ایرانیان جهان

آخرين مطالب

میراث تحریمی بایدن؛ تغییر رویکرد دولت آمریکا در قبال نفتکش‌های ایرانی چه عواقبی داشته است؟ ایالات متحده آمریکا

میراث تحریمی بایدن؛ تغییر رویکرد دولت آمریکا در قبال نفتکش‌های ایرانی چه عواقبی داشته است؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - اقتصاد24- قیمت نفت هم‌اکنون به بالاترین سطح پنج‌ماهه رسیده است. به گزارش اکونومیست، تحریم‌های اخیر نفت ایران و روسیه عامل اصلی این جهش قیمتی است. در 25نوامبر، کشتی نفتکش «الوا» که با پرچم کشوری کوچک در آفریقا به نام سائوتومه و پرینسیپ (São Tomé and Príncipe) فعالیت می‌کند، 2میلیون بشکه نفت خام ایران را در سواحل مالزی بارگیری کرد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
معمولا سفر از آنجا به مقصد احتمالی کشتی یعنی شمال شرق چین، حداکثر دو هفته طول می‌کشد. با‌این‌حال، این بار ماجرا فرق می‌کرد.
شش هفته بعد، این کشتی هنوز در فاصله کمتر از 20کیلومتری محل بارگیری، سرگردان است؛ و الوا تنها نیست. از ماه اکتبر 2024، دولت بایدن تحریم نفتکش‌های مرتبط با ایران را آغاز کرد و تحویل نفت خام به چین که تقریبا تمام نفت ایران را خریداری می‌کند، یک‌چهارم کاهش یافت و طبق ادعای اکونومیست میزان صادرات نفتی ایران به 1.3میلیون بشکه در روز رسید. با‌این‌حال، بارگیری نفت از ایران با امید به تغییر شرایط ادامه دارد. نتیجه این شده که اکنون حدود 20میلیون بشکه نفت ایران، یعنی چهار برابر مقدار معمول نفتی که در کریدور‌های دریایی وجود دارد، در دریا است و بیشتر آن در سواحل مالزی و سنگاپور قرار دارد. در این شرایط به نظر می‌رسد گام برداشتن در راستای رفع دائمی تحریم‌ها برای ایران مهم‌تر از قبل باشد.
تحریم‌های جدید روسیه و ایران در روز‌های پایانی دولت بایدن، آمریکا روسیه را نیز هدف تحریم‌های نفتی قرار داده است. در 10 ژانویه، مقامات اعلام کردند که تحریم‌های جدیدی علیه 143نفتکش و صادرکنندگان و بیمه‌های بزرگ اعمال شده که 42 درصد صادرات نفت دریایی روسیه در سال گذشته را تشکیل می‌دهند. این موضوع در کوتاه‌مدت برای ولادیمیر پوتین دردسرساز خواهد بود و یکی از دلایلی است که قیمت نفت برنت که معیار جهانی است در 13ژا نویه به 81دلار در هر بشکه رسید، این رقم بالاترین سطح در پنج ماه گذشته است. با‌این‌حال، طبق ادعای اکونومیست تهدیدی بزرگ‌تر متوجه ایران است. دونالد ترامپ، اگرچه درباره تحریم روسیه مردد است، اما به نظر می‌رسد در مورد ایران دیدگاه مشخصی دارد. او احتمالا تلاش خواهد کرد ارتباطات مالی ایران را به‌شدت محدود کند.
بیشتر بخوانید: اختصاص کمک 2.5 میلیارد دلاری به اوکراین
او در این مسیر، ممکن است حتی بازار‌های جهانی انرژی را مختل کند. جو بایدن در بیشتر دوران ریاست‌جمهوری‌اش، رشد صادرات نفتی ایران را نادیده گرفت. از سال 2018 که دولت اول ترامپ تحریم‌های نفتی را مجددا بر ایران اعمال کرد تا سال گذشته، صادرات نفت خام ایران دوازده‌برابر شده است و به 1.8 میلیون بشکه در روز رسیده است. با‌این‌حال، در اکتبر 2024 بایدن رویکرد خود را تغییر داد. در ماه‌های بعد، وزارت خزانه‌داری آمریکا 55 نفتکش را به لیست سیاه تحریم‌های مرتبط با ایران اضافه کرد، که معادل یک‌سوم ناوگان «مخفی» است که وظیفه حمل نفت خام ایران را بر عهده دارد.
برخی مقامات نزدیک دولت آمریکا می‌گویند که مقامات متوجه شده‌اند رویکرد نرم آنها در قبال ایران شکست خورده است. طبق ادعای اکونومیست ایران نه از طریق تحریم‌ها، بلکه به‌واسطه تنش‌های منطقه‌ای اخیر و همچنین سقوط بشار اسد در سوریه جایگاه گذشته را ندارد.
در‌عین‌حال، عرضه جهانی نفت فراوان و تقاضا ضعیف شده است، که این موضوع احتمال آسیب رساندن تحریم‌ها به مصرف‌کنندگان آمریکایی را کاهش می‌دهد. به‌هر‌حال، از این پس، بنزین گران‌تر صرفا مشکلی برای ترامپ خواهد بود، نه برای بایدن.
