ایرانیان جهان

آخرين مطالب

نقش تجاری تبریز در تحقق معاهده راهبردی ایران و روسیه اخبار ایران

نقش تجاری تبریز در تحقق معاهده راهبردی ایران و روسیه
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - به گزارش بازار، معاهده مشارکت جامع راهبردی بین جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراتیو روسیه مشتمل بر 47 ماده است که 28 دی ماه امسال با هدف توسعه همکاری های منطقه‌ای 2 کشور در حوزه‌های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و نظامی ‏امضا شد اما توجه خاص و ویژه چند بند توافقنامه به مسائل تجاری در مناسبات دوجانبه است.
بر اساس ماده 17 این معاهده، طرف‌های متعاهد از همکاری‌های تجاری و اقتصادی در همه زمینه‌های مورد علاقه متقابل با هماهنگی این تعامل در چارچوب کمیسیون دائمی همکاری‌های تجاری و اقتصادی ایران و روسیه حمایت خواهند کرد.
همچنین طبق بند یک ماده 20 این توافقنامه با هدف افزایش حجم تجارت متقابل، طرف‌های متعاهد شرایطی برای توسعه همکاری بین ﻣﺆسسات اعتباری طرف‌های متعاهد با در نظر گرفتن اسناد حقوقی بین‌المللی در زمینه مبارزه با پولشویی و تأمین مالی تروریسم، که طرف‌های متعاهد عضو آنها هستند، استفاده از ابزارهای مختلف ﺗﺄمین مالی تجارت، توسعه پروژه‌های حمایت مشترک از صادرات متقابل، افزایش ظرفیت سرمایه گذاری، گسترش سرمایه گذاری‌های متقابل بین اشخاص حقیقی، شرکت‌های دولتی و خصوصی را فراهم و از حمایت مقتضی از سرمایه گذاری‌های متقابل اطمینان حاصل خواهند کرد.
تقویت همکاری های تجاری با پرداخت ارزهای ملی
با توجه به تحریم ها، پرداخت های پولی برای تسویه حساب های مالی از مشکلات فعالان تجاری 2 کشور به حساب می آید و این مسئله در معاهده دوجانبه چاره اندیشی شده است بر اساس بند دوم ماده 20 طرف‌های متعاهد به منظور ایجاد زیرساخت پرداخت نوین مستقل از دولت‌های ثالث،‌ گذار به پرداخت‌های دوجانبه به ارزهای ملی، تقویت همکاری مستقیم بین بانکی و ترویج محصولات مالی ملی، همکاری خواهند کرد.
افزایش نقش آفرینی استان ها در همکاری های اقتصادی
توجه به استان های 2 کشور از جمله مزیت های این معاهده راهبردی است که می تواند موجب نقش آفرینی فعالان اقتصادی در تمام نقاط کشور و استفاده از ظرفیت های کمتر شناخته شده برای افزایش همکاری های تجاری شود.
چنانکه در بند نخست ماده 16 این توافقنامه 2 طرف‌ متعهد شده اند همکاری های بین استانی را با توجه به اهمیت ویژه آن برای گسترش ابعاد کامل روابط دوجانبه، توسعه دهند.
همچنین بر اساس بند دوم همین ماده طرف‌های متعهد، شرایط مساعدی را برای برقراری روابط مستقیم بین استان‌های ایرانی و روسی ایجاد خواهند کرد و آشنایی متقابل از ظرفیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری آنها از جمله از طریق برگزاری سفرهای تجاری، گردهمایی‌ها، نمایشگاه‌ها، بازارچه‌ها و سایر رویدادهای مشترک بین استانی را تسهیل خواهند کرد.
