ایرانیان جهان

آخرين مطالب

جمهوری‌اسلامی باید به شخص ترامپ،ایده ها و آمال او توجه کند؛ او حتما می‌تواند برای ایران خطرساز باشد/موضوع فلسطین نباید فقط مسئله ایران باشد ایالات متحده آمریکا

جمهوری‌اسلامی باید به شخص ترامپ،ایده ها و آمال او توجه کند؛ او حتما می‌تواند برای ایران خطرساز باشد/موضوع فلسطین نباید فقط مسئله ایران باشد
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - مهم‌ترین موضوع درباره ترامپ این است که سیاست‌ورزی ترامپ برخلاف بایدن بیش از آنکه مبتنی بر نهادها و رویه ها باشد مبتنی بر اراده و تصمیمات شخصی خود او با مشاوره حلقه اطرافیانش است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
ترامپ دور اول تجربه ریاست جمهوری نداشت و خیلی بیشتر به رویه های سیاسی جمهوری خواهان و توصیه های آنها توجه می کرد. او اکنون خود بازیگر سیاسی کارآزموده است و اهمیت کمی به مشاوره ها و فشارهای ساختارهای سیاسی نهادینه شده (اصطلاحا استبلیشمنت) خواهد داد. بنابراین ایران به جای آن که بخواهد به تاریخ روابط ایران و آمریکا و مشکلات نهادینه شده در این روابط نگاه کند باید به شخص ترامپ، ایده ها و آمال او توجه کند. ترامپ حتما می‌تواند برای ایران خطرساز باشد و در عین حال حتما می تواند فرصتی استثنائی باشد. ترامپ در حال حاضر با توجه به این که حزب دموکرات چندان قدرت ایستادگی در مقابلش ندارد و در عین حال کنگره هم در مقابل او ایستادگی نمی‌کند می‌تواند دست به رفتارهای انقلابی و ساختارشکننانه بزند. یکی از این رفتارها می‌تواند توافق با ایران باشد. اقدامی که دموکرات‌ها به دلایل رفتارهای نهادگرایانه‌شان و نگرانی‌های انتخاباتی‌شان نمی‌توانستند در کوتاه‌مدت و به سرعت انجام دهند. 
حامیان ترامپ به سه دسته تقسیم می‌شوند؛لجام زنندگان، برتری جویان، و اولویت گرایان این استاد دانشگاه در پاسخ به اینکه تیم ترامپ چه تصویری به ما می دهد بیان کرد: چنانچه اشاره کردم ترامپ نهادگرا نیست و بیش از آنکه حزبی و مبتنی بر یک ایده مشخصی در سیاست خارجی عمل کند بیشتر بر وفاداری شخصی به خود او تاکید می کند. بر اساس افرادی که تاکنون بر سمت های امنیتی و سیاسی انتخاب کرده در مجموع نمی توان تصویر یکدست و هارمونیکی از سیاست خارجی ترامپ ارائه داد.
مقاله ای در شورای روابط خارجی اتحادیه اروپا، در توضیح حامیان ترامپ در حوزه سیاست خارجی آنها را به سه دسته یا قبیله تقسیم بندی می کند: لجام زنندگان (Restrainers)، برتری جویان (Primacists)، و اولویت گرایان (Prioritisers). برتری جویان به دنبال استفاده بیشتر از نیروی نظامی آمریکا هستند و مخالف خروج آمریکا از افغانستان بودند و موافق حضور قدرتمندانه آمریکا در آسیا،‌ اروپا و خاورمیانه هستند.، در مقابل لجام زنندگان،‌ مخالف دخالت نظامی آمریکا در مناطق مختلف هستند و معتقدند آمریکا باید تمرکز خود را بر مشکلات داخلی و مسئله مرزهای جنوبی خود بگذارد. در میانه این دو اولویت گرایان قرار می گیرند که معتقدند آمریکا باید به جای مداخله بی رویه در مناطق مختلف تمرکز خود را بر اولویت های سیاست خارجی خود بگذارد.
