ایرانیان جهان

آخرين مطالب

برنامه طالبان «آب فروشی» به ایران؛ ناتوانی برای فشار بر طالب‌ها به دلیل تحریم‌ها و انزوای سیاسی افغانستان

برنامه طالبان «آب فروشی» به ایران؛ ناتوانی برای فشار بر طالب‌ها به دلیل تحریم‌ها و انزوای سیاسی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - طالبان اخیرا ساخت سد پاشدان در هرات را تکمیل کرده و این در حالیست که اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران خواهان همکاری حکومت طالبان برای بر طرف کردن موانع ورود آب از افغانستان به ایران شده است.
عیسی بزرگ‌زاده، سخنگوی صنعت آب ایران، آبگیری سد پاشدان هرات را بهره‌برداری یک‌جانبهاز رودخانه هریرود خوانده که موجب نقض حقوق عرفی شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
به گفته بزرگ زاده؛ «اثرات این اقدام یک جانبه طرف افغان، نه تنها تامین آب شرب و بهداشت چند میلیون نفر را متأثر می‌کند، بلکه به آسیب گسترده به محیط‌زیست پایین‌دست نیز منجر می‌شود.» این تصمیم طالبان در شرایطی گرفته شده است که ایران و افغانستان برای استفاده از آب هیرمند در سال 1351 شمسی معاهده‎‌ای امضا کرده‌‎اند که بر اساس آن میزان سالانه آبی که از رودخانه هیرمند وارد ایران می‎شود، مشخص شده است، اما مقام‌های حکومت طالبان کمبود بارندگی و نبود دستگاه سنجش میزان آب ورودی به ایران را از دلایل عمده نرسیدن میزان حقابه ایران عنوان کرده می‌کند و حتی مدعی شده که در برخی از سال‌ها، ایران بیش از میزان حقابه تعیین شده در معاهده میان دوکشور، آب دریافت کرده است.
با توجه به این شرایط پرسش‌هایی درباره وضعیت حق آبه ایران و اقدامات اخیر طالبان در قبال سهم آب ایران مطرح است. عبدالرضا فرجی راد، استاد ژئوپلیتیک و تحلیلگر سیاست خارجی در گفت‌و‌گو با فرارو به این پرسش‌ها پاسخ داده است:
طالبان می‌خواهد به ایران «آب فروشی» کند عبدالرضا فرجی راد گفت: «مسئله آب در افغانستان به سیاست گذاری دولت‌ها در این کشور بر می‌گردد، اما بخشی از این مسئله نیز ژئوپلیتیک و سیاسی است. افغانستان از زمان حمله آمریکا و تا پیش از ظهور طالبان به سمت سیاست‌هایی برای توسعه کشور رفت. افغانستان یک کشور کوهستانی است و برف قابل توجهی در مناطق شرقی و شمالی این کشور می‌بارد و رودخانه‌هایی نیز جریان پیدا می‌کند، بنابراین تصمیم گرفتند کشاورزی را توسعه دهند و تصمیم بر این شد که روی رودخانه‌ها سد بزنند. افزون بر سدسازی روی هریرود و هیرمند، کانال بزرگی را از شمال به مناطق مرکزی کشور کشیدند که در حال ساخت است.
