قرار است ایلان ماسک نقش ماشین برف روب را برای آمریکا در برابر ایران بازی کند؟
ایالات متحده آمریکا
بزرگنمايي:
ایرانیان جهان - به گزارش اقتصادیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت: آنطور که نشریه بلومبرگ روز گذشته در گزارشی با اشاره به رویکرد مشاوران دولت دوم ترامپ برای مواجهه با ایران نوشته قرار است ایلان ماسک نقش ماشین برفروبی را ایفا کند که به بازگشایی مسیرها کمک میکند.
بلومبرگ در این گزارش در واقع از حضور دو دیدگاه متفاوت در حلقه مشاوران ترامپ در ارتباط با ایران که البته درنهایت یک نتیجه را دنبال میکنند خبر میدهد و مینویسد: با وجود یکدست بودن تیم ترامپ برای کلید زدن پروژه فشار حداکثری، اما نقش متفاوتی برای ایلان ماسک تعریف شده که از قضا پررنگتر از مقامات رسمی دولت ترامپ است.
به این معنا که دولت جمهوریخواه با استراتژی صلح از طریق قدرت به دنبال حل مسائل و چالشهای سیاست خارجی است که از اساس با گزینه جنگ و راهکار نظامی متفاوت است. بنابر این گزارش، بازی ماسک ناهمسو با تیم ترامپ نیست، بلکه او نقش ماشین برفروبی را ایفا میکند که به بازگشایی مسیرها کمک میکند. مسیری که البته مستظهر به گزینه فشار برای متقاعد کردن ایران و سایر بازیگران به مذاکره است.
بلومبرگ در ادامه گزارش خود مینویسد: جایگاه تکنوکراتیک ایلان ماسک و شخصیت غیرحزبی و غیررسمی او باعث میشود تا برای بازیگری چون ایران که نمیخواهد با مقامات رسمی دولت ترامپ ارتباط مستقیم یا غیرمستقیمی برقرار کند، ارتباط با شخص ماسک راحتتر و کمتر با پیچیدگیهای ساختاری و سازمانی و حزبی همراه باشد.
گزینههای روی میز ترامپ این گزارش در ادامه میافزاید: مشاوران دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، در حال طراحی یک استراتژی تحریمی گسترده برای تسهیل توافق دیپلماتیک روسیه و اوکراین در ماههای آینده هستند و در عین حال ایران و ونزوئلا را تحت فشار قرار میدهد.
بایدن روز جمعه(17 ژانویه) در آخرین ساعات حضور در کاخ سفید، شدیدترین تحریمها را علیه تجارت نفت روسیه اعمال کرد. این اقدام سوالی باز در مورد اینکه ترامپ به این اقدامات چگونه نگاه میکند، ایجاد کرده است.
بنابر گزارش بلومبرگ، دو رویکرد اصلی در دست بررسی توسط تیم ترامپ وجود دارد. چند منبع که نخواستند نامشان فاش شود، گفتند: یک مجموعه از توصیههای سیاستی-اگر دولت آینده معتقد است که راهحلی برای جنگ اوکراین در چشمانداز قرار دارد- شامل برخی اقدامات مبتنی بر حسن نیت به نفع تولیدکنندگان نفت روسیه است که میتواند به امضای یک توافق صلح کمک کند. آنها گفتند که گزینه دوم بر اساس تحریمها است و فشار را حتی بیشتر برای تقویت اهرمها افزایش میدهد. اسکات بسنت، گزینه ترامپ برای وزارت خزانهداری روز پنجشنبه گفت که از لغو تحریمهای صنعت نفت روسیه برای پایان دادن به جنگ در اوکراین حمایت میکند. در مقابل مارکو روبیو در جلسه استماع سنا از تحریمها به عنوان یک اهرم کلیدی که میتواند به یک راهحل مسالمتآمیز منجر شود، اشاره کرد.
این منابع گفتند که برنامههای تیم ترامپ هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و در نهایت همهچیز به شخص رئیسجمهور منتخب بستگی دارد. هفته گذشته، ترامپ گفت که دیداری با ولادیمیر پوتین در حال تنظیم است و چشمانداز مذاکرات برای پایان دادن به جنگ را افزایش میدهد.
به گفته منابع بلومبرگ، درخصوص ایران یک اجماع کلی میان مشاوران کلیدی ترامپ برای بازگشت به استراتژی فشار حداکثری کامل با هدف قرار دادن تهران وجود دارد، که با یک بسته تحریمی بزرگ شروع میشود که بازیگران اصلی صنعت نفت را تحت تاثیر قرار میدهد و ممکن است در اوایل فوریه رخ دهد.
در دوره اول ریاستجمهوری ترامپ، چنین رویکرد مشابهی صادرات نفت ایران را به میزان قابل توجهی کاهش داد. اما حضور شخصیتی همچون ایلان ماسک در دولت ترامپ جدا از نقشی که برای او تعریف شده است، نگرانیهایی را نیز برانگیخته است. همچنانکه جو بایدن روز پنجشنبه در نطق خداحافظیاش پس از پایان دوره چهار ساله ریاستجمهوریاش نسبت به تمرکز خطرناک قدرت در دستان افراد بسیار ثروتمند هشدار داد و افزود: «امروز یک الیگارشی از ثروت عظیم، قدرت و نفوذ در حال شکلگیری در آمریکاست که به معنای واقعی کلمه تمام دموکراسی ما، حقوق اولیه و آزادیهای ما را تهدید میکند.»
لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1330183/