ایرانیان جهان

آخرين مطالب

معاهده‌ مشارکت جامع با روسیه؛ گامی کلیدی به سوی همکاری‌های همه‌جانبه! ایالات متحده آمریکا

معاهده‌ مشارکت جامع با روسیه؛ گامی کلیدی به سوی همکاری‌های همه‌جانبه!
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش بازار، «سیدعباس عراقچی» وزیر امور خارجه شامگاه سه‌شنبه، 25 دی‌ماه با حضور در برنامه گفت‌وگوی ویژه خبری به تشریح آخرین تحولات در حوزه سیاست خارجی و از جمله سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه پرداخت.
وی در ابتدا اعیاد رجبیه و روز پدر را به همه پدران تبریک گفت. رئیس دستگاه دیپلماسی درباره سفر رئیس‌جمهور به تاجیکستان و روسیه اظهار داشت: این دو سفر در راستای تداوم سیاست حسن همسایگی و گسترش روابط با همسایگان است.
این سفر فردا آغاز و رئیس‌جمهور فردا و پس فردا در تاجیکستان هستند و روز جمعه هم سفر به روسیه خواهد بود. عراقچی بیان کرد: پیوندهای عمیق فرهنگی و تمدنی بین ایران و تاجیکستان وجود دارد. دو کشور فارسی زبان هستند. علقه‌های اقتصادی دو کشور در سال‌های اخیر رشد خوبی را داشته است و در پروژه‌های مختلف در تاجیکستان حضور و همکاری داشتیم و در سه سال گذشته تجارت بین دو کشور پنج برابر شده است. وی گفت: در این سفر غیر از دیدارهای سیاسی چند حرکت قابل توجه انجام می‌شود. نشست بین بازرگانان دو کشور برگزار می‌شود و هیأت بزرگ اقتصادی رئیس جمهور را همراهی می‌کند.
وزیر خارجه بیان کرد: در بخشی از این نشست روسای جمهور دو کشور شرکت و صحبت می‌کنند. در کنار آن شب شعر خواهیم داشت و جمعی از شعرای دو طرف حضور دارند. وی گفت: حدود 20 یادداشت تفاهم در حوزه‌های بازرگانی، تجارت، صدور خدمات فنی و مهندسی، مطالعاتی، علمی، دانشگاهی و ... است که در طول چند ماه گذشته نهایی شده و در این سفر امضا می‌شود. عراقچی افزود: بین ما و تاجیکستان مشورت‌های منطقه‌ای وجود دارد. وی ادامه داد: در خصوص آسیای مرکزی و افغانستان و اوراسیا مشورت‌های خود را خواهیم داشت. تصورم این است که این سفر یک جهش بزرگی در روابط دو کشور خواهد بود.
وزیر خارجه درباره سفر پزشکیان به روسیه که به دعوت پوتین و اولین سفر رسمی دوجانبه رئیس‌جمهور به روسیه است، اظهار داشت: این سفر دوجانبه است و هیأت بزرگ اقتصادی رئیس جمهور را همراهی می‌کند. عراقچی ادامه داد: نشست اقتصادی برگزار خواهد شد و دیدارهای سیاسی انجام می‌شود و معاهده مشارکت جامع راهبردی بین ایران و روسیه هم قرار است امضا شود. وی درباره این معاهده و اهداف و ابعاد آن بیان کرد: این معاهده اولا چیز جدیدی نیست و معاهده همکاری‌های مشترک بین ایران و روسیه را اولین بار در سال 1379 و در زمان دولت آقای خاتمی امضا کردیم معاهده‌ای 10 ساله و توافق شد هر 10 سال خودکار تمدید خواهد شد. در سال 1398 بعد از اینکه توافق 25 ساله را در دولت روحانی امضا کردیم به دوستان در روسیه پیشنهاد دادیم معاهده قبلی را به روز و دوره آن را طولانی‌تر کنیم. موافقت اولیه در دولت روحانی و مذاکرات در دولت شهید رئیسی انجام و الان قرار است امضا شود. عراقچی گفت: از چند ماه پیش تصمیم گرفتیم تاریخی را مشخص کنیم که تاریخ 17 ژانویه و 28 دی در نظر گرفته شد و ربطی به تحولات ماه‌های اخیر ندارد. تصمیمی است که از دو دولت گذشته گرفته و الان قرار است امضا شود. یک اجماع ملی درباره آن وجود دارد.