ساخت این کانال از دولت قبلی آغاز شد و دولت فعلی نیز، سعی کرده این کانال را از شمال افغانستان به مرکز بکشد تا کشاورزی را در کل این مناطق، توسعه دهد. البته تاجیکستان و ازبکستان، با توجه به این که کانال بخشی از آب سیحون و جیحون را می‌گیرد، بسیار نگران هستند و می‌خواهند با افغانستان مذاکراتی انجام دهند که در سایه این نوع تقسیم آب، متضرر نشوند؛ بنابراین افغانستان به دنبال سیاست‌های توسعه در افغانستان است که از دولت قبلی هم وجود داشت و طالبان به این مسئله سرعت داد. اما علاوه بر مسئله توسعه کشاورزی، طالبان در حال بهره برداری از این شرایط است. یعنی می‌خواهد آبی را که از افغانستان به سمت کوه‌های هیرمند می‌رود و هریرود و جیحون و سیحون را داخل کشور ما تغذیه می‌کند و در نهایت وارد تاجیکستان و ترکمنستان می‌شود را مورد بهره برداری سیاسی قرار دهد.»
بیشتر بخوانید:سد‌های افغانستان شرق ایران را بی آب می‌کند/ هزینه انتقال آب از دریای عمان نیم میلیون تومان در هر متر مکعب است
وی افزود: «طالبان می‌خواهد «رژیم رودخانه‌ای» را که دنیا در چارچوب قوانین تصویب کرده دور بزند و نادیده بگیرد. طالبان اساسا توجهی به این قانون ندارد که وقتی سد می‌زند، باید به نحوی به کشور‌های پایین دست نیز اجازه دهد آب کافی وارد این کشور‌ها شود. مثل همین سد‌هایی که روی رودخانه هیرمند و هریرود زده شده است، بدون این که توجه شود باید بخشی از آب این سد‌ها باید برای مصرف داخلی استفاده شود و بخشی از آب نیز، باید تا پایین دست بیاید. در همین رودخانه هیرمند که سد زده شده، گاهی که شرایط ترسالی است و سد پر می‌شود، اجازه داده نمی‌شود این آب در هیرمند در جنوب جریان پیدا کرده و به دریاچه هامون در سیستان و بلوچستان برسد و این آب را در کویر رها می‌کنند و متاسفانه به دنبال بهره برداری سیاسی هستند. در دولت قبل هم اشرف غنی در یک سخنرانی اعلام کرد که ما آب را در مقابل نفت به ایران می‌دهیم.
اکنون طالبان همین روش را دنبال می‌کند و می‌خواهد با زدن این سد‌ها و انبار کردن آب در کانال‌ها و سد‌ها از همسایگان خود بهره بگیرد. به هر حال طالبان رصد خواهد کرد که از هر همسایه‌ای چه بهره‌ای می‌تواند ببرد و هر کشور، چه منابعی دارد که در اختیار افغانستان قرار دهد و به نحوی، سود ببرد. من معتقدم که طالبان به دنبال این است که علاوه بر زدن سدها، آب فروشی کند. به طور ویژه، این اقدام در ارتباط با ایران احتمال وقوع دارد. افغانستان کمبود‌های زیادی دارد و به دنبال این است که پول و سود زیادی از طریق آب کسب کند.»
ایران نگران مبادلات تجاری و مسائل امنیتی با افغانستان است این استاد ژئوپلیتیک در ادامه گفت: «متاسفانه تمامی گفت‌و‌گو‌های دوستانه‌ای که تا کنون درباره آب با طالبان انجام شده، نتیجه نداده است، ما نیز باید، هدف گذاری داشته باشیم یعنی سیاستی را اتخاذ کنیم که بعد‌ها بگوییم ما در برابر فشاری که افغانستان در رابطه با محدودیت‌ها روی ما می‌آورد، چه اقداماتی می‌توانیم انجام دهیم. حقیقت این است که به علت تحریم‌های بین المللی، دست ما بسته است. ما در صحنه جهانی در انزوای اقتصادی قرار گرفته‌ایم و در این شرایط، 2 و نیم میلیارد دلار، مبادله تجاری با افغانستان برای ما اهمیت دارد.
