ایرانیان جهان

آخرين مطالب

راه‌اندازی سدهای افغانستان یعنی خشکی مطلق سیستان و خراسان افغانستان

راه‌اندازی سدهای افغانستان یعنی خشکی مطلق سیستان و خراسان
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اگر به تاریخچه منازعات ایران و افغانستان بر سر حقابه هیرمند نگاه کنیم، می‌بینیم که بیش از 150 سال است جدال بر سر آب ادامه دارد. جدالی که در برهه‌هایی از تاریخ کمی آرام شده و در زمان‌هایی دیگر به مشکلی لاینحل بدل شده است.
آخرین باری که بین ایران و افغانستان معاهده‌ای برای پرداخت حقابه ایران امضا شد در سال 1351 بود که نخست‌وزیران دو کشور بر سر میزان 26 مترمعکب آب به عنوان حقابه ایران به توافق رسیدند.
از آن تاریخ تاکنون با اینکه بارها مسئولان در این زمینه مدعی نشست‌ها و توافقاتی با رهبران وقت افغانستان بوده‌اند اما این کشور هیچ‌گاه به معاهده‌ای که امضا کرده پایبند نبوده و در این میان سیستان و بلوچستان و خراسان بیشترین ضربه را از این بدعهدی دیده‌اند.
هرچند طی سال‌های گذشته افغانستان نه به میزانی که در معاهده سال 1351 مشخص شده بود اما کم‌وبیش تا قبل از روی کار آمدن طالبان این حقابه را پرداخت می‌کرد. اما از زمانی که طالبان سر کار آمده هر بار به بهانه‌ای از پرداخت حقابه ایران از هیرمند ممانعت می‌کند. مشکل اما فقط افغانستان نیست بلکه به گفته بسیاری از کارشناسان حوزه آب و محیط زیست، دولتمردان ایرانی هیچ‌گاه در مساله دیپلماسی آب موفق عمل نکرده‌اند؛ همان‌طور که ترکیه با ساختن سدهای متعدد مانع ورود حقابه ایران از ارس می‌شود.
تکمیل پروژه سدهای افغانستان یعنی قطع کامل حقابه ایران محمد درویش کارشناس محیط زیست دراین‌باره به تجارت‌نیوز می‌گوید: «نکته حائز اهمیت این است که پایاب دو رودخانه مهم افغانستان یعنی هیرمند و هریرود در ایران بوده است. اما حالا کار به جایی رسیده که ما برای گرفتن حقابه خود از هیرمند چالش‌های بی‌شماری با کشور افغانستان داریم.»
او می‌افزاید: «افغانستان در حال حاضر مشغول ساخت 14 سد روی هیرمند و هریرود است و اگر این پروژه‌ها کامل و این سدها آبگیری شوند، دیگر حتی یک قطره آب هم به سیستان و بلوچستان و خراسان نمی‌رسد. نکته جالب اینجاست که یکی از کشورهایی که به طور فعال در ساخت این سدها به افغانستان کمک می‌کند چین است.»
این کارشناس محیط زیست توضیح می‌دهد: «اگر زودتر دست به کار نشویم و با طرف افغانستانی به یک توافق نرسیم، قطعاً دیگر نمی‌توانیم برای تامین آب استان‌های شرقی روی حقابه هیرمند یا هریرود حساب کنیم و مساله اینجاست که وقتی این مناطق به دلیل خشکسالی خالی از سکنه شوند، حتماً از نظر امنیتی هم به مشکل برمی‌خورند.»
وزارت نیرو سهم عمده‌ای در خشکسالی کشور دارد محمد درویش در بخش دیگری از توضیحات خود می‌گوید: «شانس آورده‌ایم که وزارت نیرویی مانند وزارت نیروی ما در افغانستان حضور ندارد چون اگر این‌گونه بود سال‌ها پیش هیرمند و هریرود خشک می‌شدند. همین الان ببینید وزارت نیرو چه بلایی سر بختگان، گاوخونی، زاینده‌رود، جازموریان و دریاچه ارومیه آورده است. این وزارتخانه سهم عمده‌ای در خشک شدن تالاب‌ها و رودخانه‌های کشور دارد.»
