ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران چگونه از طریق ناوگان سایه نفت تحریمی خود را می‌فروشد؟ آسیا و اقیانوسیه

ایران چگونه از طریق ناوگان سایه نفت تحریمی خود را می‌فروشد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تحریم‌های آمریکا علیه صنعت نفت ایران، شیوه فروش نفت توسط ایران را با مشکلات فراوانی روبه‌رو کرده است. ایران با استفاده از شبکه‌ای پیچیده از شرکت‌ها، کشتی‌ها و روش‌های غیرشفاف، تجارت نفت را تداوم می‌بخشد. این تجارت، اقتصاد نفتی ایران را زنده نگه داشته است.
بر اساس گزارشی که رویترز منتشر کرده، یکی از ابزار‌های کلیدی ایران در دور زدن تحریم‌های نفتی، شرکت «تندر صحرا» مستقر در تهران است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
این شرکت که در ظاهر به عنوان یک شرکت پیمانکاری در حوزه نفت و گاز معرفی می‌شود، در واقع شبکه‌ای از نفت‌کش‌ها و کشتی‌های سایه‌ای را مدیریت می‌کند که نفت ایران را به صورت پنهانی به بازار‌های جهانی می‌رساند.
«تندر صحرا» به ناوگانی از کشتی‌های ناشناس یا کشتی‌هایی با هویت‌های جعلی متکی است که نفت ایران را از طریق انتقال کشتی به کشتی (STS) به خریداران در آسیا، عمدتا چین، تحویل می‌دهند. این نفت‌کش‌ها معمولا سیستم شناسایی خودکار (AIS) خود را خاموش می‌کنند یا اطلاعات موقعیت‌یابی جعلی ارسال می‌کنند تا ردیابی نشوند.
در دوره‌ای که ایمیل‌های هک‌شده تندر صحرا توسط گروه «پرانا نتورک» فاش شد، این شرکت حدود 20 میلیون بشکه نفت صادر کرد که ارزش آن طبق میانگین قیمت بازار در سال 2023، حدود 1.7 میلیارد دلار برآورد می‌شود. صادرات نفت ایران در سال 2023 بالغ بر 53 میلیارد دلار بود که این رقم در سال 2024 به بالاترین سطح خود از سال 2018 رسید.
نقش نفت‌کش‌ها در شبکه انتقال نفت ایران طبق گزارش رویترز، تندر صحرا از ناوگانی متشکل از 34 نفتکش استفاده می‌کند که به طور مداوم بین خلیج فارس، آسیا، آمریکای لاتین و روسیه در حرکت هستند. نفت‌کش‌هایی مانند «رمی» و «ون‌یائو» نقش مهمی در این عملیات دارند. کشتی «دون»، که یک نفتکش بسیار بزرگ است، قادر به حمل 2.2 میلیون بشکه نفت است و معمولا نفت خام را از کشتی‌های کوچک‌تر مانند «رمی» دریافت می‌کند.
بیشتر بخوانید:تشدید تحریم‌ها برای مهار ناوگان ارواح؛ ذخایر نفتی و نفتکش های ایران اسیر دست چینی‌ها!
در برخی موارد، کشتی‌ها نه‌تنها با نام و رنگ جدید به دریا بازمی‌گردند، بلکه حتی اسناد بارگیری، گواهی مبدا و سایر مدارک مرتبط با محموله‌ها جعل می‌شود تا منشا نفت به کشور‌های دیگر مانند عراق یا مالزی نسبت داده شود. این تکنیک‌ها به ایران اجازه می‌دهد تا نفت خود را در بازار جهانی با نام دیگری بفروشد.
انتقال‌های پیچیده و مخفیانه در آب‌های بین‌المللی بر اساس ایمیل‌های فاش‌شده، نفت‌کش «رمی» اغلب از نام جعلی استفاده می‌کرد تا نفت ایران را حمل کند. در یک مورد خاص، در مارس 2023، رمی 758 هزار بشکه نفت را در تنگه مالاکا از کشتی دیگری به نام «Shanaye Queen» منتقل کرد. سیستم شناسایی خودکار کشتی «Shanaye Queen» در آن زمان موقعیت جعلی 250 کیلومتر دورتر را نشان می‌داد، اما تصاویر ماهواره‌ای نشان داد که این کشتی در کنار رمی قرار داشته است.
این نوع جعل اطلاعات، که به عنوان «AIS spoofing» شناخته می‌شود، یکی از روش‌های رایج در شبکه نفتکش‌های سایه‌ای است. این تکنیک باعث می‌شود که به نظر برسد کشتی‌ها در حال حرکت در مسیر‌های غیرمنطقی هستند یا به طور غیرعادی در یک مکان ثابت مانده‌اند.
علاوه بر جعل مکان کشتی‌ها، شبکه تندر صحرا اسناد مختلفی مانند بارنامه‌ها و گواهی‌های مبدا را جعل می‌کند. در یک نمونه، تندر صحرا از اسناد جعلی عراقی برای صادرات نفت ایران استفاده کرد. اما مقامات عراقی پس از بررسی اسناد اعلام کردند که این مدارک بسیار ضعیف و غیرقابل قبول بوده و هیچ سابقه‌ای از بارگیری نفت از بندر‌های عراق برای محموله موردنظر وجود ندارد.