وقتی اقتصاد کشورمان باز باشد و بتواند با دنیا به راحتی مبادلات انجام دهد، صادرات و درآمد بالایی داشته باشد، آن وقت است که می‌تواند به راحتی به افغانستان فشار وارد کند، اما اکنون مقامات ما تصور می‌کنند که فشار آوردن باعث می‌شود افغانستان برای تبادل کالایی خود به دیگر کشور‌ها روی بیاورد و مبادلات خود را با ایران کم کند. همچنین نگرانند که درگیری و تنش بر سر مسائل آبی، به سمت مشکلات و مسائل امنیتی برود. این مسائل امنیتی نیز دوباره به تحریم ها، فشار‌ها و موقعیتی برمی گردد که ما در حال حاضر با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم.»
بیشتر بخوانید:کابوس شور چم‌شیر؛ دومین بمب نمکی در خوزستان معروف به «گتوند دوم» این بار در شرق استان
وی افزود: «ما باید هرچه زودتر از انزوا خارج شویم و گفت‌و‌گو‌های ما با اروپا و آمریکا به نتیجه برسد. جذب سرمایه‌های خارجی به داخل کشور، روند برنامه ریزی‌های سیاسی و منطقه‌ای را نیز تسهیل می‌کند. تا زمانی که زیر بار تحریم‌ها و فشار‌ها قرار داشته باشیم، نمی‌توانیم فشار لازم را به طالبان وارد کنیم که به قرارداد 1351 متعهد باشد، در رابطه با هریرود نیز رژیم رودخانه‌ای سهم ما را مشخص کرده است. ایران از ابتدا در قبال طالبان یک ملاحظه کاری داشته و انتقاداتی نیز در کشور، نسبت به این مسئله وجود دارد. خواه در رابطه با ورود بی اندازه مهاجرین افغان به کشور، که بر اساس گفته برخی نمایندگان مجلس بین 5 تا 10 میلیون نفر را شامل می‌شود و خواه در رابطه با رفتار‌هایی که طالبان در مرز‌ها از خود نشان می‌دهند. طالبان، دولتی نیست که مسئولیت پذیر و متعهد تلقی شود و می‌تواند در شرق کشور، همانطور که برای پاکستان مشکلاتی را به وجود آورده، برای ما نیز، مشکلاتی ایجاد کند، ضمن این که ما 2 الی 3 میلیارد دلار مبادله تجاری با افغانستان داریم که افغانستان می‌تواند با قطع این مبادلات برای شرکت‌های کوچک و کم درامد مشکل ایجاد کند. به هرحال ملاحظه کاری بیش از حد ایران در برابر افغانستان برای بسیاری از افراد داخل کشور نامفهوم است و نمی‌دانیم چرا باید تا این حد به طالبان بها دهیم.
اما باید بپذیریم که ما مشکلات متعددی داریم که از تهدید‌های آمریکا و اسرائیل تا مسائل سوریه گسترده است. اگر مطمئن شویم که قطار اقتصاد کشورمان روی ریل است و با سرعت مناسبی نیز حرکت می‌کند، می‌توانیم امیدوار باشیم فشار مناسب را بر اساس منافع ملی به طالبان وارد کنیم. زمان را نیز نباید از دست دهیم. اگر نتوانیم حق آبه کشورمان را هر چه سریعتر دریافت کنیم و این موضوع مشمول زمان شود، امتیاز بزرگی را از دست خواهیم داد. بسیاری از کشور‌های همسایه از جمله پاکستان، تاجیکستان و افغانستان با طالبان مشکل دارند، ما باید گردهمایی و جلساتی داشته باشیم و فشار‌هایی یکنواخت را به طالبان وارد کنیم. همصدا شدن کشور‌های مختلف در جستجوی مطالبات می‌تواند نتیجه بهتری داشته باشد.»
منبع: فرارو