او ادامه می‌دهد: «ما توان حفظ منابع آبی داخل کشور را نداشته‌ایم، چطور انتظار داریم در دیپلماسی آب موفق عمل کنیم و بتوانیم از ترکیه و افغانستان حقابه ایران را دریافت کنیم؟ ما حتی در گرفتن حقابه خود از ولگا هم با روسیه مشکل داریم. روسیه در پی مسدود کردن این رود که منجر به عقب‌نشینی آب دریای خزر شده به سواحل کشور ما خسارت‌های زیادی وارد کرده است.»
این کارشناس محیط زیست با اشاره به خشک شدن تالاب‌ها و رودخانه‌ها در نزدیکی مرزهای ترکیه و عراق و... می‌گوید: «ما با این کار باعث پدید آمدن چشمه‌های گردوغبار شدیم و این مساله قطعاً برای کشورهای همسایه هم مشکلاتی ایجاد کرده است. در چنین شرایطی ما نمی‌توانیم برای گرفتن حقابه خود به این کشورها اعتراض کنیم کمااینکه هنوز اعتراض هم می‌کنیم، اما مساله اینجاست که ایران قبل از همه اینها باید به دنبال منابع آب پایدار در کشور باشد.»
درویش اضافه می‌کند: «اگر بتوانیم چنین روندی را پیش بگیریم می‌توانیم با کشورهای همسایه معامله کنیم. افغانستان به‌شدت با کمبود انرژی مواجه است، اگر ما با راه‌اندازی نیروگاه‌های بادی، انرژی تولید کنیم و آن را به افغانستان بفروشیم، می‌توانیم آنها را مجاب به پرداخت حقابه ایران کنیم در غیر این صورت روند کنونی ادامه پیدا می‌کند و استان‌های شرقی دچار خشکسالی نابودکننده‌ای می‌شوند.»
آب برای افغانستان یک مساله استراتژیک است درویش در پاسخ به این سوال که وقتی می‌گوییم باید امکاناتی به افغانستان بدهیم تا بتوانیم حقابه خود را بگیریم آیا یک نوع باج‌دهی نیست توضیح می‌دهد: «افغانستان کشوری است که اقتصادش به آب وابسته است. این کشور پیشرفت چندانی نداشته و کشاورزی حرف اول را در آن می‌زند پس آب برایش اهمیت استراتژیک دارد و اصلاً حاضر به معامله بر سر آن نمی‌شود.»
او می‌افزاید: «مساله اینجاست که کشاورزی ما هم به میزان زیادی به آب وابسته است چون همچنان از روش‌های سنتی استفاده می‌‌کنیم. حالا قرار است با برنامه‌ریزی و مکانیزه کردن آن تا حد زیادی در مصرف آب صرفه‌جویی شود. اگر بتوانیم از دانش خود برای ارتقای وضعیت کشور همسایه هم استفاده کنیم خواهیم توانست آنها را وادار به پرداخت حقابه ایران کنیم.»
تنظیم معاهده‌ای تازه بین ایران و افغانستان برای دریافت حقابه محمد درویش، کارشناس حوزه محیط زیست، در پایان در پاسخ به این سوال که اکنون از چه طریقی می‌توان کشورهای همسایه را وادار به پرداخت حقابه ایران کرد می‌گوید: «هر کشوری شرایط خاص خودش را دارد. دولتمردان باید با توجه به شرایط هر کشور راهکارهایی در پیش گیرند. مثلاً معاهده‌ای که 52 سال پیش بین ایران و افغانستان به امضا رسیده در دو دولتی اتفاق افتاده که الان دیگر نشانی هم از آنها نیست. افراد امضاکننده معاهده وجود خارجی ندارند. پس باید معاهده‌ای تازه با شرایطی جدید برقرار شود. باید سعی کنیم با مذاکره و دادن امتیازهایی که در توان‌مان هست این کشورها را مجاب کنیم که حقابه ایران را پرداخت کنند.»

