ایرانیان جهان

آخرين مطالب

ایران باید بر ایجاد شکاف بین ترامپ و نتانیاهو متمرکز شود ایالات متحده آمریکا

ایران باید بر ایجاد شکاف بین ترامپ و نتانیاهو متمرکز شود
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - بر همین اساس، در ماههای اخیر مشخص گردیده است که طوفان الاقصی نیز به عنوان یک شمشیر دولبه عمل کرده است؛ هر چند این عملیات توانست توسعه پیمان ابراهیم را متوقف و طرح رژیم اسرائیل برای عادی سازی حضور خود در کشورهای اسلامی و به حاشیه راندن آرمان فلسطین را با شکست جدی مواجه کند؛ اما در عین حال، این فرصت را به مقامات راست گرای رژیم اسرائیل داد تا با شدت و حدت به ترور رهبران مقاومت و نابودی زیرساختهای آنها بپردازد و به دنبال طراحی یک نظم نوین در خاورمیانه باشد.
نحوه مواجهه اسرائیل با طوفان الاقصی برخلاف دیگر انتفاضه های مردم فسلطین، برخورد مقطعی با طرحی کوتاه مدت و دارای اهداف مشخص نبود؛ بلکه نتانیاهو کوشید با بهره گیری از موج دلسوزی و ترحمی که بعد از حملات طوفان الاقصی به نفع اسرائیل ایجاد کرده بود، نقشه خاورمیانه را مطابق با نیازهای امنیتی این رژیم تغییر دهد و به زعم خود، با تضعیف جبهه مقاومت و در رأس آن جمهوری اسلامی ایران، بنیان هر نوع تهدیدی علیه رژیم اسرائیل را براندازد.
در همین راستا بود که جنگهای ویران گر غزه و لبنان طراحی شد، ترور سیستماتیک رهبران مقاومت در برنامه این رژیم قرار گرفت و همکاری برای سقوط بشار اسد و پس از آن حملات هوایی و نابودی همه زیرساختهای نظامی سوریه انجام شد. البته در اجرای این برنامه جدید، رژیم اسرائیل به هیچ وجه تنها نبود؛ هر چند مقامات اروپایی و آمریکا در مواقعی که کشتارها و نقض حقوق بشر اسرائیل از حد می گذرد، به بیان توصیه های اخلاقی به این رژیم می پردازند، اما در عمل دست از حمایت مالی، اطلاعاتی، نظامی و لجستیکی از این رژیم نکشیده اند؛ کمااینکه حملات مشترک آمریکا و بریتانیا به یمن نیز در ادامه و تکمیل طرح رژیم اسرائیل برای تضعیف کامل محور مقاومت بوده است.
با آغاز به کار دولت ترامپ در 20 ژانویه 2025، حمایتهای آمریکا از اسرئیل شکل جدی تری نیز به خود خواهد گرفت و این به معنای تنگ تر شدن حلقه محاصره در اطراف محور مقاومت خواهد بود. بر این اساس سؤال جدی و کلیدی در مقطع کنونی این است که جمهوری اسلامی ایران باید چه استراتژی‌هایی در قبال وضعیت جدید منطقه اتخاذ کند که بتواند به خوبی پاسخگوی تحولات اخیر رخ داده باشد؟
به نظر می‌رسد نخستین گام باید در خود ایران که رهبر جبهه مقاومت و مایه دلگرمی اعضای آن است، برداشته شود . تنها راه مقابله با تهدیدات و برنامه های مشترک نتانیاهو- ترامپ برای تضعیف ایران و محور مقاومت، ایجاد وحدت و وفاق داخلی برای حمایت از کشور و نظام است؛ این وحدت و وفاق نیز با شعار و سخنرانی و همایش و یا تهدید و ارعاب مردم ایجاد نمی شود؛ بلکه تنها راه آن راضی نگه داشتن مردم از عملکرد مسئولان است.
عمل به وعده ها، کنترل تورم و کاهش فشار بر مردم به شیوه منطقی و پایدار، مقابله واقعی و شفاف با فساد اقتصادی، عقلانیت در تشخیص اولویتهای اساسی کشور و تنگ نکردن عرصه اجتماعی بر شهروندان به ویژه زنان، بی طرفی و صداقت رسانه ملی در انعکاس واقعیتهای داخلی ایران و تحولات جهانی و عزم و هماهنگی همه مسئولان و افراد دارای تریبون برای کمک به منافع ملی و کاهش تنشها و اختلافات هم در عرصه داخلی و هم بین المللی، برخی از راهکارهایی هستند که می توانند به افزایش سرمایه اجتماعی و وفاق داخلی کمک کرده وسبب تقویت موضع ایران در عرصه منطقه ای و جهانی شوند.
گام دوم باید تقویت مجدد محور مقاومت البته با رویکردی جدید باشد؛ در این زمینه وضعیت همه اعضای محور مقاومت یکسان نیست؛ بر اساس گفته های مقامات حاضر در میدان که در روزهای اخیر به طور گسترده در فضای مجازی منتشر شده است، برخی از بخشهای محور مقاومت در سالهای اخیر از اهداف اصلی و اولیه مقاومت فاصله گرفته بودند و تعریف خاص خود را از مقاومت داشتند؛ به طور مشخص در سوریه شاهد رواج فساد اقتصادی، بی توجهی به وضعیت معیشت و رفاه مردم، تمایل بشار اسد به کشورهای عربی خلیج فارس و عدم همراهی و همدلی با سیاستهای ایران بوده ایم.