به گزارش ایرنا، خواهر خواندگی بین قازان و تبریز، ارتباط اتاق بازرگانی تبریز به عنوان قدیمی ترین اتاق ایران با روسیه، وجود کریدرهای (دالان) راهبردی ترانزیتی در این استان، برگزاری نمایشگاه های مختلف در تبریز و روسیه با هدف معرفی و توسعه ظرفیت های 2 کشور از جمله بسترهایی هستند که اکنون وجود دارد و انتظار می رود ظرفیت ها و فرصت های بیشتری برای تبادلات و ارتباطات اقتصادی و تجاری بین آذربایجان شرقی و استان های روسیه فراهم شود.
خواهرخواندگی تبریز و قازان الگوی همکاری‌های استانی میان تهران و مسکو
استان آذربایجان شرقی و جمهوری خودمختار تاتارستان، نقاط تحول‌ساز و البته تجارت‌محور جمهوری اسلامی ایران و جمهوری فدراسیون روسیه به شمار می‌آیند و توسعه روابط تبریز و قازان مورد توجه 2 طرف بوده است و می تواند موتور محرک همکاری‌های راهبردی میان تهران و مسکو باشد بر این اساس خواهرخواندگی این 2 شهر بستر و مقدمه خوبی برای توسعه مناسبات بین 2 کشور ایران و روسیه فراهم کرده است.
کما اینکه آذربایجان شرقی و تاتارستان در شرایط تحریم‌های ظالمانه آمریکا، دوشادوش یکدیگر قرار گرفتند و سعی کردند با اتکا به روابط تاریخی و افزایش مراودات تجاری، پیشرفت‌های چشمگیری حاصل کنند.
بکارگیری ظرفیت های آذربایجان شرقی در همکاری با روسیه
از طرفی دیگر آذربایجان شرقی یکی از مسیرهای مطمئن ترانزیتی در محور شمال به جنوب و شرق به غرب است و به‌ واسطه ظرفیت‌هایی چون منطقه آزاد ارس، منطقه ویژه اقتصادی سهلان و گمرکات، نقطه ثقل پایداری برای سرمایه‌گذاری‌های مشترک و مستقل بخش خصوصی به شمار می‌رود.
با توجه به اینکه بر اساس بند سوم ماده 20 معاهده مشترک ایران و روسیه طرف‌های متعاهد همکاری خود را با هدف توسعه تجارت و تشویق سرمایه گذاری‌ها در مناطق اقتصادی ویژه/آزاد طرف‌های متعاهد گسترش خواهند داد، می توان انتظار سرمایه گذاری بیشتر در منطقه آزاد ارس را داشت .
ارتقای جایگاه آذربایجان شرقی در کریدور شمال - جنوب از مسیر ارس
ماده 21 توافقنامه جامع راهبردی ایران و روسیه به نقش کریدورهای منطقه ای تاکید دارد و در این میان کریدور راهبردی ارس می تواند سهم مهمی در گسترش همکاری های اقتصادی داشته باشد.
چرا که کریدور ارس راه را برای افزایش ارتباطات منطقه‌ای هموار می‌کند، همچنین از طریق ایجاد یک مسیر راه‌آهن واحد از روسیه به ایران از طریق جمهوری آذربایجان، گزینه‌های بیشتری را به راه‌گذر حمل‌ونقل بین‌المللی شمال-جنوب می‌دهد.
با توجه به اینکه در راهبرد اقتصادی کشورمان، آذربایجان شرقی به عنوان کانون تجارت با اتحادیه اوراسیا در نظر گرفته شده است، ایجاد کریدور ارس می تواند روابط تجاری با کشورهای عضو این اتحادیه اقتصادی را تسهیل کند.
فعالیت میز تجاری روسیه در تبریز نشانه ظرفیت های همکاری مشترک با آذربایجان شرقی
روسیه از نظر اقتصادی و بازرگانی نقش مهمی برای کشور ما به ویژه آذربایجان شرقی دارد و سابقه این روابط تجاری در شهر تبریز به 300 سال قبل باز می گردد.
در این میان فعال بودن میز تجاری روسیه در اتاق تبریز نشانگر قابلیت ها و علاقه مندی های موجود در آذربایجان شرقی برای تقویت همکاری های اقتصادی با روسیه است.
