ایرانیان جهان

آخرين مطالب

مذاکرات جامع با آمریکا؟ ایالات متحده آمریکا

مذاکرات جامع با آمریکا؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - شرق - کوروش احمدی: در حالی که طی هفته‌های اخیر شاهد نشانه‌های فزاینده‌ای از سمت ایران و آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکرات جدی برای حل‌وفصل اختلافات بوده‌ایم، اکنون نابجا نیست اگر نظری اجمالی به کیفیت و شرایط این مذاکرات احتمالی به شرح زیر بیندازیم:
دیپلمات پیشین
در حالی که طی هفته‌های اخیر شاهد نشانه‌های فزاینده‌ای از سمت ایران و آمریکا مبنی بر آمادگی برای مذاکرات جدی برای حل‌وفصل اختلافات بوده‌ایم، اکنون نابجا نیست اگر نظری اجمالی به کیفیت و شرایط این مذاکرات احتمالی به شرح زیر بیندازیم:
چرا مذاکره؟
تحریم‌های گسترده فراملی که بر ایران تحمیل شده و حتی دوستان ایران نیز خود را عملا ناچار از رعایت آن دیده‌اند، در تاریخ معاصر از نظر مدت و شدت بی‌سابقه است.
مطابق برآورد کارشناسان، ایران به صدها میلیارد دلار سرمایه‌گذاری برای رفع انواع ناترازی‌ها نیاز دارد؛ ناترازی‌هایی که هرساله بر دامنه و شدت آنها افزوده می‌شود. اجماع وجود دارد که مشکلات اقتصادی موجود با سازوکارهای صرفا اقتصادی قابل رفع نیست و مادام که انواع مشکلات سیاست خارجی و در رأس آنها تحریم ادامه دارد، هر روز بر دامنه این مشکلات افزوده خواهد شد.
مقامات ایرانی در حدود 20 سال گذشته انواع روش‌ها را آزموده‌ و عملا نتیجه مطلوب را نگرفته‌اند. تحریم نه‌تنها دلیل اصلی مشکلات اقتصادی است، بلکه هم‌زمان یکی از دلایل اصلی دیگر مشکلات اعم از مشکلات اجتماعی و تشدید سوءمدیریت و فساد گسترده در سیستم هم هست. قشری در سیاست ایران شکل گرفته است که حیات خود را مرهون تحریم می‌داند و تعمیق فساد سیاسی نیز یکی از نتایج عملکرد این قشر است. در آمریکا نیز حضور ترامپ که کنگره را با خود دارد، می‌تواند فرصتی برای یک توافق پایدارتر باشد. به لحاظ بین‌المللی نیز هیچ‌گاه مذاکره با آمریکا برای رفع تحریم‌ها مانند امروز ضرورت نداشته است. رابطه تیره بین ایران و اروپا به دلایلی که می‌دانیم، ایران را در معرض خطر تبدیل‌شدن به یکی از معدود اهداف مشترک اروپا و ترامپ قرار داده است. فشار ترامپ به چین نیز می‌تواند موجب شود تا چین خود را ناچار از استفاده از کارت ایران ببیند و متمایل به توقف داوطلبانه فروش نفت ایران به پالایشگاه‌های کوچک چین شود. همین نگرانی را باید از ناحیه روابط پوتین و ترامپ داشت که هر دو علاقه‌مند به همکاری با هم هستند و پوتین بارها نشان داده که توجهی به منافع ایران ندارد. تلاش اسرائیل برای استفاده از حضور ترامپ در کاخ سفید برای پیشبرد راهبرد منطقه‌ای خود، ازجمله کشاندن او به اقدام نظامی علیه ایران نیز بر کسی پوشیده نیست. در کنار این عوامل، مکانیسم ماشه نیز مطرح است. اگر از این طریق قطع‌نامه‌های پیشین سازمان ملل علیه ایران احیا شوند، دوباره نفس غنی‌سازی، برنامه موشکی و خرید و فروش تسلیحات متعارف توسط ایران ممنوع می‌شوند و کشورها تشویق به تفتیش کشتی‌های راهی ایران و از مبدأ ایران خواهند شد.
