ایرانیان جهان

آخرين مطالب

راهبردهای ترامپ در مقابل ایران / ترامپ فرمان خاورمیانه‌ را به دست چه کسی خواهد داد؟ ایالات متحده آمریکا

راهبردهای ترامپ در مقابل ایران / ترامپ فرمان خاورمیانه‌ را به دست چه کسی خواهد داد؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - هنگامی که اکثر کارشناسان و ناظران بیرونی امید بسیار اندکی برای به نتیجه رسیدن مذاکرات آتش‌بس در دوران ریاست جمهوری بایدن داشتند، دونالد ترامپ رئیس جمهور منتخب آمریکا با اعلام ضرب الاجلی برای سیاست مداران اسرائیلی و مقامات فلسطینی اعلام کرد که اگر تا پیش از مراسم «تحلیف» (بیستم ژانویه 2025) اگر جنگ در غزه تمام نشود، درهای جهنم در این منطقه باز خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
برهمین اساس سفر نمایندگان بایدن و ترامپ به سرزمین‌های اشغالی و صحبت‌های ایشان با شخص نتانیاهو سبب افزایش انعطاف پذیری نتانیاهو در جریان مذاکرات آتش‌بس شد. برخی تحلیلگران معتقدند که اگر رویکرد سخت گیرانه استیون ویتکاف در گفت‌وگو با «بی بی» نبود شاید تل‌آویو ترجیح می‌داد تا فعلا به بهانه عدم فروپاشی کابینه و لزوم تحقق اهداف جنگ در میدان غزه باقی بماند. با استناد به این تجربه اخیر، ویتکاف را می‌توان یکی از مهره‌های تاثیرگذار در روند بازطراحی نظم خاورمیانه دانست. 
با وجود تمرکز تیم ترامپ بر روی مسائل داخل آمریکا اما پویایی‌ها نظم خاورمیانه ایجاب می‌کند تا ترامپ در مقام بازیگر منفعل قرار نگرفته و برای تامین منافع آمریکا در شرق مدیترانه و حوزه خلیج فارس سیاست تعامل را با متحدان خود دنبال نماید. دومین شخصیت کلیدی و پشت پرده دولت ترامپ برای ترسیم سیاست‌های خاورمیانه‌ای آمریکا را بتوان جرارد کوشنر دانست. داماد رئیس جمهور کنونی آمریکا که دارای روابط نزدیک با محمد بن سلمان، محمد بن زاید و بنیامین نتانیاهو است در دور نخست ریاست جمهوری وی در کنار محمد دحلان، مشاور ویژه حاکم ابوظبی، در معماری پیمان ابراهیم حضور داشت. طرح ریزی این توافق جدید این امکان را برای جمهوری خواهان فراهم کرد تا پس از شکست «معامله قرن»، نوعی توافق جدید تعریف کنند که اینبار اولویت را نه به فلسطینی‌ها بلکه به کشورها عرب سنی خواهد داد. در این معامله دیگر نه «صلح در برابر زمین»، بلکه ایده «صلح در برابر صلح» دارای اصالت بود.
دیگر معماران سیاست خاورمیانه‌ای ترامپ را می‌توان لابی‌های وابسته به اسرائیل و گروه‌های لابی عربی دانست. در بین سال‌های 2017 الی 2020، لابی یهودی- عربی عملکرد خیره کننده در واشنگتن داشت و توانست با ارتباط گیری با تیم ترامپ، گام بلندی به سمت از بین بردن میراث اوباما در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا بردارند. تغییر مجدد وضعیت سیاسی در کشورهای متاثر از «بهار عربی»، خروج یکجانبه آمریکا از برجام، انتقال پایتخت رژیم صهیونیستی به بیت المقدس، الحاق بلندی‌های جولان به سرزمین‌های اشغالی و در نهایت پیمان ابراهیم بخشی از دستآوردهای لابی وابسته به اسرائیل و کشورهای عربی محسوب می‌شود. در دوران کنونی نیز به نظر می‌رسد لابی‌های نام برده ارتباط مثبتی با تیم ترامپ برقرار کرده و به دنبال اجرایی کردن پروژه‌های خود در منطقه غرب آسیا هستند. 
