ایرانیان جهان

آخرين مطالب

محبعلی: مدیریت مسائل تنها از طریق گفتگو و توافق/ روس‌ها به‌خاطر منافع ملی خود مصالحه می‌کنند ایالات متحده آمریکا

محبعلی: مدیریت مسائل تنها از طریق گفتگو و توافق/ روس‌ها به‌خاطر منافع ملی خود مصالحه می‌کنند
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دیدارنیوز: دیپلمات پیشین وزارت امور خارجه گفت: باید توجه داشت که روابط بین‌الملل بر اساس منافع استوار است. تا زمانی که منافع مشترکی ایجاد شود، طبیعتاً تضمینی وجود خواهد داشت. کشور‌ها ابزار‌های قدرت خود را دارند که شامل قدرت اقتصادی، سیاسی، نظامی و امنیتی می‌شود. لذا، روابط بین‌الملل بر پایه منافع و قدرت استوار است و این که بگوییم طرفین باید تضمین‌های لازم را ارائه بدهند، یک شوخی در روابط بین الملل محسوب می‌شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
محمدقاسم محبعلی، سفیر سابق ایران در مالزی و یونان در گفتگو با ایلنا، در خصوص اعلام آمادگی ایران برای مذاکره با دولت ترامپ گفت: در دنیای امروز و در روابط بین‌الملل، راه‌حل اختلافات میان کشور‌ها از طریق مذاکره، به عنوان بهترین راهکار مطرح است. ایران و آمریکا سال‌هاست که با یکدیگر سر مسائل مختلف اختلافاتی دارند. در این شرایط، طبیعی است که این اختلافات در جایی باید حل و فصل شوند و این از طریق مذاکره حل خواهد شد و این آمادگی ایران می‌تواند به حل مشکلاتی که در اثر اخلافات به وجود آمده است کمک کند. به یاد داریم که ایران به مدت هشت سال با رژیم صدام حسین در جنگ بود، اما در نهایت دو طرف در میز مذاکره نشسته و تلاش کردند تا به جای این که در میدان جنگ اختلافات خود را حل کنند در میز مذاکره و از طریق گفتگو حل کنند. این رویکرد یک نرم بین‌المللی است و قواعد روابط بین‌الملل به حساب می‌آید و بنابراین، امری غیرطبیعی به شمار نمی‌آید. اگرچه ممکن است این اقدام دیر باشد، اما در صورت وقوع چنین امری اگر اختلافات ایران و آمریکا از طریق مذاکره حل و فصل شود و تحریم‌ها برداشته شوند، این امر به نفع منافع ملی و امنیت کشور ما خواهد بود.
تضمین خواستن در یک توافق، یک شوخی در روابط بین الملل است
وی در مورد عدم اعتماد به ترامپ با توجه به سوابقی که داشته است، تصریح کرد: باید توجه داشت که روابط بین‌الملل بر اساس منافع استوار است. تا زمانی که منافع مشترکی ایجاد شود، طبیعتاً تضمینی وجود خواهد داشت. کشور‌ها ابزار‌های قدرت خود را دارند که شامل قدرت اقتصادی، سیاسی، نظامی و امنیتی می‌شود. لذا، روابط بین‌الملل بر پایه منافع و قدرت استوار است و این که بگوییم طرفین باید تضمین‌های لازم را ارائه بدهند، یک شوخی در روابط بین الملل محسوب می‌شود.
تنها از طریق گفتگو و توافق می‌توان مسائل را مدیریت کرد
این کارشناس روابط بین‌الملل در پاسخ به این پرسش که آیا احتمال دارد آمریکا و ایران بر اساس یک سری محاسبات غلط با یکدیگر وارد جنگی تمام عیار شوند، بیان کرد: احتمال آن را نمی‌توان رد کرد. به‌ویژه که برای نخستین بار، ایران و اسرائیل به‌طور مستقیم به یکدیگر حمله کردند. اگر پزشکیان توفیق پیدا نمی‌کرد که از تشدید این درگیری جلوگیری کند، ممکن بود به جنگی گسترده منجر شود. همچنان که مسائل خاورمیانه متغیر است، ممکن است اتفاق جدیدی رخ دهد، پس احتمال بروز جنگ همواره وجود دارد، به‌ویژه در زمینه هسته‌ای. باید این دو موضوع را از طریق مذاکره حل و فصل کرد. اگر مذاکره‌ای انجام نشود، مدیریت اوضاع به‌سختی امکان‌پذیر خواهد بود. تنها از طریق گفتگو و توافق می‌توان مسائل را مدیریت کرد تا به جنگ منجر نشود.
باید بر سر میز مذاکره نشست تا ببینیم حرفشان چیست