وزیر امور خارجه ادامه داد: این امر متداولی بین کشورهاست و کشورهای زیادی با هم معاهدات همکاری درازمدت دارند. وی گفت: این معاهده بین ایران و روسیه یک معاهده جامع است و اتفاقا بعد اقتصادی آن قوی‌تر است و همه ابعاد اقتصادی را در بر می‌گیرد. همکاری‌های قضایی، پارلمانی، امنیتی و دفاعی و ... را در بر می‌گیرد. اصلا یک معاهده‌ای برای ائتلاف نظامی و هدف خاص نیست. کاملا جامع است و همه ابعاد را در نظر می‌گیرد و هدف این است که برای روابط دو کشور چشم انداز طولانی مدت بدهد.
وی گفت: این معاهده چارچوبی برای همکاری است. رئیس دستگاه دیپلماسی درباره ضمانت بر نظارت اجرای این معاهده اظهار داشت: رضایت بوده که این توافق تمدید می‌شود. عراقچی ادامه داد: الان ما این معاهده را به روز و گسترده‌تر می‌کنیم. باز هم بنا بر این است در ان 20 سال اگر دو طرف راضی بودند به صورت خودکار پنج سال پنج سال تمدید می‌شود. وی گفت: روابط ایران و روسیه براساس احترام و منافع متقابل جریان داشته است. از روابط با روسیه راضی هستیم. طبیعی است در روابط هر دو کشور فراز و نشیب‌هایی وجود داشته ولی در کلان روابط خوبی بوده و مسیر رو به رشدی را طی کرده است. وزیر خارجه بیان کرد: این معاهده براساس منافع متقابل تنظیم شده است و هر چه هست یک جانبه نیست بلکه دو جانبه و دو طرفه است و کاملا متوازن است و تعهدات دو طرفه است و چیزی نیست که ما یک طرفه قبول کرده باشیم. براساس اصول حقوق بین‌الملل و منشور ملل متحد تنظیم شده است.
عراقچی تصریح کرد: این معاهده علیه هیچ طرف ثالثی نیست و معاهده‌ای است برای همکاری بین ایران و روسیه. روابط دو کشور را تنظیم و چشم اندازهای همکاری را ترسیم می‌کند و هیچ منعی برای روابط دو کشور با کشورهای ثالث ایجاد نکرده است. با هر کشوری که منفعت ما ایجاب کند و هر کشوری که منافع متقابل اصل باشد آماده امضای معاهدات این شکلی هستیم البته روابط ما با برخی کشورهای خاص شرایطی دارد که فاصله با معاهده این چنینی دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین گفت: مذاکرات مهمی را در این سفر خواهیم داشت. یکی بحث صدور گاز روسیه به ایران و انتقال گاز روسیه از ایران است که می‌تواند ایران را به هاب انرژی در منطقه تبدیل کند. مذاکراتی برای کشیدن لوله‌های گازی صورت می‌گیرد. یکی از پروژه‌های مهم بین دو کشور است که امیدواریم در این سفر پیش برود. وی گفت: بحث کریدورها بین دو کشور است که از آسیای مرکزی، دریای خزر و از مسیر قفقاز بین ما و روسیه وجود دارد و برخی پیش رفته و برخی نقاطی مانده که باید تکمیل شود. عراقچی درباره تجارت بین دو کشور اظهار داشت: تحریم‌های روسیه بازار جدیدی را ایجاد کرده و امکان گسترش همکاری‌های تجاری و اقتصادی بین دو کشور بیشتر از گذشته شده است. موافقتنامه تجارت آزاد بین ایران و اتحادیه اقتصادی اوراسیاست که ملحق شدن ایران به این اتحادیه منجر می‌شود که ایران از رفع تعرفه‌های تجاری منتفع شود. بین ایران و روسیه 900 قلم کالاست که تعرفه آن به صفر می‌رسد و اقلامی هم هست که تعرفه آن کاهش می‌یابد.
وی گفت که در این سفر درباره مسائل منطقه هم در سفر رئیس‌جمهور به روسیه گفت‌وگو خواهد شد. برای ایران و روسیه تحولات غرب آسیا مهم است و در این خصوص گفت‌وگو خواهد شد. بحث هسته‌ای ایران و مقابله با یکجانبه گرایی و بحث همکاری در بریکس و شانگهای دریای گسترده‌ای از موضوعات است که بین ایران و روسیه درباره آن گفت‌وگو می‌شود.
