ایرانیان جهان

آخرين مطالب

توسعه بندر فاو، فرصتی برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی عراق

توسعه بندر فاو، فرصتی برای افزایش سهم ایران از تجارت جهانی
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - از زمان مطرح‌شدن بندر فاو عراق نگرانی بسیاری در بین کارشناسان به علت ازدست‌رفتن موقعیت کریدورهای ایرانی به وجود آمد، این در حالی است که توسعه بندر فاو، می‌تواند به افزایش سهم بیشتر ایران در تجارت جهانی کمک کند. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، حمل‌ونقل دریایی با سهم 90 درصدی [1] از تجارت جهانی، به عنوان یکی از مهم‌ترین ارکان تجارت این حوزه شناخته ‌‌می‌شود.
حمل‌ونقل دریایی در کنار کاهش هزینه‌ها و ظرفیت بیشتر حمل کالا، ایمنی تجارت کالا را نیز افزایش می‌دهد. همچنین با توسعه زیرساخت‌های بندری و تقویت ناوگان دریایی، اهمیت حمل‌و‌نقل دریایی در جهان روزبه‌روز بیشتر می‌شود و نقش کلیدی را در افزایش رقابت‌پذیری کالاهای صادراتی ایفا می‌کند. از این رو کشورهای محصور در خشکی نیز تلاش دارند تا به طرق مختلف خود را به تجارت دریایی متصل کنند. از سوی دیگر برخی کشورها نیز که به نوعی به دریا متصل هستند، تلاش دارند خود را به یک مسیر ترانزیتی تبدیل کنند.
در این میان کشور عراق که به دلیل عدم دسترسی به آب‌های آزاد در یک بن‌بست ژئوپلیتیک قرار دارد از دیرباز در تلاش بوده تا از طریق ایجاد بنادر بزرگ، خود را در مسیرهای تجارت متصل به دریا قرار دهد. از مهم‌ترین این پروژه‌ها می‌توان به توسعه بندر «فاو» و «جاده توسعه» اشاره کرد که پروژه‌های جدایی‌ناپذیر و مکمل هم هستند.
این پروژه‌ها در کنار کمک به تجارت داخلی عراق، می‌تواند این کشور را در محور کریدور شمال و جنوب قرار دهد. پروژه جاده توسعه با بودجه بیش از 17 [2] میلیارد دلاری به دنبال تبدیل‌کردن عراق به‌عنوان یک نقطه کانونی در ترانزیت منطقه‌ای از طریق اتصال مناطق بندر فاو در بصره به ترکیه از مرز فیشخابور است. این پروژه‌ها به‌عنوان محرک اصلی شکوفایی اقتصادی عراق شناخته‌ می‌شوند.