حمایت از روسیه و ونزوئلا ایران تنها کشوری نیست که از این شبکه استفاده می‌کند. تندر صحرا همچنین برای کمک به صادرات نفت از کشور‌های تحریم‌شده دیگر مانند روسیه و ونزوئلا وارد عمل شده است. طبق ایمیل‌های فاش‌شده، کشتی‌های این شبکه، نفت خام روسیه و ونزوئلا را نیز حمل کرده‌اند و این نفت‌ها عمدتا به چین ارسال شده است.
در آگوست 2022، یکی از نفت‌کش‌های این شبکه با نام «ون‌یائو» 1.9 میلیون بشکه نفت خام ونزوئلا را بارگیری کرد. این کشتی پس از بارگیری به مدت دو هفته در ساحل برزیل لنگر انداخت و سپس به سمت چین حرکت کرد.
در نمونه‌ای دیگر، در کریسمس 2023، نفتکش «رمی» 1.05 میلیون بشکه نفت روسیه را از نفتکش «اومبا» در مورمانسک روسیه بارگیری کرد. این نفت برای شرکت گازپروم، یکی از بزرگترین تولیدکنندگان نفت روسیه، حمل می‌شد و خریدار نهایی آن، شرکت ملی نفت چین بود.
پاسخ مقامات بین‌المللی گرچه ایالات متحده در آوریل 2023 شرکت تندر صحرا را تحریم کرد، اما بسیاری از کشتی‌های این شبکه همچنان به فعالیت خود ادامه می‌دهند. تاکنون 21 کشتی از این ناوگان توسط آمریکا تحریم شده است، اما 13 کشتی همچنان خارج از لیست تحریم‌ها قرار دارند.
مقامات چینی در پاسخ به سوالات رویترز اعلام کردند که از فعالیت تندر صحرا در چین اطلاعی ندارند و بار دیگر تاکید کردند که با تحریم‌های یکجانبه ایالات متحده مخالف هستند.
افشاگری‌های اخیر نشان می‌دهد که چگونه ایران با استفاده از شبکه‌های غیرشفاف و روش‌های پیچیده، توانسته تحریم‌های غرب را دور بزند و نفت خود را به بازار‌های جهانی صادر کند. این شبکه‌ها نه تنها به ایران اجازه می‌دهند که اقتصاد خود را زنده نگه دارد، بلکه به سایر کشور‌های تحریم‌شده مانند روسیه و ونزوئلا نیز کمک می‌کنند.
بیشتر بخوانید:باید مذاکره با آمریکا را آغاز کنیم/ ترامپ بهترین فرصت برای ماست/ بخشی از دولت روسیه در بعضی از مسئولان ایرانی نفوذ کرده‌ است
با افزایش فشار‌های بین‌المللی، به نظر می‌رسد که ایران همچنان به توسعه این شبکه‌های سایه‌ای ادامه می‌دهد تا تجارت نفت خود را حفظ کند و منابع مالی موردنیاز خود را تامین کند.
آینده صادرات نفت ایران چگونه می‌شود؟ چین بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران است و به طور مداوم از تحریم‌های آمریکا سرپیچی می‌کند. در سال 2024، حدود 91 درصد از صادرات نفت ایران به چین اختصاص داشت که نسبت به سال 2023 افزایش یافته است. چین بار‌ها اعلام کرده که تحریم‌های یک‌جانبه آمریکا را غیرقانونی می‌داند و به تعاملات اقتصادی خود با ایران ادامه می‌دهد.
بخش عمده‌ای از نفت ایران به پالایشگاه‌های مستقل چین موسوم به «تی‌پات» منتقل می‌شود که کمتر تحت تاثیر فشار‌های سیاسی قرار دارند. چرا که این پالایشگاه‌ها خصوصی هستند و از سیاست‌های رسمی دولت چین و قوانین بین‌المللی مصون هستند. از این رو، این پالایشگاه‌ها نقش مهمی در ادامه صادرات نفت ایران ایفا می‌کنند.
با وجود موفقیت ایران در صادرات نفت، برخی موانع نیز وجود دارد. اخیرا برخی از بندر‌های چین، از جمله بندر شاندونگ، اعلام کرده‌اند که ورود نفت‌کش‌های تحت تحریم آمریکا ممنوع است. این اقدام می‌تواند بخشی از صادرات نفت ایران را مختل کند و درآمد‌های این کشور را تحت تاثیر قرار دهد. البته گزارش رویترز نشان می‌دهد که ایران برخی از محموله‌های صادراتی خود را با نفت‌کش‌هایی که به اسم ایران فعالیت نمی‌کند، انجام می‌دهد.
این بدان معناست که شاید صادرات ایران به همین شیوه ادامه پیدا کند. با این حال، ایران همچنان از راه‌های جدید برای مقابله با این محدودیت‌ها استفاده می‌کند. شبکه‌ای از کشتی‌ها و شرکت‌های پوششی که در نقاط مختلف جهان مستقر هستند، به ایران کمک می‌کنند تا این چالش‌ها را مدیریت کند.
ایران با استفاده از شبکه‌های پیچیده، توانسته تحریم‌های شدید نفتی را دور بزند و به صادرات نفت خود ادامه دهد. این درآمد‌ها برای اقتصاد ایران حیاتی است. با این حال، آینده صادرات نفت ایران همچنان به تحولات سیاسی بین‌المللی، به ویژه در آمریکا و چین، بستگی دارد.
منبع: تجارت نیوز