این دیپلمات با سابقه وزارت خارجی در مورد تهدیدات مداوم غربی‌ها مثل فعال شدن مکانیزم ماشه و اعمال فشار حداکثری ترامپ، آن هم در شرایطی که ایران اظهار تمایل برای مذاکره کرده است، تاکید کرد: به‌طور طبیعی، یکسری سیاست‌های اعلامی وجود دارد و یکسری سیاست‌ها هم اعمالی هستند. طرفین پیش از مذاکرات ابزار‌های خود را به کار می‌گیرند تا از طرف مقابل امتیاز بیشتری کسب کنند. این امر به‌خصوص برای کشور‌هایی نظیر اسرائیل و برخی گروه‌ها در آمریکا که به دنبال درگیری هستند، صدق می‌کند. اسرائیل تنها طرف منطقه‌ای است که از جنگ سود می‌برد. در آمریکا و میان اعضای دولت افرادی هستند که به دنبال جنگ و درگیری هستند، چون می‌خواهند سلاح‌شان را بفروشند و از افزایش قیمت نفت سود می‌برند، بنابراین برخی از تنش و تشنج هم می‌ترسند. این موارد طبیعی است و باید مدیریتش کرد و به حرف‌ها توجه نکرد. باید بر سر میز مذاکره نشست تا ببینیم آن حرف حقیقی و واقعی چه است. باید ببینیم چه مابه‌ازایی وجود دارد که در ازای آن، داد و ستد انجام دهیم و روابط را از تنش خارج کنیم.
روس‌ها در مواقعی که لازم باشد، به خاطر منافع ملی خود مصالحه می‌کنند
محبعلی با اشاره به آغاز دولت دوم ترامپ در آمریکا و تأثیر آن بر روابط ایران و مسکو خواهد داشت، بیان کرد: هر طرف در مذاکرات سعی می‌کند تا برگ‌های برنده خود را روی میز بگذار. یکی از مسائل مورد اختلاف ما با غرب، حمایت جمهوری اسلامی ایران از روسیه به ویژه در جنگ اوکراین است. از سوی دیگر، یکی از موارد اختلاف بین غرب و روسیه، حمایت تسلیحاتی روسیه از ایران و فروش تسلیحات به ایران است. بنابراین، در مذاکرات با روسیه ممکن است آن‌ها خواسته باشند که در ازای اعطای امتیازاتی به روسیه در زمینه اوکراین، امتیازاتی از ایران دریافت کنند. همین موضوع در سوریه هم انفاق افتاد. این موضوع مشابه تجربه اخیر روابط روسیه و غرب با اسرائیل و دیگر کشورهاست که نشان می‌دهد روس‌ها در مواقعی که لازم باشد، به خاطر منافع ملی خود مصالحه می‌کنند.
ممکن است روس‌ها در ازای توافق در اوکراین، روابط خود با ایران را واگذار کنند
وی افزود: در سوریه، روس‌ها به همین شیوه عمل کردند، اسد را به مسکو بردند و سوریه را تحویل طرف‌های دیگر دادند. در مورد عراق همین کار را کردند و چنین رویکردی را اتخاذ کردند. روسیه متحد یوگسلاوی هم بود، اما در ازای توافقی که با اروپا کردند از این سرزمین‌ها عقب‌نشینی کردند و آن‌ها را تحویل دادند. در مورد ایران هم نگرانی وجود دارد که اگر روس‌ها با آمریکایی‌ها و اروپایی‌ها در اوکراین به توافق برسند، یکی از مواردی که ممکن است مورد واگذاری قرار گیرد، روابط آن‌ها با ایران باشد.
در هیچ کجای سیاست خارجی برای رضا خدا نیست
این کارشناس مسائل خاورمیانه در خصوص اینکه چه میزان احتمال دارد در شرایطی که ترامپ خواهان درگیر نشدن آمریکا در منطقه است و اولویت دولت خود را چین عنوان کرده است، به یک دیپلماسی فراگیر در خاورمیانه دست پیدا کنیم، تصریح کرد: این مسائل را باید از هم تفکیک کنیم. ما باید به صورت مستقیم با آمریکا اختلافات خود را حل و فصل کنیم و این زمینه را فراهم کنیم که روابط ما با دیگر کشور‌ها از موضع بهتر و با قوت بیشتر باشد. چرا که هر کشور دیگری نیز سعی می‌کند از ابزار آمریکا علیه ما استفاده کند این کشور‌ها چه اعراب باشند و چه روسیه و چین، سعی می‌کنند از نقاط ضعف طرف مقابل بهره‌برداری کنند. اگر روابط ما با اروپا و آمریکا به حالت عادی برگردد، فرصت‌های جدیدی در منطقه برای ما به وجود خواهد آمد. کشور‌های عربی تمایلی به ورود ما به مسائل داخلی خود ندارند. اشکالی ندارد، بگذاریم مسائل خود را حل کنند اگر سراغ ما آمدند، ما می‌توانیم در حل مشکلاتشان کمک کنیم. در هیچ کجای دنیا سیاست خارجی برای رضا خدا نیست، برای منافع ملی است.
باید منتظر ماند و دید تحولات به چه سمت و سویی می‌رود
این تحلیل‌گیر روابط بین‌الملل در رابطه با پیش‌بینی خود از آینده سیاست خارجی ایران خاطرنشان کرد: قابل پیش بینی نیست چرا که در ایران، وزارت امور خارجه و دولت تعیین‌کننده نیستند باید تلاش کنند تا سیاست خارجی از دست نهاد‌های دیگر خارج شود و به خصوص سیاست خاورمیانه‌ای در دست وزارت خارجه باشد، مدیریت مسائل در اختیار دولت قرار بگیرد و در این شرایط می‌شود سیاست‌ها را پیش‌بینی کرد. فعلا باید منتظر ماند و دید تحولات به چه سمتی می‌رود.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1338116/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شرط اروپا برای لغو تحریم‌های سوریه: به حضور نظامی خارجی‌ها پایان دهید