ایرانیان جهان

نقشه بندر فاو و جاده توسعه
توسعه بندر فاو نیز در سه‌ فاز و با ظرفیت 90 اسکله و 99 میلیون تن ظرفیت تخلیه و بارگیری در نظر گرفته شده است. وزارت حمل و نقل عراق، در خبری اعلام کرده است که فاز اول این پروژه قرار است در سال 2025 [3] با سرمایه 5 میلیارد دلاری افتتاح شود. همچنین این بندر در سال 2050 به بهره‌برداری کامل خواهد رسید. این درحالی است که پیشرفت این پروژه تا به امروز باعث شده برخی از صاحب‌نظران حتی در عراق آن را بسیار بلندپروازانه دانسته و در به‌ نتیجه‌ رسیدن آن تردید کنند.
از سوی دیگر برخی کارشناسان نیز آن را یک رقیب برای موقعیت ترانزیتی ایران در نظر می‌گیرند. این در حالی است که بندر فاو به دلایل زیر منافع ترانزیتی ایران را تهدید نمی‌کند:
الف: تفاوت متقاضیان استفاده از کریدورهای عبوری از ایران و عراق در مسیر ترانزیتی شمال-جنوب: به‌طورکلی متقاضیان استفاده از کریدور شمال-جنوب عبوری از ایران و عراق متفاوت هستند. اراده سیاسی متقاضیان ترانزیت کالا در انتخاب مسیر، تعیین‌کننده است و صرف وجود یک مسیر امن و حتی با هزینه و زمان کمتر برای کریدور شدن کافی نیست.
بخش قابل‌توجهی از متقاضیان کریدور عبوری از عراق، کشورهای اروپایی هستند که بنا بر اختلافات راهبردی سیاسی و امنیتی و نیز تلاش برای وابسته نشدن به ایران که نمونه آن در بحث انرژی به‌وضوح دیده می‌شود، حاضر به همکاری پایدار با ایران نیستند. درعین‌حال بازار هدف کریدور عبوری از ایران عمدتاً کشورهای هند، روسیه، آسیای میانه و برخی کشورهای قفقاز هستند که به دلایل ژئواکونومیک، متقاضی ترانزیت از مسیر عراق نیستند.
ب: علاقه ترکیه به تنوع‌بخشی مسیرهای ترانزیتی خود از خلیج‌فارس: کشورهایی که از کریدورهای ترانزیتی استفاده می‌کنند به دلیل ایجاد وابستگی توسط کریدورها تلاش دارند تا این ابتکارها را متنوع کرده و به یک مسیر یا یک کشور خاص محدود نباشند. به‌عنوان نمونه چین در کنار مسیر دریایی موجود، تلاش دارد تا مسیر زمینی جاده ابریشم برای رسیدن به مدیترانه را با محورهای مختلف از جمله محور عبوری از آسیای میانه-روسیه-اروپا، آسیای میانه-ایران- ترکیه و مسیر آسیای میانه - آذربایجان - گرجستان - ترکیه ایجاد نماید. ترکیه نیز از این امر مستثنی نیست و در تلاش است تا هم از طریق ایران و هم از طریق عراق به خلیج‌فارس متصل گردد.
در کنار استدلال‌ها در مورد تهدید منافع ترانزیتی ایران توسط بندر فاو عراق، باید بیان داشت که برای ایران دارد که می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
الف) تغییر نقطه ثقل تجاری ایران از امارات به عراق: ایران اکنون نقطه ثقل تجارت خود را بندر جبل علی امارات قرار داده است. در حال حاضر بار کشتی‌‌ها در این بندر تخلیه و بعد به‌وسیله کشتی‌های کوچک به بندر امام خمینی خرمشهر منتقل می‌شود. باتوجه‌به این که ایران و امارات در لایه‌های سیاسی و امنیتی مشکلات متعددی دارند، ضرورت دارد که ایران از اتکای صرف به بندر جبل علی اجتناب کرده و به دنبال تنوع بخشی به بنادر مورد استفاده خود باشد. در این میان بندر فاو عراق یک گزینه مناسب از حیث سیاسی و اقتصادی برای ایران است.
ب) تجربه توسعه توأمان بنادر هم‌جوار در شمال و غرب اروپا و جنوب شرق آسیا: باتوجه‌ به تجربه توسعه توأمان بنادر هم‌جوار در شمال و غرب اروپا و جنوب شرق آسیا، توسعه بندر فاو می‌تواند به توسعه بنادر ایران نیز کمک کند، چرا که وقتی بندر فاو ظرفیت پذیرش بار را نداشته باشد، باعث می‌شود که بارها به بندر نزدیک آن یعنی بندر امام خمینی منتقل شوند که می‌تواند به رونق بیشتر بندر امام خمینی و سایر بنادر هم‌جوار ایرانی نیز کمک کند.
در نتیجه باتوجه‌به مزیت‌های بیان شده می‌توان اذعان کرد که برخلاف جریان رسانه‌ای حاکم در ایران که بندر فاو و جاده توسعه را رقیبی برای کریدورهای ایرانی می‌دانند، توسعه بندر فاو می‌تواند منافع مناسبی را برای ایران در پی داشته باشد. لذا ضروری است ایران در کنار توجه به موقعیت ترانزیتی خود از چنین فرصت‌هایی نیز حداکثر بهره‌برداری را داشته باشد.
منابع:
[1] https://smtnews.ir/fa/tiny/news-52048
[2] https://donya-e-eqtesad.com/fa/tiny/news-4122601
[3] https://www.tinn.ir/fa/tiny/news-289039
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1320804/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اقتصاد چین در بند تورم منفی؛ افزایش فاصله پکن با اقتصادهای برتر جهان/ زنگ خطر به صدا در آمد؟

علائم HMPV شبیه سرماخوردگی و آنفولانزا است

هند و افغانستان، بندر چابهار دلیل توسعه روابط تجارتی!

