ایرانیان جهان

آخرين مطالب

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد اخبار ایران

تورم، محصول اقتصاد ناکارآمد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - باتوجه به شرایط کنونی شبکه بانکی به‌نظر می‌رسد سازکارهای نظم‌بخشی به نظام بانکی، کارآیی و تاثیر خود را از دست داده است. مطلوب یا نامطلوب بودن ابزارهای کنترلی باتوجه به حصول نتیجه آنها، موردبحث کارشناسان اقتصادی است. افزایش حجم پول از سوی شبکه بانکی و ضعف حکمران اقتصادی در ایجاد ضمانت برای پول به‌وجودآمده نیز، مهم‌ترین ایرادی است که متخصصان اقتصادی به حکمران اقتصادی وارد می‌دانند.
از آنجا که حکمران اقتصادی خود در ایجاد پول‌های جدید نقشی نداشته و از درآمدهای انتشار آن بهره‌مند نشده، پشتوانه‌ای برای این مبالغ جدید در نظر نمی‌گیرد. اما در نهایت هزینه خلق پول بانک‌ها برعهده حاکمیت اقتصادی است. اما خلأ ایجادشده به‌واسطه پول بدون پشتوانه موردبحث کارشناسان اقتصادی است، چراکه کاهش ضمانت پول است که تورم ایجاد کرده و نه افزایش حجم پول. صمت در همین زمینه با ایمان اسلامیان ، کارشناس پولی و بانکی گفت‌وگو کرده که در ادامه می‌خوانید.

