ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فاصله زیاد مشوق‌های فرزندآوری با دغدغه واقعی والدین اخبار ایران

فاصله زیاد مشوق‌های فرزندآوری با دغدغه واقعی والدین
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دولت‌ها و نمایندگان مجلس در ادوار گذشته، تلاش کرده‌اند طیف متعددی از مشوق‌ها را برای افزایش فرزندآوری ارائه دهند تا زوجین با نگرانی کمتری سیاست‌ جمعیتی کشور و آرزوهای خود را دنبال کنند اما خروجی این قوانین نتوانسته انتظارات را برآورده کنند. - اخبار استانها -
به گزارش خبرگزاری تسنیم از کرج، خانواده‌های پرجمعیت در گذشته بخش قابل توجهی از بافت اجتماعی ایران و بسیاری از جوامع دیگر را تشکیل می‌دادند.
این خانواده‌ها، با وجود چالش‌های متعدد، روابط عاطفی قوی و خاطرات مشترک فراوانی را برای اعضای خود رقم می‌زدند. هرچند به دلیل مشکلات اقتصادی که چه خانواده‌ها و چه بخش قابل توجهی از جامعه با آن درگیر بودند اما در عین حال مشارکت جمعی اعضا در کارها و ایجاد لحظات شاد، ویژگی بارز این خانواده‌ها بود. ارتباطاتی که نه‌تنها نشان‌دهنده ساختار اجتماعی و فرهنگی گذشته بودند، بلکه جنبه‌هایی از روابط انسانی و سبک زندگی را به تصویر می‌کشند که در جامعه مدرن امروزی کمتر دیده می‌شود.
امروزه، تمایل به داشتن خانواده‌های پرجمعیت به طور قابل توجهی کاهش یافته است. این تغییر، ناشی از عوامل متعدد اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. کاهش نرخ باروری (از حدود 5-6 فرزند به کمتر از 2 فرزند به ازای هر زن)، افزایش امید به زندگی و تغییرات در نقش زنان در جامعه از جمله عوامل موثر در این تغییر هستند.
کاهش نرخ باروری، به پیری جمعیت و کاهش نسبت جمعیت فعال به جمعیت غیرفعال منجر شده و این وضعیت، چالش‌های جدی برای اقتصاد و سیستم بهداشتی ایجاد کرده است. افزایش هزینه‌های مراقبت از سالمندان، کاهش نیروی کار مولد و فشار بر سیستم تأمین اجتماعی، از جمله این چالش‌ها هستند که کارشناسان بر ضرورت توجه به این وضعیت و بازنگری در سیاست‌های قبلی و اتخاذ سیاست‌های حمایتی جدید تاکید می‌کنند.
کارشناسان حوزه‌های مختلف از جمله جامعه‌شناسان،‌ اقتصاددانان و متخصصان حوزه خانواده برای پرجمعیت‌بودن خانواده در صورت وجود حداقل‌های اقتصادی، نکات و دستاوردهای مثبتی ذکر کرده‌اند که ازجمله آنها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد: 
پیوندهای اجتماعی قوی‌تر، انتقال بهتر فرهنگ و ارزش‌ها (چه در سطح خانواده و چه در سطح جامعه)،‌ تنوع بیشتر نسل‌ها و مهارت‌ها، افزایش نیروی کار،‌ حمایت عاطفی و روانی چه در سطح خانواده و چه در سطوح بالاتر مثل جامعه، تقسیم کار و افزایش مسئولیت‌پذیری اعضای خانواده و آماده کردن آنها برای پذیرش مسئولیت خارج از خانه، یادگیری مهارت‌های اجتماعی، رونق اقتصادی از طریق افزایش تقاضا در سطح بازار،‌ صرفه‌جویی در برخی هزینه‌ها،‌ افزایش پشتیبانی مالی و معنوی از سالمندان.
همه این موارد که هرکدام به تنهایی می‌تواند محل بحث جداگانه باشد و بخش قابل توجهی از جمعیت فعلی کشور تقریباً بر عمده این موارد مهر تأیید می‌زنند، اکنون دیگر به خاطره‌ها پیوسته‌‌اند و شاید اگر جلوی روند فعلی کاهش فرزندآوری و افزایش پیری جمعیت گرفته نشود، چه‌بسا در دهه‌های آینده دیگر در یادها هم اثری از آنها نتوان یافت. 
فرزندان دیروز و پدران و مادران امروز به دلایل گوناگون که عمدتاً ناخواسته هستند، تمایلی به داشتن چند فرزند ندارند و گاهی زندگی بدون فرزند را ترجیح می‌دهند و همین موضوع سبب شده تا کشور ما به سمت پیری گام بردارد و داشتن خانواده شلوغ و پرجمعیت به رویایی کابوس‌وار برای آنها تبدیل شده است. رویا از آن جهت که باوجود تمام مشکلات مالی و اقتصادی از یک‌سو و هجمه‌های فرهنگی برای ترغیب خانواده به دوری از فرزندآوری از سوی دیگر، هنوز هم مردم به فرزندآوری تمایل دارند اما مشکلات اقتصادی شدید، خانواده پرجمعیت که هیچ، حتی داشتن دو فرزند را هم برای بسیاری از آنها به کابوس تبدیل کرده است.