کتری‌های چینی خریدار نفت ایران دولت بایدن به‌شکلی هوشمندانه از تحریم‌ها استفاده می‌کند. بیشتر نفت ایران توسط پالایشگاه‌های کوچک و غیرپیشرفته در شمال شرقی چین خریداری می‌شوند که با لقب «کتری (teapot)» شناخته می‌شوند. این پالایشگاه‌ها برای کسب سود به نفت ارزان متکی هستند. آنها محصولات خود را در داخل با ارز محلی می‌فروشند، که آنها را در برابر تحریم‌های ثانویه آمریکا ایمن می‌سازد. برای اینکه نفتکش‌های مرتبط با ایران در بندر‌های چینی پهلو بگیرند، به نفتکش‌هایی تحریم‌نشده نیاز دارند که بسیاری از آنها از طریق حمل کالا به آمریکا نیز درآمد کسب می‌کنند. با آگاهی از این موضوع، مجریان تحریم‌ها نفتکش‌هایی را هدف قرار داده‌اند که مسوول آخرین مرحله سفر بشکه‌های نفت ایران هستند. این نفتکش‌ها معمولا حامل نفت ایران از مالزی به چین هستند. بنادر چینی از ترس مجازات، شروع به رد این نفتکش‌های ایران کرده‌اند. در 6 ژانویه، گروه بندری شاندونگ که بنادر متعددی را مدیریت می‌کند، ورود نفتکش‌های قرارگرفته در لیست سیاه آمریکا را ممنوع کرد. طبق ادعای اکونومیست از زمانی که عرضه از سوی ایران کاهش یافته، نفت خام ایران اکنون تنها با 1.5 دلار تخفیف نسبت به نفت برنت معامله می‌شود، در‌حالی‌که سه ماه پیش این تخفیف 6.5 دلار بود. ایران سخت تلاش می‌کند نفتکش‌های «تمیز» را جایگزین نفتکش‌های موجود در لیست سیاه کند، تلاشی که در آن تجربه دارد. اما ناوگان پنهان جهانی اکنون چنان بزرگ شده است که بیشتر صادرات نفت روسیه را جذب می‌کند و ممکن است تعداد کافی کشتی برای انتقال نفت ایران را نداشته باشد. دولت ترامپ احتمالا با افزودن نفتکش‌ها و تاجران بیشتر به لیست سیاه وزارت خزانه‌داری شروع کند. به گفته منابع داخلی، تیم ترامپ در حال بررسی آن است که به چین بگوید آمریکا هر بندری را که نفت ایران را دریافت کند، تحریم خواهد کرد. گزینه‌ای تهاجمی‌تر، اما اعمال تعرفه‌های سنگین بر چین تا زمانی است که دولت این کشور با ممنوعیت واردات نفت ایران موافقت کند.
نفت ایران در انبار‌های بین‌المللی به گزارش وال استریت ژورنال، ایران به‌تازگی نزدیک به 3میلیون بشکه نفت از یک انبار ذخیره‌سازی در چین به بازار عرضه کرده است. این نفت بخشی از 25میلیون بشکه‌ای است که ایران در سال 2018، پیش از اعمال تحریم‌های دولت ترامپ، به چین ارسال کرده بود. ادعا شده چینی‌ها به‌تنهایی حدود یک‌میلیارد دلار از ایران بابت هزینه ذخیره‌سازی این نفت در طول چند سال اخیر دریافت می‌کنند. این تلاش‌ها در حالی صورت می‌گیرد که اقتصاد ایران تحت فشار شدید تحریم‌های آمریکا و تورم بالا قرار دارد. تصمیم چین برای اجازه صادرات این نفت تنش‌های جدیدی با آمریکا ایجاد کرده است. چین به‌عنوان بزرگ‌ترین خریدار نفت ایران، خرید رسمی نفت را به دلیل ترس از تحریم‌های آمریکا متوقف کرده بود، اما ایران از شبکه‌های پیچیده‌ای برای انتقال نفت به چین استفاده می‌کند. در‌حالی‌که فروش کل ذخایر می‌تواند ارزشی بیش از 2میلیارد دلار داشته باشد، تحریم‌های آمریکا فروش نفت ایران را دشوار و هزینه‌بر کرده است. این تحولات نمایانگر تعارضات دیپلماتیک و تاثیرات اقتصادی بین ایران، چین و آمریکاست، که ممکن است به افزایش تنش‌ها در آینده منجر شود.
صادرات نفت ایران چقدر آسیب می‌بیند؟ طبق ادعای اکونومیست، استفاده از چنین تاکتیک‌هایی ممکن است صادرات نفت خام ایران را تا تابستان، یک‌میلیون بشکه در روز کاهش دهد. در سناریوی خوش‌بینانه، مازاد عرضه جهانی و ظرفیت تولید ذخیره ممکن است افزایش قیمت نفت را به اندازه 5 تا10دلار در هر بشکه محدود می‌کند. اما در یک سناریوی کمترخوش‌بینانه، این اقدام ممکن است منجر به واکنش ایران شود. واکنش ایران ممکن است که چندان قابل پیش‌بینی نباشد. اکونومیست توصیه می‌کند که در چنین شرایطی و در یک سناریوی خوش‌بینانه ایران باید در راستای رسیدن به توافقی اساسی با آمریکا و مذاکره برای رفع دائمی تحریم‌ها گام بردارد.
منبع: دنیای اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327331/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واردات برنج 26 درصد کاهش یافت