هر چند لازم بود ایران با دیدن این نشانه ها، بر اساس اصول «عزت، حکمت و مصلحت» قبل از سقوط اسد سیاست جدید خود در مورد سوریه را رونمایی کند، اما حال نیز می توان به تحولات سوریه به عنوان یک درس عبرت نگریست و برای اعضای جبهه مقاومت مشخص کرد از آنجا که «مردمی بودن رمز اصلی در جبهه مقاومت است»، حمایت ایران از آنها تنها تا زمانی ادامه خواهد داشت که سران مقاومت ویژگی مردمی بودن خود را از دست ندهند. در این راستا، آن دسته از گروههای مقاومت که از حمایت و پشتیبانی گسترده مردمی برخوردارند، باید مورد حمایت قرار بگیرند و البته نحوه فعالیت و عملکرد آنها باید طبق خواست و اراده مردم آنها باشد.
گام سوم بهره گرفتن از اختلاف کشورهای اروپایی با آمریکای ترامپ است؛ هر چند مقامات اروپایی بعد از مشخص شدن نتایج انتخابات امریکا تلاش کرده اند به نحوی خود را با سیاستها و مواضع دولت جدید آمریکا وفق دهند، اما تجربه دوره اول ریاست جمهوری ترامپ نشان می دهد بسیاری از مقامات اروپایی و البته مقامات سایر کشورها، ملی گرایی خودخواهانه وی را تاب نمی‌آورند و می کوشند به گونه ای تک رویهای دولت ترامپ را خنثی کنند. اینجا همان گریزگاهی است که ایران می تواند از آن بهره ببرد و با ایجاد شکاف در جبهه کشورهای غربی از سطح فشارها بر خود و جبهه مقاومت بکاهد.
البته این استراتژی در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ نیز توسط مقامات وقت دولت ایران به کار گرفته شد و هر چند توانست گشایش‌هایی برای کشورمان ایجاد کند، اما راه حل بلند مدت با اثرگذاری گسترده نبود؛ چرا که مشخص شد کشورهای اروپایی اراده و امکانات کافی برای مدیریت مسائل جهانی بدون حمایت آمریکا را ندارند. بنابراین لازم است از درسها و تجربیات گذشته بیاموزیم و بدون توهم و آرمانگرایی بی پشتوانه، به فکر تحقق منافع ملی کشور، رفع تحریمها و کاهش فشار بر مردم ایران و اعضای جبهه مقاومت از راههای عملیاتی و ممکن باشیم.
در این راستا، استراتژی کلیدی ایران باید پیدا کردن راه حلی برای مهار ترامپ و دور کردن وی از دشمنی با ایران و همراهی با نتانیاهو باشد؛ در موقعیت کنونی همانگونه که ایران برای رفع تحریمها و کاهش مشکلات خود به همراهی آمریکا نیاز دارد، ترامپ نیز در دوره دوم ریاست جمهوری خود به دنبال ایفای نقش سوپر من و حلال مشکلات است و اشتیاق فراوانی دارد که نشان دهد می تواند بحرانهای منطقه ای و جهانی را حل و فصل کند. شخصیت تاجر پیشه و اهل معامله و البته خود بزرگ بین او نیز این امکان را برای دیپلماتهای کارکشته ایرانی فراهم می کند تا با گونه ای بازی با کلمات و هنر مذاکره، رگ خواب او را به دست آورده و توازنی بین اهداف و منافع ایران و خواسته‌ها و تمایلات او ایجاد کنند. نزدیک شدن پایان موعد برجام کارت برنده ای در این مسیر است؛ ضمن اینکه عدم تمایل ترامپ برای ورود به جنگی جدید و یا افزایش تنشها در خاورمیانه راه او را از نتانیاهو جدا می کند، با این وجود لابی صهیونیستی قوی در آمریکا تمام تلاش خود برای تحریک ترامپ بر علیه ایران را خواهد کرد.
در نهایت باید گفت تجدیدقوای ایران و جبهه مقاومت جز از طریق مهار نتانیاهو و ترامپ، ایجاد شکاف و اختلاف بین این دو، آرام سازی فضا، کاهش تنشها و ایجاد رونق اقتصادی در منطقه امکانپذیر نیست و همه اینها نشان دهنده این است که بعد از مدتها جنگ و خونریزی در میدان، دیپلماسی باید بار دیگر هنر خود را نشان دهد.
* استاد دانشگاه
کد خبر 2011078

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1328449/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاکستان حضور پناهجویان افغان در اسلام‌آباد را ممنوع کرد

چین به اقدام آمریکا در محدودسازی صادرات مربوط به هوش مصنوعی واکنش نشان داد

امام جمعه تگزاس آمریکا درگذشت + عکس

مشاور نابلد یا یک ‎نفوذی کاربلد؟

پسر پناهیان به پزشکیان هشدار داد!