نرخ رشد جمعیت ایران در سال‌های اخیر به شدت کاهش یافته و در حال حاضر کمتر از یک درصد است درحالی‌که نرخ باروری از حدود 5 یا 6 فرزند به ازای هر زن در دهه 1360 به کمتر از دو فرزند در دهه 1400 رسیده و باعث شده سهم سالمندان در ترکیب جمعیتی ایران به طور قابل‌توجهی افزایش یابد.
با افزایش سهم سالمندان، جمعیت فعال اقتصادی کاهش می‌یابد که این موضوع می‌تواند رشد اقتصادی کشور را تحت تأثیر قرار دهد و بهره‌وری نیروی کار را کاهش دهد، مراقبت های بهداشتی و درمانی سالمندان فشارهای زیادی بر سیستم سلامت و صندوق های بازنشستگی وارد می کند و به دلیل کاهش حمایت های خانوادگی از افراد سالخورده، شاهد ایجاد شکاف اجتماعی خواهیم بود.
فاصله طولانی مشوق‌های فرزندآوری تا واقعیت دغدغه‌های والدین
مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس در سال‌های گذشته، تلاش کرده‌اند که با تصویب قوانینی، طیف متعددی از مشوق‌های مالی و غیرمالی را برای افزایش فرزندآوری ارائه دهند تا زوجین با نگرانی کمتری سیاست‌های جمعیتی کشور و آرزوهای خود را پیگیری کنند اما خروجی این قوانین که شاید قانون جوانی جمعیت را بتوان بزرگترین اقدام در این راه دانست، نتوانسته انتظارات جامعه را در این راه محقق کند.
یکی از اصلی‌ترین انتقاداتی که به قانون جوانی جمعیت وارد می‌شود، کافی نبودن مشوق‌های پیش‌بینی شده در این قانون برای ابتدا تشویق جوانان به ازدواج و در ادامه ترغیب به فرزندآوری است. 
عدم تناسب بین مشوق‌های ارائه شده با تورم و هزینه‌های زندگی در حوزه‌های مسکن، آموزش، تغذیه و بهداشت، یکسان‌بودن مشوق‌ها در کشور علی‌رغم تفاوت در هزینه‌ها به‌ویژه هزینه مسکن، تمرکز بر مشوق‌های مالی (هرچند نامناسب) به جای توجه جدی‌ به حمایت‌های غیرمالی مانند ارائه و تضمین خدمات مراقبتی از نوزاد و کودک، ارائه خدمات و امکانات آموزشی و دسترسی آسان به خدمات بهداشتی، امنیت شغلی، پیچیدگی در روند دریافت مشوق‌ها؛ ازجمله انتقاداتی است که به قانون جوانی جمعیت و به طور کلی وضعیت حمایت از ازدواج و فرزندآوری، وارد می‌شود و آن‌طور که باید و شاید در عمل موجب بهبود فرزندآوری نشده است.
نگاهی به وضعیت خروجی قوانین و سیاست‌های وضع و اجراشده و همچنین تجربه سایر کشورها چه در حوزه ارائه مشوق‌ها و چه در حوزه جلوگیری از تعمیق بحران جمعیت نشان می‌دهد که این بحران و عمق آن برای مسئولان کشور آنطور که باید و شاید، ملموس نبوده است وگرنه اگر واقعاً این بحران قرار است چنین عواقب وحشتناکی برای کشور در حوزه‌های اجتماعی،‌ اقتصادی و حتی امنیتی ایجاد کند، قطعاً مسئولان باید برای جلوگیری از وقوع آن، خواب را بر خود حرام کنند نه اینکه با قوانینی که انتقادات فراوانی به آنها وارد است، در نهایت، امید مردم و سرمایه و فرصت حاکمیت را برای بهبود وضعیت جمعیتی کشور نابود کنند. 
وضعیت فعلی حمایت‌ از ازدواج، فرزندآوری و جلوگیری از پیری جمعیت در مرحله اجرا و آنطور که در سال‌های گذشته شاهد بوده‌ایم به شکلی بوده است که مسئولان اجرایی چه در دولت و چه در مجلس شورای اسلامی باید با قید فوریت به بازنگری آنها بپردازند.
دفتر خبرگزاری تسنیم در استان البرز نیز با همین هدف، وضعیت فعلی سیاست‌ها و برنامه‌های حمایتی مربوط به فرزندآوری و جلوگیری از پیری جمعیت را در گفت‌وگو با مسئولان، کارشناسان و خانواده مورد بررسی قرار می‌دهد تا نکات مثبت و منفی قوانین و سیاست‌های فعلی، دغدغه‌های اصلی و واقعی خانواده را منعکس کند.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1327768/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پلاس لیگا در معرض یک کابوس تلخ و بزرگ

