ایرانیان جهان

آخرين مطالب

درمان اقتصاد باید در بخش سیاسی رفع شود/ حق شناس: تحریم مانعی جدی است اخبار ایران

درمان اقتصاد باید در بخش سیاسی رفع شود/ حق شناس: تحریم مانعی جدی است
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - از ابتدای دهه 90 وضعیت اقتصادی کشور به تابعی از تنش‌های بین‌المللی و سیاسی تبدیل شده است. به نحوی که هر گاه تنش‌ها کاهش یافت و متعاقب آن تحریم‌ها هم کمتر شدند، وضعیت شاخص‌های اقتصادی به نحو محسوسی بهبود یافت و هر گاه محدودیت تحریمی گسترش یافت، شاخص‌های کلان کشور هم به وضعیت اسفناک دچار شدند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
از جمله در سالهای 95 و 96 برای دو سال پی در پی نرخ تورم در کشور تک رقمی شد، چیزی که پیش از این سابقه نداشت. حتی در سال 95 نرخ رشد اقتصادی به رقم بی سابقه 12 درصدی هم رسید.
بیشتر بخوانید:
پیش‌بینی یک کارشناس از نرخ ارز / فیاضی: 30 تا50 درصد مصارف بودجه‌ای به راحتی قابل حذف است دلار رکورد تاریخی را شکست/ فرزین و همتی مسئولیت گرانی دلار را گردن می‌گیرند؟ بانک مرکزی تنها تصمیم‌گیر اقتصاد کشور نیست/ فرزانی: بعید است بتوانند ارز را تک نرخی کنند این در حالی است که حکمرانی ضعیف و تصمیمات نادرست هم مزید بر علت شده ولی به هر روی نمی‌توان نافی نقش تحریم‌ها شد. با این وجود صحبت در رابطه با مذاکره برای کاهش یا رفع تحریم‌ها گاه به یک گره‌گاه سیاسی و حتی ایدئولوژیک هم تبدیل می‌شود. به‌ویژه در میان نیروهای نزدیک به جبهه پایداری صحبت کردن از مذاکره تبدیل به یک تابو شده است.
در این رابطه هادی حق شناس، استاندار گیلان، به خبرآنلاین گفت: «بخش بزرگی از مشکلات امروز ما ریشه در این دارد که به مسائل موجود با نگاهی جامع و چند وجهی نگریسته نمی‌شود و نگاه پروژه‌ای حاکم است. بارها مشاهده شده که این تصور وجود دارد که مشکلات اقتصادی امروز تنها نیازمند راه‌حل‌های اقتصادی است، حال آن‌که چنین چیزی واقعی نیست. بخش بزرگی از موانع امروز اقتصاد، ناشی از تنش‌های سیاسی، منطقه‌ای و بین‌المللی است و راه رفع آن هم اعمال مدیریت و یافتن پاسخ‌های چند جانبه است.»
او با مثال زدن از تلفات شبکه آب و برق ادامه داد: «افزایش استاندارد و کاهش فرسودگی خطوط انتقال بدون تردید می‌تواند این مشکل را کاهش دهد و یا با تامین تکنولوژی روز جهان، تا اندازه چشمگیری بهره‌وری بالا خواهد رفت. حتی در حوزه آسیب‌شناسی هم آن بخشی از مشکل که ناشی از پشت گوش انداختن توسعه زیرساختها بوده را هم می‌توانیم ناشی از مشکلات تصمیم‌گیران اقتصادی بدانیم. از منظری دیگر ولی، هنگامی که به این پرداخته شود که چرا نمی‌توانیم از تکنولوژی به روز استفاده کنیم، دیگر بحث دامنه سیاسی هم پیدا می‌کند.»
به گفته این کارشناس اقتصاد کلان، دولتهای چند سال گذشته گرچه انگیزه داشتند که مشکلات را در بستر فعلی حل کنند و تلاش مضاعفی هم کردند اما توفیقی نداشتند چون موفقیت در این بخش، تنها با اراده اقتصادی ممکن نیست.
نماینده دوره هفتم مجلس، افزود: «اینکه هم در دولت گذشته و هم در دولت فعلی، با وجود تفاوتهایی که دارند، مرغ و ارز گران می‌شوند، نشانه‌ای از این است که چالش‌های ما امروز چند بعدی هستند و بخش مهمی از آن خارج از اختیار سیاستگذار داخلی است. حتی می‌توانم بگویم که همه مشکلات ما ناشی از تنش‌ها و نارضایتی‌های داخلی هم نیست و یکسره محصول تنش‌های خارج از کشور است. درواقع همه این سه دسته چالش، به تشدید بحرانها دامن زده‌اند و رفع مشکلات هم نیازمند اقدام در هر سه بخش است.»
حق شناس تاکید کرد: «دولت نمی‌تواند با همه ظرفیتی که وجود دارد اقدام به فروش نفت کند و در زمینه توسعه صنایع نفت و گاز توفیقی به دست آورد و این را هم دوره دولت سیزدهم و هم دولت فعلی به می‌توانیم مشاهده کنیم. ما نمی‌توانیم پنهان کنیم که تحریم‌های ظالمانه واقعا کشور را دچار مشکل کرده و مانعی جدی در مقابل عزم و اراده کشور به وجود آورده است.اینکه منابع کشورمان در بانکهای کره‌ای یا اماراتی مسدود می‌شوند و زمینه بازگرداندن آن به داخل کشور وجود ندارد، ناشی از یک مانع سیاسی واقعی است.»