ایرانیان جهان

به‌اعتقاد عده‌ای از کارشناسان، آنچه در بحث نقدینگی باعث تورم شده، کاهش ضمانت پول ایجادشده است و نه افزایش حجم پول. ارزیابی شما از این دیدگاه چیست؟
در حال‌ حاضر یکی از مهم‌ترین عوامل تورم، خلق پول است. اگر بخواهیم مانع خلق پول شویم، باید از حالت رکود خارج شویم و با افزایش توان ضمانت حکمران اقتصادی، حجم پول حکمران اقتصادی را افزایش دهیم. متاسفانه در ادبیات اقتصادی امروزه افزایش حجم پول حاکمیتی، معادل افزایش حجم پول توسط بانک در نظر گرفته می‌شود که این تصور اشتباهی است. افزایش حجم پول از سوی حکمران اقتصادی مشروع است، اما افزایش حجم پول از سوی بانک عملی نامطلوب است. حکمران اقتصادی باید حجم پول موردنیاز کشور را محاسبه و این میزان پول را ایجاد کند؛ با این قید که خود را آماده ضمانت پول‌های اضافه به‌وجودآمده کند.
سیاست‌گذار اقتصادی ابزار کنترلی ترازنامه بانکی را در دست دارد که می‌تواند به‌واسطه آن نظام مالی بانک‌ها را کنترل کند، اثربخشی این ابزار کنترلی را چطور بررسی می‌کنید؟
اما وقتی درباره ابزارهای مختلف کنترلی در دست حکمران اقتصادی صحبت می‌کنیم، باید در بخش‌های مجزا آنها را بررسی کرد. به‌عنوان‌مثال وقتی درباره ترازنامه بانکی حرف می‌زنیم، باید در دو بخش مجزا آن را بررسی کرد؛ یکی بانکداری متمرکز و دیگری بانکداری غیرمتمرکز که هنوز در ایران به‌طورقانونی آغاز نشده است، اما در هر صورت چه قانون‌گذار و چه سایر فعالان اقتصادی باید خود را آماده ترازنامه‌های غیرمتمرکز بکنند.
موضوعی که بسیار جای بحث دارد، این است که کنترل ترازنامه بانکی آیا اثربخش است یا خیر؟ و اگر اثربخشی دارد، نحوه انجام آن باید چگونه باشد که بهترین تاثیر را داشته باشد. در کنترل ترازنامه‌ها دو رویکرد وجود دارد؛ رویکرد کمی و کیفی. در رویکرد کمی آن، توازنی که باید به‌شکل مقداری در ترازنامه وجود داشته باشد را چک کنیم.
یعنی دارایی و سرمایه‌اش را چک می‌کنیم تا کسری و ناترازی آن را دریابیم. بسیاری از بانک‌های ما در حال‌ حاضر حتی در کنترل مقداری هم دچار ایراد و ناترازی هستند و این برقراری تعادل باید به‌سرعت انجام شود. در رویکرد کمی باید برنامه‌ریزی مالی هم در نظر گرفته شود.
کنترل کیفی اقلام ترازنامه بانکی زمانی اتفاق می‌افتد که بانکی در عمل تعادل دارد و به‌اصطلاح بانک ترازی است، اما در بررسی متوجه می‌شوید که بسیاری از داده‌هایی که ارائه شده، از کیفیت لازم برخوردار نیست. به‌عنوان‌مثال، دارایی‌ها زیاده‌نمایی شده است.
یکی از متعارف‌ترین اقداماتی که هنگام تجدید ارزیابی دارایی بانک‌ها اتفاق می‌افتد، اظهار کردن به افزایش سرمایه بانک‌ها است. یعنی بانک‌ها برای آنکه توان افزایش کاذب سرمایه خود را نشان دهند، دارایی خود را تجدیدارزیابی و دارایی خود را به‌شکل کاذب ارزش‌گذاری می‌کنند و به‌شکل صوری و کاذب خود را تراز نشان می‌دهند.
ابزارهای کنترلی در کشورهای توسعه‌یافته چه سازکاری دارند؟
باتوجه به توسعه زیرساخت‌های فناورانه در دنیا و کشور، ابزارهای دیگری برای کنترل ترازنامه بانک‌ها وجود دارد. اعم از کنترل‌های پیشگیرانه و کنترل‌های پیش‌نگرانه. عمده کنترل‌هایی که در کشور ما انجام می‌شود، کنترل‌های گذشته‌نگر است. یعنی بعد از اینکه اتفاقی رخ داد، شروع به بررسی و حل آن می‌کنیم. در صورتی که در کشورهای توسعه‌یافته، نهاد ناظر بانکی نگاه آینده‌نگرانه دارند، از این‌رو هم از ایجاد ناترازی پیشگیری می‌کنند و هم ابزارهای کنترلی آنها مبتنی بر آینده است. حتی در نظام حسابرسی ایران که دیوان محاسبات عملکرد دولت‌ها را بررسی می‌کند، گزارش‌هایی که منتشر می‌شود، عمدتا ناظر بر گذشته است. چنین گزارش‌هایی بی‌فایده است و تاثیری بر بهبودی وضعیت بانک ندارد. از این‌رو بهترین کاری که در این زمینه می‌توان انجام داد، رویکرد پیشگیرانه و پیش‌نگرانه است.
مورد دیگر در ترازنامه بانک‌ها، بحث انحلال بانک‌های ناتراز است. در حال ‌حاضر باوجود اقتداری که برای بانک مرکزی در راستای ادغام بانک‌ها ایجاد شده، می‌تواند به‌راحتی بانک‌ها را در بانک‌های دیگر ادغام و منحل کند. بانک‌های ناتراز مشکلات خود را به‌شدت به کلیت اقتصاد تحمیل می‌کنند و ناترازی یک بانک، اقتصاد کشور را از تعادل خارج می‌کند. از این نظر تابوی انحلال بانک‌های ناتراز باید شکسته شود. بانک مرکزی با ابزارهایی که در دست دارد، می‌تواند پیش از موعد، مانع ناترازی بانک‌ها شود.
بانک‌های ناتراز با ایجاد ناترازی در اقتصاد و از پدیده سواری مجانی استفاده می‌کنند و حکمران اقتصادی مجبور است تا جور بانک‌های ناتراز را بکشد و از محل منابع عمومی ایرادات را پوشش بدهد. از این‌رو کنترل روزآمد ترازنامه بانکی چه از منظر کمی و چه از منظر کیفی، مهم و اثربخش است.
ابزارهای کنترلی در دست سیاست‌گذار اقتصادی بسیار زیاد، اما حاشیه قدرت او اندک است. به‌زعم کارشناسان پولی و بانکی، گاه در تعریف مشکلات اقتصادی و گاه در تدبیر برای حل مشکل اقتصادی راه اشتباه رفته‌ایم. آنچه شبکه بانکی کشور را ناتراز و راه‌حل ایجاد تعادل در آن را با مشکل مواجه ساخته، عزم سیاست‌گذار برای حل ریشه‌ای بسیاری از مواضعی است که هزینه بسیاری را به‌واسطه ناترازی به دولت تحمیل کرده است.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1317468/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اکتشاف 20 میلیون تن منابع جدید مس در فلات تبت