خواسته آموریم از منچستر بعد از برد دشوار خانگی در لیگ اروپا

محتوای مذاکرات دیپلمات‌های ایران و اروپا در ژنو چه بود؟

فرمانده کل سپاه: استعفای مقامات صهیونیست نشانه بارز شکست ارتش اسراییل در جنگ غزه است/ اگر غزه می‌شکست اسلام آسیب می‌دید و وقتی غزه پیروز شد یعنی اسلام پیروز شد

تلفن‌ها و کامپیوترهای ساخت چین تهدیدی بزرگتر از اپلیکیشن تیک‌تاک هستند

افتتاح نخستین مرکز آموزش ربات‌های انسان‌نما در چین +فیلم

ویتکاف مسئول دیپلماسی با ایران شد

ترامپ: آمریکا دیگر نباید هزینه‌ای صرف ناتو کند/ با رهبر کره شمالی دیدار می‌کنم

ترامپ: ایران، داستان متفاوتی دارد/ در صورت توافق با ایران راههای اطمینان برای عدم دستیابی به سلاح هسته ای وجود دارد

ترامپ: امیدوارم مشکلات با ایران بدون حمله اسرائیل به تأسیسات نظامی حل شود

ترامپ می خواهد با رهبر کره شمالی دیدار کند | «کیم جونگ اون یک فرد باهوش است »

سیاستمدار مطرح آمریکا: ترامپ یک انحراف است | آسیب‌های ترامپ در دوره دوم بیشتر خواهد بود

اقدام جنجالی ترامپ درباره 3 چهره سیاسی

دولت ترامپ شماری از دفاتر مهاجرتی در تعدادی از کشورهای آمریکای لاتین را خواهد بست

