ایرانیان جهان

آخرين مطالب

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود اخبار ایران

استاد دانشگاه تهران: درآمدهای نفتی دولت احمدی‌نژاد برابر با کل درآمدهای تاریخ ایران بود
  بزرگنمايي:

ایرانیان جهان - تجارت نیوز / به گفته یک کارشناس اقتصادی، درآمدهای نفتی ایران در دولت‌های نهم و دهم، بسیار بالا بود اما احمدی‌نژاد در سیاست‌های اقتصادی خود ولخرجی‌های زیادی کرد و این درآمدها صرف کمک به ونزوئلا و ایجاد صنایع تولیدی و ساختمان‌سازی در دیگر کشور‌ها شد.
 اقتصاد ایران سال‌هاست که با چالش‌های اساسی دست‌وپنجه نرم می‌کند؛ از تورم مزمن گرفته تا ناترازی‌های بانکی و سیاست‌های اقتصادی پرهزینه، دست به دست هم داده‌اند تا مشکلات بسیاری بر اقتصاد ایران سایه بیفکنند. در این میان، استقلال بانک مرکزی، انضباط مالی دولت و اجرای برنامه‌های توسعه‌ای از مهم‌ترین موضوعاتی هستند که بارها مورد بحث قرار گرفته‌‌اند اما در عمل توجهی به آن نشده است.
علی اکبر نیکو اقبال، کارشناس اقتصادی و استاد دانشگاه تهران، در گفت‌و‌گو با تجارت‌نیوز، ضمن بررسی ریشه‌های مشکلات اقتصادی ایران، نقش دولت‌ها در تشدید بحران‌ها و تاثیر تصمیمات کلان اقتصادی بر وضعیت معیشتی مردم، راهکارهایی برای خروج از این وضعیت ارائه می‌کند

