در کسری بودجه دولت به ثبت رسیده است. تورم در دوره مورد بررسی همواره افزایش داشته است که بعضا عدم‌ارائه به‌موقع آمار تورم در دولت‌‌‌های مختلف سبب اطلاع‌‌‌رسانی نادرست در خصوص نرخ تورم و موجب شکل‌‌‌گیری تصمیمات نادرست و بعضا عجولانه از سوی عوامل اقتصادی، صاحبان کسب‌وکار و مردم خواهد شد. به‌‌‌طور خلاصه می‌‌‌توان گفت نرخ برابری دلار/ ریال غیر‌رسمی بازار آزاد در سال 1397، حدود 10‌هزار تومان بوده که همین نرخ برابری در انتهای دی‌ 1401 به حدود 40‌هزار تومان افزایش پیدا کرده است. به عبارت دیگر، نرخ برابری دلار/ ریال در این مدت چهاربرابر شده است؛ اتفاقی که می‌‌‌توان شروع روند افزایشی آن را به زمان خروج امریکا از برجام (اردیبهشت سال 1397) و تشدید تحریم‌‌‌ها نسبت داد.
پیش‌بینی‌ها درست از آب درنیامد مطالعاتی که در داخل کشور به‌منظور پیش‌بینی نرخ ارز صورت گرفته، نتوانست نرخ ارز را به‌درستی پیش‌بینی کند و دلیل آن هم احتمالا این است که مدل‌‌‌سازی نرخ ارز با متغیرهای صرفا بنیادی، مناسب اقتصاد ایران نیست. به‌‌‌طوری که در جهش‌‌‌های متعددی که تا به حال در نرخ ارز در ایران اتفاق افتاده، متغیرهای اقتصادی سهم کمتری در دامن‌‌‌زدن به این نوسانات داشته‌اند. به‌‌‌عنوان مثال، در شوک ارزی که اواخر سال 1401 اتفاق افتاد، نرخ برابری دلار/ ریال ابتدا به کانال 40‌هزار تومان ورود کرد، سپس در روزهای پایانی سال، به 60‌ هزار تومان هم رسید. این افزایش جهشی را نمی‌‌‌توان به نقش متغیرهای بنیادی اقتصاد نسبت داد؛ زیرا در دوره زمانی بسیار کوتاه‌‌‌مدت، تغییر چندانی در متغیرهای بنیادی اقتصاد ایجاد نمی‌شود که در نتیجه، مدل‌سازی براساس متغیرهای اقتصادی برای پیش‌بینی نرخ ارز در چنین دوره‌‌‌هایی با شکست مواجه می‌شود. همچنین به‌واسطه تحریم‌‌‌های مختلفی که از سوی کشورهای غربی و اروپایی علیه ایران وضع می‌شود، به‌ناچار دولت‌‌‌ها برای جلوگیری از افزایش فشار تورمی در گروه کالاهای اساسی برای مردم، نرخ ارز‌‌‌های مختلفی مانند ارز 4 هزار و 200تومانی و 28هزار و 500تومانی را مدنظر قرار دادند که نه‌تنها حلال مشکلات نبوده، بلکه اوضاع ارزی کشور و سایر متغیرهای کلان مرتبط با ارز را دچار تغییرات اساسی کرده است. وجود همین ارزهای چندگانه (رسمی، نیمایی و غیررسمی بازار آزاد) که ناشی از سیاست‌گذاری‌‌‌های غلط مقامات پولی کشور و در رأس آنها بانک مرکزی است، سبب ایجاد جرقه‌‌‌های اولیه در نوسانات نرخ ارز در ایران است. القا و پیاده‌سازی این نوع نگرش در جامعه مبنی بر اینکه مردم به جای فعالیت در کارهای مولد، به دلالی در بازارهای مختلف مانند ارز، طلا، مسکن و حتی خودرو در سال‌های اخیر روی بیاورند، اثرات جبران‌ناپذیری بر اقتصاد کشور وارد خواهد کرد. زمانی که فضای اقتصاد کشور برای فعالیت‌‌‌های سوداگرانه مهیا باشد انتظارت تورمی در جامعه شکل گرفته و در ادامه همین انتظارات تورمی، نوسان‌‌‌های بعدی در قیمت‌ها را رقم خواهد زد. حتی در چند سال اخیر، رفتاری که از جانب مردم مشاهده شده، رفتار سفته‌‌‌بازی از نوع غیر‌تثبیت‌‌‌کننده (Destabilizing Speculation) آن بوده است. در چنین حالتی، افراد خرید یک ارز (یا هر دارایی) را در زمان افزایش نرخ آن انجام می‌دهند، درحالی‌که به افزایش مجدد آن در آینده نزدیک امید دارند. همین امر سبب تشدید انتظارات و افزایش پی‌‌‌درپی قیمت‌ها خواهد شد.
سخن پایانی
با‌توجه به وضعیت متغیرهای بنیادی یاد‌‌شده در اقتصاد ایران و ادامه‌‌‌دار بودن تصمیمات و سیاست‌گذاری‌‌‌های گاه عجیب و غریب و نیز استمرار وجود تحریم‌‌‌های ظالمانه در کنار فشارهای تورمی و تورم انتظاری هر‌ساله، پیش‌بینی و انتظار برای کاهش نرخ ارز در بازار آزاد، بعید به‌نظر می‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1315751/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاسخ متفاوت ترامپ به سوال درمورد احتمال حمله پیشگیرانه به ایران +فیلم