ایرانیان جهان

این استاد اقتصاد دانشگاه‌ها با مقایسه ایران و ترکیه توضیح داد: «ترکیه هم در این سالها تنش‌های با ابر قدرتها چه غربی و چه روسیه داشت. در این مدت زمانی یک دهه گذشته در این کشور هم کودتایی ناموفق صورت گرفته که موجب تسویه ارتش آنها شد و تا پیش از سرنگونی دولت اسد در سوریه موقعیت منطقه‌ای بدی داشتند. حتی ترکیه هم مانند ایران در سالهای گذشته با تورمی بالا و تضعیف دائمی ارزش پول ملی مواجه بوده است اما تولید ناخالص آن هم اکنون بیش از دو برابر کشور است و به زودی می‌تواند به سه برابر هم برسد.»
استاندار گیلان افزود: «در ابتدای انقلاب وضعیت اقتصادی کشور ما خیلی بهتر از ترکیه بود ولی امروز وضعیت معکوس شده است. این مهم را در مقایسه با عربستان و دیگر کشورهای منطقه هم می‌توانیم مشاهده کنیم. آنچه زمینه عقب افتادن ما از همسایگان شد تحریم‌ها بود. آن عاملی که رقابت ما با همسایگان را به این شکل نابرابر درآورد محدودیتهای ظالمانه تحریم‌های تحمیل شده از سوی ایالات متحده است و نباید با انگشت گذاشتن بر ضعفهای واقعی داخل، از دیدن موانع واقعی و بزرگ بیرونی غافل شویم.»
حق شناس تصریح کرد: «به همین دلیل نباید این تصور به وجود بیاید که اقتصاد به تنهایی راهی برای رهایی خودش خواهد یافت. برای اینکه بتوانیم از ظرفیتهای واقعی اقتصاد استفاده کنیم، ناچاریم که تحریم‌ها را یا رفع کنیم یا به نحوی ان را تلطیف کنیم که زمینه لازم فراهم شود. برای همین باید دوباره بر این امر انگشت کذاشت که اقتصاد کشورمان برای حرکت دوباره به سمت پیشرفت نیازمند کمک سیاسی است. کافی است دستگاه دیپلماسی کشور بتواند گره تحریم را باز کند تا ببینیم چطور گشایشی بزرگ اما موقت به وجود می‌آید.»
223229
کد خبر 2007240

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1320480/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مقصد نهایی ستاره محبوب هواداران استقلال مشخص شد + جزئیات

حرکت تکنیکی اولیسه؛ لایی همزمان به کیمیش و کین در تمرین بایرن

دبل رقیب 233 امتیازی شدن ملی‌پوش ایرانی

پاسپورت افغانستان کم اعتبارترین پاسپورت جهان شد

ظریف: تصمیم گیری در رابطه با احتمال مذاکره با دولت جدید آمریکا با مقامات نظام است