باعث تاسف است که ما چیزی از تاریخ اقتصاد یاد نگرفتیم
*بررسی شاخص‌های اقتصادی مانند تورم و رشد اقتصادی نشان می‌دهد اقتصاد ایران تا پیش از دولت‌های نهم و دهم وضعیت قابل قبولی داشت. چه اتفاقات و عواملی باعث شدند اقتصاد ایران پس از آن دوره در سرازیری بیفتد؟ به عبارت دیگر، نقطه شروع مشکلات اقتصادی ایران کجا بود؟
من اعتقاد ندارم که مشکلات اقتصادی ایران از نقطه بخصوصی ایجاد شده باشد. حتی در دوره ریاست‌جمهوری آقای خاتمی که در بهترین وضعیت اقتصادی بودیم نیز تورم وجود داشت. اگرچه نرخ تورم در آن دوره به اندازه سال‌های اخیر بالا نبود، اما به هر حال تورم دورقمی داشتیم.
تجربه 250 ساله علم اقتصاد نشان می‌دهد که تورم چه صدماتی به کشور‌ها می‌زند. این همه اتفاق در حوزه تورم جهانی رخ داده و الگو‌هایی از کشور‌های عقب‌افتاده‌ای که پیش از این پول چاپ می‌کردند وجود دارد و امروز تورم بین‌المللی در حدود چهار درصد است. چرا در ایران از این تجارب استفاده نشد؟ باعث تاسف است که ما چیزی از تاریخ اقتصاد یاد نگرفتیم و در حوزه تورم و چاپ پول امتیاز مثبتی کسب نکردیم
احمدی‌نژاد در سیاست اقتصادی ولخرج بود
در ایران روند‌های غلط، بی‌محابا ادامه داده شد و به وضعیت اقتصادی نامطلوبی رسیدیم. طوری که مشکلات بسیاری از جمله تورم و بیکاری، دست به دست هم دادند تا ‌ایده‌آل‌های کشور را بر باد دهند.
در دولت احمدی‌نژاد، قیمت جهانی نفت بسیار بالا بود و تقاضای زیادی وجود داشت. در این دوره درآمد‌های نفتی ایران برابر با کل درآمدهای نفتی تاریخ ایران تا آن زمان بود. با وجود این درآمد‌های عجیب و غریب، احمدی‌نژاد در سیاست‌های اقتصادی ولخرجی‌های زیادی از جمله کمک به ونزوئلا و ایجاد صنایع تولیدی و ساختمان‌سازی در دیگر کشور‌ها انجام داد.
در آن زمان، مجلس تصویب کرد که درصدی از درآمدهای نفتی در صندوق توسعه ملی ذخیره شود تا روزی که دیگر درآمد نفتی بالایی وجود ندارد از این ذخایر استفاده کنیم. اما متاسفانه به اجرا نرسید و ما در استفاده از این ارز‌های باارزش که می‌توانست منبع قدرت هر کشوری باشد، سهل‌انگاری کردیم. آن ارز نفتی می‌توانست باعث توسعه صنعت شود و از وابستگی ایران به خارج از کشور بکاهد و موجب رشد اقتصادی شود. اما ما استفاده بهینه‌ای از درآمد‌های ارزی نکردیم.
اگر قرار است کار‌هایی انجام شود که در برنامه دیده نشده، چرا برنامه‌ریزی می‌کنیم؟!
*تصویب قانون تثبیت قیمت‌ها در مجلس هفتم و قیمت‌گذاری‌های دستوری پس از آن، چه تاثیری در ناترازی‌های امروز اقتصاد ایران، جهش‌های قیمتی در دوره‌های مختلف (مثل جهش قیمت بنزین در سال‌های 89 و 98) و افزایش نرخ تورم در اقتصاد ایران داشت؟
اگر در آن زمان دولتی قوی و ثمربخش داشتیم، احتیاجی به تصویب مصوبات مجلس نبود و با فرایند برنامه‌ریزی چندساله دولت می‌شد در این حوزه کار کرد. ما برنامه‌های پنج‌ساله و 20ساله داشتیم. در همه این برنامه‌ها، مسیر رشد و توسعه اقتصادی در نظر گرفته شده بود. اگر قرار است کار‌هایی انجام شود که در برنامه دیده نشده، چرا برنامه‌ریزی می‌کنیم؟!
با وجود تاکیدی که بر اهمیت سازمان برنامه و بودجه می‌شود، در عمل کاملاً برعکس اجرا می‌شود. برنامه‌ریزی می‌شود اما برنامه‌ها هیچ‌گاه به طور جدی به اجرا درنمی‌آیند. دولت و مجلس کار خودشان را انجام دهند و هیچ هماهنگی‌ای بین آنها وجود ندارد.
کمترین استقلالی در بانک مرکزی ایران مشاهده نمی‌شود
*یکی از مهم‌ترین ناترازی‌های امروز اقتصاد ایران، ناترازی بانک‌هاست. ناترازی بانک‌ها چگونه آغاز شد و چه نقشی در وضعیت امروز اقتصاد ایران ایفا می‌کند؟ نقش دولت و بانک مرکزی در این ناترازی‌ها چه بود؟ چرا سیاست‌های دولت و بانک مرکزی برای خارج کردن بانک‌ها از ناترازی، تا امروز بی‌نتیجه بوده‌اند؟
برای بررسی این سوال باید دید کشور‌هایی که در دهه‌های گذشته پیشرفت‌هایی در این زمینه داشته‌اند، با دولت و بانک مرکزی چه برخوردی کرده‌اند. بانک‌های مرکزی در اروپا استقلال دارند و در انتخاب رئیس بانک مرکزی هیچ وابستگی‌ای به دولت وجود ندارد. تاکید اصلی بر استقلال بانک مرکزی و گروه مدیریتی آن شامل رئیس کل و معاونان اوست. در این صورت دولت دخالتی ندارد و از بانک مرکزی استقراض نمی‌کند.
ما هم می‌گوییم باید بانک مرکزی مستقل داشته باشیم، اما با این همه پرسنل و نیرو‌هایی که بیشتر و بیشتر می‌شوند، نمی‌توان کمترین استقلالی در بانک مرکزی ایران مشاهده کرد.
اگر بانک مرکزی نداشتیم، امروز همین وضعیت در اقتصاد ایران حاکم بود
تنها وظیفه بانک مرکزی ثبات اقتصادی و حفظ ارزش پول است. اگر بانک مرکزی نداشتیم، امروز همین وضعیت در اقتصاد ایران حاکم بود. اگر قرار باشد دولت‌ها برای انواع و اقسام مخارج خود به نظام بانکی دست‌درازی کنند، ما اصلاً به بانک مرکزی نیاز نداریم. کافی است دولت یک کارخانه چاپ پول داشته باشد تا هر قدر که می‌خواهد پول چاپ کند!
بانک مرکزی به وظیفه خود در حفظ ارزش پول عمل نمی‌کند و دولت‌ها نیز مخارج سنگینی دارند. بانک مرکزی باید دولت را وادار کند که مخارج خود را با درآمدهای مالیاتی و صادراتی‌اش تنظیم کند. اقتدار دولت بر بانک مرکزی باعث شده نظام بانکی کشور به سخره گرفته شود.
سرقت از منابع کشور نباید عادی شود
*در حال حاضر چه راهکار‌هایی برای برون‌رفت اقتصاد ایران از بحران‌های کنونی وجود دارد؟
بهترین و تنها راه‌حل برای خارج شدن از وضعیت کنونی اقتصاد ایران، انضباط شدید در اداره کشور و امور مالی است. افرادی که زمینه‌ساز و مجری سوءاستفاده‌های مالی بودند، باید مجازات شوند تا این وضعیت تداوم پیدا نکند.
سرقت از منابع کشور نباید عادی شود. نفت ما ارزان به چین صادر می‌شود. باید به طور شفاف اعلام شود که چقدر پول وارد کشور شده و در کجا مصرف می‌شود. به‌هم‌ریختگی عجیبی در بهره‌برداری از ثروت ملی وجود دارد. سوءاستفاده مالی به امری عادی تبدیل شده است.
باید روالی منظم و انضباطی فردی، شخصی، سازمانی و نهادی در کشور شکل گیرد و این سوءاستفاده‌ها خاتمه پیدا کند. امروز سوءاستفاده وجود دارد ولی افراد مجازات نمی‌شوند و به‌راحتی هر کاری که دل‌شان بخواهد انجام می‌دهند. اگر این برخورد صورت گیرد، بقیه کار‌ها به‌راحتی پیش می‌روند.