یک دوئل تمام ایرانی در والیبال اروپا

تقویت مرزهای تاجیکستان با افغانستان در دستور کار سازمان پیمان امنیت جمعی

با آمریکا مذاکره نخواهیم کرد

واکنش حماس به اقدام دولت ترامپ علیه انصارالله

آیت‌الله جوادی آملی: اسرائیلی ها از بسیاری حیوانات درنده پست تر هستند/ کشتن زن و بچه نشانه تمدن جدید آمریکا و صهیونیست است

قیمت دلار و تتر در 2 ماه پایانی سال چه خواهد شد؟

اسرائیل باید پای میز محاکمه آورده شود

آمریکا تمام تحریم‌ها علیه اسرائیل و نهادهای اسرائیلی را لغو کرد

آمریکا تحریم‌ ها علیه شهرک‌نشینان و نهادهای اسرائیلی را لغو کرد

لغو تمام تحریم های رژیم صهیونیستی توسط آمریکا

امام جمعه اردبیل: لحن ترامپ ملایم شده

ترامپ موافق سقط جنین است!

دانمارک و آمریکا صحبت درباره گرینلند را به آینده موکول می‌کنند

انصارالله یمن، ده‌ها اسیر دولت مستعفی را آزاد می‌کند

شرکت گوگل در ترورهای دقیق فرماندهان لبنان و سید حسن چه نقشی داشت؟

مقایسه چهره خسته و آسیب دیده اسرای فلسطینی با چهره شاداب اسرای اسرائیلی

هوش مصنوعی ترامپ را به رسمیت نمی‌شناسد!

پیش‌بینی بازار خودرو در هفته دوم بهمن 1403

آسمان خوابی به جای کارتن خوابی؛ تغییر واژه چه دردی دوا نمی‌کند؟

پیکر مطهر مادر شهیدان والامقام کلانتری در ساری تشییع شد

پشت‌پرده سفر قریب‌الوقوع عراقچی به کابل

کالابرگ الکترونیکی برای چند کالای اساسی شارژ می‌شود؟

قالیباف: کالابرگ الکترونیکی برای 15 کالای اساسی شارژ می‌شود

احتمال تعلیق برخی تحریم‌های سوریه در جلسه هفته آینده اتحادیه اروپا

اختصاص بودجه انگلیس برای پاکسازی ماین در افغانستان

اخراج مجرمان افغانستان در اولویت است

اعتراض افغانستان به حکم بازداشت دو مقام ارشد طالبان

کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا قانون نگهداری ارزهای دیجیتال را لغو کرد

:::آفتاب نو::: اقدام باشگاه پرسپولیس برای جذب وینگر کلمبیایی: کریستین باریوس کیست!؟

ترامپ: وضعیت کارولینای شمالی فاجعه بار است؛ برای بازدید از آتش‌سوزی‌ها به لس‌آنجلس می‌روم

آمریکا تمام تحریم‌ ها علیه صهیونیست‌ ها و نهادهای صهیونیستی را لغو کرد

خاورمیانه‌ای که سلطه جمهوری‌خواهان خواهد ساخت

حماس اقدام آمریکا برای «تروریستی» خواندن انصارالله را محکوم کرد

حمله اشغالگران به یک خودرو در جنین؛ دو فلسطینی شهید شدند

بحران در کالیفرنیا؛ باد و آتش 31 هزار نفر دیگر را آواره کرد

پرحاشیه‌ترین قرارداد گازی کشور

آیا اقتصاد سوریه از ویرانه‌های جنگ سر برمی‌آورد؟

رئیس‌جمهور عراق: اهمیت زیادی به روابط با ایران قائل هستیم

حمایت ترامپ از خرید تیک‌تاک توسط ایلان ماسک

جزئیات بسته 600 میلیارد دلاری عربستان برای آمریکا اعلام شد

ترامپ: جنگ اوکراین و قیمت نفت به یکدیگر ارتباط دارند

آمریکا تمام تحریم‌ها علیه صهیونیست‌ها و نهادهای صهیونیستی را لغو کرد

درخواست ترامپ از عربستان و اوپک برای کاهش قیمت نفت

اعلام آمادگی پوتین برای مذاکره با ترامپ

پوتین: برای مذاکرات درباره اوکراین آماده‌ایم

درخواست خانواده‌های اسرای صهیونیستی از نتانیاهو برای پایبندی به اجرای آتش‌بس

هشدار وزیر خارجه عراق درباره گسترش داعش در سوریه

ارتباط ایران با آمریکا با هیچ قاعده بین‌المللی سازگار نیست

فارن افرز: پوتین هنوز نا امید نشده است