ایرانیان جهان

آخرين مطالب

امکان سنجى مذاکره با ترامپ؛ پس از ٢٠ ژانویه باید منتظر چه باشیم؟ ایالات متحده آمریکا

امکان سنجى مذاکره با ترامپ؛ پس از ٢٠ ژانویه باید منتظر چه باشیم؟
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - این دو نظریه‌پرداز آمریکایی ضمن توصیه به ترامپ برای پیگیری روند دیپلماسی با ایران از او خواستند که گزینه نظامی را نیز در نظر داشته باشد. هرچند که به گفته هاس و نفیو احتمال موفقیت گزینه نظامی بسیار اندک است. باوجود اینکه هاس اخیرا بازنشسته شده ولی هنوز صدای مهمی در سیاست خارجی آمریکا محسوب می‌شود.
این دو تئوریسین گفته بودند که اولین گام ترامپ در قبال ایران باید باز کردن در مذاکره باشد ولی همزمان به تهران بگوید که همه سناریوها روی میز است از جمله استفاده از گزینه نظامی توسط خود آمریکا یا همپیمانان آن یعنی اسرائیل.
البته اینگونه صحبت‌ها، جدید نیست و از 20 سال پیش روسای جمهوری آمریکا چه جمهوریخواه و چه دمکرات این ایده را داشتند که هر گونه مذاکره با ایران باید ذیل سیاست چماق و هویج باشد و هر دو گزینه با هم استفاده شود تا نتیجه مطلوب آمریکا به زعم خود آنها حاصل شود.
امروز اگر دوباره بحث مذاکره و گزینه نظامی در قبال ایران از سوی آمریکا مطرح شده به این دلیل است که تیم سیاست خارجی ترامپ یک تیم بسیار دست‌راستی است و تا به امروز مواضع ضدایرانی شدیدی داشتند. لذا به نظر می‌رسد که افرادی چون هاس و نفیو می‌خواستند به ترامپ هشداری بدهند که زیر فشار این تیم وارد درگیری با ایران نشود. بلکه ابتدا باید حتما گزینه و مسیر دیپلماسی را امتحان کند. 
در حال حاضر صداهای خیلی زیادی در آمریکا شنیده می‌شود؛ چه از طرف افرادی که در حال خروج از کاخ سفید هستند و چه کسانی که به زودی کار خود را در کابینه جدید ترامپ آغاز می‌کنند. امروز در روزنامه‌ها، رسانه‌ها و حتی مقاله‌هایی که در ژورنال‌های علمی نوشته می‌شود مشاهده می‌کنیم می‌گویند که ایران 2025 میلادی نسبت به قبل خیلی فرق کرده است؛ یعنی هم از نظر قدرت نظامی و هم از نظر موقعیت سوق‌الجیشی‌اش در خاورمیانه. آنها مدعی هستند که ایران الان در ضعیف‌ترین موقعیت خود در بعد از انقلاب است. حتی اخیرا در مقاله‌ای خواندم که نوشته بود ایران کنونی حتی از ایران زمان حمله صدام نیز ضعیف‌تر است.
در این مقاله ادعا شده بود که شاید ایران از نظر سخت‌افزارهای نظامی قوی‌تر شده باشد ولی از نظر اراده در موقعیت ضعیف‌تری قرار دارد. درواقع به زعم نویسنده مقاله مذکور در زمان جنگ تحمیلی، اراده و انسجام زیادی بین جامعه ایران وجود داشت. صاحب‌نظران آمریکایی با چنین استنباطی می‌گویند که الان بهترین زمان است که فشار زیادی روی ایران وارد بیاورند. 
یک استاد دانشگاه جورج تاون نیز مدعی شده بود که اگر پیش از مذاکره به ایران حمله کنیم خیلی بیشتر به نتیجه خواهیم رسید. 
البته این گونه صحبت‌ها، مواردی است که بین نخبگان، اساتید دانشگاه و رسانه‌های آمریکایی مطرح می‌شود و مشخص نیست که دولت ترامپ چقدر بخواهد این سیاست را در دستورکار قرار دهد. 
هر چند به نظر من این روزها صداهایی مبنی بر استفاده از تهدید نظامی علیه ایران بیش از قبل یعنی دو، سه دهه قبل شنیده می‌شود. هنوز مشخص نیست که چنین تهدیداتی ممکن است جنبه داخلی داشته باشد و یا برای جلب نظر هم‌پیمانان این کشور باشد.
