ایرانیان جهان

آخرين مطالب

فقر غذایی خانوار شهری اخبار ایران

فقر غذایی خانوار شهری
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - دنیای اقتصاد /یک مطالعه پژوهشی وضعیت فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران در سال 1401 را بررسی کرده است. براساس این مطالعه تنها 45درصد از ساکنان شهری از امنیت غذایی بهره‌مند بوده و 55درصد ساکنان مناطق شهری دچار فقر غذایی هستند.
به گفته کارشناسان، عوامل مربوط به اقتصاد کلان همچون تورم و رشد پایین اقتصاد کشور در یک دهه اخیر، مهم‌ترین عوامل موثر بر فقر بالای غذایی در مناطق شهری کشور بوده است. این پژوهش که با عنوان «توزیع مکانی فقر، ناامنی غذایی و عوامل مؤثر بر آن در مناطق شهری ایران» در مجله اقتصاد و توسعه کشاورزی منتشر شده است نشان می‌دهد سیاست‌های حمایتی به‌رغم اثرگذاری مثبت در این حوزه، فقر غذایی را رفع نکرده است.
فقر غذایی و عوامل آن
برای درک مفهوم فقر غذایی (Food Poverty) باید ناامنی غذایی (Food Insecurity) را شناخت. فرد زمانی که به غذای سالم و مغذی کافی برای رشد و تکامل طبیعی و یک زندگی فعال و سالم دسترسی نداشته باشد، دچار ناامنی غذایی می‌شود. این موضوع ممکن است به دلیل در دسترس نبودن غذا یا کمبود منابع برای تهیه غذا باشد. ناامنی غذایی را می‌توان در سطوح مختلف شدت تجربه کرد.