رایزنی سرپرست سفارت ایران در افغانستان با نماینده یوناما

دیدار سرپرست سفارت ایران در کابل با نماینده گوترش

ترامپ با تعرفه‌های سنگین وارداتی به کاخ سفید برمی‌گردد

ترامپ و طمع به کشورها؛ شیوه نوامپریالیسم با روحیه قرن نوزدهم

چرا ترامپ از تغییر نام خلیج مکزیک صحبت می‌کند؟

پای آلمان هم به ماجرای گرینلند باز شد

عامل انفجار سایبرتراک از ChatGPT کمک گرفته بود

توافق ترامپ با شرکت اماراتی درگیر در پرونده اف‌بی‌آی

ماسک خطاب به ترودو: دختر، تو دیگر فرماندار کانادا نیستی!

واکنش رهبر مخالفان کانادا به اظهارات ترامپ

ترس اروپایی‌ها از خروج احتمالی ترامپ از توافقنامه آب و هوایی پاریس

توهین ایلان ماسک به ترودو با چاشنی جنسیتی

توئیت عجیب ماسک در پاسخ به ترودو

چرا ایران نیازی به نیروی نیابتی در منطقه ندارد؟

دستش نمک نداشت

ایده پایتختی «مکران» نه کارگشا است نه شدنی

پا روی دم روباه

واکنش آلمان در پی ادعا‌های ارضی ترامپ: مرزها نباید با زور تغییر کنند

تعرض وحشیانه پلیس اسرائیل به دختر محجبه فلسطینی

فرانسه خطاب به سوریه: به خودتان بستگی دارد تحریم‌ها کی برداشته شود

ویدئویی تکان‌دهنده از جنایت صهیونیست‌ها؛ کودکی که پاها و دستش را از او گرفتند

تایید ورودانبوه آیفون رفرش؛ ثبت هفته‌ای60شکایت موبایل مستعمل

رنگ بازار طلا و ارز سبز شد؛ صعود مجدد دلار به کانال 80 هزارتومان

شیاع السودانی در تهران به دنبال چیست؟ / آیا تغییرات بزرگی در عراق در حال وقوع است؟

استقبال مسعود پزشکیان از السودانی نخست وزیر عراق در تهران

تصویری از دیدار نخست وزیر عراق با رهبر انقلاب

دیدار نخست وزیر عراق با رهبر انقلاب + عکس

نشست مطبوعاتی مشترک مسعود پزشکیان با السودانی

دیدار نخست وزیر عراق با مقام رهبری

نتانیاهو در تلاش است که این هفته ما را وارد جنگ با ایران کند؛ او حرامزاده پلید است

عکس | دیدار نخست وزیر عراق و هیئت همراه با رهبر انقلاب

مراسم استقبال رسمی پزشکیان از نخست وزیر عراق+ عکس

رشد پلکانی قیمت دلار/ تحلیلگران اقتصادی چه می‌گویند؟

«سرمایه در گردش» مهمترین مطالبه واحد‌های تولیدی روانسر

در نشست هیات‌های عالی رتبه ایران و عراق چه گذشت؟

توجه قابل تقدیر بیمه «حکمت صبا» به اقتصاد مقاومتی

نیما نکیسا برای انتخابات فدراسیون فوتبال ثبت‌نام کرد

رشد اقتصادی 8 درصدی در برنامه هفتم توسعه امکان‌پذیر است

افزایش معافیت مالیاتی حقوق‌بگیران و مشاغل خرد نهایی شد

سیارتو: اوکراین اقتصاد اروپا را در وضعیت دشواری قرار داده است

تبت چین بیش از 500 بار لرزید

شیوع HMPV؛ اوضاع فعلی چین چگونه است؟

نشست سازمان همکاری اسلامی با محور آموزش دختران در افغانستان

رهبر انقلاب: کینه آمریکا نسبت به ایران کینه شتری است | پاسخ کوبنده رهبر درباره ارتباط ایران با امریکا

سر شاخ شدن فرانسه با آمریکا بر سر موضوع گرینلند/ ترامپ اخطار گرفت

لبیک کاربران فضای مجازی به خواسته رهبر انقلاب

مایک جانسون: دادگاه کیفری بین‌المللی را تحریم می‌کنیم+فیلم

جهاد ازعور کیست؟ / با نامزد مورد حمایت آمریکا برای ریاست جمهوری لبنان بیشتر آشنا شوید

مقصد اولین سفر شورشی شام؛ جولانی به دست بوسی اردوغان می‌رود