تمرکز دولت دوم ترامپ بر رقابت اقتصادی با چین با دقت در میان انتخاب شدگان توسط ترامپ، افرادی نزدیک به هر سه قبیله و یا جریان فکری می توان دید. هم مایک والتز و مارکو روبیو حضور دارند که به برتری جویان نزدیک بوده اند، هم تولسی گبارد و جی. دی. ونس به جناح لجام زنندگان نزدیکند. گبارد از این منظر جالب است. او به خاطر جنگ طلبی دموکراتها از این حزب خارج شد و مخالف حمایت آمریکا از جنگ اوکراین است و از منتقدان ترور سردار سلیمانی بوده است. بنابراین،‌ به نظر می رسد ما در این دولت شاهد کشاکش این دو قبلیه یا جریان فکری در سیاست خارجی خواهیم بود؛ ولی در مجموع به نظر می‌رسد قدرت برتری جویان در مقایسه با دولت اول ترامپ کمتر شده است و نه تنها افراد شاخص آن نظیر بولتون و پومپئو حضور ندارند،‌ حتی مواضع اخیر والتز و روبیو هم به اولویت گرایان نزدیک شده است.
می توان ارزیابی کرد که با توجه به کشاکش این دو جریان، احتمالا نقطه ثقل دولت بر میانه یعنی اولویت گرایان قرار می گیرد و می‌توان تصور کرد که تمرکز دولت دوم ترامپ بر رقابت اقتصادی با چین متمرکز باشد. این موضوع از این جهت حائز اهمیت است که در حال حاضر بخش عمده ای از روابط اقتصادی ما به خصوص در زمینه فروش نفت، با چین است و فشار آمریکا بر چین می تواند از این منظر برای ما نیز دشواری هایی فراهم کند.
شرایط منطقه به قبل از 7 اکتبر بر نمی گردد/موضوع فلسطین نباید فقط مسئله ایران باشد
وحید عابدینی استاد علوم سیاسی در پاسخ به اینکه با وضعیت فعلی منطقه آیا شرایط گفتگو با امریکا فراهم است یا خیر پاسخ داد: شرایط سیاست خارجی ایران دشوارتر از گذشته شده است و احتمالا در هر صورت مسائل منطقه را نمی‌توان از مسائل دیگر سیاست خارجی ایران جدا کرد. با توجه به دو تنوع جهت گیری های موجود در سیاست خارجی دولت ترامپ نمی توان قطعا گفت ولی با توجه به وجود گرایش ضد جنگ در خاورمیانه در دولت ترامپ، پتانسیل کاهش تنش های منطقه ای وجود دارد. ترامپ علاقه ای به جنگ در خاورمیانه ندارد و نمی خواهد بیش از این انرژی و سرمایه آمریکا در این منطقه خرج شود. احتمالا تردیدی نیست که ترامپ چندان دست نتانیاهو را در مقابل فلسطینی ها نخواهد بست ولی احتمالا تمایلی به شکل گیری یک جنگ منطقه ای نخواهد داشت و به نظر می رسد آتش بس کنونی را هم می توان در همین راستا ارزیابی کرد.
با این حال شرایط منطقه به قبل از 7 اکتبر بر نمی گردد. تلاش ایران همچنان باید این باشد که با دیگر کشورهای منطقه به خصوص قطر و عربستان و حتی مصر و ترکیه برای مقابله با افراطی گری نتانیاهو در منطقه همکاری کند. موضوع فلسطین نباید فقط مسئله ایران باشد و دیگر کشورهای منطقه هم را هم باید در این زمینه دخیل کرد. به نظر می رسد فضای همکاری در بین کشورهای منطقه بیش از دهه های گذشته باشد. بنابراین به نظر من سیاست منطقه گرایی که در دولت قبل آغاز شد باید به طور جدی در دولت جدید هم ادامه پیدا کند تا موضع نسبتا هماهنگی در میان کشورهای منطقه در قبال بحران غزه شکل گیرد.
مشروح مصاحبه را اینجا بخوانید.
315 315
کد خبر 2013135