فقر غذایی اما به معنای مقرون‌به‌صرفه بودن غذا و دسترسی جوامع محلی به آن است. از نظر اقتصادی، فقر درآمدی و بیکاری از مهم‌ترین دلایل کاهش قدرت خرید مواد غذایی هستند. افزایش قیمت مواد غذایی، عدم دسترسی به زمین و منابع تولید غذا و توزیع ناعادلانه منابع نیز باعث تشدید این مشکل می‌شوند. بسیاری از افراد، به‌ویژه در کشورهای درحال‌توسعه، به دلیل فقر اقتصادی توانایی خرید غذای کافی و سالم را ندارند که این امر منجر به سوءتغذیه و مشکلات بهداشتی می‌شود. از جنبه اجتماعی، سطح پایین آموزش و آگاهی تغذیه‌ای می‌تواند باعث انتخاب‌های نامناسب غذایی و بروز کمبودهای تغذیه‌ای شود.
همچنین عوامل زیست‌محیطی مانند تغییرات اقلیمی، کاهش منابع آب، تخریب محیط‌‌زیست و شیوع بیماری‌های گیاهی و دامی نیز از دیگر دلایل فقر غذایی به شمار می‌آیند. خشکسالی، سیل و دیگر حوادث طبیعی می‌توانند تولید محصولات کشاورزی را کاهش داده و دسترسی به غذا را محدود کنند. همچنین، کاهش منابع آب برای آبیاری زمین‌های کشاورزی و آلودگی خاک و منابع آبی، کیفیت و کمیت تولید غذا را تحت‌تاثیر قرار می‌دهند. به‌طور کلی، فقر غذایی یک بحران چندبعدی است که برای مقابله با آن نیاز به سیاست‌های موثر در زمینه کاهش فقر، حمایت از تولید کشاورزی پایدار، بهبود آموزش تغذیه‌ای و مدیریت منابع طبیعی وجود دارد. همکاری دولت‌ها، سازمان‌های بین‌المللی و جوامع محلی در این زمینه می‌تواند نقش مهمی در کاهش فقر غذایی و بهبود امنیت غذایی جهانی ایفا کند.
نگاهی به روش پژوهش
در این مطالعه شاخص کلی امنیت غذایی خانوار (AHFSI) و نیز شاخص فقر فوستر، گریر و توربک (FGT) محاسبه و بر اساس این شاخص‌ها توزیع مکانی فقر و ناامنی غذایی در مناطق شهری ایران بررسی شده است. در سال‌های اخیر، به دلیل افزایش قیمت مواد غذایی، هزینه رژیم غذایی سالم در ایران به‌شدت افزایش یافته است. اگر چه هدف‌گذاری سیاست‌های حمایتی دولت در جهت بهبود وضعیت معیشت خانوارها بوده است، با‌این‌حال، ضعف در حوزه اقتصاد کلان، به رفاه خانوار در بلندمدت آسیب زده است. اطلاعات هزینه و درآمد خانوارهای مرکز آمار ایران نشان می‌دهد که به دلیل شرایط تورمی و به دنبال آن تاثیرپذیری درآمد واقعی و قدرت خرید مصرف‌کنندگان، این برنامه‌های حمایتی اثرگذاری لازم را در کاهش فقر و ناامنی غذایی نداشته‌اند. در این پژوهش، ابتدا با استفاده از اطلاعات هزینه و درآمد خانوار مرکز آمار ایران ماتریس عملکرد تغذیه‌ای ترسیم و سرانه کالری دریافتی در سال 1401محاسبه شد. در ادامه با استفاده از این اطلاعات تاثیر متغیرهای اقتصادی و دموگرافیکی بر ناامنی غذایی در چارچوب مدل لاجیت تحلیل شد.
نتایج پژوهش
بر اساس نتایج، مناطق شهری کشور در شرایط امنیت پایین غذایی قرار دارند؛ به طوری که سرانه کالری دریافتی در مناطق شهری کشور روزانه 2540 کیلو کالری است و عموما این کالری از غلات تامین می‌شود. علاوه بر این، در دریافت کالری در استان‌های مختلف کشور نابرابری وجود دارد و متوسط کالری دریافتی میان استان‌ها بین 1988 تا 3196 کیلوکالری متغیر است. بررسی وضعیت شاخص‌های فقر غذایی نیز نشان می‌دهد متوسط نرخ، شکاف و شدت فقر در مناطق شهری به ترتیب 55.1، 15.2 و 6درصد است. براساس این شاخص‌ها می‌توان گفت 55.1درصد جمعیت مناطق شهری کشور در سال 1401 فقر غذایی داشتند و کالری دریافتی خانوارهای فقیر در این مناطق، 15.2درصد کمتر از حداقل کالری مورد نیاز روزانه بوده است؛ لذا برای از بین بردن فقر، کالری دریافتی خانوارهای فقیر باید 15.2درصد افزایش یابد.
عوامل اثرگذار بر فقر غذایی
نتایج حاصل از برآورد مدل در این مطالعه نشان می‌دهد متغیرهای سن، وضعیت اشتغال، ساعت کار سرپرست خانوار، یارانه دریافتی خانوار، درآمد خانوار و تنوع غذایی بر امنیت غذایی خانوارها اثر مثبت و معنی‌دار اما بعد خانوار بر امنیت غذایی خانوارها اثر منفی دارد. ضمن آنکه دو متغیر جنسیت و سواد سرپرست خانوار بر امنیت غذایی خانوارها در مناطق شهری ایران اثر معنی‌دار نداشته‌اند. با توجه به یافته‌های مطالعه اگر‌چه راه‌حل بلندمدت افزایش قدرت خرید خانوار، ثبات‌بخشی و کاهش قیمت کالاها از طریق تقویت تولید و عرضه است اما در کوتاه‌مدت، افزایش حقوق و دستمزدها متناسب با نرخ تورم و برنامه‌های حمایت اجتماعی از اقشار کم‌درآمد و ضعیف جامعه می‌تواند مورد توجه قرار گیرد.
به عبارت دیگر سیاستگذاری‌های درآمدی که به صورت مستقیم یا غیرمستقیم بتوانند سطح درآمد و در نتیجه قدرت خرید خانوار را افزایش دهند، می‌توانند به عنوان یک راهکار علمی و اثرگذار بر امنیت غذایی به حساب آیند. همچنین برنامه‌ها‌ی حمایت اجتماعی و فقرزدایی باید هدفمند باشند و متناسب با نیازها و کمبودها در شرایط جغرافیایی، جمعیتی و درآمدی مختلف به کار گرفته شوند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1348620/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

داستان «بچه‌های کوه تاراک» در شبکه تهران

ژاپن از تاثیر تعرفه‌های ترامپ بر اقتصاد جهانی ابراز نگرانی کرد

پلتفرم‌های تجارت الکترونیک در قبال کالاهای خطرناک مسئول‌اند!

نسل جدید پژو 405 عرضه شد | معرفی خودرو پژو 405 جدید با مشخصات فنی

رزاقی نیا امشب در اردوی جوانان/ غیبت عجیب بازیکنان گل محمدی!