واکنش ترامپ به سوال در مورد حمله به ایران؛ فقط یک احمق…

ادامه واکنش مقامات کانادایی به درخواست عجیب ترامپ

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

همه چیز در باره ویروس HMPV: آیا پاندمی جدید در راه است؟

واکنش معنادار دونالد ترامپ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران

حرف های مهم ترامپ درباره خاورمیانه و جنگ روسیه در اوکراین

کانادا: ترامپ درک درستی از قدرت ما ندارد

وزیر خارجه کانادا: ترامپ درک درستی از قدرت ما ندارد

کربلای 5 و دشمنی که به خاک افتاد

رامین مهمانپرست مشاور عالی دیپلماسی اقتصادی دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد

ایران به چین تسلیت گفت

پیام همدردی وزارت امور خارجه با قربانیان زمین‌لرزه در چین

تلاش برای پایان بن‌بست گازوئیل : هیئت ایرانی راهی ترکیه شد

درخواست نمایندگان اروپایی برای اقدامات سریع علیه «ماسک»

واکنش کانادا به اظهارات ترامپ: در برابر تهدید‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنیم

ترامپ: من درباره حمله پیشگیرانه آمریکا به ایران صحبت نمی‌کنم

ترامپ: در صورت آزاد نشدن اسرای صهیونیست، در خاورمیانه جهنم به پا خواهد شد

ترامپ باز هم حماس را تهدید کرد

واکنش ترودو به اظهارات ترامپ درباره ادغام کانادا در آمریکا

مکران، پایتخت جدید ایران؟ رویایی بلندپروازانه یا طرحی واقع‌بینانه؟

تصمیمی شجاعانه

دیپلماسی در دستان نادیپلمات

سایه سنگین توهم قدرت بر سیاست‌های اردوغان در سوریه

دیدار علنی وزرای خارجه رژیم صهیونیستی و امارات

نماینده مجلس: بیش از 25 میلیون نفر در کشور زیر خط فقر هستند

توضیحات رییس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت دلار پایین آید

بررسی تجارت آزاد ایران با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا

ابراز همدردی عمیق جمهوری اسلامی ایران با قربانیان زمین ‌لرزه در چین

بقایی جان باختن ده‌ها نفر در زمین‌لرزه شدید در تبت را تسلیت گفت

ابراز همدردی عمیق جمهوری اسلامی ایران با قربانیان زمین‌لرزه در چین

ابراز همدردی ایران با قربانیان زمین‌لرزه در چین

ایران با چین ابراز همدردی کرد

ابراز همدردی عمیق ایران با قربانیان زمین‌لرزه در چین

استان های شرقی ایران را به خاک افغانستان اضافه کردند! | پشت پرده انتشار نقشه جدید افغانستان

اولین واکنش نخست وزیر دانمارک به سفر پسر ترامپ به گرینلند

ادعای ترامپ با انتقاد از بایدن: داعش را شکست دادیم

طرح کودتای نظامی برژینسکی - زاهدی علیه شاه در پاییز 57

انصارالله: آمریکا مسائل داخلی یمن را به جنگ با اسرائیل گره می‌زند

سفر پسر ترامپ به گرینلند/ واکنش قاطع نخست‌وزیر دانمارک

سودای مجلس نمایندگان آمریکا برای تحریم دیوان بین المللی کیفری

چالش و دردسر بزرگ جهان با آمدن دونالد ترامپ

ترامپ: در صورت آزاد نشدن اسرای صهیونیست درهای جهنم به روی خاورمیانه باز خواهد شد

ترامپ تکرار کرد: خاورمیانه جهنم می‌شود!

پشت پرده نقشه جدید افغانستان: استان های شرق ایران را به افغانستان اضافه کردند

زمزمه‌های تصاحب گرینلند توسط آمریکا با سفر پسر ترامپ به جزیره گرینلند

تحریم‌های آمریکا علیه فرمانده نیروهای واکنش سریع سودان

دفاع تمام قد آمریکا از جنایات اسرائیل

«موشک نبود که، زلزله بود»!