فارغ از شخصیت‌های کلیدی در دولت ترامپ یا جریان‌های موثر برای ترسیم سیاست خاورمیانه‌ای دولت ترامپ، به نظر می‌رسد دستگاه سیاست خارجی دولت چهاردهم و سایر نهادهای ذی صلاح در این موضوع باید سیاست‌های خاورمیانه‌ای خود را بار دیگر از نو تعریف کنند. پس از پایان دوره نخست ریاست جمهوری ترامپ و روی کارآمدن دموکرات‌ها در آمریکا ما شاهد سیاست «انجماد تنش‌ها از سوی سه بلوک محافظه کار سنی، اخوانی و مقاومت بودیم. کشورهایی مانند ترکیه، عربستان سعودی و امارات عربی متحده که پیش از این با دنبال کردن نوعی سیاست «تهاجمی» در قبال منطقه سعی داشتند تا به بیشینه سازی منافع ملی خود بپردازند، حال به این نتیجه رسیده بودند که باید در سیاست‌های خود برای چهار سال آینده تجدید نظر کنند. حال برخی تحلیلگران معتقدند با بازگشت ترامپ به کاخ سفید این امکان وجود دارد تا مجددا حکام ریاض- ابوظبی- تل‌آویو-آنکارا خط مشی متفاوتی اتخاذ کرده و به عصر رقابت‌های ژئوپلیتیکی با در نظر گرفتن مسائل ژئواکونومی بازگردند. 
با پیروزی ترامپ، رژیم صهیونیستی و کشورهای حوزه خلیج فارس قصد دارند تا با قرار گرفتن در مدار نظم سازی چهره‌ خاورمیانه را تغییر داده و تبدیل به بازیگران مسلط در شمال اقیانوس هند شوند. با توجه به افزایش تحرکات دیپلماتیک در روزهای اخیر به نظر می‌رسد باید منتظر موج «پیمان ابراهیم 2» و عادی سازی روابط تعداد زیادی از کشورهای عرب سنی با رژیم صهیونیستی باشیم. در این کارزار همچنان نقش شخصیت‌هایی همچون استیون ویتکاف، جرارد کوشنر، مارک روبیو و حتی برت مک گورک (سزار خاورمیانه) غیرقابل انکار است. پس از ادغام رژیم صهیونیستی در نظم اقتصادی- امنیتی غرب آسیا شانس عملیاتی شدن کریدور «آیمک» و تکمیل خط مکمل «جاده توسعه» افزایش خواهد یافت. 
انتخاب پیگ هگزت، مجری سابق فاکس نیوز به عنوان وزیر دفاع، مارک روبیو سناتور ایالت فلوریدا به عنوان وزیر جدید خارجه و مایکل والتز به عنوان مشاور امنیت ملی دولت دوم ترامپ دارای این سیگنال برای قدرت‌های جهانی- منطقه‌ای، به ویژه ایران است که دولت جدید آمریکا دارای رویکرد بسیار «تهاجمی‌تر» در قبال محور مقاومت در منطقه غرب آسیا است. در دوران جدید پیش‌بینی می‌شود با بازگشت ترامپ نه تنها کمپین «فشار حداکثری» علیه ایران احیا شود، بلکه با قدرت شریان‌های حیاتی جمهوری اسلامی مانند جریان صادرات نفت به چین و در عین حال نظام تصفیه مالی ایران با مشتریان خارجی در امارات هدف قرار خواهد گرفت. با پایان یافتن بندهای غروب آفتاب برجام و در عین حال اتمام زمان تحریم‌های بین‌المللی ایران براساس قطعنامه 2231 شورای امنیت، احتمالا آمریکا سعی خواهد کرد تا بار دیگر به سمت نوعی اجماع سازی علیه ایران حرکت کند. مصداق این سیاست را می‌توان حرکت تروئیکای اروپایی به سمت سیاست فعال کردن مکانیزم ماشه دانست. نکته کلیدی آن است که با توجه به شرایط حاکم در نظام بین‌الملل تحقق این خواسته آمریکایی‌ها با توجه به تشدید شکاف با اروپا و در عین حال نزدیک‌تر شدن مسکو-پکن به ایران، دور از انتظار به نظر می‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327119/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

