زلزله ترامپ در اروپا فقط با یک درخواست!
اروپا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش منیبان، «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب آمریکا هفته گذشته طی یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که اعضای ناتو نه 2 درصد، بلکه باید پنج درصد از تولید ناخالص داخلی را به مخارج نظامی اختصاص دهند؛ رقمی که بیش از 2 برابر هدف کنونی است و در حال حاضر هیچ کشوری چنین میزانی را خرج نمیکند.
پایگاه خبری «بیزنس اینسایدر» در گزارشی مینویسد: «تخمینهای ناتو نشان میدهد که لهستان کشوری پیشرو در مخارج نظامی است و بیش از چهار درصد خروجی اقتصادی خود را صرف مخارج نظامی میکند.
همچنین استونی و ایالات متحده در ردههای بعدی با 3.43 و 3.38 بهترتیب قرار دارند.»
اظهارات ترامپ درباره افزایش میزان تخصیص تولید ناخالص داخلی به مخارج نظامی، موج جدیدی از واکنشها را میان مقامات اروپایی برانگیخته است.
«رالف استگنر» عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان در فیسبوک نوشت: «اظهار نظر ترامپ توهمی و کاملا دیوانهوار است. این منابع از کجا قرار است تامین شوند؟ ما فقر، تخریبها و آسیبهای زیست محیطی، جنگهای داخلی، مهاجرت و منابع بسیار کمی برای مبارزه با این موضوع داریم.»
«گیدو کروستو» وزیر دفاع ایتالیا هم با اشاره به پیشنهاد ترامپ به خبرنگاران گفت: «فکر نکنم این افزایش پنج درصدی باشد زیرا در حال حاضر این رقم برای تقریبا تمامی کشورها در جهان غیرممکن است. اما انتظار دارم بیش از 2 درصد افزایش یابد.»
بیزنس اینسایدر گزارش داد: «ایتالیا در سال 2024، رقم 1.49 درصد از تولید ناخالص داخلی را صرف امور نظامی کرد درحالیکه این رقم برای آلمان 2.12 درصد بود و در ماه فوریه هم برای انتخابات فدرال زودهنگام آماده میشود.»
این پایگاه خبری آمریکایی افزود: «برای کشورهایی که به روسیه و جنگ اوکراین نزدیکتر هستند، افزایش مخارج نظامی احتمالا ایده بدی نیست. ورشو پیشتر حمایت خود را از خواسته ترامپ نشان داده و وزیر دفاع آن گفت که لهستان میتواند رابط فراآتلانتیکی بین این چالش تعیین شده توسط رئیسجمهور ترامپ و اجرای آن در اروپا باشد. همچنین در استونی که مرز مشترک با روسیه دارد، موجب شده تا تمرکز بیشتری به امور نظامی بدهد.»
«کریستین مایکل» نخستوزیر استونی در واکنش به اظهارات ترامپ به نشریه «پالتیکو» گفت: «این پیامی است که استونی سالها از آن حمایت کرده و این پیام روشنی به پوتین (رئیسجمهور روسیه) است که نباید روان ناتو را آزمایش کند زیرا ما برای آن آماده هستیم.»
وزیر دفاع استونی سال گذشته میلادی طی نشستی خواستار افزایش مخارج نظامی به 2.5 درصد جهت مقابله با «تهدیدات روسیه» شد.
سوئد هم که اخیرا به بهانه عملیات نظامی روسیه در اوکراین، بودجه و مخارج نظامی خود را افزایش داده، از ایده ترامپ حمایت کرد و «ماریا مالمر» وزیر خارجه سوئد در این خصوص گفت: «در سوئد ما به این اجماع رسیدهایم که که باید روی مخارج نظامی بیشتر تمرکز کنیم. دولتهای ایالات متحده مدتهاست از کشورهای اروپایی چنین درخواستی را دارند و ما نیز دیدگاه مشترکی داریم.»
«اولف کریسترسون» نخستوزیر سوئد هم اظهار کرد: «من به هیچ وجه بعید نمیدانم که شرایط ما را ملزم به انجام اقدامات بیشتر برای تقویت و گسترش دفاع سوئد کند. ناتوی اروپایی باید کارهای بیشتری انجام دهد.»
کشورهای بالتیک حدود سه درصد از اقتصاد خود را برای مخارج نظامی سرمایهگذاری میکنند در حالیکه فنلاند 2.4 درصد را اختصاص میدهد اما با وجود جمعیت کمتر از سوئد، 2 برابر بیشتر سربازان وظیفه دارد.
لیتوانی همچنین هزینههای نظامی را در بحبوحه جنگ اوکراین در اولویت قرار داده است و «گیتاناس ناوسدا» رئیسجمهور لیتوانی اخیرا از کشورهای اروپایی خواست تا «حمایتهای بیشتری از دستورکار جهانی ایالات متحده» نشان دهند.
«مارک روته» دبیرکل ناتو هم گفت: «اروپا میداند که باید در امور نظامی بیشتر خرج کند.»
او در ماه نوامبر طی سفر به ورشو، پایتخت لهستان ضمن قدردانی از اقدامات و تلاشهای این کشور، تاکید کرد: «اقدام لهستان برای افزایش مخارج نظامی پیام روشنی نه تنها به دشمنان ما بلکه به ایالات متحده ارسال میکند و گفت که اروپا درک کرده که باید اقدامات بیشتری جهت اطمینان از امنیت انجام دهد.»
با این حال، برخی از تحلیلگران معتقدند که هدف ترامپ برای افزایش پنج درصدی «غیر واقعبینانه» است.
منبع: ایسنا
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1328382/