هر چند به گفته محمدتقی هنربر رئیس اداره بازرگانی اداره کل صمت آذربایجان‌شرقی در هشت ماهه سال‌جاری، تجارت استان با روسیه روند نزولی داشته است و این موضوع به‌ خصوص در رابطه با محصول پسته و کشمش کاملا محسوس است اما تاکید بر نقش استان ها و گره گشایی از مشکلات در تفاهم نامه اخیر 2 کشور موتور محرکی برای افزایش سهم آذربایجان شرقی در تجارت با روسیه خواهد بود.
سهند شهبازی، مسؤول امور بین‌الملل اتاق تبریز هم موضوع رفع تعهد ارزی و نقل و انتقال پول را به عنوان مشکل اساسی تجارت با کشور روسیه مطرح کرده و معتقد است: این مشکلات به صورت ملی است و امید می رود با توجه به اهتمام سران 2 کشور و عملی شدن معاهده راهبردی برطرف شود.
وی با اشاره به نقش ایجاد پرواز مستقیم تبریز- مسکو- تبریز در توسعه مناسبات، گفت: در این زمینه ایرلاین‌های هر 2 کشور اعلام آمادگی کرده‌اند، اما برقراری پرواز مستقیم نیازمند توجیه اقتصادی برای شرکت‌های هواپیمایی است.
تولیدات کشاورزی آذربایجان شرقی خوشایند روس ها
بر اساس اعلام سید روح الله لطیفی سخنگوی کمیسیون توسعه تجارت خانه صمت ، در 9 ماهه سال جاری 3.5 میلیون تن کالا به ارزش یک میلیارد و 898 میلیون دلار بین ایران و روسیه تبادل شد که سهم صادرات ما یک میلیون و 956 هزار تن کالا به ارزش تقریبی 802 میلیون دلار بوده که نسبت به مدت مشابه سال 1402 رشد 14 درصدی را نشان می دهد..
بر اساس آمار منتشر شده، محصولات کشاورزی نقش پررنگی در صادرات ما به روسیه دارند و کشمش ، فلفل گلخانه ای و گوجه فرنگی جزو عمده ترین کالاهای صادراتی ایران به روسیه هستند و آذربایجان شرقی هم با توجه به سهم 35 درصدی در تولید کشمش صادراتی کشور ، همچنین فعال بودن بزرگترین گلخانه کشور در منطقه آزاد ارس از کانون های تجاری کشور نسبت به روسیه محسوب می شود.
نمایشگاه بین‌المللی کالاهای صادراتی ایران به روسیه همسو با اهداف توافقنامه مشترک پوتین و پزشکیان
شهر تبریز با توجه به ظرفیت های تجاری و نمایشگاهی، بهمن ماه امسال (24 تا 27 بهمن) میزبان نخستین نمایشگاه بین‌المللی کالاهای صادراتی به کشور روسیه خواهد بود که بستر مناسبی برای معرفی توانمندی های تجاری کشورمان هسمو با اهداف توافقنامه جامع راهبردی که بین دکتر مسعود پزشکیان و ولادیمیر پوتین امضا شد، فراهم می کند.
به گفته حبیب ماهوتی مدیرعامل نمایشگاه بین‌المللی تبریز، این نمایشگاه برای نخستین بار در چنین سطحی و به این شکل در ایران برگزار می شود و بیش از یکصد نفر از تجار و بازرگانان روسی برای بازدید و مذاکره در این نمایشگاه حضور پیدا خواهند کرد.
بر اساس اعلام گمرکات استان آذربایجان شرقی نیز، ارزش صادرات 9 ماهه سال گذشته از طریق مبادی گمرکی استان به روسیه 39 میلیون و 262 هزار دلار بود که امسال با کاهش 9 درصدی به 35 میلیون و 670 هزار دلار رسیده است، اما با اجرایی شدن معاهده راهبردی ایران و روسیه انتظار می رود سهم آذربایجان شرقی در مبادلات تجاری 2 کشور افزایش یابد.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1332441/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشور افغانستان به ویژه ولایت فراه می‌تواند از فرصت گردشگری سلامت در خراسان جنوبی بهره‌مند شود