(تصاویر) جشن ورود به 20 سالگی دختران و پسران در ژاپن

تحریم فوتبالی ایران در مستطیل سبز آسیا؛ غیبت عجیب یوزها در تیم منتخب 2024

عراقچی: غیر از مذاکره هسته‌ای با اروپا فعلا مذاکره‌ دیگری نداریم

خبر مهم وزیر راه درباره زمان افتتاح 50 هزار واحد مسکونی | پروازهای ایران به اروپا از این تاریخ آغاز می‌شود

عراقچی: غیر از مذاکره هسته‌ای با اروپا فعلا مذاکره دیگری نداریم

عراقچی:غیر از مذاکره هسته‌ای با اروپا فعلا مذاکره‌ دیگری نداریم

سفر عراقچی به پکن و هراس بزرگ در چین

انتشار ویدئوی ایست و بازرسی تی‌تی‌پی در ایالت خیبرپختونخوا

همکاری فضایی، پیشنهاد غیرمنتظره ترامپ به پوتین برای پایان جنگ اوکراین

صعود ادامه‌دار قیمت نفت/ ارزش برنت به 80 دلار و 3 سنت رسید

با پیوستن به FATF همه مشکلات بانکی حل نمی شود

بلومبرگ: آمریکا تحریم‌هایی علیه 37 شرکت چینی اعمال کرده است

امکان سنجى مذاکره با ترامپ؛ پس از ٢٠ ژانویه باید منتظر چه باشیم؟

انتقاد سلیمی‌نمین از ادبیات کوچک‌زاده و موضع عبدالعلی‌زاده

هادی چوپان: چهار سال دنبال ویزای آمریکا بودم؛ می‌گفتند تو هم ایرانی هستی، هم مسلمان!

تعرفه‌های ترامپ 300 هزار شغل در آلمان را نابود می‌کند

پزشکیان عازم تاجیکستان و روسیه شد/ امضای اسناد جامع با کشورهای منطقه می‌تواند فشارهای آمریکا در منطقه را خنثی کنیم

سرمقاله فرهیختگان/ آقای بایدن! ساعت خواب

رایزنی بن فرحان با همتایان روس و سنگاپوری

وزیر تندروی نتانیاهو کوتاه آمد؛ اعلام آمادگی مشروط برای توافق ‌آتش‌بس در غزه

کاهش 550 هزارتومانی نرخ سکه

اولین پرواز برنامه‌ای هواپیمای ایرباس بعد از انجام تعمیرات سنگین

سردار شریف: سر و صدای رسانه‌ای دشمن اهمیتی ندارد/ شهید سلیمانی در بیابان‌های عراق و شام در دفاع از اسلام حضور داشت

خیاط داعشی در کرکوک به دام افتاد

جلسه هم افزائی مدیر کل بنیاد سمنان با سرپرست معاونت سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری در مورد مسائل و مشکلات حوزه ایثارگری

تحقق 89 درصدی درآمدهای عمومی خراسان‌جنوبی

اثر ترامپ بر بورس کوتاه‌مدت است ؟

کدام کشورها در کنار روسیه باقی مانده و همکاری راهبردی دارند؟

پذیرش FATF فشار اقتصادی را افزایش می‌دهد

استاندار بوشهر: فرماندار جدید گناوه از همه ظرفیت‌های توسعه‌ای استفاده کند

بهترین هندزفری برای مکالمه کدام است؟ معرفی بهترین های حرفه ای و اقتصادی

دولت در تلاش برای بهبود وضعیت تالاب بین‌المللی بندرانزلی است

رئیس اتاق ایران: تاجیکستان حوزه‌های موردنیاز برای سرمایه‌گذاری خارجی را اعلام کند / ایجاد تعرفه ترجیحی برای برخی محصولات بین ایران و تاجیکستان

فرد حامل مواد مخدر در سمنان دستگیر شد

غیبت عجیب بازیکنان ایرانی در ترکیب منتخب سال 2024 آسیا + عکس

غیبت ایرانی‌ها در تیم منتخب سال 2024 آسیا

وزیر راه: پروازها به اروپا دوازدهم بهمن از سرگرفته می‌شود

واردات نفت چین کاهش یافت

آغاز پرقدرت مس در ابتدای سال 2025/ آیا قیمت همچنان صعودی خواهد بود؟

خروج اتباع افغانستانی از دو شهر پاکستان

سخن تازه پزشکیان درباره مذاکره با دولت ترامپ

بازگشت لیونل مسی به بارسا: رویایی که شاید به حقیقت بپیوندد

تلاش غرب برای ایجاد تنش و ناامنی در قفقاز جنوبی

وضعیت برزخی افغانستانی‌ها به روایت گاردین

هیاتی از تایوان در مراسم تحلیف ترامپ شرکت می‌کند

اشک برای گربه‌های لس‌آنجلس و سکوت مقابل درد کودکان غزه!

گزارشی از مراسم دادخواست مردم ایران علیه خاندان پهلوی و دولت تروریستی آمریکا

مشاور ارشد پوتین مدعی شد محو شدن اوکراین از صفحه روزگار محتمل است

چوب حراج به تاریخ ایران در آمریکا + عکس

سرمقاله وطن امروز/ جهش تعداد تلفات اسرائیل در نوار غزه