هشدار پسر پناهیان به پزشکیان؛ اگر فقط یک قدم دیگر ...

تلاش یک باشگاه آمریکایی برای جذب نیمار

توئیت KHAMENEI.IR در پی اعلام آتش‌بس در غزه

آتش‌سوزی لس‌آنجلس؛ گرانترین فاجعه آب و هوایی تاریخ آمریکا

کیهان از مصاحبه پزشکیان با رسانه آمریکایی عصبانی شد | پزشکیان حق اظهار نظر درباره گفت‌وگو با آمریکا را ندارد

تیک‌تاک در آستانۀ فیلتر در آمریکا

زیارتنامه حضرت زینب کبری (سلام الله علیها)

افزایش قیمت طلا به سقف قیمت یک ماه اخیر؛ آیا روند صعدی قیمت ادامه خواهد یافت؟

بازخوانی کاپیتولاسیون مستشاران نظامی آمریکا در ایران و تبعات آن

تورم آمریکا بیت‌کوین را به 99 هزار دلار رساند / قیمت روز ارزهای دیجیتال

حجت‌الاسلام والمسلمین سقای‌ بی‌ریا درگذشت

بیانیه سپاه پاسداران در پی توافق آتش‌بس در غزه

شهادت 6 جوان فلسطینی در حمله پهپادی صهیونیست‌ها به جنین

«ترکیش ایرلاینز» بعد از 14 سال به دمشق پرواز می‌کند

شهرک‌نشینان در خیابان‌های بیت‌المقدس بنرهایی علیه توقف جنگ در غزه نصب کردند

دیدار روسای کل دادگستری‌های قم و خراسان رضوی با هیئت‌های قضایی عراق

نسخه ایران برای خروج واشنگتن از عراق، چگونه اوباما معادلات بغداد را به نفع تهران تغییر داد؟

محمد هاشمی: قیمت دلارتا شب عید به 110 هزار تومان می‌رسد

پرداخت یک همت تسهیلات تبصره 18 به واحدهای تولیدی همدان

چرا دینار کویت ارزشمندترین پول جهان است؟

ستون‌های نظم پساجنگ جهانی در حال فروپاشی است

استاندار هرمزگان: با خرد جمعی می‌توان از سد ناترازی‌ها گذر کرد

لاله صبوری: شوهر اولم عرب نبود، اما اجازه تحصیل و رانندگی به من نمی‌داد!

بانک مرکزی اروپا به شبکه اجتماعی بلواسکای پیوست

واکنش چین به توافق آتش‌بس در غزه

تامین منابع مالی در دولت برای پیش پرداخت قرارداد خرید واگن های مترو از چین

چین از توافق آتش‌بس در نوار غزه استقبال کرد

بایدن با مردم امریکا خداحافظی کرد

تصاویر / مراسم معنوی اعتکاف دانش آموزی در مسجد حضرت زینب (س) قم

بازداشت مهندس ایرانی در آمریکا تمدید شد + جزئیات | دادستان: با وثیقه آزاد شود فرار می‌کند!

تصاویر| جشن شبانۀ مردم غزه در پی اعلام رسمی آتش‌بس

توصیه آیت‌الله‌العظمی جوادی: مطالعه را با سجده شکر کامل کنید

نام‌گذاری شبستان جدید حرم حضرت معصومه (س) به نام حضرت زینب (س)

سرمقاله وطن امروز/ ورود بدون چراغ به تاریکخانه FATF ممنوع

ادعای تل‌آویو درباره عقب‌نشینی حماس از توافقات انجام‌شده

افزایش قیمت خودروهای ارزان‌تر بازار در هفته چهارم دی ماه

سیاه‌پوش شدن حرم سیدالشهدا(ع) در داغ عمه سادات

رشد 50 درصدی روابط اقتصادی ایران و تاجیکستان

هدررفت معادل 15 تا 20 درصد درآمد صادرات نفت در قاچاق سوخت

تاکید بر ضرورت توسعه پایدار با توجه به ظرفیت های منطقه ای گیلانغرب

منافع مشترک زیادی با تاجیکستان داریم

ترامپ باید به ایران برود؛ یا فقط نیکسون می‌تواند به چین برود؟

صفحه اول روزنامه‌های پنج شنبه 27 دی ماه

چرا صداوسیما خسارت‌های داخلی را به تصویر نمی‌کشد؟

القابی که ترامپ به همکاران سابقش داد؛ از کودن و مغز فندقی تا جنگ‌طلب و روانی!