ایرانیان جهان

آخرين مطالب

‌10 مانع در توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه اخبار ایران

‌10 مانع در توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - در سال‌های اخیر روابط تجاری ایران و روسیه با وقوع چندین اتفاق ژئوپلیتیکی به بالاترین سطح خود در 15 سال اخیر رسیده، اما هنوز هم به‌رغم روابط گسترده سیاسی-امنیتی، روابط اقتصادی دو کشور ایران و روسیه با ظرفیت‌های بزرگی که وجود دارد، چندان چشمگیر نیست. - اخبار رسانه ها -
به گزارش گروه رسانه‌های خبرگزاری تسنیم، روز گذشته معاهده همکاری‌های جامع ایران و روسیه با حضور مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین در مسکو به امضا رسید.
این سند که شامل یک مقدمه و 47 بند بوده، به گفته مقامات نقطه‌عطفی در گسترش روابط، به‌ویژه در حوزه اقتصادی خواهد بود. این معاهده که نتیجه سه‌سال مذاکره و همکاری میان دو کشور بوده، شامل سه حوزه اصلی همکاری اقتصادی، علمی و فناوری و فرهنگ و گردشگری است. همچنین در این معاهده به همکاری در زمینه تجارت بین‌المللی، انرژی، فناوری‌های نوین، امنیت اطلاعات، مبارزه با تروریسم و مسائل محیط‌زیستی توجه ویژه‌ای شده است. کاظم جلالی، سفیر ایران در مسکو درخصوص شایعه وجود ‌بندی با نام «دفاع متقابل» در معاهده همکاری ایران و روسیه نیز گفت توافقنامه همکاری راهبردی بین ایران و روسیه شامل بند «دفاع متقابل» نخواهد بود. اما از بند‌های اقتصادی حائز اهمیت در این توافقنامه می‌توان به امضای پیمان پولی بین دو کشور اشاره کرد. افزایش سطح اهمیت کریدور شمال به جنوب و رساندن حجم سالانه مبادلات انرژی تا 55 میلیون مترمکعب نیز از دیگر موضوعات مهم در این توافقنامه است.
‌‌سهم نیم درصدی ایران از بازار روسیه‌
گرچه در سال‌های اخیر روابط تجاری ایران و روسیه با وقوع چندین اتفاق ژئوپلیتیکی به بالاترین سطح خود در 15 سال اخیر رسیده، اما هنوز هم به‌رغم روابط گسترده سیاسی-امنیتی، روابط اقتصادی دو کشور ایران و روسیه با ظرفیت‌های بزرگی که وجود دارد، چندان چشمگیر نیست. برای مثال، در سال 1402 در حالی حجم تجارت ایران و روسیه نزدیک به 2.7 میلیارد دلار بوده که این میزان برای ایران و چین 32.5 میلیارد دلار، برای ایران-امارات حدود 27.4 میلیارد دلار و برای ایران و ترکیه نیز 11.7 میلیارد دلار بوده است. همچنین در این رتبه‌بندی، آلمان با 2.3 میلیارد دلار پس از روسیه قرار داشته و روسیه، هلند، سوئیس و هنگ‌کنگ نیز به ترتیب با 1.2، 1.1 و یک میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی و پس از روسیه قرار داشته‌اند.
آنطور که در نمودار آمده، حجم تجارت دو کشور از 1 تا 1.5 میلیارد دلار در سال‌های 1387 تا 1399، در سال‌های اخیر افزایش داشته و به 2.2 تا 2.6 میلیارد دلار در سال‌های 1400 تا 1402 رسیده است. در 9ماهه نخست امسال نیز حجم تجارت دو کشور حدود 1.9 میلیارد دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد 7 درصدی داشته است. از نتایج قابل‌تامل امسال، افزایش رقم صادرات ایران به روسیه و کاهش واردات از این کشور بوده است، به‌طوری‌که رقم صادرات کشورمان به روسیه از 620 میلیون دلار در 9ماهه سال گذشته با رشد 29 درصدی به 802 میلیون دلار در 9ماهه امسال رسیده است. در همین مدت، واردات ایران از روسیه کاهش جزئی 5 درصدی را تجربه کرده است.