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1332432/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تا سال 2050 هیچ کشور اروپایی جزو 10 اقتصاد برتر دنیا نیست

روند رو به افول تجارت ایران و اروپا+ جزئیات

گزینه‌های دشوار ترامپ در مواجهه با چالش‌های گسترده‌ جهانی

افزایش ترانزیت کالاهای صادراتی افغانستان از طریق راه‌آهن

انتقاد پاکستان از تأخیر در انتقال پناهجویان افغان به غرب

بازگشت تیک‌تاک به آمریکا با حمایت ترامپ

هریس در آخرین روز کاری: به سادگی تسلیم نمی‌شوم

افت قیمت دلار و رکوردزنی بیت کوین در آستانه تحلیف ترامپ

آماده همکاری با دولت جدید آمریکا هستیم

استاد ایرانی دانشگاه کالیفرنیا و آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس/ ضرورت تغییرات بنیادی در سیاست‌گذاری عمومی آمریکا / درس های لس آنجلس برای تهران

کامالا هریس قول داد به سادگی تسلیم نشود

رکوردشکنی تاریخی در بازار ارزدیجیتال/ ارز محبوب به قله تازه رسید

تاکید آلمان بر لزوم خوداتکایی اروپا در سایه دوران ترامپ

صدور 100 فرمان اجرایی در روز نخست ریاست جمهوری ترامپ/ترامپ چه فرمانی را برای ایران امضاء خواهد کرد؟

سخنرانی یک روحانی شیعه ایرانی در مراسم تحلیف ترامپ/ هشام الحسینی کیست؟ + عکس

ایران هرگز درباره توانمندی‌های نظامی خود با دیگران گفت‌وگو نمی‌کند

پزشکیان: استانداران ستون‌های اجرایی کشور هستند / آمریکا نمی‌تواند به سادگی ما را تحریم کند

افزایش جزئی قیمت نفت در بازار جهانی

آیا مردم روسیه به ترامپ برای حل جنگ اوکراین باور دارند؟

چرا علی‌اف در به چالش کشیدن پوتین جسور شده است؟

بازگشایی کنسولگری ترکیه در حلب

ملانیا ترامپ هم در آستانه تحلیف میم‌کوین راه‌اندازی کرد

لحظه دیدار روزنامه نگار فلسطینی ازاده با دخترش

ارتش یمن: فقط کشتی‌های اسرائیلی را هدف قرار می‌دهیم

جزئیاتی از توافق حماس و رژیم صهیونیستی برای آتش بس در غزه

ترامپ: تجهیزات نظامی آمریکایی جامانده در افغانستان را پس می‌گیریم!

افزایش مجدد قیمت لبنیات تکذیب شد

واردات خودرو به مناطق آزاد مجاز شد

پزشکیان: تمام تلاشمان را می‌کنیم امسال تابستان قطعی برق نداشته باشیم

سرپرست سازمان بنادر منصوب شد

شعب دانشگاه‌های تهران، شریف و فردوسی در عراق افتاح می‌شود

مراسم جشن میلاد امام علی (ع) و روز پدر در بنیاد استان البرز برگزار شد

پیش‌بینی قیمت طلا پس از تحلیف ترامپ؛ منتظر سقوط شدید طلا باشیم؟

افتتاح و کلنگ‌زنی 95 پروژه در شهرستان دشتی

قیمت خرید تضمینی چغندر قند ابلاغ شد+ سند

وضعیت ترافیکی محور‌های شمالی

سراج خبر داد | نامه 130 نماینده مجلس به مجمع تشخیص مصلحت در رابطه با FATF

قیمت طلا پس از مراسم تحلیف ترامپ چند می‌شود؟

فاطمه مهاجرانی در کدام بیمارستان بستری بود؟

اگر نتوانیم با کشورهای پیشرفته رقابت کنیم کشور با چالش‌ها و بحران‌های اساسی در آینده روبرو خواهد شد

طرح ملی مسکن به خانه دار نشدن می انجامد؟

تتلو بعد از خبر اعدام تیتر یک گاردین شد

پیوستن به FATF کلید خروج ایران از انزوای اقتصادی و کاهش هزینه‌های تجاری

کارنامه تجاری ایران و اروپا؛ صادرات 5 درصد رشد کرد

سخنگوی وزارت امور خارجه: در صورت استفاده اروپا از مکانیسم ماشه، ایران از NPT خارج می‌شود

شروع خانه‌تکانی تیم ترامپ در وزارت خارجۀ آمریکا؛ استعفای ده‌ها کارمند!

پایان گاف‌های بایدن روی پلکان «ایرفورس‌وان»+ فیلم

امیدواریم سیاست‌های آمریکا مبتنی بر حقوق بین‌الملل باشد/ مواضع سوئد غیرقابل قبول است

پیشنهاد علی مطهری به پزشکیان برای مذاکره مستقیم با دولت ترامپ/ قطع رابطه بین دو کشور بیش از حد طولانی شده/ اراده برای مذاکرات در سطوح عالی وجود دارد

سرمقاله وطن امروز/ همدردی با LA؟