آمریکا به زودی تحریم‌های جدیدی علیه روسیه اعمال می‌کند

بازنشر کلیپ ناسزاگویی به نتانیاهو توسط ترامپ؛ نتانیاهو در مراسم تحلیف ترامپ شرکت نمی‌کند

اسارت اسطوره مقاومت پزشکان غزه در زندان بدنام اسرائیلی

تهران آمادگی مذاکرات «جامع» را ندارد

مخالفان «هاشمی» در چهار پرده

مذاکره با آمریکا از اردیبهشت 1356 در دستور نهضت آزادی بود

پزشکیان: عاقلانه نیست بدون داشتن نقشه بخواهیم توسعه ایجاد کنیم

اشتغال ناقص کاهش یافت

تبریک کشورها و نهادهای بین‌المللی به عون

پاکدل: برنامه های هندبال در راستای موفقیت در بازیهای آسیایی است

رئیس فدراسیون هندبال عراق: امیدوارم تعامل بیشتری با ایران داشته باشیم

تیم ملی هندبال مردان ایران برنده دیدار تدارکاتی با عراق شد

پیروزی تیم ملی هندبال ایران مقابل عراق در دیدار دوستانه

رئیس فدراسیون هندبال عراق: نتیجه بدی مقابل ایران نگرفتیم

توضیح روابط عمومی بنیاد شهید و امور ایثارگران درباره اظهارات منسوب به رئیس این بنیاد

غبارروبی سردار شهید یاسر بهشتی در ایرانشهر

خانواده شهدا و ایثارگران حامی نظام و ولایت هستند

استاندار خوزستان: اجرای عدالت و مردمداری شرط توسعه پایدار در استان است

قلعه نویی: شرایط مهدی طارمی در اینتر با ثبات‌تر خواهد شد

انتقاد از فعالیتهای جزیره ای اتاقهای بازرگانی در حوزه بین‌الملل/دوره‌های آموزشی متناسب با نیاز فعالان اقتصادی طراحی شود

آذربایجان‌شرقی می تواند نقطه عطفی در تحقق دیپلماسی اقتصادی دولت وفاق باشد

پولادی: در جلسه تمرکز زدایی از پایتخت بحث انتقال تهران مطرح نیست

پاکدل: هدف اصلی ما مسابقات ناگویا ژاپن خواهد بود

کارلوس کی‌روش - تونس: یک امضا تا نهایی شدن!

پاکستان حامی داعش است

طالبان خواستار پرداخت غرامت جنگی به افغان‌ها

واکنش جورجیا ملونی به نقش ماسک در آزادی خبرنگار بازداشتی در تهران!

جنگنده سوخو 30 SM؛ برتری ایران در آسمان با قدرتی برابر با F15 و F16 آمریکا

مراسم تحلیف ترامپ بی نتانیاهو برگزار می‌شود

هشدار محسن رضایی درباره یک رویکرد خطرناک ؛ ماجرای نامه‌ای که به شهید رئیسی نوشت

تلاش اوکراین برای درگیری با روسیه در دریای سیاه

چرا ترامپ برای الحاق مناطق مختلف به آمریکا تقلا می‌کند؟ + فیلم

طعنه خانم رئیس جمهور به ترامپ

واکنش‌ها به انتخاب رئیس جمهور جدید لبنان؛

تلاش آتش‌نشان‌های آمریکا برای اطفای حریق با کیف زنانه! + فیلم

توافق دانشگاه جانز هاپکینز و وزارت آموزش آمریکا برای مقابله با تبعیض نژادی

تحلیلگر بازار سرمایه: بورس از نمایندگان مجلس می‌ترسد نه ترامپ

اسطوره مقاومت پزشکان غزه در زندان بدنام اسرائیلی دیده شد

استمرار عصر ژنرال‌ها در کاخ بعبدا؛ «جوزف عون» نه دیو نه دلبر

پاکستان از دیدار متقی با معاون وزارت خارجه هند درس بگیرد

واکنش کشورها و نهادهای بین‌المللی به ریاست جمهوری عون

کشته شدن 10 نظامی صهیونیست در شمال غزه ظرف 14 روز

کانادا به دنبال انتقام از ترامپ با اعمال تعرفه بر کالاهای آمریکایی

اخذ سپرده ریالی تخصیص ارز لغو شد

بیکاری ارادی حاصل دستمزد پایین

دستاوردهای سفر یک روزه نخست وزیر عراق به تهران

علاقه رئیس فدراسیون هندبال عراق به تبادل دانش با ایران