وی درباره پیوستن به اف.‌ای. تی. اف گفت: اجازه دهیم مجمع تشخیص مصلحت در این باره تصمیم بگیرد. مهم این است که فضا را دوقطبی نکنیم. یکی از آفات سیاست خارجی این است که موضوعات سیاست خارجی به موضوعات جناحی تبدیل شود. عیبی ندارد نظرات موافق و مخالف دادن ولی موضوع را به مباحث جناحی تبدیل نکنیم. اجازه دهیم مجمع مصلحت را هر چه هست تصمیم بگیرد. وزیر خارجه گفت: دولت نظرات خود را در مجمع بیان خواهد کرد و اینکه مجمع چه تصمیمی خواهد گرفت تصمیم مجمع است و اجازه دهیم در آرامش تصمیم بگیرد. عراقچی ادامه داد: بحث پیوستن نیست بلکه رعایت یکسری استانداردها و اصولی است که اف.‌ای. تی. اف مقرر کرده است. آنچه به عنوان لیست سیاه مطرح می‌شود، در واقع لیست سیاه نیست، بلکه لیستی است که کشورهای دیگر را منع می‌کند از اینکه با این کشور همکاری مالی و بانکی داشته باشند. وی اضافه کرد: اف.‌ای. تی. اف حلال همه مشکلات ما نیست حلال بخشی از مشکلات ماست. رئیس دستگاه دیپلماسی ادامه داد: دولت معتقد است که اگر این مرحله را بگذارنیم و از لیست سیاه اف.‌ای. تی. اف خارج شویم خسارات کمتری وارد می‌شود و... عراقچی گفت: من متخصص مسائل اقتصادی و بانکی داخلی و خارجی نیستم و متخصصان مربوطه نظر بدهند.
وی درباره گفت‌وگوهای دیروز و امروز در ژنو اظهار داشت: غرض اصلی این مذاکرات پیدا کردن راهی برای شروع مجدد مذاکرات هسته‌ای است. ما در موضوع هسته‌ای هیچ وقت میز مذاکره را ترک نکردیم و هیچ وقت نبوده که بگوییم اهل مذاکره نیستیم، چون به ماهیت صلح آمیز برنامه هسته‌ای خود مطمئن هستیم. عراقچی اضافه کرد: اینکه چگونه می‌شود به میز مذاکرات هسته‌ای برگردیم و یک مسیر مذاکراتی برای حل مشکل پیدا شود. وزیر خارجه با اشاره به خروج آمریکا از برجام اظهار داشت: با آمریکا مذاکره‌ای در چارچوب برجام و هسته‌ای نداریم. آیا دولت جدید آمریکا آماده است به برجام برگردد نمی‌دانیم. مذاکرات دو روز مثبت بوده است. جدیت را در سه کشور اروپایی و اتحادیه اروپا احساس کردیم و خواست آنها برای راه‌حل مذاکراتی را احساس کردیم وجود دارد ولی، چون عمده تحریم‌های یکجانبه آمریکا منوط به این است که چگونه با دولت جدید آمریکا به توافقی برسند.
وی گفت: ما بعد از خروج آمریکا از برجام با بقیه اعضا مذاکره می‌کردیم. با دولت آمریکا در موضوع هسته‌ای مذاکره نمی‌کنیم تا وقتی به برجام برگردند و سیاست خود را اعلام کنند. با چین و روسیه و کشورهای اروپایی مذاکرات خود را خواهیم داشت. عراقچی بیان کرد: چین و روسیه را دو عضو اصلی می‌دانیم. در سفر به چین در این باره صحبت کردم. مذاکرات را هر جا لازم باشد ادامه خواهیم داد. ما میز مذاکره را ترک نمی‌کنیم. همانطور که رهبری فرمودند اتکا و امید دولت به مذاکره نیست. امید و منش ما خنثی سازی تحریم‌ها و مقابله با آنهاست و این مسیر را رها نمی‌کنیم. دل نبستیم و امید کشور را به آن محدود نکردیم. در خنثی سازی تحریم‌ها اتکا به توانمندی‌های داخلی داریم.
وی درباره مذاکره با آمریکا اظهار داشت: دولت جدید آمریکا هنوز مستقر نشده است و در دولت گذشته روند مسقط و مذاکرات غیرمستقیم بود. از دولت جدید آمریکا که هنوز مستقر نشده است سیاست و حرفی در این خصوص نشنیدیم. ایران سیاست خود را براساس رویکردهای طرف مقابل تنظیم خواهد کرد. تنها در مذاکرات شرافتمندانه و براساس احترام متقابل و نه براساس فشار و تحریم و برای منافع خود شرکت خواهیم کرد. فرمولی که در برجام بود همچنان معتبر است و وجود دارد. وزیر خارجه بیان کرد: به دوستانی که دغدغه دارند می‌گویم که روال تصمیم گیری در کشور شناخته شده است و سازوکارهای خود را دارد. در موضوعات مهم مثل هسته‌ای در شورای امنیت ملی بررسی می‌شود و مسیر آن هم مشخص است.
وزیر خارجه بیان کرد: ما حتما در چارچوبی که برای وزارت خارجه مقرر خواهد شد اقدام خواهیم کرد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327122/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیوستن دانشگاه تهران به آزمایشگاه مرکز تحقیقات هسته‌ای اروپا