واکنش ایران به حملات تازه آمریکا و انگلیس به یمن

ویترین تسنیم شماره 832/ «خطای محاسباتی آمریکا درباره ایران»

هر تعرفه‌ای ببندید مشابهش را وضع می‌کنیم

بازنشر کلیپ ناسزاگویی به نتانیاهو توسط ترامپ

حملات نظامی انگلیس و آمریکا به کشور یمن مصداق جنایت تجاوز است

برگزاری نشست متحدان اوکراین در آلمان/ تاکید آمریکا بر ادامه کمک‌های نظامی به کی‌یف

جانشین فرمانده کل سپاه: ما باور داریم که دوران آخرالزمان را طی می‌کنیم | استوانه‌های مقاومت مقاوم‌تر شد

بسته کمکی 500 میلیون دلاری آمریکا برای اوکراین

واکنش‌ها به انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان؛ از آمریکا تا عربستان همه مسرور!

اکونومیست: خرید احتمالی گرینلند توسط ترامپ می تواند «معامله‌ی قرن» شود

بقائی:حملات آمریکا و انگلیس به یمن مصداق جنایت تجاوز است

ظریف: امکان تعامل با آمریکا وجود دارد +فیلم

مکران برای محل پایتخت جدید مناسب است؟

مشکل اصلی صداوسیما

اعتراف به شکست در اداره تهران

اپوزیسیون شاه و دموکرات‌‏ها؛ بازخوانی روابط جبهه ملی و نهضت آزادی با آمریکا

اتحاد نفتی ایران و ارمنستان علیه خفگی ژئوپلیتیکی

حماس: در صورت دریافت تضمین لازم، فاصله زیادی با توافق نداریم

ناکامی ترامپ در فرار از پرونده رسوایی جنسی

آلمان،ترامپ را به تلاش برای تجزیه اروپا متهم کرد

درگیری شدید یهودیان تندروی «حریدی» با پلیس اسرائیل

ابومرزوق: نتانیاهو مانع اصلی پیش روی توافق مبادله اسراست

حمله به وزیر دارایی سابق آلمان با کیک

لغو سفر بایدن به ایتالیا به علت آتش سوزی‌های لس آنجلس

برگزاری حراج شمش طلا در هفته آینده

روند کاهشی سرمایه‌گذاری ایرانی‌ها در جمهوری آذربایجان

سکه‌های 1403 شنبه حراج می‌شوند

اولین برد تیم ملی هندبال ایران مقابل عراق

برتری شاگردان رافائل در اولین دیدار دوستانه برابر عراق | اخبار ورزشی

زیارت از مولفه‌های مهم روابط ایران و عراق است

تحلیل رسانه‌های عربی از سفر السودانی به ایران

السودانی با پیام مهم ترامپ در تهران/ احتمال تصویب FATF پس از سال‌ها کشمکش/ جنجال‌ها بر سر انتقال پایتخت به جنوب کشور

مدیریت مطالعات ریسکهای نامشهود مکمل اجرا برنامه های توسعه ملی

ارزیابی علمی کیفیت ماهی موتو در سواحل جنوبی کشور

از جریان ضد توسعه تا کاسبان تحریم

ناترازی بانکی ریشه در اقتصاد دستوری دارد

تبعه سوئیسی که به جرم جاسوسی دستگیر شده بود، در زندان خودکشی کرد

آذربایجان شرقی می تواند نقطه عطفی در تحقق دیپلماسی اقتصادی دولت وفاق باشد

اقتصاد چین در بند تورم منفی؛ افزایش فاصله پکن با اقتصادهای برتر جهان/ زنگ خطر به صدا در آمد؟

علائم HMPV شبیه سرماخوردگی و آنفولانزا است

هند و افغانستان، بندر چابهار دلیل توسعه روابط تجارتی!

آمریکا به زودی تحریم‌های جدیدی علیه روسیه اعمال می‌کند

بازنشر کلیپ ناسزاگویی به نتانیاهو توسط ترامپ؛ نتانیاهو در مراسم تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

اسارت اسطوره مقاومت پزشکان غزه در زندان بدنام اسرائیلی

تهران آمادگی مذاکرات «جامع» را ندارد