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1319276/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آیا تختی مقابل شاه تعظیم کرد! / عکسش هم هست احترام…

شکست تیم جذاب اروپا بعد از 4 ماه؛ تاتنهام ترمز لیورپول را کشید

این کشور اروپایی ایلان ماسک را تهدید کرد

اروپایی‌ها کور می‌کنند اما شفا نمی‌دهند

تیموتی ویکس در کابل درگذشت

ترامپ در اندیشه تشکیل امپراتوری؛ از تصاحب گرینلند و پاناما تا الحاق کانادا و مکزیک

سرمقاله هم میهن/ روایت علیه عینیت

پاکستان بار دیگر تشکیل حکومت فراگیر را از جریان حاکم در سوریه مطالبه کرد

رهبر معظم انقلاب تاکید کردند: زنده نگه داشتن امید، مهمترین وظیفه/ رسانه‌ها توهم اقتدار دشمن را بشکنند/ کینه آمریکا با ایران، کینه شتری است چون انقلاب، ایران را از چنگ او درآورد/ رشد 8 درصدی اقتصادی با ظرفیت‌های داخلی امکان‌پذیر است +ویدئو

فرانسه ایلان ماسک را تهدید کرد

معاون ظریف: اروپایی‌ها کور می‌کنند اما شفا نمی‌دهند

ملاحظه منافع امریکا را نکنید

نتایج یک نظرسنجی درباره جزیره گرینلند+ جزئیات

امید، کلید پیروزی در برابر چالش‌ها است

توضیح کاخ سفید درباره حذف تحریر الشام از فهرست تروریستی آمریکا

سرمقاله سازندگی/ نقشه راه هاشمی

مادورو: اصلاحات عمیقی در قانون اساسی ایجاد خواهیم کرد

بایدن تصمیم‌گیری درباره «هیئت تحریر الشام» را به ترامپ واگذار کرد

وحدت و پیروی از اهل‌بیت؛ کلید مقابله با تهدیدات دشمنان در منطقه است

تصاویر/ دیدار نخست وزیر عراق با تولیت آستان قدس رضوی

عملکرد بانک‌ها در تخصیص وام ساخت مسکن ضعیف است

پیام اصلی رزمایش پیامبراعظم 19 چه بود؟

اکران تصاویر 16 شهید عملیات کربلای 5 در سطح شهر مشهد

ده روند برتر اقتصادی در سال 2025؛ از تجارت بدون آمریکا تا قابل سرمایه‌گذاری شدن دوباره چین

وضعیت قیمت عرضه نان در استان تهران توسطه تیم‌های بازرسی رصد می‌شود

وضعیت قیمت عرضه نان در تهران توسط تیم‌های بازرسی رصد می‌شود

آینده مذاکره ایران با سه کشور مهم اروپایی/ مذاکرات بر کاهش مشکلات اقتصادی چقدر موثر است؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ کدام سیاست الزام توسعه دارد؟

وزارت دفاع انگلیس: آمار کشته شدگان روسیه و اوکراین در جنگ رو به افزایش است

نسخه‌ای برای دستیابی رشد اقتصادی 8درصدی

دو قاچاقچی مواد مخدر به هلاکت رسیدند

مدیرعامل ریپل از ملاقات با ترامپ پرده برداشت/ شروع قدرتمند XRP در سال 2025!

رؤیای امپراتوری ترامپی

سرمقاله خراسان/ الگوی پسا جنگ اُحُد برای امروز

خبر خوب برای زائران اربعین؛ کاپوتاژ خودرو به عراق برای سفری آسان تر

تأکید رئیس مجلس ایران و نخست وزیر عراق بر اتحاد دو کشور در تحولات منطقه

ببینید | روابط تهران – بغداد بسیار خوب است

بررسی قیمت عرضه نان در استان تهران توسط تیم‌های بازرسی و برخورد با متخلفان/ رصد هفتگی نانوایی‌های سنگک و بربری

3 گروه اصلی مشاوران ترامپ را بشناسید/ ایلان ماسک چه نقشی دارد؟

علائم ویروس جدید چینی | چه افرادى پرخطر هستند؟

حمله به کاخ ریاست جمهوری این کشور/ 19 نفر کشته شدند

آمریکا و انگلیس به 3 استان یمن حمله هوایی انجام دادند

تازه ترین موضع گیری سیاستمداران لبنانی درباره انتخاب ژنرال عون برای مقام ریاست‌جمهوری

جهش خودروساز چینی در فروش جهانی خودرو

عراق: سفر السودانی به ایران مهم و سرنوشت ساز بود – آفتاب نو | اخبار ورزشی

خبری مهم از حریف آسیایی استقلال

تهران و بغداد در مسیر تحکیم امنیت منطقه و مقابله با بحران‌های سوریه

مخالفت دو شهردار پیشین تهران با انتقال پاینخت/ کرباسچی: به عمر چند نسل هم قد نمی‌دهد

تعرض جدید نظامیان آمریکایی مستقر در ژاپن

گام محکم نوشاد عالمیان با پیروزی مقابل حریف سرسخت چین تایپه‌ای | اخبار ورزشی