همچنین سهم ایران از واردات روسیه از حدود 0.10 تا 0.17 درصد در سال‌های 2009 تا 2018، به 0.20 تا 0.40 درصد در سال‌های اخیر رسیده و هنوز هم کالاهای ایرانی نتوانسته‌اند به‌رغم پیوستن کشورمان به اتحادیه اقتصادی اوراسیا و جنگ اوکراین، سهم شایسته‌ای در بازار روسیه به‌دست بیاورند. طبق داده‌های سازمان توسعه تجارت ایران، در سال جاری روسیه سومین مقصد اقلام کشاورزی ایران با سهم 10 درصدی پس از عراق و امارات با سهم 26 و 15 درصدی بوده است.
طبق این گزارش، از کل صادرات ایران به روسیه در سال جاری، میوه و تره‌بار با سهم 27 درصدی در رتبه اول قرار دارد. مواد اولیه پلیمری با 14 درصد دوم، خشکبار با 8 درصد سوم، صنایع غذایی با 7 درصد چهارم، محصولات و صنایع پلیمری و خودرو و نیرو محرکه هر کدام با 6 درصد، صنایع معدنی غیرفلزی با 5 درصد، محصولات شیمیایی با 5 درصد و سایر کالاها با سهم 22 درصدی اقلامی هستند که در رتبه‌های بعدی سبد صادراتی ایران به روسیه قرار دارند. همچنین، در بخش واردات از روسیه نیز، در سال جاری سنگ‌ها و فلزات گرانبها با سهم 23 درصدی در رتبه اول قرار دارد. غلات با 18 درصد دوم، صنایع غذایی با 15 درصد سوم، محصولات سلولزی با 14 درصد و محصولات حیوانی و صنایع آن هرکدام با 14 درصد در رتبه‌های چهارم و پنجم، ماشین‌سازی و تجهیزات و سایر کالاها با 4 و 12 درصد در رتبه‌های بعدی قرار دارند.
متن کامل توافقنامه راهبردی ایران و روسیه منتشر شد
‌از اتصال کارت‌های بانکی تا امضای پیمان پولی‌
گفته شد که یکی از موانع اصلی در توسعه تجارت بین دو کشور، مشکلات و موانع تحریمی بوده است. بر این اساس، طی سال‌های اخیر که روسیه نیز تحریم شده (در حوزه ارزی کمتر از ایران تحریم شده)، دو کشور تلاش‌های زیادی برای حل مشکلات مربوط به ارتباطات پولی و بانکی کرده‌اند. در همین خصوص، در روزهای اخیر محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی، به منظور همراهی با رئیس‌جمهور در سفر به روسیه حضور دارد و از افزایش همکاری‌های پولی و بانکی و عملیاتی شدن بخش‌های دیگر سند اقدام مشترک بانکی میان دو کشور ایران و روسیه در راستای تحریم‌زدایی و دلارزدایی در این سفر خبر داد. به گفته رئیس بانک مرکزی ایران، سند اقدام مشترک میان بانک‌های مرکزی ایران و روسیه در سه سرفصل اصلی «استفاده از پول‌های ملی در تجارت دو کشور»، «امکان اتصال پیام‌رسان‌های بانکی و بومی دو کشور موسوم به سپام و SPFS» و «امکان اتصال شبکه پرداخت کارتی دو کشور» عملیاتی شده است.
قبل از این نیز در تاریخ 21 آبان 1403 مراسم رونمایی از اتصال شبکه شتاب ایران به شبکه پرداخت کارتی روسیه (میر) برگزار شد و رئیس‌کل بانک مرکزی اعلام کرد به زودی فازهای بعدی این پروژه با امکانات و ابزارهای گسترده‌تر رونمایی می‌شود. در این مراسم که فاز اول این طرح به بهره‌برداری رسید، مسئولان بانک مرکزی ایران گفتند گردشگران ایرانی می‌توانند از خودپردازهای روسیه روبل برداشت کنند و در مرحله دوم آن که تا قبل از سال جدید میلادی است، گردشگران روسیه می‌توانند از خودپردازهای ایران ریال دریافت کنند و در مرحله سوم آن که بعد از سال جاری میلادی است، گردشگران ایرانی می‌توانند با کارت‌های عضو شتاب از فروشگاه‌های روسیه خرید کنند.
اما روز گذشته کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه، نیز خبر داد که «پیام‌رسان محرمانه میان ما و روسیه افتتاح شده و ما نیاز به سوئیفت نداریم.» وی گفت: «این گام مهمی بود که برداشته شد.» جلالی تصریح کرد: «در بحث کارت میر (MIR) و شتاب در حال تلاش هستیم که آن‌ها بتوانند به یکدیگر اتصال پیدا کنند.» جلالی درنهایت گفت: «من سال 2025 را سال حل مسائل پولی و بانکی میان ایران و روسیه می‌دانم.»