معمای سیاست خارجی دولت چهاردهم در برابر کابل؛ آیا طالبان بالاخره حقابه هیرمند را می‌دهد؟

دبیرکل ناتو بر لزوم افزایش بودجه دفاعی کشورهای اروپایی تأکید کرد

دستور حملات هوایی و نظامی ترامپ به سومالی صادر شد

بازدید رئیس‌جمهور از موشک بالستیک "اعتماد"

دوست معروف ترامپ به اطلاعات حساس وزارت خزانه‌داری آمریکا هم دسترسی پیدا کرد

ترامپ مثل هیتلر است

ملّت ایران جرات دارد که بگوید «مرگ بر آمریکا» دیگران ندارند | ایران امروز ایران 40 سال قبل نیست

مرگ ناگهانی هم‌ تیمی علیرضا دبیر و علیرضا حیدری؛ جامعه کشتی به عزا نشست!

مرگ ناگهانی هم‌تیمی علیرضا دبیر و علیرضا حیدری؛ جامعه کشتی به عزا نشست!

آتش‌سوزی در یک پالایشگاه در آمریکا

دادخواهی شهروندان آسیب‌دیده در حادثه تروریستی شاهچراغ (ع) از دولت آمریکا

عکس/ بازیگری که از پزشکیان جواب خواست

گدایی جولانی نزد اعراب خلیج فارس!

ترامپ: اتحادیه اروپا، چین و مکزیک راه فراری از تعرفه گمرکی آمریکا ندارند

رهبر معظم انقلاب تبیین کردند: شرط حل مشکلات و پیشرفت، اعتماد به خدا و ورود به میدان/ آمریکا دروغگو، فریب‌گر، استعمارگر و متجاوز است/ پیروزی غزه کوچک بر رژیم صهیونیستی و آمریکا، محالی که با اذن خدا محقق شد

محورگفتگو‌های رهبران مصر و آمریکا:کوچ اجباری فلسطینیان از غزه

محورگفتگو‌های رهبران مصر و آمریکا: کوچ اجباری فلسطینیان از غزه

بزرگترین حامی ترامپ، ایلان ماسک است

«صلح از طریق قدرت»؛ نقطه اشتراک نتانیاهو و ترامپ درباره ایران/ روح ریگان در کاخ سفید

ملّت ایران جرات دارد که بگوید «مرگ بر آمریکا» دیگران ندارند

تارنمای تخصیص کمک‌های خارجی آمریکا از دسترس خارج شد

پیام روشن سفر نتانیاهو/ ترامپ قوی‌تر از بی‌بی است

پیونگ یانگ، واشنگتن را به برهم زدن توازن قدرت متهم کرد

سرمقاله وطن امروز/ محمد ضیف؛ میهمان خدا

تداوم نقض آتش‌بس در غزه توسط رژیم صهیونیستی

یک پیش‌بینی از سال آینده؛ منتظر تورم سی‌درصدی نباشید

تمرین شبانه حریف استقلال در هوای سرد پایتخت

غایبان استقلال مقابل الشرطه عراق

شبیخون پلیس‌های عراقی در شب سرد پایتخت؛ تمرین الشرطه در ورزشگاه پاس قوامین

7 تروریست در مرز صلاح‌الدین و کرکوک عراق به هلاکت رسیدند

حضور 2000 نیروی ایرانی در پروژه‌های عتبات عالیات

علی دایی سریعا پاسخ وزیر ورزش را داد: در بصره استادیوم ساخته‌اند و همانجا به تیم ملی فحش دادند | چند ماه مضحکه کشور‌های عربی شدیم | اول به فکر آبروی ایران باشیم

پروژه‌های عظیم عتبات عالیات در عراق و سوریه ادامه دارد

ترکیب احتمالی استقلال مقابل الشرطه عراق+ ساعت و زمان بازی

روز و زمان بازی استقلال مقابل پلیس عراق در  لیگ نخبگان آسیا

نبرد سرد درورزشگاه آزادی: تمرین شبانه حریف استقلال تهران

نشست مدیرکل بنیاد شهید و امورایثارگران مازندران با دختران معزز شهدا

محکومیت 460 میلیاردی 4 صراف متخلف ارزی در کرج

شورای مشترک بازرگانان ایران و تونس احیا شود

درآمدهای کرمان به بیش از 60 همت رسید| 40 میلیون دلار سرمایه‌گذاری خارجی

مصوبات سفر رئیس‌جمهور، تحول اقتصادی خراسان شمالی را رقم می‌زند

بهره‌برداری از 54 طرح عمرانی و اقتصادی در شهرستان زرندیه

پیشبرد راهبردتسهیل صدور مجوزها درکنار توجه به چالشهای نوپدید

کشف 50 میلیارد کالای قاچاق در پایتخت

کانادا خطاب به ترامپ: آماده جنگیم/ مکزیک: انتقام می‌گیریم