از سوی دیگر باوجود اینکه ترامپ یک فرد جنجالی است و حرف‌هایی می‌زند که طرف مقابلش را شوکه می‌کند اما او در موارد مختلف در یک چارچوب سیستمی باید تصمیم بگیرد که صداهای مختلفی در آن وجود دارد. بخشی از این صداها خواهان استفاده از ابزار نظامی هستند و دسته دیگر معتقد هستند که گزینه ابزار نظامی باید در بلندمدت مورد توجه قرار بگیرد. 
دونالد ترامپ معروف است به شخصی غیرقابل پیش‌بینی با صحبت‌هایی عجیب. در خصوص این ویژگی ترامپ باید به تئوری «مرد دیوانه» رجوع کرد که در زمان نیکسون مطرح شد. چارچوب این تئوری این بود که اگر رئیس‌جمهور آمریکا خود را به عنوان یک فرد غیرقابل پیش‌بینی و دیوانه به دنیای خارج معرفی کند، آنها عقب‌نشینی بیشتری خواهند داشت. ترامپ تلاش دارد شبیه به این تئوری عمل کند اما باید توجه داشت که این تئوری مرد دیوانه حتی زمان نیکسون هم عمل نکرد.
اخیرا مصاحبه‌ای با برخى افراد بالارتبه روسیه که در زمان اتحاد جماهیر شوروى سمت داشتند انجام شد و از آنها پرسیدند که آیا این تئوری مرد دیوانه روی تصمیمات شوروی در مقابل آمریکا اثری داشت یا نه که اکثر این افراد گفتند خیر . آنها گفتند ما نیکسون را مى شناختیم و می‌دانستیم فرد بلوف زنی است. لذا امروز نیز مشخص است که تئورى مرد دیوانه از سوى ترامپ عمل نمى کند.
ترامپ در راستاى این نگاهى که دارد درباره ایران هم از گزینه دیپلماسى سخن مى گوید و هم از گزینه نظامى. با توجه به شرایط ایران و سابقه ترامپ، از بیستم ژانویه که ترامپ وارد کاخ سفید می‌شود ایران باید منتظر همه سناریوها باشد و در برنامه‌ای که طرح مى کند در مورد سیاست خارجی به خصوص در قبال آمریکا باید تمام این سناریوها را در نظر بگیرد.
باید توجه داشته باشیم که ترامپ تحت فشار خیلی شدیدی از طرف اسرائیل است و این موضوع را نباید هیچ وقت فراموش کنیم که این فقط ترامپ نیست که تصمیم مى گیرد بلکه فشار اسرائیل و کنگره آمریکا روى تصمیمات در خصوص ایران بسیار اثرگذار است.
ایران هیچ کدام از سناریوهاى ممکن را حتى اگر احتمال آن ضعیف باشد نباید نادیده بگیرد. حال اگر فرض را بر این بگذاریم که دونالد ترامپ وارد روند گفتگو با ایران شود، با توجه به رفتار وى در دوران نخست ریاست جمهوری اش احتمالا سعی خواهد کرد هم ایران را تهدید کند و هم تشویق. به قول معروف هدف ترامپ از مذاکره برد است. ‌ اگر کتاب معروف او یعنى هنر معادله را در نظر بگیریم دائما در آن کتاب مى گوید که در مذاکره باید برنده شد و امتیازات خیلى کمی به طرف مقابل داد. ترامپ مذاکره برد -برد را قبول ندارد و مى خواهد به زعم خود برنده هر مذاکره اى باشد.
همچنین یک ویژگى دیگر ترامپ این است که مى خواهد هر طرفى با او وارد مذاکره شد، به او احترام بگذارد. لذا براى گرفتن امتیاز از ترامپ باید به نوعى زیر بغل او هندوانه گذاشت.
در نهایت باید توجه داشت که برجام ٢٠١٥ به شکل اولیه اش مرده است و اگر قرار است توافقى شکل بگیرد همه چیز باید از اول شروع شود. امروز تیم مذاکره کننده ایران کسانى هستند که در زمان مذاکرات منتهى به برجام هم حضور داشتند و این امید مى رود که امروز با درس گرفتن از تجربیات گذشته بتوانند گام هاى درستى در مقابل آمریکا بردارند.
*استاد دانشگاه آلابامای جنوبی