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1316259/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

با قیمت خانه در تهران چند خانه در آمریکا می‌توان خرید؟

آخرین بسته کمک های بایدن برای اوکراین

رویترز: آلمان رهبری مذاکرات اروپا برای کاهش تحریم های سوریه را برعهده خواهد داشت

مکران؛ گنجینه‌ای فراموش‌شده یا آینده‌ای طلایی

طرح مالیات بر عایدی سرمایه قطعا اجرا می شود

ترامپ باز هم تهدید کرد؛ طفره از پاسخ به سوالی درباره ایران – آفتاب نو | اخبار ورزشی

یمن برای غزه چه کرده است

ادعای تازه طالبان در رابطه با ایران؛ جنجال تازه ای در راه است؟ +عکس

پشت پرده انتشار نقشه جدید افغانستان

نماینده انگلیس: شمال غزه اکنون ویران تر از هیروشیما پس از انفجار بمب اتمی است

معافیت‌های مالیاتی یکی از مهمترین مزیت‌های قانونی مناطق آزاد و ویژه اقتصادی محسوب می‌شود

ادامه کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین تا سال 2027

حمله هوایی ارتش عراق به مواضع داعش

حمله ارتش عراق به مواضع داعش در شمال شرق این کشور

ویروس جدید چین و خاموشی دوباره جهان؟ همه‌چیز درباره ویروس HMPV

سرمربی استقلال تهدید به فسخ قرارداد کرد – آفتاب نو | اخبار ورزشی

پاسخ ترامپ در واکنش به سوالی علیه ایران

پارلمان اروپا علیه ایلان ماسک وارد عمل شد

پاسخ متفاوت ترامپ به سوال درمورد احتمال حمله پیشگیرانه به ایران +فیلم

واکنش ترامپ به سوال در مورد حمله به ایران؛ فقط یک احمق…

ادامه واکنش مقامات کانادایی به درخواست عجیب ترامپ

واکنش سکان‌داران اقتصاد در دولت پزشکیان به نرخ‌های دلار: نمی‌خواهند پایین آید | غیرواقعی است

همه چیز در باره ویروس HMPV: آیا پاندمی جدید در راه است؟

واکنش معنادار دونالد ترامپ به سوالی درباره احتمال اقدام نظامی علیه ایران

حرف های مهم ترامپ درباره خاورمیانه و جنگ روسیه در اوکراین

کانادا: ترامپ درک درستی از قدرت ما ندارد

وزیر خارجه کانادا: ترامپ درک درستی از قدرت ما ندارد

کربلای 5 و دشمنی که به خاک افتاد

رامین مهمانپرست مشاور عالی دیپلماسی اقتصادی دبیر شورای عالی مناطق آزاد شد

ایران به چین تسلیت گفت

پیام همدردی وزارت امور خارجه با قربانیان زمین‌لرزه در چین

تلاش برای پایان بن‌بست گازوئیل : هیئت ایرانی راهی ترکیه شد

درخواست نمایندگان اروپایی برای اقدامات سریع علیه «ماسک»

واکنش کانادا به اظهارات ترامپ: در برابر تهدید‌ها عقب‌نشینی نمی‌کنیم

ترامپ: من درباره حمله پیشگیرانه آمریکا به ایران صحبت نمی‌کنم

ترامپ: در صورت آزاد نشدن اسرای صهیونیست، در خاورمیانه جهنم به پا خواهد شد

ترامپ باز هم حماس را تهدید کرد

واکنش ترودو به اظهارات ترامپ درباره ادغام کانادا در آمریکا

مکران، پایتخت جدید ایران؟ رویایی بلندپروازانه یا طرحی واقع‌بینانه؟

تصمیمی شجاعانه

دیپلماسی در دستان نادیپلمات

سایه سنگین توهم قدرت بر سیاست‌های اردوغان در سوریه

دیدار علنی وزرای خارجه رژیم صهیونیستی و امارات

نماینده مجلس: بیش از 25 میلیون نفر در کشور زیر خط فقر هستند

توضیحات رییس کمیسیون اقتصادی مجلس درباره رفع ایرادات طرح مالیات بر سوداگری و سفته‌بازی

همتی: عده‌ای نمی‌خواهند قیمت دلار پایین آید

بررسی تجارت آزاد ایران با کشور‌های اتحادیه اقتصادی اوراسیا

ابراز همدردی عمیق جمهوری اسلامی ایران با قربانیان زمین ‌لرزه در چین

بقایی جان باختن ده‌ها نفر در زمین‌لرزه شدید در تبت را تسلیت گفت

ابراز همدردی عمیق جمهوری اسلامی ایران با قربانیان زمین‌لرزه در چین