لینک کوتاه:
https://www.iranianejahan.ir/Fa/News/1354109/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش طالبان به سفر عراقچی به کابل

خبر فوری مشاور رهبر انقلاب درباره مذاکره با آمریکا

واکنش تند طالبان به سخنان ترامپ

نگاهی به مفاسد اقتصادی شاه پهلوی

یاسمین مقبلی: «تهران و ایران را از فضا دیدم»

برنامه تل‌آویو برای خروج از شورای حقوق بشر سازمان ملل

کانادا: مخالف کوچ اجباری فلسطینیان از غزه‌ایم

طراح ایده تخلیه غزه کیست؟

مسیح علی‌نژاد از آمریکا چه قدر دستمزد گرفت+ سند

قاضی آمریکایی جلوی دستور ترامپ را گرفت

جنگ بین آمریکا و آلمان نزدیک است!

کوچ اجباری فلسطینیان ممنوع است

بنیامین به ترامپ هدیه داد؟

تست ترامواهای وارداتی از چین در شب 22 بهمن

توییت چالش برانگیز حسن روحانی درباره مذاکره ایران و آمریکا

جنجال تازه ترامپ/ امضای فرمان اجرایی ممنوعیت حضور مردان در ورزش‌های زنان در آمریکا

نامه نعیم قاسم به مجروحان حزب‌الله: شما آرزوهای آمریکا و اسرائیل را نقش بر آب کردید

قاضی فدرال فرمان اجرایی ترامپ را مسدود کرد

سناتور آمریکایی: ترامپ قصد اعزام نیرو به غزه را ندارد

چهره های متنفذی که بی اغماض مجازات شدند | ماجرای 13 پرونده جنجالی دانه درشت ها چه بود؟

40 رکورد به مناسبت 40 سالگی‌ ستاره پرتغالی

بازگشت قهرمانانه لیانگ ونفنگ، بنیان‌گذار DeepSeek

واکنش ایران به طرح پاکسازی و تملک غزه توسط آمریکا

متن کامل کارزار فشار حداکثری آمریکا علیه ایران

آمریکا، برنامه خود برای حل بحران اوکراین را اعلام کرد

وزیر دفاع آمریکا: اسرائیل به تسلیحات بی سابقه مجهز خواهد شد

سخنگوی وزارت امور خارجه: با طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا به طور قاطع مخالفیم

اسرائیل به تبعیت از آمریکا از شورای حقوق بشر خارج شد

انتشار متن کامل کارزار درباره فشار حداکثری علیه ایران

رد قاطع طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا

روبیو: ترامپ فقط خواستار «خروج موقت» فلسطینیان از غزه است

سخنگوی وزارت امور خارجه: رد قاطع طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا

واکنش قاطعانه ایران به طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا

در یادداشت ریاست جمهوری ترامپ علیه ایران چه چیزی نوشته شده است؟

واکنش ایران به طرح پاکسازی غزه/ درخواست برای محکومیت قاطع توسط جامعه جهانی

قانونگذار آمریکایی به دنبال استیضاح ترامپ

واکنش رسمی ایران به طرح پاکسازی غزه

آرمین سهرابیان استقلال را مقابل پلیس عراق 3 بر صفر بازنده می کند؟

چالش‌های اقتصادی و تأثیرات آن بر بازار بورس

افزایش عدالت مالیاتی از طریق هوشمندسازی

فشار حداکثری ترامپ علیه ایران چقدر کارساز خواهد بود؟/ برندگان و بازندگان نظم نوین اقتصادی در خاورمیانه کدام کشور‌ها هستند؟

59 مصوبه عمرانی و اقتصادی در شورای برنامه ریزی فیروزکوه تصویب شد

واکنش ترسناک قیمت دلار بعد از امضای ترامپ

انصارالله: آمریکا در صدر پروژه کوچ اجباری فلسطینیان قرار دارد

خبر حال بد کن ترامپ برای نتانیاهو درباره ایران

آمریکا، برنامه خود برای حل بحران اوکراین

نگرانی کارمندان دولتی آمریکا از قدرت فزاینده ایلان ماسک

عقب‌نشینی آمریکا از طرح ترامپ

رد قاطع طرح پاکسازی غزه و تملک آن توسط آمریکا از سوی ایران

یورو تضعیف شد، دلار تقویت؛ تقابل دوباره در راه است/ زمان برابری فرا رسید؟