فرزین: بازار فوروارد و سلف‌فروشی ارز را راه‌اندازی خواهیم کرد

عبدالعلی زاده: طرح شهر مولد می‌تواند در آینده کشور تغییرات شگرفی ایجاد کند

رویای بازگشت امپراتوری عثمانی؛ آیا سلطان در سوریه پیروز شده؟

فیلم پربازدید از اعطای درجه به زنان پلیس عراق + فیلم

بازار عراق به مصالح ساختمانی ایران روی خوش نشان داد

بازار سیاه رحم اجاره‌ای در ایران؛ از 400 میلیون تومان تا 900 میلیون تومان

تولید رانت با وضع قوانین غیرکارشناسی و بخشنامه‌های غیرتخصصی

اتاق بازرگانی نماد بخش خصوصی در هر استان است

پشت پرده مخالفت با FATF از زبان نمایندگان مخالف/ حاجی دلیگانی: قالیباف مخالف است/ حسینی کیا: شاهراه‌ های اقتصادی قطع می شود

انتقاد تند از طرح حذف صفر: مردم به دنبال راه حل واقعی هستند

همتی: رویه خصوصی‌سازی‌ها اصلاح خواهد شد

پزشکیان وارد دوشنبه شد؛ تقویت روابط اقتصادی ایران و تاجیکستان

اتاق بازرگانی نماد بخش خصوصی است

عدم توجه به اقتصاد، تبعات ناگواری برای جامعه دارد

قمار خطرناک سیاست گذار پولی| آیا بانک مرکزی به سمت انبساط پولی حرکت خواهد کرد!؟

معاهده جامع همکاری با روسیه جهش بسیار خوبی در همکاری‌های اقتصادی ایجاد می‌کند

آینده بورس به کدام سو می رود؟ / نظر کارشناسان درباره آینده بورس بعد از ترامپ

مصائب بازرگانی؛ از مانع‌تراشی بانک‌ها در اعطای تسهیلات تا حذف قیمت‌گذاری

قالیباف فردا به اتیوپی می‌رود

سرمربی سابق ژاپن و تیم ترسناکی که در کره ساخته!

دانشگاه تهران به سازمان تحقیقات هسته‌ای اروپا (CERN) پیوست

2 رویکرد متضاد درباره سفر عراقچی

چین دنبال شرکت در رقابت بر سر تسلیحات هسته‌ای با کشورهای دیگر نبوده

دبی برج 17 طبقه ویژه ارزهای دیجیتال می سازد!

رقیب آلمانی خودرو‌های چینی به میدان آمد

طالبان ایجاد بازارهای مرزی با پاکستان را نپذیرفت

لاوروف: مشارکت هند در گفتگوهای افغانستان مهم است

شعر فارسی در افغانستان در معرض نابودی است

ترامپ با راه‌اندازی سازمان جدید، به دنبال جذب درآمدهای خارجی است

ایجاد نهادی برای جمع آوری درآمد از منابع خارجی در آمریکا

کدخدا بودن آمریکا باید از ذهن برخی افراد خارج شود

4 سال پشت در ویزای آمریکا بودم + فیلم

تاثیر سیاست‌های ترامپ بر افزایش ارزش دلار

دوسال حبس برای یک استوری/ شکایت ژیلا صادقی از پوربخش برای انتشار موضوع شهروندی آمریکا

یک سال شکست آمریکا و انگلیس/ یمن قوانین مقاومت را دوباره تعریف می‌کند

صلح و تنش‌زدایی؛ محتوای پیام جدید پزشکیان برای آینده ایران چه خواهد بود؟

هادی چوپان: مثل یک سامورایی عمل کردم / 4 سال پشت در ویزای آمریکا بودم

مقامات اروپایی: ترامپ اوکراین را مجبور به گفت‌و‌گو با روسیه نخواهد کرد

مثل یک سامورایی عمل کردم / 4 سال پشت در ویزای آمریکا بودم

ایلان ماسک به شکایت کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا واکنش نشان داد

یمن: ناوهواپیمابر آمریکا را برای ششمین بارهدف قرار دادیم

وضعیت این گروه از مهاجران افغان برزخی شد

بیانیه ارتش یمن درباره حمله به یک ناو آمریکایی

بیانیه ارتش یمن درباره حمله به ناو آمریکایی در شمال دریای سرخ

چینی‌ها آماده یک حمله نظامی می‌شوند

ادعای کانال 12 اسراییل: چراغ سبز حماس برای تصویب توافق تبادل اسرا

حادثه امنیتی برای اشغالگران اسرائیلی در بیت‌حانون

ضرب و شتم نخست‌وزیر اسبق گرجستان

کرملین: مطلع هستیم مزدوران خارجی در جبهه اوکراین می‌جنگند