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1323566/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آخرین خبر از نقل و انتقالات فوتبال اروپا امروز شنبه 22 دی 1403/بزرگ‌ترین شایعات نقل‌وانتقالاتی اروپا

رد پیشنهاد الهلالی ها از سوی ستاره اینتر

صادرات خودروهای برقی چین متوقف شد

پیام هلال احمر؛‌ آمریکا تنها نیست

ترس عجیب تیلور آمریکایی از شیرشاه مازندران

لغو صدها پرواز در آمریکا

امام جمعه رشت: خدا جای حق نشسته؛ آتش سوزی مهیب در آمریکا، آتش انتقام الهی است/ دنیا به خاطر سیستم دفاعی قوی ایران برابر آن زانو زده است

یورونیوز: ایران 10 روز مانده به تحلیف ترامپ از «شهر موشکی» رونمایی کرد

بهترین سیوهای دروازه‌بانان شاغل در آمریکا طی سال 2024

(اینفوگرافیک) پرهزینه‌ترین بلایای طبیعی در تاریخ آمریکا

محور اصلی رایزنی دانمارک با تیم «ترامپ» درباره گرینلند

◄ گزارش تصویری | آخرین وضعیت آتش سوزی در لس آنجلس / 210 هزار ایرانی درگیر آتش سوزی لس آنجلس

بایدن:پوتین در حال حاضر در شرایط سختی قرار دارد،نباید به او فضای تنفس بدهیم

هلال احمر شعار آمریکا تنها نیست را صادر کرد

پای پنتاگون به مهار آتش‌سوزی لس آنجلس باز شد

ارسال پیام‌های خصوصی به ترامپ

ویدیو/ آمریکا در جهنم

درخشش ستاره ایرانی در NCAA آمریکا

مصداق غلبه حاشیه بر متن

حزب الله هوشمندانه عمل کرد

ممنوعیت علیه خاتمی؛ وفاق در جاده‌ای یک‌طرفه؟

ریاض میزبان نشست وزرای خارجه عربی-غربی درباره سوریه

موج جدید حملات سایبری علیه وبگاه‌های دولتی و نظامی ایتالیا

استقرار ارتش لبنان در برخی مناطق جنوب و غرب لبنان

ادعای رسانه عبری: در مورد 90 درصد از جزئیات آتش‌بس در غزه توافق شده است

راغفر: معلوم نیست 80 میلیارد دلار درآمد ارزی کشور کجا خرج می شود!؟

عبور قیمت طلا از مرز 5.300.000 تومان؛ دلار نیز دستخوش افزایش شد

گسترش همکاری‌های گردشگری، علمی و سلامت عراق با اصفهان

آغاز رسمی فعالیت کنسولگری عراق در اصفهان

برخورد با مصوبات خلاف بهبود محیط و کسب و کار؛ بخشنامه‌های مخل تولید باطل شد

واکنش آموزش و پرورش به خبر تعطیل شدن مدارس تا پایان سال

کشف 26 دستگاه استخراج رمز ارز در اهواز

گلکسی A36؛ گوشی اقتصادی جدید سامسونگ

تراموای چینی فردا به تهران می‌رسد

آتش‌سوزی‌ لس‌آنجلس خسارات سنگین مالی و جانی به‌جا گذاشته است !

لس آنجلس آخرالزمان را به چشم دید

بایدن: تحریم روسیه باعث افزایش قیمت بنزین آمریکا می‌شود

حمله تشکیلات خودگردان فلسطین به اردوگاه جنین

بارزانی خواستار تقویت همکاری میان اقلیم کردستان عراق و لبنان شد

شوک به بازار خودرو؛‌ قیمت این خودرو 200 میلیون بالا رفت

با کیفیت‌ترین عسل ایران

آیا حشدالشعبی عراق منحل می‌شود؟

حواشی دیدار هندبال دوستانه ایران و عراق

هر ملتی که روحیه ایثار و فداکاری را نداشته باشد سقوط خواهد کرد

تراموا فردا به تهران می‌رسد

بخش خصوصی تحریم ها را کنار می زند

بخش خصوصی تحریم ها را کنار می زند/برگزاری نشست فرصت های تجاری ایران و کانادا

کاهش تورم در افغانستان

سرقت از ارتش آمریکا وسط آتش سوزی کالیفرنیا! + عکس

نقش کلیدی رسانه‌ها و نخبگان در مقابله با تحمیل تفکرات دشمن