موضوع مذاکرات؟
موضوع مذاکرات مهم‌ترین مسئله است. در مذاکرات منتهی به توافق برجام، تصمیم نظام این بود که فقط یک موضوع یعنی برنامه هسته‌ای ایران و تحریم‌های مربوطه در دستور کار باشد. نگارنده در چند سال اخیر همواره توجه داده‌ که تک‌موضوعی بودن برجام بزرگ‌ترین نقطه ضعف آن است؛ چراکه با وجود رفع تحریم‌های هسته‌ای، دیگر تحریم‌ها اعم از دوجانبه و فراملی در ارتباط با مسائل منطقه، حقوق بشر، تروریسم، تسلیحات متعارف و... به قوت خود باقی ماند و موجب سردرگمی و تردید شرکت‌ها و بانک‌های بین‌المللی برای کار با ایران شد. به‌علاوه، در حالی که رفع تحریم‌ها موجب رونق تجارت ایران با بسیاری از کشورها شد، آمریکا از این دایره بیرون ماند و دو بند برجام درباره معافیت شعب خارجی شرکت‌های آمریکایی و کار با بوئینگ و ایرباس به دلایلی که می‌دانیم، تعلیق شد.
برخی مقامات سابق و کنونی آمریکایی مانند وندی شرمن و بلینکن اخیرا از مذاکرات جامع سخن گفته‌اند و مقامات ایرانی در دولت سیزدهم نیز درباره طیفی از انواع موضوعات با طرف آمریکایی مذاکره غیرمستقیم داشتند که حاصل آن «تفاهم نانوشته» بود؛ ضمن اینکه در 1382 (2003) نیز ایران ابتکاری برای شروع مذاکرات جامع با آمریکا نشان داد که به دلیل استقبال‌نکردن دولت بوش به جایی نرسید. دولت جدید ترامپ نیز احتمالا خواستار مذاکرات جامع با ایران خواهد بود. شرایط منطقه‌ای نیز تا حدودی مذاکرات جامع را تسهیل کرده‌ است. مسائل منطقه و حمایت ایران از متحدانش که می‌توانست در رأس اولویت‌های آمریکا باشد، به دلیل تحولات چندماهه اخیر ممکن است دیگر اولویت سابق را برای طرفین نداشته باشد. 
بحران اوکراین نیز که اروپا بسیار درباره آن حساس است، ممکن است در دوره ترامپ در مسیر حل‌شدن قرار بگیرد. ترامپ نسبت به حقوق بشر نیز بی‌تفاوت است و مسائل مربوط به تسلیحات متعارف و برنامه موشکی، هم خط قرمز ایران است و هم کاملا قابل دفاع و بسیار بعید است که موضوع دشواری باشد. اساسا در روابط بین‌المللی معمول است که کشورها روی مذاکرات فی‌مابین اسم نمی‌گذارند و مقامات وقتی ملاقات می‌کنند، می‌توانند هر نگرانی‌ای که دارند، مطرح کنند. دلیلی ندارد که مذاکرات احتمالی بین ایران و آمریکا نیز از این قاعده مستثنا باشد.
مسائل فرعی
فرمت و زمان‌بندی مذاکرات و سندی که باید مبنای مذاکرات باشد، مهم است. درباره فرمت سؤال این است که مذاکرات احتمالی به طور دوجانبه انجام شود یا در قالب کمیسیون برجام و با حضور پنج کشور دیگر. درباره زمان‌بندی نیز با توجه به ضرب‌الاجل انقضای قطع‌نامه 2231 در 26 مهر و دوره دوماهه لازم برای مکانیسم ماشه، محتمل است که فرصت طرفین از حدود پنج ماه تجاوز نکند. درباره سندی هم که باید مبنای مذاکرات باشد، از هر جهت به سود ایران است که برجام چنین سندی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1316839/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