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327751/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روسیه برنامه‌هایی برای اقدام‌های تروریستی علیه خطوط هوایی جهانی دارد

انقلاب انرژی خورشیدی | چین نیروگاه خورشیدی را به فضا می‌برد

دبی از ساخت برج 17 طبقه ویژه ارزهای دیجیتال خبر داد!

چین چهار شرکت آمریکایی را در لیست سیاه قرار داد

«ترامپ» سلاح‌های بیشتری به تایوان می‌فرستد

ویدیو/ آغاز به کار اولین قطار مسافربری فیبر کربنی جهان در چین

انحصارطلبی آمریکا در عرصه هوش مصنوعی ادامه دارد | ممنوعیت صادرات فناوری‌ها به روسیه، چین، ایران و کره شمالی

چین، روسیه و ایران از فناوری‌های پیشرفته ایالات متحده محروم می‌شوند + جزئیات قوانین جدید

رئیس مجلس شورای اسلامی فردا به اتیوپی سفر می کند

نهادهای بین‌المللی روی پروژه‌های توسعه‌ای در افغانستان تمرکز کنند

انفجار در یک پاسگاه انتظامی در مزار شریف افغانستان

استفاده ابزاری واشنگتن از ایروان علیه تهران و مسکو

تلاش دونالد ترامپ بر دو قطبی کردن سیاسیون ایران است / ایران باید با هوشمندی مذاکرات را پیش ببرد

به هر اقدامی واکنش نشان خواهیم داد

سلیمی‌نمین: مواضع دوگانه و ادبیات تند کوچک‌زاده به بحران‌های کشور دامن می‌زند

ترامپ به چند دهه بی‌تفاوتی آمریکا در نیمکره غربی پایان خواهد داد

مهدی فضائلی: به ضرس قاطع می‌گوییم مذاکره با آمریکا تأمین‌کننده منافع ملی نیست!

بلینکن: در آستانه دست یابی به توافق آتش‌بس در غزه قرار داریم

وزیرخارجه آمریکا: در آستانه دستیابی به توافق درباره غزه هستیم

جنگ اوکراین؛ روسیه از آزادی «اوکرائینکا» خبر داد

بلینکن: در آستانه دستیابی به توافق درباره غزه هستیم

داستان دلارهای آمریکا برای افغانستان

تأکید نماینده ترامپ بر اهمیت عادی‌سازی روابط سعودی-اسرائیل

بلینکن: اسرائیل در حین توافق نیروهای خود را از غزه خارج می‌کند

بلینکن: اسرائیل در حین توافق نیرو‌های خود را از غزه خارج می‌کند

آمریکای «ترامپ» سلاح‌های بیشتری به تایوان می‌فرستد

پزشکیان: امیدوارم ریاست‌جمهوری ترامپ به صلح و نه جنگ منجر شود

آخرین خبر از آتش بس در غزه/ حماس پاسخ خود را به میانجی‌گران تسلیم کرد/ وزیر خارجه آمریکا: توافق آتش‌بس در غزه ممکن است تا ساعاتی دیگر محقق شود

قرارمان این نبود

ترامپ: در خاورمیانه برای آزادی گروگان‌ها توافق شده است

حماس و رژیم صهیونیستی برای آتش‌بس به توافق رسیدند

آمریکا، قطر و مصر توافق آتش‌بس در غزه را اعلام می‌کنند

روبیو: چین بزرگترین دشمن آمریکا است

شرکت ارز دیجیتال ترامپ 61 میلیون دلار اتریوم را جابجا کرد!

اردوغان سلطان می‌شود؟

با سقوط رژیم اسد اردوغان سلطان منطقه خواهد شد!؟

زمان برگزاری هفته علم و فناوری ایران و عراق

جنگنده های ترکیه سلیمانیه عراق را بمباران کردند

ترکیه منطقه «ماوت» سلیمانیه عراق را بمباران کرد

جرئیات سقوط هواپیمای فراجا در رشت

عارف مصوبه خروج موقت 151 اثر فرهنگی تاریخی را ابلاغ کرد

فرصت‌های جدید همکاری اقتصادی و تجاری ایران و صربستان

ژاپن جنگنده نسل ششم می‌سازد | مشخصات و تصاویر

واکنش وزیر بهداشت به ویروس شایع‌ در چین: ویروسش 40 ساله است و جدید نیست | فیلم

چین:‌ به دنبال شرکت در رقابت بر سر تسلیحات هسته‌ای نیستیم

شتاب شرکت‌های آمریکایی برای واردات کالا‌های چینی در پی تهدید‌های تعرفه‌ای ترامپ

قالیباف فردا به آفریقا می رود/ برنامه سفر رئیس مجلس به اتیوپی چیست؟

اجرای رویدادهای قرآنی و هنری ایران و افغانستان در هرات

جنجال برسر معامله فولاد ژاپن و آمریکا بالا گرفت

تصاویری از شناسایی زیردریایی آمریکا توسط پهپاد ارتش | ویدئو