‌10 مانع در توسعه روابط اقتصادی ایران و روسیه
به‌رغم روابط سطح بالای نظامی- امنیتی ایران و روسیه در منطقه، اما با ظرفیت‌هایی که برای همکاری وجود دارد، روابط اقتصادی دو کشور چندان گسترش پیدا نکرده است. برخی‌ها دلیل این موضوع را سیاسی می‌دانند و استدلال‌های خود را تا آنجا پیش‌می‌برند که خواسته یا ناخواسته دچار نوعی روس‌هراسی و روس‌گریزی می‌شوند. دسته دوم از افراد می‌گویند به‌دلیل همسانی دو اقتصاد، یعنی وابستگی هر دو اقتصاد به مواد خام طبیعی (نفت و گاز و فرآورده‌های آن) امکان مکمل شدن دو اقتصاد پایین است.
اما در سوی دیگر مسئولان و کارشناسان و فعالان اقتصادی بر این باورند که دلایل دیگری باعث پایین ماندن سطح روابط اقتصادی دو کشور شده است. اخیراً جلالی، سفیر کشورمان در مسکو گفته ما پنج مانع در روابط اقتصادی با روسیه داریم که به‌مرور باید رفع شوند؛ یکی عدم شناخت است و ما حتی نوعی روس‌هراسی و روس‌گریزی داریم. تجارت در روسیه عمدتاً تصادفی است و کسانی که خواسته‌اند در اینجا درس بخوانند، دیده‌اند بازار برای برخی کالاهاست و به‌تدریج بازار کوچکی ایجاد کرده‌اند. برای مثال روس‌ها در ایران 12 تا 13 نفر تیم رایزنی بازرگانی دارند اما از سوی ایران ما یک نفر رایزن بازرگانی در این کشور داریم. مسئله دوم ترانزیت است که ما حمل‌ونقل جاده‌ای، ریلی و دریایی داریم که در بخش جاده‌ای کشور‌های واسط مشکلاتی ایجاد کرده‌اند. مسئله سوم مشکلات گمرکی است. ببینید در مرز آستارا چقدر مشکلات زیاد است. البته کشور‌های واسط هم نقش دارند اما ما هم باید توانمندی‌های خود را ارتقا دهیم. مسئله چهارم در حوزه پولی و بانکی است که بخشی از آن حل شده و محمدرضا فرزین، رئیس‌کل بانک مرکزی به مسکو آمده و دیداری با رئیس بانک مرکزی روسیه داشته است. مسئله پنجم اینکه در بخش ناوگان حمل‌ونقل هم مشکل داریم. باید روسیه را جدی بگیریم و آن را کشور کوچکی ندانیم.
فرزین: پیمان پولی میان ایران و روسیه عملیاتی شد
در این خصوص، در سال گذشته هادی تیزهوش‌تابان، رئیس سابق اتاق مشترک ایران- روسیه می‌گوید نوسانات نرخ ارز در فرایند قیمت‌گذاری محصولات، امکان رقابت‌پذیری کالا‌های ایرانی را با رقبای منطقه‌ای محدود می‌کند و بی‌ثباتی قوانین صادراتی اطمینان مشتریان روس به بازار ایران به‌عنوان یک بازار با ثبات را از بین‌می‌برد. قیمت بالا و کیفیت پایین برخی محصولات تولیدی کشور و همچنین عدم‌اطلاع کافی تجار و بازرگانان از الزامات و استاندارد‌های بازار روسیه و به‌دنبال آن عدم رضایت مشتریان روسی از کالا‌های ایرانی مانع مهم دیگر در مسیر توسعه تجارت با این کشور است. ناکافی بودن امکانات لجستیکی و زیرساختی مورد نیاز برای تجارت (مثل کانتینر‌های یخچالی برای صادرات بخش غذا و کشاورزی)، نبود ظرفیت کافی ناوگان در این بخش و هزینه‌های بالای حمل‌ونقل، نگاه جزیره‌ای دستگاه‌ها و نهاد‌های دولتی به فرایند بازرگانی خارجی، فقدان دیپلماسی اقتصادی مؤثر در وزارت امور خارجه، عدم حمایت لازم از بازرگانان فعال در بازار‌های هدف توسط وزارت امور خارجه، زمان‌بر بودن فرایند اخذ مجوز‌های مورد نیاز تجارت خارجی، عدم‌توجه به تولید صادرات‌محور و صادرات محصولات براساس مازاد عرضه و عدم حمایت لازم از صادرکنندگان و لغو حمایت‌های موجود در قانون به بهانه‌های مختلف از دیگر موانع داخلی توسعه تجارت ایران و روسیه است که هادی تیزهوش‌تابان به آن‌ها اشاره می‌کند.