تهدید جدید ترامپ علیه کسب‌وکارها در دنیا

رئیس جمهور آمریکا، روسیه را تهدید کرد

عباس عبدی: دلیلی برای پرهیز از مذاکره با آمریکا وجود ندارد، یا زنگی زنگ، یا رومی روم! پزشکیان در تعامل با رهبری، تندروها را جا بگذارد/ تندروها دنبال جنگ هستند چون نان‌شان در تحریم و فقر مردم است

درخواست ترامپ برای سرمایه‌گذاری یک تریلیونی ریاض در آمریکا

سازمان ملل: بیش از 17 هزار کودک در غزه بدون خانواده شده‌اند

گزینه ترامپ برای مدیریت سیا در سنا تایید شد

افزایش قیمت طلا در بازار جهانی؛ دلار نزولی شد

التهاب در بازار طلای سرخ؛ قاچاق زعفران رونق گرفت

افزایش تولید نفت تا 40 هزار بشکه در روز

نیمه پنهان یک تروریست تکفیری که کراواتی شده است! / احمد الشرع کیست و درباره ایران چگونه فکر می‌کند؟

توافق‌نامه جامع ایران و روسیه، زیربنای تحولی عظیم در اقتصاد کشور است

دولت از همه ابزارها برای پیش‌بینی‌پذیر شدن اقتصاد کشور استفاده کند

دولت برای آسیب‌شناسی خصوصی‌سازی فعلا شرکتی را واگذار نکند

این اندیشه غلط می‌گوید که «بازار آزاد همه جا خوب عمل نمی‌کند و ورود دولت لازم است»

از حصر اقتصادی دشمن نگران نشدیم

خبر مهم از افتتاح کنسولگری دو کشور در مشهد

راه‌آهن چابهار زاهدان تا سال آینده تکمیل می‌شود

گشایش مشکلات صنعت با حضور نماینده عالی دولت در منطقه ویژه اقتصادی شیراز

درخواست مهم روسیه و چین از ایران درباره FATF

درخواست مهم روسیه و چین هم از ایران

اقدام جدید ترامپ درباره پرونده هسته‌ای ایران

نگرانی زلنسکی از تعیین سرنوشت اوکراین بدون مشارکت کی‌یف است

جدیدترین سیگنال‌های مذاکره بین تهران - واشنگتن/ دولت پزشکیان، فرصت تکرارنشدنی برای مذاکره با آمریکاست؟/ تندروها آرام نخواهند گرفت/ اگر نظام تصمیم گرفته باشد، مخالفان نمی‌توانند سنگ‌اندازی کنند/ مذاکره با آمریکا خط قرمزهای زیادی دارد

حاجی بابایی: میدان رقابت ایران با آمریکا در عرصه مردم است

انتقاد نوه جان اف. کندی از دونالد ترامپ به دلیل انتشار اسناد محرمانه پدر بزرگش

قیمت جهانی نفت امروز 1403/11/05

قیمت جهانی نفت کاهش یافت

ادامه روند کاهش قیمت نفت تحت تاثیر سیاست‌های جدید ترامپ

ترامپ ایران را تهدید کرد/ جلسات مهمی دارم!

محبعلی: مدیریت مسائل تنها از طریق گفتگو و توافق/ روس‌ها به‌خاطر منافع ملی خود مصالحه می‌کنند

ترامپ: صادقانه باید بگویم که ایران، داستان متفاوتی دارد

حفظ حمایت آمریکا از اسرائیل اولویت ترامپ است!

ترامپ ایران را تهدید کرد/ جلساتی قرار است برگزار کنم

آیا دونالد ترامپ قدرتمندترین حامی رمزارز خواهد بود؟

تماس وزیر خارجه آمریکا با نتانیاهو: امیدواریم تهدیدات ناشی از ایران برطرف شود

تیم ترامپ آماده مذاکره با ایران می شوند؟

ویکی پدیاجستجو