انگلیس شیفته ایساک: او در اروپا بهترین است

نقشه تجاری جدید، از خاورمیانه تا اروپا

پوتین مسیرهای جدید صادرات گاز را بررسی می کند

تحولات اوکراین| تقسیم مسئولیت اعضای ناتو در حمایت از کی‌یف

ویروس جدید چینی وارد ایران شده است؟/ پاسخ وزیر بهداشت

واکنش وزیر بهداشت به ورود ویروس چینی به کشور/ توصیه های مهم برای پیشگیری

نگرانی‌ها درباره شیوع یک همه‌گیری جدید؛ چین هر سال یک پاندمی رو می‌کند!

آخرین وضعیت زلزله در چین/ آمار فوتی‌ها

مقام طالبان در دیدار با اهل تشیع: خدمت به مردم افتخار ماست

سیاست راستی آزمایی محتوا در اینستاگرام و فیس بوک تغییر می کند

قیمت جهانی نفت امروز 19 دی 1403/ روند قیمت افزایشی شد

تحریم‌های جدید آمریکا علیه ونزوئلا در هفته جاری

براندازی دولت سوریه؛ نقش نیابتی‌های سازمان سیا چه بود؟

مذاکرات آمریکا و طالبان برای مبادله زندانیان

چین اقدامات متقابل علیه محدودیت‌های آمریکا را بررسی می‌کند

قیمت دلار هرات | قیمت دلار سلیمانیه| قیمت دلار استانبول | قیمت دلار آمریکا امروز چهارشنبه 19 دی 1403

کیهان: دولت اسد شایسته تقدیر است

سقوط ارزهای رایج جهان در برابر دلار + اینفوگرافی

راهبرد امام در برابر کارتر و تغییر معادلات جهان

واکنش ترامپ به سوال در مورد حمله به ایران

سقوط ارزهای رایج جهان + اینفوگرافی

نرخ ارز امروز 19 دی 1403 + جزئیات

درگیری رژیم جولانی و نظامیان آمریکا بر سر منابع نفت و گاز سوریه

قیمت نفت افزایش یافت

درگیری رژیم جولانی و نظامیان آمریکا در سوریه

سرمقاله آرمان ملی/ یک همزمانی ارجمند

دولت از حامیان شکست‌خورده شوک‌درمانی تضمین بگیرد

واکنش قطر به نقشه‌های جعلی رژیم صهیونیستی

تغییرات دیپلماتیک طالبان در قطر و کابل

نخست وزیر گرجستان، ماکرون را به دروغگویی متهم کرد

تردد 385 هزار تاکسی فرسوده در کشور

پای دلار 20 هزار تومانی به مجلس باز شد!

فیش حقوقی دی 1403 بازنشستگان تامین اجتماعی بارگذاری شد

از زاهدان تا چابهار روی خط آهن

نخست وزیر عراق به تهران عازم تهران شد

سردار پاکپور: وجه امنیتی رزمایش «پیامبر اعظم 19» امروز در غرب کشور آغاز شده/ اتفاق خاصی رخ نداده؛ رزمایش جزو برنامه‌های سالانه ماست + فیلم

نخست وزیر عراق با رهبر انقلاب اسلامی دیدار می‌کند

نخست وزیر عراق عازم تهران شد

پرواز بغداد-تهران/ سفری حساس در دل تهدیدات منطقه

سردار پاکپور: وجه امنیتی رزمایش «پیامبر اعظم 19» امروز در غرب کشور آغاز شده/ اتفاق خاصی رخ نداده؛ رزمایش جزو برنامه‌های سالانه است + فیلم

السودانی وارد تهران شد

ورود نخست‌وزیر عراق به تهران

خبری مهم از حریف آسیایی استقلال رسید

نخست وزیر عراق وارد تهران شد

ترامپ خواستار تمدید سقف بدهی ملی برای جلوگیری از بحران اقتصادی شد

افزایش قیمت نفت به‌دلیل کاهش عرضه از روسیه و اوپک

بن‌بست اقتصادی در تل آویو

جریان پول تعیین کننده ادامه روند صعودی

محورهای مذاکرات نخست‌وزیر عراق در ایران

هدف بزرگ ستاره ماه: اول تیم ملی و بعد ترانسفر به اروپا!