افغانستان به ویژه ولایت فراه می‌تواند از فرصت گردشگری سلامت در خراسان جنوبی بهره‌مند شود

فائزه هاشمی: از بی‌حجابی حمایت می‌کنم!

عروسی جنجالی و مجلال رضا ضراب در میامی آمریکا؛ تاجری با پرونده‌های پیچیده

چرخش ساختمان تلفن ایندیانا بل در آمریکا | شاهکار مهندسی + ویدیو

در آستانه تحلیف ترامپ؛ آمریکا صحنه حملات تروریستی شد

تیک‌تاک دوباره به آمریکا بازگشت!

شرط چین برای خرید تیک‌تاک توسط آمریکا

هشدار یمن؛ موشک‌های نقطه‌زن داریم

رژیم صهیونیستی وضعیت سلامت اسرای آزاد شده خود را اعلام کرد

آمار روسیه از تلفات اوکراین؛ ٤٦٠ نظامی کشته شدند

واکنش مکزیک و کانادا به تعرفه‌های ترامپ

شرایط خروج از کشور دانش آموزان به چه شکل است؟

افزایش بازده اوراق قرضه جهانی پایدار است؟

تشکیل کمیته‌هایی برای رفع موانع و قوانین دست و پاگیر شرکت‌های بزرگ در نهاد ریاست جمهوری

نماینده مجلس: مذاکره با آمریکا دستاوردی جز فرصت‌سوزی ندارد

فولاد مبارکه دومین شرکت برتر ایران در زمینه سودآوری، ارزش افزوده و ارزش بازار شد/ رسیدن به رتبه ششمین شرکت برتر ایران با صعود 2 پله‌ای نسبت به سال قبل

بیمه البرز به عنوان برترین بیمه خصوصی کشور معرفی شد

پیش‌ بینی قیمت طلا پس از تحلیف ترامپ؛ منتظر سقوط شدید طلا باشیم؟

چالش‌های جدی بازار جهانی مقاطع فولادی در آغاز سال 2025

تا سال 2050 هیچ کشور اروپایی جزو 10 اقتصاد برتر دنیا نیست

روند رو به افول تجارت ایران و اروپا+ جزئیات

گزینه‌های دشوار ترامپ در مواجهه با چالش‌های گسترده‌ جهانی

افزایش ترانزیت کالاهای صادراتی افغانستان از طریق راه‌آهن

انتقاد پاکستان از تأخیر در انتقال پناهجویان افغان به غرب

بازگشت تیک‌تاک به آمریکا با حمایت ترامپ

هریس در آخرین روز کاری: به سادگی تسلیم نمی‌شوم

افت قیمت دلار و رکوردزنی بیت کوین در آستانه تحلیف ترامپ

آماده همکاری با دولت جدید آمریکا هستیم

استاد ایرانی دانشگاه کالیفرنیا و آتش‌سوزی‌های لس‌آنجلس/ ضرورت تغییرات بنیادی در سیاست‌گذاری عمومی آمریکا / درس های لس آنجلس برای تهران

کامالا هریس قول داد به سادگی تسلیم نشود

رکوردشکنی تاریخی در بازار ارزدیجیتال/ ارز محبوب به قله تازه رسید

تاکید آلمان بر لزوم خوداتکایی اروپا در سایه دوران ترامپ

صدور 100 فرمان اجرایی در روز نخست ریاست جمهوری ترامپ/ترامپ چه فرمانی را برای ایران امضاء خواهد کرد؟

سخنرانی یک روحانی شیعه ایرانی در مراسم تحلیف ترامپ/ هشام الحسینی کیست؟ + عکس

ایران هرگز درباره توانمندی‌های نظامی خود با دیگران گفت‌وگو نمی‌کند

پزشکیان: استانداران ستون‌های اجرایی کشور هستند / آمریکا نمی‌تواند به سادگی ما را تحریم کند

افزایش جزئی قیمت نفت در بازار جهانی

آیا مردم روسیه به ترامپ برای حل جنگ اوکراین باور دارند؟

چرا علی‌اف در به چالش کشیدن پوتین جسور شده است؟

بازگشایی کنسولگری ترکیه در حلب

ملانیا ترامپ هم در آستانه تحلیف میم‌کوین راه‌اندازی کرد

لحظه دیدار روزنامه نگار فلسطینی ازاده با دخترش

ارتش یمن: فقط کشتی‌های اسرائیلی را هدف قرار می‌دهیم

جزئیاتی از توافق حماس و رژیم صهیونیستی برای آتش بس در غزه

ترامپ: تجهیزات نظامی آمریکایی جامانده در افغانستان را پس می‌گیریم!

افزایش مجدد قیمت لبنیات تکذیب شد

واردات خودرو به مناطق آزاد مجاز شد

پزشکیان: تمام تلاشمان را می‌کنیم امسال تابستان قطعی برق نداشته باشیم

سرپرست سازمان بنادر منصوب شد