ایرانیان جهان

منبع: فرهیختگان
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1330153/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

آشنایی با تاریخ ارز اروپا

کمک سخاوتمندانه اروپا به سوریه

ساعت مسابقات بازی های جام ملت‌های آسیا

پایان اعتکاف در جنوب افغانستان + فیلم

قیمت جهانی نفت امروز 1403/10/29

اولین واکنش ایلان ماسک به ماجرای تماس با مقامات ایران + عکس

عبدالعلی‌زاده مطرح کرد؛آمریکا می‌تواند در ایران سرمایه‌گذاری کند

تحلیل کارشناسان صهیونیست از روابط آذربایجان و اسرائیل

سیزدهمین همایش «غزه؛ نماد مقاومت» برگزار شد/ الحیدری:جنگ غزه تا نابودی کامل رژیم صهیونیستی ادامه خواهد داشت

توافقات محرمانه میان نیروهای آمریکایی و عناصر داعش در سوریه

بسکتبالیست ایرانی در آمریکا پیروز شد

اعتراف کارمند پیشین سازمان سیا/ مسئول انتشار برنامه حمله تل آویو به ایران بود

آتش بس غزه به معنای شکست راهبردهای آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه است

توافق با روسیه مانع بهبود روابط ایران و غرب نیست/ پوتین ایران را فدای آمریکا نمی‌کند

روزهای پایانی دولت کنونی آمریکا؛ 6 اشتباه بزرگی که بایدن مرتکب شد

خبر مهم دولت پزشکیان درباره مذاکره مستقیم با امریکا و انجام توافق جدید

ابوشریف: عمر رژیم صهیونیستی کوتاه است

فائزه هاشمی: طوری چیدند که پزشکیان برنده شود

ماجرای حراج سکه‌های تاریخی ایران در آمریکا

کتاهش 50 سنتی قیمت نفت

تا تضمین معتبری ندهند نباید وارد تاریکخانه FATF شد

سرمقاله جوان/ شکست جنگ جهانی علیه غزه

تبدیل اعتکاف به میتینگ سیاسی

معاهده‌ای برای دوران ترامپ

یون سرانجام در دادگاه حاضر شد

منهدم کردن یک خودروی نظامی اشغالگران اسرائیلی در غزه

حماس: اشغالگران را مجبور به توقف جنگ و عقب نشینی کردیم

سکوت تعزیرات در برابر واردات انبوه آیفون‌های رفرش

نوسان قیمت برنج ایرانی به 50 درصد رسید

3 مستند، 3 نگاه/ از تاریخ دفاع مقدس جنگ ایران و عراق تا قهرمانی یوزپلنگ‌های ایرانی

جشن «پدران آسمانی» با حضور مهندس اوحدی و نماینده ولی‌فقیه در بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

نامه مهم ربیعی به رییس جمهور: ما به اصلاحات سخت اقتصادی نیاز داریم

محمدجعفر قائم پناه: دولت مصرانه پیگیر تصویب FATF است

ظرفیت رشد بازار سرمایه در سال آینده/ صندوق‌ها، بهترین انتخاب برای پرتفو چینی

معاهده ایران و روسیه عمدتاً اقتصادی است

ترور «علی رازینی» و «محمد مقیسه» از قضات دیوان عالی کشور

اعلام جزئیات پیمان پولی و سند اقدام مشترک میان بانک‌های مرکزی ایران و روسیه

احیای نقش زنان در اقتصاد، از راه ابریشم تا امروز

وزیر جهاد کشاورزی: تجارت کشاورزی و غذا میان ایران و روسیه گسترش می‌یابد

مشرفی اعلام کرد: قطعی انرژی؛ عامل شکست قراردادهای چند میلیون دلاری صادراتی غیرنفتی ایران

راهنمای کامل سفر اقتصادی به قلب ترکیه با تور ارزان استانبول

سفر قالیباف به اتیوپی؛ فصلی جدید در روابط با قاره سیاه

معاهده مشارکت بین ایران و روسیه همه ابعاد روابط دو کشور را در برمی‌گیرد

مهاجرت نخبگان فرار سرمایه‌هاست

بارش برف و باران در جاده‌های 9 استان

ماهیت معاهده ایران و روسیه اقتصادی است

نامه ربیعی درباره مسائل مهم اقتصادی برای رئیس جمهور

هدیه 50 میلیاردی شیخ عرب برای بازیکن ایرانی؛ سردار آزمون غافلگیر شد + عکس

خودنمایی باشکوه ستاره‌ها در ژاپن

رمزگشایی از سفر پزشکیان به روسیه؛ معنای امضای پیمان چامع استراتژیک برای ترامپ/ هم‌صدایی تهران و مسکو روی گسل‌های غرب آسیا و شرق اروپا