اعلام زمان آغاز مجدد پروازها از فرودگاه‌های ایران به اروپا +فیلم

ایران غایب بزرگ نشست بین المللی درباره سوریه در عربستان

خشم ترامپ از افزایش صادرات چین / برنامه چین برای مقابله با فشارهای ترامپ چیست؟

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا از ایلان ماسک شکایت کرد

چرا کاربران TikTok آمریکا به پلتفرم‌های چینی مهاجرت می‌کنند؟

وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ : از کشتن تک‌تک اعضای حماس توسط اسرائیل حمایت می‌کنم

دلار به قله دو ساله رسید؛ ردپای سیاست‌های ترامپ در ارزش اسکناس سبز !

بلینکن: آمریکا امنیت مرز‌های ارمنستان را تقویت خواهد کرد

مسعود پزشکیان در دوراهی / چشم پوشی از قاتلان شهید سلیمانی یا مذاکره با ترامپ؟

پنج دلیل قابل تامل برای مخالفت مذاکرات با آمریکا توسط عضو دفتر رهبری

تداوم صادرات نفت روسیه به رغم تحریم‌های جدید آمریکا

توقف معامله هند با نفت‌کش‌ های روسیه

پزشکیان: تقویت روابط با تاجیکستان و امضای سند جامع راهبردی با روسیه در دستور کار است

پیام مهم و جنجالی پزشکیان به آمریکا از NBC

مراسم تحلیف ترامپ؛ میلیاردرها دور هم جمع می‌شوند

ادعای رسانه‌های اسراییل درباره دریافت پاسخ حماس

نشست کابینه نتانیاهو برای تصویب توافق تبادل اسرا

وقتی گزینه ترامپ برای پنتاگون «آسه‌آن» را نمی‌شناسد!

نتایج قرعه کشی خودرو عصر امروز اعلام می‌شود

آرامش به بازار روغن باز می‌گردد

السودانی: ایران همپیمان مهم عراق است / نقش برجسته تهران در مبارزه با داعش و تروریسم

سبد‌های معیشتی برای این سرپرستان واریز می‌شود/روش دریافت

چه کالاهایی در دبی ارزان‌تر هستند؟ کشف گزینه‌های اقتصادی در شهر لوکس امارات

از خرید خدمت سربازی خبری نیست؟

توافق راهبردی با روسیه ابزار ایران در نظم جدید است

بیش از 3000 میلیارد ریال پروژه مشارکتی در مبارکه در حال اجرا است

اختیار انتخاب متراژ مسکن باید به مردم سپرده شود

اصلاح رویه خصوصی‌سازی‌ها و تدوین بسته‌های ارزی و تامین نقدینگی

رسانه‌های بیگانه، واقعیت مسکن اقتصادی را مخدوش می‌کنند

اولویت اقتصاد چهارمحال و بختیاری بهره‌وری است

کشف بیش از یک میلیون و 476 هزار نخ سیگار قاچاق در کرج‎ ‎

تیم منتخب سال 2024 آسیا

ترکیب عجیب منتخب سال 2024 بدون ستاره‌های ایرانی

آغاز مجدد پرواز‌های هواپیما‌های ایرانی به اروپا

دانشگاه تهران به سازمان تحقیقاتی هسته ای اروپا(CERN) پیوست

دانشگاه تهران به سازمان تحقیقات هسته ای اروپا (CERN) پیوست

پروازها به اروپا آغاز می‌شود

پروازهای ایران به اروپا از این تاریخ آغاز می‌شود

نخستین کاهش واردات نفت چین در 2 دهه گذشته ثبت شد

امارات به افغانستان کمک نقدی می کند

وزیر دفاع پیشنهادی ترامپ: "از نابودی کامل حماس حمایت می‌کنم"+فیلم

آیا توافقی پایدار میان ایران و آمریکا ممکن است؟

رونمایی از دادخواست مردم ایران علیه خاندان پهلوی و دولت تروریستی آمریکا

چوب حراج به تاریخ ایران در آمریکا؛ فروش سکه‌های هخامنشی و ساسانی در نیویورک/ عکس

معامله محرمانه ایران و ترامپ: دنیا در شوک!

زلنسکی به لهستان رفت

دادستان لاهه خواستار مخالفت با اقدام تل‌آویو برای رد حکم بازداشت نتانیاهو شد

عدم همکاری بانک‌ها متقاضیان نهضت ملی مسکن را مجبور به افزایش آورده کرد

افزایش تورم تولید خدمات در مقایسه با سال قبل